„Există întrebări cărora li se poate răspunde prompt şi pertinent. De la cele ale experienţei curente (Ce număr porţi la pantofi?), până la cele ale expertizei ştiinţifice (Ce este legea gravitaţiei?). Există şi întrebări, cele ale primei copilării, care par simple, sau suprarealiste, dar al căror răspuns solicită mai curând talentul metafizic sau fantezia: De ce are mâna cinci degete?, Cine a inventat somnul? Există, în sfârşit, întrebările „mari", întrebările ultimative, cărora îmi place să le spun „ruseşti", căci fac substanţa multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea?, De ce există răul?, Care e sensul vieţii?
Pentru astfel de întrebări, nu poţi să propui un răspuns geometric, ci o analogie, o metaforă, un „ocoliş" transfigurator. E cea mai adecvată soluţie. Singura. În loc să spui, savant: „uite cum stau lucrurile!", spui: „hai mai bine să-ţi spun o poveste".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
De fiecare data cand aud de Andrei Plesu imi amintesc de proba din vara de la romana, oral. Mi-am impresionat profesoarele datorita dansului :)
Eu simt ca ii datorez multe lui Plesu. Dupa jurnalul de la Paltinsi si Epistolar, am fost alt om.
offtopic
Stii ceva despre produsele Essence? In special despre oje? Multumesc,Ana.
@Ana: nu stiu nimic despre ele, nu am vazut niciun produs de la ei...
Mie imi place f. mult cum scrie...simplu si elaborat totodata. Am asistat la conferinta dumnealui de la Iasi de acum 2 ani pe tema aceasta. Vineri auzisem la Guerrilla de aparitia cartii iar sambata am primit-o cadou. Am inceput s-o citesc aseara.
Trimiteți un comentariu