marți, mai 11

SAUNA FACIALA, O ABURIRE PLACUTA


Prima oara cand am auzit de binefacerile vapoforului aveam in jur de 16 ani si cred ca era vorba pe prima mea vizita de mademoiselle la un salon de cosmetica. 
Inainte de asta, acasa foloseam traditionala oala in care pusesem doua pliculete de ceai, asa cum ma invatase mama mea, care stie si ea de la mama ei. In continuare, sustin ca banala si clasica oala ramane cea mai la indemana metoda de a-ti face abur la fata, fie pe considerente cosmetice, fie in perioada in care esti racita bocna si ai impresia ca nu mai poti respira.

Am scris, printre randuri, de mai multe ori despre "regulile aburirii corecte", nu vreau sa tot repet, insa primesc in continuare intrebari pe aceasta tema, asa ca am decis sa va prezint un facial steamer pentru fetele mai pretentioase si care folosesc frecvent aceasta metda de curatare si detoxifiere a trenului, printre care ma numar si eu. Am cumparat un astfel de dispozitiv in urma cu vreo 15 ani si cred ca face toti banii. Am vazut de curand, la electrice, mai multe variante, modele mai sofisticate, cu tub larg si cu tub mic (doar pentru zona nasului), insa eu am unul simplu, mic, portabil, pentru intreaga fata. Are la baza un recipient micut, care trebuie umplut cu apa, apoi adaugi cateva picaturi de uleiuri esentiale sau plantele a caror aroma este benefica tipului tau de ten. 

La finalul articolului, veti gasi cateva propuneri pentru fiecare tip de ten in parte, cu mentiunea ca mie mi-au facut intotdeauna bine, insa stiu ca sunt si fete care nu reactioneaza bine la ele. Oricum, poti folosi sauna faciala si fara nicio planta/aroma adaugata. Steamer-ul are un mic buton rotativ cu un beculet rosu, care iti arata cand e oprit sau deschis aparatul. Dureaza un minut si jumatate pana cand apa incepe sa fiarba. Este vorba de o cantitate mica de apa, dar avantajul este ca puterea aburului ramane constanta pe intreaga perioada (10-15 minute), dar in functie de suportabilitatea ta, poti reduce perioada, evident.
Variante interesante de aparate gasti AICI, pe EMAG

Aburirea corecta este o placere, nu un chin. Daca ai tenul foarte uscat, ar trebui sa te gandesti de doua ori. Eu nu stau foarte aproape de aburul fierbinte, mi se pare ca rezultate mai bune am la o departare de 15 cm si nu renunt la aplicarea prosopului, pe deasupra capului meu, ca un fel de cort. Preferatul meu dintotdeauna este rozmarinul. Iau din ghiveci o ramurica si o pun la fier in apa din aparat. O varianta care imi place iarasi foarte mult este lavanda.

Neaparat, inainte de a face abur la fata, aplicati o crema grasa in jurul ochilor si deasupra buzei superioare.


Arome benefice pentru fiecare tip de ten:

ten sensibil, uscat -musetel, lavanda
gras -rozmarin, chimen dulce, lamaie
normal -lavanda, lamaie
matur -lamaie, patchouli
acneic -ulei de arbore de ceai, lavanda, musetel, eucalipt

Va doresc tuturor, Aburire Placuta!

Bonus, iata si o lista cu plante vindecatoare de cautat in vara care se apropie:



23 de comentarii:

Alex spunea...

interesant, nu m-am gandit pana acum la avantajul aromaterapeutic al aburizatorului de-acasa. La saloane nu se folosesc esente sau plante.
Un mic sfat: aplicati o masca dupa, porii sunt deschisi si masca e mai eficienta. Din cauza porilor deschisi este de evitat contactul cu microbii, eu nu ies din casa cateva ore dupa tratamentul cu abur, sau macar ma dau cu fond de ten.

mada spunea...

si mie imi place cum ramane tenul dupa baia de aburi ... foarte fraged.. din pacate in ultima jumate de an am inceput sa am probleme gen cuperoza ( mici pete rosii si uneori vinisoare ) asa ca nu prea mai pot sa imi fac baie de aburi :( ...

Magda spunea...

shame on me,nu stiam ca exista si un asemenea aparat.credeam ca asta este un tips de frumusete de la bunica :D eu numa la oala fac aburire.

Josephine spunea...

buna adela.felicitari pentru blog,imi plac mult postarile tale!! :) Am si eu o intrebare(stiu ca nu are legatura cu subiectul)poate ma poti lamuri.Ce produs ai recomanda pentru petele aparute din cauza soarelui?Exista oare vreunul eficient?Sau sa incerc microdermabraziunea?

adela sirghie spunea...

