duminică, noiembrie 30

Acum 15 ani...

In urma cu 15 ani, Adela Sirghie lucra la revista EXCES. prima revista glossy din Romania. Eram beauty editor, imi vopseam parul blond, ziceam ca nu o sa ma marit niciodata, iar in job description intra participarea la toate evenimentele cu si despre frumusete din Romania acelor ani. Not bad at all. Sediul revistei era in Piata Lahovary, viata era boema, iubirile se sfarseau dramatic si numai ca sa reinceapa in mare forta fix a doua azi, dimineata devreme, da, se poate spune ca timpul mai avea inca rabdare cu noi…

Iar voi, dragile mele, voi … probabil erati in scoala generala, intre timp ati crescut si iata ca ne intalnim aici, intr-un spatiu virtual si comod, unde va povestesc, din cand in cand si aventuri din lumea frumusetii.
Ei bine, acum 15 ani eu plecam din Piata Lahovary catre lansarea Nivea Q10, intamplare de care nu mi-as fi amintit daca nu as fi primit acum doua zile un mail entuziast in care se specifica fix acest lucru: cea mai bine vanduta gama de la Nivea implineste 15 ani de existenta. Tin minte ca am primit la lansare cele trei creme (de zi, de noapte si de ochi ) si le-am folosit-au fost primele creme antirid folosite de mine vreodata, le-am recomandat si prietenelor si cititoarelor revistei Exces. Poate chiar mai am revista pe acasa, o sa rascolesc intr-o zi, poate dau de ea, sunt curioasa ce am scris, cum aratau recipientele originale…


Cum a început totul? Biologul Franz Stäb a jucat un rol important în descoperirea coenzimii Q10 pentru uz cosmetic, NIVEA fiind prima companie care a introdus într-o cremă o substanţă proprie pielii. Astăzi, după 15 ani, cu o înfăţişare nouă şi cu recipiente eco-friendly, gama NIVEA Q10 sărbătoreşte ingredientul minune care a facut-o celebră, coenzima Q10
Această substanţă activă se regăseşte în mod normal în piele, însă odată cu vârsta, nivelul acesteia scade, lăsând pielea fără energia necesară pentru a se regenera. Astfel, în timp, tenul este mai predispus la apariţia ridurilor şi a altor semne ale îmbătrânirii. 
Coenzima Q10 influenţează unul dintre cele mai importante procese metabolice în celulele umane, deoarece ajută la transformarea nutrienţilor în energie, funcţionând de asemenea ca un antioxidant împotriva radicalilor liberi. Aceştia sunt responsabili de îmbătrânirea celulară, iar rolul coenzimii Q10 este tocmai de a stopa radicalii liberi să-şi pună amprenta asupra celulelor.

sâmbătă, noiembrie 29

Legende din Noaptea Sfantului Andrei


Traditii populare in noaptea de "Santandrei"

In noaptea Sf. Andrei, care e si prima noapte a Anului Nou dacic, se spune ca deschid cerurile, pentru ca acum se intalnesc cele vazute cu cele nevazute, lumina cu intunericul, se innoieste timpul, moare haosul si se naste armonia din om si din univers. Ce e inauntru, e si in afara ...
Acum, puterea lupului e cea mai vie. Despre aceasta noapte se spune ca ar fi cea in care duhurile malefice, cele numite in traditia populara strigoi, moroi sau pricolici - au o putere mai mare decat in restul anului si sosesc printre oameni sa le faca rau. De aceea trebuie sa se ia masuri de prevenire a acestor rele:  se coc pentru belsug placinte cu dovleac si turte de malai, se ung usile si ferestrele cu usturoi si se ascund coasele. In noaptea de "Santandrei" oamenii evita sa iasa pe ulite. Ei raman in case protejati de usturoiul de la intrare si de lumina candelei aprinse. Baietii si fetele organizeaza o petrecere in timpul careia vor "pazi usturoiul" .
Tot de Sfantul Andrei, datorita transparentei granitelor dintre lumi, se dezleaga secrete, se descopera autorii unor crime sau ale unor furturi. Acum se fac previziuni pentru anul urmator: daca in aceasta noapte este senin si cald va fi o iarna blanda, iar daca este ger va fi o iarna grea.

Lupul in traditia dacica

Dacii aveau ca totem lupul, cel mai feroce animal din aceasta zona, singurul care nu poate fi imblanzit sau dresat. Razboinici neinfricati, dacii se identificau cu acesta, numindu-se ei insisi lupi (daos- isemnand lup in dialect traco-frigian,) sau cei care sunt asemenea lupilor.
Despre steagul dacilor, corpul de balaur cu cap de lup, Nicolae Iorga spunea ca acesta este "esenta religiei stramosesti". Aparitia lui semana groaza printre dusmani. Stegarul purta ridicat acest stindard care avea pe corp solzi mobili de metal. In goana calului, aerul care patrundea prin gura larg deschisa a lupului scotea sunete sueratoare, insotite de zgomotul solzilor care se loveau intre ei. Luptatorii purtau pe fata masti de lup sau urs inspaimantandu-i pe dusmani cu sunete ingrozitoare.

