miercuri, iunie 10

JOHN WILLIAMS, STONER: o carte (mai mult decat) ravasitoare



Multe cuvinte frumoase am auzit despre STONER inainte sa ajung sa o citesc. Inca de la prima pagina am avut impresia ca o mai citisem candva, poate chiar netradusa, iar acest sentiment m-a bulversat si mai tare, pe masura ce inaintam cu lectura, caci fiecare pagina e ravasitor de frumos scrisa, in ritm domol, cu rafinament, pentru un cititor avizat in parcurgerea marilor romane ale literaturii americane. Aparuta in 1965, cartea a fost tradusa exceptional de Ariadna Ponta pentru editura Polirom.

William Stoner este fiul unor fermieri saraci din Vestul Mijlociu, care ajunge cu mare, mare greutate, sa poata studia la Universitate. Initial, parea ca destinul nu ii va oferi nicio sansa, ca va fi fermier si va munci de dimineata pana seara cu tatal sau la camp, condamnat la o existenta prafoasa si fara bucurii, insa o mica oportunitate apare totusi in viata tanarului Will, care pleaca sa studieze Agricultura in Missouri. Acolo isi da seama ca are totusi si o vocatie si ajunge sa studieze Literatura. Te-ai gandi ca deja vorbim de un mare triumf, poate ca mintea ta contureaza o ascensiune fulminanta si esti tentat sa crezi ca, de acum inainte, viata ii va oferi oportunitati peste oportunitati, insa marile romane nu iti ofera nici pe departe aceasta satisfactie facila, iar vremea bildungsromanului a trecut de multicel. Nu ai cum sa nu oftezi cand ii numeri actiunile pripite si greselile, de parca ar fi ale tale, intr-o alta viata, dar la fel de posibila ca cea pe care o ai acum. Iti pare rau de el, dar nu iti trezeste mila, ci un sentiment mult mai profund, mai nuantat, cand filozofezi, alaturi de Stoner, intrat in malaxorul deciziilor pe care le iei la maturitate, despre precaritatea actiunilor umane, mai ales atunci cand crezi ca te-ai miscat bine si viata iti arata ca te-ai pacalit.

Casatoria lui pare un lucru bun la inceput, iti doresti sa razbata, ca baiatul cel sarac si bun sa poata sa o ia de nevasta pe fata ireal de frumoasa intalnita la o petrecere. Reuseste. Dar doar dupa cateva zile de la nunta, realizeaza capcana pe care singur si-a creat-o si in care au cazut, amandoi, plin de sperante. Nu sunt deloc compatibili. Nu stiu sa se poarte unul cu altul. S-au casatorit dupa cateva intalniri si dupa cateva marturisiri inocente, iar saptamana lor de miere se dovedeste un cosmar, din care fug inainte sa se termine, dupa trei zile, de plictiseala de a sta unul cu celalalt. Spera insa ca universul domestic sa ii salveze, cu monotonia lui si cu micile placeri dramuite, poate cu aparitia unui copil. Insa cuplul nu a avut nicio sansa, de la bun inceput, desi din iubire s-au luat. Vesnicele razboaie conjugale ajung sa il indeparteze de casa si de familie, iar Stoner devine din ce in ce mai singuratic, pune accentul pe cariera de profesor,i n speranta de a-i transoforma si pregati pe cei tineri, are o aventura extraconjugala, dar casnicia merge totusi mai departe...

STONER, o lectie de viata ce poate fi cumparata de AICI

Niciun comentariu: