sâmbătă, ianuarie 30

Minimalism si rafinament


La fiecare inceput de an, in ianuarie, aleg un cuvant care sa poarte in el semnificatia zilelor care vor urma. In ultimii doi, am ales, pentru ca mi-au sarit in fata, cu veselie, mai-mai sa nu ma doboare, bufnita si casa. Anul acesta, chiar de pe 1 ianuarie, m-am trezit scaldata intr-un soare orbitor, deci nu e de mirare ca celebrul astru a devenit, fara sa ma gandit la el inainte, dar chiar din prima zi a anului, cuvantul meu calauza in 2021. 

Mi-as dori sa imi pot gestiona mai bine timpul si sa nu mai ajung, ca in Nemangaiatii lui Ishiguro, sa trebuiasca sa imi aman planurile din lipsa de concentrare. Am citit cartea aceasta cu o mare foame, si am umblat nauca dupa ce am terminat-o, neintelegand de ce s-a terminat fara sa imi lase un mesaj. A fost prima oara cand banuiam ca este un cod Ishiguro, dar cautandu-l, ma infundam si mai mult in labirint. Inainte sa realizez ca e geniala, i-am spus ca e inutila, ca e lipsita de sens, ca mi-am pierdut vremea cu ea. Apoi mi-am dat seama ca nici o alta carte nu mi-a fost mai buna oglinda decat ea. Abia atunci am inteles. Daca vreti o carte foarte dificila, care sa va dea dureri de cap, luati-o, luati-o si cititi-o. Nu stiu daca imi veti multumi pentru recomandare. Dar o sa intelegeti, uluiti, de ce multe dintre planurile voastre s-au naruit cand parea atat de simplu sa le realizati. Este posibil sa mai fi scris despre Nemangaiatii aici pe blog, dar cartea aceasta inca ma bantuie, inca ma gandesc la ea.

Multe au fost zilele si multe au fost noptile in care m-am perpelit pentru lucruri minore, pe care intre timp le-am uitat. Ca si cum nu ar fi existat. Apoi ajung sa vad, ca si cum as fi eroina intr-un film, ca de la an la an devin din ce in ce mai selectiva. Simplific. Ajung la radacina, la esential. Ca am nevoie din ce in ce mai putin, dar din ce in ce mai bun. Minimalist si rafinat. Cu accentul de rafinat.

duminică, ianuarie 3

OPERATIUNEA DULAPUL, IANUARIE 2021


Decembrie este considerata, pe buna dreptate, luna cea mai incarcata din tot anul, momentul culminant in care simti cel mai acut nevoia de a face ordine si curatenie in dulapuri si in intreaga casa. Este si luna in care se fac cele mai multe donatii, sponsorizari de final de an, luna in care simti ca poti renunta, din bunatate, din mila sau din nevoia de a fi mai ordonata, macar la o parte din lucrurile pe care nu le mai porti, nu le mai vrei, nu le mai folosesti. Poate crezi ca toate lucrurile acestea au mai fost spuse, ca nicidecum nu e cazul sa vorbim iarasi despre ele, insa toate acestea trebuie reluate din cand in cand, imperativ sau cu gratie, ca sa nu fie date uitarii, sau amanate la nesfarsit.

Cu toate acestea, eu cred ca ianuarie este luna cea mai potrivita, pentru ca nu mai are agitatia lui decembrie, ci calmul de dupa sarbatori, cand poti sa faci cel mai bine calculele: ce pastrezi din ce aveai, ce pastrezi din ce ai primit, ce pleaca si ce ramane, vezi mai bine ansamblul, setezi noi coordonate dupa care te ghidezi in anul ce urmeaza a fi traversat. Agitatia lui decembrie dispare treptat, zilele sunt linistite, ai tot timpul din lume sa te gandesti ce urmeaza sa faci.

Un dulap bine organizat inseamna sa ii acorzi atentie totala de cel putin doua ori pe an, daca nu chiar de patru ori. Retuseaza/repara tot ce s-a stricat si vrei sa pastrezi, daruieste si/sau vinde lucrurile de care vrei sa te desparti dintr-un motiv sau altul. Un reset total nu ajunge, nu inveti mai nimic din el, pur si simplu scapi de niste lucruri cumparate compulsiv, pe care poate ca nu le-ai prea folosit, poate ca nici nu te-ai bucurat de ele, sunt cazuri in care nu ai scos nici macar eticheta, dar nici nu ai reusit sa le returnezi in timp util.

In ceea ce ma priveste, o parte merge catre donatii, o parte catre nou creatul meu grup de pe Facebook "DULAPIORUL PARFUMAT", unde mi-am invitat si prietenele, si va invit si pe voi, scumpele mele cititoare, sa postam acele lucruri- noi, vintage sau SH, gently used, dar in stare buna, care nu ne mai sunt de folos dintr-un motiv sau altul. M-am gandit sa incepem cu haine, genti, incaltaminte, bijuterii, dar putem continua cu obiecte de decor, tablouri, carti, mobilier. Cred cu tarie ca toate lucrurile din garderoba personala merita o a doua sansa, ca merita sa fie scoase la lumina, poate bucura pe altcineva, care si le poate procura la un pret bun.

Am studiat si alte grupuri de vanzari de pe Facebook, iar impresia mea este ca in 2021 se vor inmulti aceste comunitati, alimentate fiind de numarul urias de vanzari online din 2020: am vazut multe lucruri cu eticheta, purtate o singura data sau doar probate si nereturnate pentru ca le-a trecut termenul- sau pentru ca s-a pierdut bonul. In plus, au disparut, din cauza pandemiei, atat targurile de haine, care aveau un farmec nebun, cat si marele apetit pentru astfel de evenimente aglomerate. Pana cand se vor relua, grupurile vor detine suprematia, asadar nu ezitati sa scotociti virtual toate dulapioarele parfumate care isi deschid usile pentru voi.