duminică, noiembrie 29

7 CARTI MINUNATE CARE MERITA CITITE



Cele sapte recomandari de mai jos nu sunt nicidecum carti usor de citit, dar sunt geniale. Pentru cititorii rafinati, avansati si de cursa lunga:

Reduceri si oferte bune gasiti AICI in aceasta perioada, dar si AICI, oferta acestor zile, de American Black Friday, este una dintre cele mai bune din an.

Michael Cunningham- O lebada salbatica si alte povesti



Pe nerasuflate si coplesita de uimire de am citit aceste basme-de fapt bucati literare de mare forta, pe care evident ca deja le stim toti, de fapt am crescut cu ele, dar vin acum rescrise intr-un limbaj contemporan: le stiai, dar nu le stiai, stiai finalul, dar ajungeai acolo pe alte carari, la care nu te-ai gandit pana acum. Dintr-o data, basmele copilariei recupereaza o latura matura, mai intunecata si chiar perversa: lumea miraculoasa a basmului e invadata de lumea reala, cu monstruozitatile si traumele ei. Poti aplica aceste variante si in viata ta personala: ce-ar fi fost daca, atunci cand Destinul m-a provocat, in loc sa o iei la stanga, ai fi stat pe loc? Ca e oricum clar ca la dreapta te-ai gandit deja ce s-ar fi intamplat daca ai fi luat-o.

-Un print care, in urma unei povesti bine-cunoscute si de copiii de patru ani, a ramas cu o aripa de lebada, traieste instrainat si acru la suflet, pierzand vremea ce i-a mai ramas de trait prin carciumi de periferie, ridiculizat de nobilele sale rude...

-O batrana care si-a trait viata din plin, fara grija zilei de maine, se trezeste singura si parasita si se hotaraste sa isi construiasca o casa din turta dulce...

-O fata frumoasa si saraca ajunge la castelul unei bestii ce seamana mai degraba cu un criminal psihopat, dar il pacaleste ea pana la urma si se pacaleste si pe ea.

-Efectul Jack, il stiti pe Jack -cel care se catara pe vrejul din curtea lui si ajungea la cer- nu a fost, hai sa o recunoastem deloc un baiat destept, nici daca apelezi la latura ta blanda si buna cu gandire pozitiva si alte povesti de adormit copiii. Dar a avut cateva boabe de fasole pe care le-a jucat tare si bine. Sau invers, bine si tare, ati inteles ideea. Ce sa spun, unii nu le-au avut nici pe alea! 

Deci ce cred eu ca face autorul: bascalie de personajele din basmele copilariei. Le ia peste picior. Cu un umor zemos, ca de pepene rosu si rece intr-o zi torida.

In fine, atat de tare mi-au placut basmele acestea rafinate ale lui Cunningham, 10 la numar, incat la o luna dupa ce am terminat cartea, mi s-a facut dor de ea si am mai citit-o o data, chiar cand scriam aici, motiv pentru care am intarziat cu scrisul articolului, dar nu imi pare rau. Daca cititi aceste randuri exaltate, inseamna ca totusi l-am ispravit intr-un final, Aferim!

O gasiti AICI

2 Marius Chivu-Sfarsit de sezon 



Prima carte a lui Marius Chivu pe care am citit-o, si atat de uimita am fost de cat de bine scrie, incat le voi cauta degraba si pe toate celelalte sa le citesc in vacanta de Craciun. Cu nesat am citit toate cele 11 povestiri si tare m-am intristat cand s-au terminat. Putea continua la nesfarsit si eu as fi citit si as fi citit  si nici ca m-as fi plictisit vreodata.

Marius Chivu a debutat in 2012 cu volumul de poezie Vantureasa de plastic, de care am tot auzit, insa nu mi-a cazut in maini pana acum, dar nu ai cum uita un astfel de titlu.

Sfarsit de sezon contine 11 povestiri perfecte si reale, vesele si triste, amare, dulci amarui sau dulcege. M-am bucurat tare mult ca l-am descoperit.

3 Ian Mc Ewan-Pe Plaja Chesil



Am vazut filmul in urma cu cativa ani si m-a lasat in lacrimi amare si grele. Cele mai frumoase experiente sentimentale pe care le-ai avut pot lasa rani atat de adanci, incat toate apele lumii nu sunt in stare sa le aline.

Va las doar inceputul: "Erau tineri, educati, amandoi virgini in aceasta imprejurare, noaptea nuntii lor, si traiau intr-o epoca in care o discutie despre problemele sexuale ar fi fost cu totul imposibila. Dar o asemenea discutie nu e niciodata usoara"

4 Truman Capote- O vara de rascruce-o poveste de iubire imposibila, clasic de imposibila, dintre o fata bogata, frumoasa si un baiat sarac, care nu intelege nimic din lumea ei. Ea se straduieste, din bun simt cred eu, sa inteleaga ceva din lumea lui, dar tot degeaba, dezastrul ii pandeste dupa colt, iubirea e mare de zici ca arde tot aerul din New York, sexul e genial, Truman Capote e genial, ii vezi cum se duc singuri spre pierzanie, tragedia rade satisfacuta, a mai castigat o runda la pacanele. Sigur o sa va placa. Iubirea imposibila place tuturor, zice Truman Capote, rafinatul de el si in adancurile mai putin frecventabile ale sufletului lui.

5 Ian Mc Ewan- Legea Copiilor

Prezentare tip Netflix, poate chiar se face film dupa acest roman: o judecatoare din Londra se confrunta cu limitele existentei: are de luat o hotarare grea, poate cea mai grea din cariera ei, e o femeie serioasa, dar casnicia e in deriva...

"Apoi au ramas fata in fata in semiintuneric si, in vreme ce, dincolo de camera lor, orasul imens, acum spalat de ploaie, se lasa in voia ritmurilor sale nocturne, iar casnicia lor isi reinnoda cu stinghereala cursul, i-a povestit cu glas scazut, dar ferm, despre rusinea care o sfasiase, despre baiatul acela atat de dulce si impatimit de viata si despre rolul pe care il jucase ea in moartea lui"

6 Tatiana Tabuleac- Vara in care mama a avut ochii verzi



Uneori, si proza romaneasca e geniala, cu mare bucurie va spun si sper ca o sa va convigeti dupa ce cititi aceasta carte. Mai sus l-am laudat pe Marius Chivu, acum pe Tatiana Tabuleac (nascuta la Chisinau, actualmente stabilita la Paris) cu romanul ei de debut, Vara in care mama a avut ochii verzi. In centrul romanului este figura materna, o mama bolnava si un fiu furios, violent, dar care, intr-o ultima vara impreuna, pe care o petrec intr-un satuc francez, redescopera linistea, intelegerea si iubirea care le-a lipsit toata viata.

7 Saul Bellow-Traieste-ti clipa

O ilustrare stralucita a Visului American, care ii poate face deopotriva fericiti sau distruge pe cei ce il imbratiseaza. In acest caz, goana dupa bani si succes il spulbera pe eroul cartii, Wilhelm Adler. 

Saul Bellow: " In tineretea mea, se putea spun ca traiai in literatura: o absorbeai,iti patrundea in organism. Si nu o acceptai ca un fin cunoscator, ca un estetsau un iubitor de literatura. Nu, era ceva care iti modela viata, ceva pe care il ingerai pana cand devenea o parte din tine, calea spre eliberare si libertatea ta deplina.

Reduceri multe si la Carturesti in aceasta perioada AICI

4 comentarii:

Lavinia Suta spunea...

Multumim pentru recomandari, cu siguranta merita citite daca au ajuns sa fie mentionate pe blog :)

Claudia Soare spunea...

Multumesc! chiar eram in pana de idei!😊

adela sirghie spunea...

@Lavinia Suta: am citit multe carti bune in ultima perioada, cand se mai strang vreo 7, mai scriu un articol cu carti.

adela sirghie spunea...

@Claudia Soare: tare m-am bucurat sa vad ca este citit articolul acesta. Sunt si fete care mi-au trimis poze cu cartile pe care le-au comandat, mi-a sarit inima din piept de bucurie!