@Josephine, ma bucur mult ca imi scrii si imi pui aceasta intrebare. Lupta cu petele aparute din cauza soarelui este o lupta grea si care dureaza luni bune, uneori ani. Incepand cu luna mai niciun salon care se respecta nu ar mai trebui sa accepte sa efectueze microdermabraziune. Si cremele contra petelor sunt interzise in aceasta perioada. Atat microdermabraziunea, cat si aceste creme care uneori au rezultate bune, slabesc mult epiderma si o fac sa fie foarte afectata de razele solare. In loc sa scapi de ele, te trezesti ca se maresc. Aceste tratamente ar trebui efectuate numai cateva luni pe an. Incepi toamna tarziu si termini primavara devreme. Asadar, vara este interzis, intre timp, foloseste creme cu un indice mare de protectie, fdt, ce vrei tu, incearca sa iti expui fata cat mai putin, poarta palarii, ochelari de soare, stai sub umbrela. In septembrie promit sa scriu un articol mare despre tratamente si produse eficiente in lupta cu petele. Sper ca te-am convins.
xoxo!

adela sirghie spunea...

@Alex: o masca de miere dupa 10 minute de stat la abur...perfect!
@Mada: cuperoza trebuie tratata cu mare grija, ma bucur ca iei problema foarte in serios.
@Magda: da, da, sistemul e de la bunica, dar metoda a fost imbunatatita putin. Eu cred ca aparatul, in timp, merita banii, pentru ca il folosesti saptamanal.

Butterfly spunea...

Foarte bun articolul, nici eu nu stiam ca exista un aparat din asta, si eu tot oala folosesc, acum ca mi-ai zis il voi cauta prin magazine, foarte bun sfatul pe care i l-ai dat lui Josephine, acelasi lucru mi-a zis si mie medicul dermatolog, ca numai toamna se pot trata astfel de pete, si din primavara pana toamna neaparat folosita crema cu factor de protectie 50+.

Man vs Woman spunea...

cand eram mai mic aveam probleme cu tenul,nu foarte mari dar imi aparusera puncte negre si cateva cosuri...dupa ce am facut baie de aburi au inceput sa-mi treaca

Irina M. spunea...

Adela, de unde pot sa iau si eu o masca de ochi de la Guinot? :) se gaseste pe la noi?

adela sirghie spunea...

@Irina M: Produse Guinot gasesti la showroom-ul Topline din Unirii sau la centrele de infrumusetare Silhouette.

adela sirghie spunea...

@Dragos(Man vs Woman): da, procedeul este eficient in cele mai multe dintre cazuri.

adela sirghie spunea...

@My Lady Butterfly: o sa iti placa micul aparat! Eu m-am gandit multa vreme daca merita banii, insa il folosesc des si in 15 ani nu s-a stricat niciodata.

Irina M. spunea...

Mersi frumos Adela! Vreun pret la care sa ma astept imi poti da? :)

adela sirghie spunea...

@produsele Guinot sunt scumpe, nu stiu exact cat costa, iti las insa telefonul lor sa suni sa intrebi daca au masca pe stoc si cat costa 021/3352642.
xoxo

naspi spunea...

Super aparatul. Am vazut si la dr Oz dar habar nu am de unde pot cumpara unul. Am cautat si pe net dar nu gasesc. Ne poti da vreo idee?

adela sirghie spunea...

@Nashpi: am vazut de curand in magazinele mari de electrice, acolo unde se vand si uscatoare de par si fiare de calcat si masini de spalat. Al meu este cumparat din Spania, din El Corte Ingles de la parter si este de la firma Philips.

dragonfly spunea...

foarte folositor articolul

naspi spunea...

am intensificat cautarile pe net si am gasit ... sub denumirea "aparat de sauna pentru fata". Pai cine se gandea la denumirea asta?!? Si nu e nici scump.

adela sirghie spunea...

@Dragonfly: sunt o maestra in materie de aburire:)
@Naspi: nu a fost scump, dar e totusi o cheltuiala, in special daca esti obisnuita sa fierbi apa in oala:)

El Kryss spunea...

Buna Adela ..ma gandeam..nu exista riscul ca porii dupa c s dilata in uma folosiii acestui mod s n mai revina la forma initiala?u am probleme cu porii dilatai si mi-e teama sa nu fac mai rau...
te pup

adela sirghie spunea...

@Kryss: porii deschisi faciliteaza scurgerea impuritatilor din ei. Prin urmare, vor parea mai mici si mai curati dupa ce pielea isi revine la starea normala.

gina spunea...

adela urmez sa-mi fac si eu o aburire si nu am ceaiuri doar de brusture.. se poate face si cu ceai de brusture?

adela sirghie spunea...

sigur ca da!