sâmbătă, februarie 11

La piel que habito...

Va rog sa nu va speriati, nu vreau sa va povestesc filmul lui Almodovar, desi-daca nu l-ati vazut inca, poate va starnesc curiozitatea si gasiti doua ore libere in weekend-ul acesta inghetat si plin de nameti.
Va mai aduceti aminte ca la un moment dat am scris un articol intitulat Elogiul fondului de ten, in care explicam faptul ca acest produs este nelipsit din my beauty case de mai bine de 20 de ani? Si in care spuneam negru pe alb ca nu mi-a aparut niciun rid din cauza ca am folosit fdt zilnic?.
Sigur, am un rid intre sprancene, dar daca nu as avea, as fi suspecta de botox sau as fi o femeie fantastica si exraterestra(nu e cazul, va rog sa ma credeti pe cuvant, m-am nascut pe plaiuri duioase si mioritice. Ridul meu a fost dobandit altfel: stau incruntata de cand ma stiu. Istoria lui a fost previzibila.
Si totusi, recintind articolul, mi-am dat seama ca nu am spus tot. Ca a mai ramas un mic adevar nespus.Un mic adevar care nu este pe de-a-ntregul confortabil.
Sa o luam pe ocolite, ca sa explic mai bine:)
Ce face fondul de ten? Ascunde/camufleaza/imbunatateste. E un premiant. Are numai merite. Dar duce la dependenta. Te face sa te bazezi prea mult pe el.
De multe ori, pe vremea cand nu stiam cum sa fac corect mini tratamentele cosmetice de acasa(e vorba de cele empirice, in baie, cand mai mult agresezi pielea decat rezolvi problema), apasam in nestire, impingeam in directii gresite si iritam o jumatate de fata pentru un cos rebel. O faceam mecanic,gandindu-ma ca orice ar fi, acopar a doua zi cu fond de ten. Si asa si era. Fondul de ten ma scotea din impas, oricat de devastatoare ar fi fost ravagiile pe tenul meu.
Evident, urmele se vindecau greu. Am ramas cu cateva semne si cu pete. Am invatat insa sa fac mini tratamente cosmetice fara sa vandalizez epiderma, dar aceasta victorie tarzie nu ma incanta deloc. Am invatat din experienta, dar experienta a fost platita prea scump.
Si de-abia acum am ajuns sa ma gandesc la faptul ca daca nu ar fi fost fondul de ten, nu as fi fost nici atat de curajoasa, nici atat de temerara. As fi fost cuminte si as fi apelat numai la tratamente noninvazive: scrub-uri delicate, masti, ceaiuri cu rozmarin.

14 comentarii:

REIKI spunea...

Si au am depandenta, nu ies din casa fara el ... Si la fel cum spui am pete si semne pt ca aveam impresia ca el camufleaza tot ...

Good as New spunea...

Buna,Adela!te urmaresc in continuare cu fiecare postare pe care ne-o oferi si iti multumesc tare pentru cuvintele bine alese,explicite,convingatoare cu privire la dezamagirile si sfaturile tale legate de sectiunea beauty..
am intervenit astazi cu un comentariu offtopic-pentru ca de doua zile Dana Budeanu si-a lansat colectia"Lolita"si cu fiecare aparitie a ei nu pot sa nu remarc asemanarea cel putin izbitoare dintre voi doua!!!!ma gandeam ca poate nu ai sesizat inca detaliul acesta......
o zi cat mai minunata iti doresc,cu muuult soare in viata ta!pupici dulci!Raluca

Laura spunea...

Si eu cand am vazut-o pe Dana Budeanu m-am gandit la tine. Si cu Ruxandra Dragomir semeni, mai ales in poza aia blonda pe care o aveai inainte pe blog.

adela sirghie spunea...

Este prima oara cand mi se spune. Eu nu imi dau seama.

Monica - Pisica albastra spunea...

Adela, am vrut sa te intreb de mult timp asta: tu folosesti zilnic protectie solara? Daca da, de la ce varsta?