Legenda Marelui Lup Alb, protectorul Daciei

Legenda Lupului Alb, slujitor al lui Zamolxis este surprinzator de asemanatoare cu cea a zeului Apollo la grecii antici. Acesta isi avea templul pe insula Alba (Leuke), pe malul Marii Negre (actuala Insula a Serpilor). 
In fiecare toamna, se spune ca Apollo se retragea in misterioasa tara a hiperboreenilor, pentru a petrece iarna. El era conducatorul acestora denumit si Lycantropul - Lupul Alb, divinitate respectata cu sfintenie de catre stramosii nostri drept protector si salvator in clipe de cumpana. Pentru a contracara credinta in puterea magico-mistica a lupului, crestinismul primitiv l-a investit pe Sfantul Petru (Samedru) cu atributele de pastor al lupilor (care sunt considerati cainii sai) impreuna cu Apostolul Andrei, care a propovaduit crestinismul in "teritoriile lupilor" si a fost tot timpul vegheat de Marele Lup Alb. 

În noaptea de Sântandrei se organiaza, până la începutul secolului al XX-lea, în satele din Colinele Tutovei, o petrecere a tinerilor, asemănătoare Revelionului contemporan, numită Noaptea Strigoilor sau Păzitul Usturoiului. Pentru a fi feriţi de acţiunea malefică a moroilor şi strigoilor, aceştia camuflau şi ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele şi uşile casei unde se făcea ospăţul. Fetele veneau cu câte trei căpăţâni de usturoi, le puneau laolaltă într-o covată păzită de o bătrână la lumina lumânării. Complet izolaţi de lumea din afară, participanţii se distrau, cântau, jucau, beau, mâncau, glumeau. O băutură rituală nelipsită de la ospăţ era Covaşa, preparată prin fierbere şi fermentaţie din făină de grâu amestecată cu făină de porumb şi apă. Dimineaţa, tinerii ieşeau în curtea casei, unde jucau covata cu usturoi în mijlocul horei. Se împărţea usturoiul şi, în mare veselie, se întorceau pe la casele lor. Începea un nou an. Usturoiul privegheat se păstra ca ceva sfânt, la icoană, şi se folosea, peste an, pentru vindecarea bolilor, prinderea farmecelor şi descântecelor etc.
Prof Ion Ghinoiu 

Uichendicale si alte indragostiri…azi, Nina Vrajitoarea


"STIU DE PE-ACUM CEASUL ACELA IN CARE VOI SCOTOCI DUPA TINE, PRIN ZECE SERTARE, CA SA-I POT SPUNE CUIVA CAT DE MULT AM IUBIT IN TINERETILE MELE..."- NINA CASSIAN


PROIECT DE INTELEPCIUNE

Stiu de pe-acum ceasul acela in care voi scotoci dupa tine, prin zece sertare, ca sa-i pot spune cuiva cat de mult am iubit in tineretile mele. Multe scrisori voi avea, si fotografii, teancuri de mimici, gesturi strivite de vii, si, printre ele, mainile mele fosni-vor searbad ca frunzele vechi. Dar am sa spun, am sa spun cum zambeai langa mine buzelor mele de-atunci, dulci si veline, si cum stiai ca vom fi impreuna mereu, vesnic (sau pana la moarte). Si am sa spun ca aveai cate-un profil, care-si pierdea in lumina hotarul fragil, ochii pestriti ca doua gize imense, prinse in ploaia de-april. O sa ma laude-acela, fara-ndoiala. « Da, ai trait o frumoasa iubire de gala ... » Eu voi inchide sertarele. Stiu de pe-acum ceasul in care ... Din volumul « Sa ne facem daruri », 1963

vineri, noiembrie 28

NASHI ARGAN

Cred ca expresia "ai grija de tine" ascunde (cu accent modern-politic, vanghelian!) in sinea ei o penibilitate care cu greu poate fi intrecuta la nivelul vorbirii curente. Ea acopera totul, evident, caci nu spune absolut nimic concret. Este expresia cu care isi iau de obicei la revedere mamele, e atat de plina si de zemoasa incat da pe-afara, il acopera protector si pe ai grija cum conduci, nu uita sa mananci dimineata la pranz si seara, fii atenta cu cine mergi in club, casca ochii daca iti faci un nou iubit, cumpara pantofi comozi sau invata odata sa merci pe tocuri cui, saluta-l pe vecinul tau sa nu te barfeasca atunci cand ajungi acasa (doar) dimineata cand pleaca el buimac la serviciu.
Daca iti cade un ghiveci in cap, inseamna ca nu ai avut grija, ar fi trebuit sa stii ca nu trebuie sa te plimbi pe sub balcoane. Daca ceva ti se intampla-orice, cu expresia in cauza, cu care de obicei se finalizeaza intalnirile, ea, mama este 100% asigurata: te-a avertizat din pragul usii sa ai grija, nu? Ti-a spus totul in cateva cuvinte, nu o data, ci de fiecare data cand ai plecat.

Dar... in fine, asa simt si eu nevoia sa va spun si sa va sfatuiesc in materie de frumusete: ingrijiti ce aveti de la mama natura. Nu exagerati nici cu parul, nici cu machiajul, nici cu unghiile. Excesul, in cercurile rafinate, ascunde un nivel slab al educatiei. Iar frumusetea, am mai spus-o, se educa.

Parul trebuie sa fie curat (spalat zilnic daca e cazul), stralucitor, cu varfurile perfecte. In niciun caz incarcat de fixativ si spume grele, cu radacinile uleioase. Daca ti se pare ca este mult prea scump sa te vopsesti luna de luna la salon, incearca sa reevaluezi culoarea ta naturala. