joi, mai 26

Operatiunea Dulapul Meu

Toate prietenele mele imi spun acelasi lucru in momentul in care se afla in fata dulapului meu: ca aveau impresia ca am mult mai multe haine. Mult mai multe. Si toate-absolut toate, aici nu stiu nicio exceptie, au completat ca ele au mai multe decat mine. Mai multi pantofi, mai multe rochii, mai multe genti...
Apoi incepem partea de consultanta( datorita blogului sunt tot mai des solicitata sa ofer consultanta personalizata fetelor care au nevoie de un mic ghid practic pentru a-si face ordine in garderoba si/sau in beauty case), si ajungem, treptat treptat, la un echilibru. Eu nu am multe haine, dar le port pe toate. Nu exista in dulapul meu nicio haina pe care sa nu o port. Nu am luat niciodata masuri mai mici sau mai mari. Nu am cumparat niciodata vreo rochie sau vreun alt obiect de imbracaminte cu gandul ca imi va servi pentru o singura seara/ocazie. Nu cumpar decat daca stiu cel putin zece tinute in care as putea plasa obiectul respectiv. Nu cumpar dupa trend, cumpar numai daca acel obiect vestimentar mi se potriveste si numai daca simt ca ma infrumuseteaza. Acest lucru il aplic zi de zi, fie ca ma atrage ceva dintr-o colectie noua, fie ca gasesc reduceri mari in magazine. Nu plec niciodata cu sacose pline din magazine pentru ca e o perioada de sales. Sunt adepta CPW(cost per wear)-costul pe purtare. Haine ieftine ajung sa imi para foarte scumpe si haine scumpe ajung sa imi para ieftine datorita faptului ca ma las ghidata de CPW.
In dulap par putine, insa in momentul in care compun tinute, par multe. Pentru ca sunt bine alese.
Cand ma plictisesc sau cand nu imi intra nimeni in voie, cand am o zi proasta sau sunt plina de nervi imi deschid dulapul si imi revizuiesc garderoba. E un exercitiu care nu ma oboseste niciodata.
Si daca aveti lucrusoare de prisos, va sfatuiesc sa nu stati prea mult pe ganduri si sa le gasiti urgent niste rafturi virtuale, cum am facut eu cu Dulapiorul parfumat al Adelei(click AICI)

Later edit: la un moment dat, o prietena shopping addict mi-a spus ca daca ar fi adunat toate gablonturile pe care le-a cumparat in douazeci de ani, ar fi avut un diamant mare pe deget. Eu ma gandesc adesea la adevarul din spatele acestei fraze. Pentru ca este, evident, o chestiune de gust si alegere.

14 comentarii:

Miuri spunea...

Da.. asa mi-ar placea sa fiu si eu.. pacat ca eu ma las pacalita de instinctele de moment..

adela sirghie spunea...

cu vointa si putina indrumare, se poate...

Tina spunea...

Buna,
am citit articolul si sunt de alta parere: muncesc, am nevoie de haine la munca. Am trait destul pe vremea lui Ceusescu cu uniforma si vai de hainele pe care le gaseai de cumparat, asta daca le gaseai. De ce ar trebui sa cumpar putine? e atat placut dimineata sa nu stii pe care sa o alegi.

Totusi la o nunta, botez, cununie... etc..ca la noi, ce faci? te imbraci cu ac rochita? de ce ai face asta?

adela sirghie spunea...

De fapt eu ma refeream aici la hainele pe care nu le porti niciodata, care stau degeaba atarnate in dulap. Sau pe care le-ai purtat o singura data. De care ai si uitat.

Miu Miu spunea...

eu cred ca e foarte adevarat ce spui tu. sunt haine pe care nu le purtam niciodata. ar trebui sa ne alegem haine mai clasice pe care sa le folosim tot timpul, in diverse combinatii

adela sirghie spunea...

In ani, te trezesti ca ai strans zeci de lucruri pe care nu le-ai purtat sau pe care le-ai purtat de prea putine ori. Si daca iti amintesti cat ai dat pe ele si faci un calcul, iti pare rau, chiar foarte rau ca nu ai fost mai pretentioasa.

Butterfly spunea...

As vrea si eu sa fiu asa calculata ca tine, pe mine ma ia valul si cumpar lucruri pe care apoi nu le mai port, fara sa mai pun la socoteala rochiile de botezuri, nunti, etc. pe care le port o data si apoi le mut de colo colo in dulap, unele le duc la mama, la bunici, am haine peste tot:)). Totusi imi este greu sa le arunc, nu din cauza valorii lor ci mai mult pentru evenimentele la care le-am purtat, am si acum blugii din primii ani de facultate, din liceu, sotul meu rade mereu de mine pentru ca mi se potrivesc hainele din clasa a 8 a :))

adela sirghie spunea...

@Butterfly: uite o sa caut si eu sa vad daca mai am haine din liceu...

Cristina spunea...

Dar totusi, nu e pacat sa pastrezi un lucru atat de mult timp in dulap? Purtat sau nepurtat, nu conteaza. Mie imi place ca din cand in cand sa strang cateva pungute cu haine si sa le daruiesc unor oameni despre care stiu ca nu si-ar permite sa-si cumpere. Am auzit si o teorie in acest sens, care facea o comparatie intre dulapul unei persoane si viata acesteia: odata ce tii lucruri vechi in dulap (chiar daca sunt in perfecta stare) nu vei avea niciodata spatiu pentru lucrurile noi :) Dpdv economic, da, este foarte eficienta metoda ta, Adela, insa eu nu ma vad niciodata uitandu-ma la o bluza care imi place, cate 10 minute in continuu, doar ca sa gasesc 10 tinute in care as putea-o integra, inainte de a o cumpara

adela sirghie spunea...

@Cristina: eu de-abia astept ca unele lucruri mai vechi din dulapul meu sa devina "vintage" Imi sunt dragi, toate au o poveste in spate, imi place sa imi amintesc de exemplu ca pantalonii stil anii"70 au fost cumparati cand am fost prima oara la Paris, ca am cureaua neagra din Maroc(o iubesc desi e cam jerpelita), conversi rosii din Bangkok si tot asa...
Si eu am dat multe haine de-a lungul vremii, banuiesc ca toate am facut lucrul acesta. Adica eu nu stiu pe nimeni care sa nu o fi facut. Insa din decembrie, de cand am Dulapiorul parfumat ,mi-am schimbat putin optiunile. Am dat bani si hrana pentru matze. Chiar si cei 2% i-am virat tot in contul unei asociatii feline. Pur si simplu asa mi-a venit...
Dar sa stii ca eu ma uit mai bine de zece minute la o bluzita, o intorc pe toate fetele sa vad daca nu are defecte si margini descuzute, sunt mare cusurgioaica. Sper sa nu fii niciodata in spatele meu la rand la cabina de proba:)

Anonim spunea...

Off..pledez vinovat :(
Ia sa merg eu sa fac ordine in dresing, sunt convinsa ca gasesc cel putin 10 piese care n-au mai vazut lumina soarelui de vreo 2 ani sau pe care nu mai am de gand sa le port..
Recunosc ca stau prost la capitolul organizare stilistica, cumpar fara judecata, de multe ori.
Adela, pe la mine cand vii? Te las sa ma tragi de urechi ! :)

Claudia

adela sirghie spunea...

@Claudia: stiu ca de-abia am venit de la Berlin, dar mi-e asa de dor de duca...
Si maine as veni:)

Natural spunea...

Te invit la concurs, te-am nominalizat la Blog and roll si iti urez ... SPOR!

Vasile spunea...

Am citit ce ai scris tu si comentatoarele si m- am gandit :de ce sa comentez printre atatea haine de femei?Singura chestie care mi-a venit in cap este urmatoarea:vroiam sa fac 4 gauri in beton , mi-am luat un ciocan rotopercutor cel mai ieftin si bun,vreo 200 ron, NU BOSCH ,(ca astia au preturi babane) ,mi-am facut treaba si am ramas cu unealta.Asa e si cu hainele pe care le porti o data sau de doua ori pe an.Vedeti si articolul de pe gandul/evz cu rochia dnei ex-KateMiddleton.