Se spune ca daunele cele mai mari provocate de soare se intampla in anii fragezi ai adolescentei, iar eu cu siguranta nu foloseam creme cu spf la 16 ani. De fapt...nu folosesc nici acum cu religiozitate: e unul din pacatele frumusetii pe care il comit cu buna-stiinta. Insa ma gandesc sa remediez. Nu stiu insa daca "merita" sau nu, daca raul e deja facut. (tenul meu reactioneaza aiurea la cele mai multe produse cu filtru solar).
Iti multumesc in avans pentru raspuns! As fi mai mult decat incantata daca as avea prospetimea naturala a pielii tale cand voi implini varsta corespunzatoare. :)

adela sirghie spunea...

Cred ca folosesc protectie de la 22-23, de cand am aflat ca exista asa ceva-e vorba de primii ani '90. Daca nu avea crema SPF, avea fondul de ten. Insa eu nu prea am stat la plaja, aleg mereu umbra, daca un trotuar e insorit, traversez pe celalalt...

Monica - Pisica albastra spunea...

Iti multumesc mult pentru raspuns!
Eu iubesc soarele: vara obisnuiesc sa merg la mare din 2 in 2 weekenduri, iar in "tinerete" obisnuiam sa stau saptamani pierduta de lume pe cate o plaja.

Ce-i drept, la mare folosesc mereu creme cu spf pe fata si corp, in oras insa, nu prea. Daca crema are spf 15 sau fondul de ten, bine, daca nu, nu ma obosesc decat in zilele in care soarele e foarte evident sa folosesc un produs dedicat exclusiv protectiei solare. Cred ca de anul acesta o sa incerc sa remediez asta. Sper sa nu fie prea tarziu, am 26 de ani...but I am a true hippie sun-worshiper child :)

Anonim spunea...

Buna Adela!!!
Nu am mai comentat nici o data, insa de ceva timp te citesc cu regularitate, imi plac ideile, conceptiile tale.
Sunt interesata, daca stii, si poti spune cateva dintre mastile pentru fata pe care ti le faci..Nu stiu exact daca se poate vorbi de o anumita firma (reclame, habar n-am) sau poate exista masti naturale pregatite in casa, pentru fiecare tip de ten.
Merci frumos!

adela sirghie spunea...

@Anonim: in momentul de fata folosesc o masca de miere naturala-ung fata cu ea, o masca pentru ten gras de la Dr Hauschka-Cleansing Clay Mask si unele chinezesti, pe baza de colagen. Despre primele doua am scris, despre cele cu colagen, care sunt aduse chiar din China-urmeaza review curand...
xoxo si bine ai venit pe blogul meu:)

adela sirghie spunea...

@Monica, pisi albastra:mie mi-a fost mai usor, pentru ca nu imi place sa stau la soare...

mihaela c spunea...

Bună, aş vrea să te intreb şi eu ceva. Am 2 pete roşii pe nas(pe exteriorul nărilor mai exact)şi o cosmeticiană mi-a spus că am cuperoză. Zilele trecute am văzut pe un site de reduceri nişte vouchere pentru fotoregenerare care cică ar ajuta în astfel de cazuri.Ştii ceva despre asta? Ajută fotoregenerarea să scapi de petele roşii? Sau ştii o altă metodă? Multumesc!

adela sirghie spunea...

@Mihaela C: eu nu am incercat fotoregenerare pana acum, dar am auzit lucruri bune despre eficacitatea acestui procedeu, in special pentru zone rosii, cum spui ca ai si tu. Daca as fi in locul tau, as incerca acest tratament, insa nu as lua oferte decat daca as putea sa ma documentez bine despre salon si persoana care imi va face tratamentul. Sa nu invete cumva pe pielea mea...

Laura spunea...

Am un autocorrector care imi taie din cuvinte. De fiecare data cand postez un comentariu imi ia din ele si ma "corecteaza" , dar de fapt mai tare ma incurca. Mai sus vroiam sa spun ca poza in care esti vopsita blonda, nu "poza blonda" :))

mihaela c spunea...

adela, multumesc pentru raspuns. :)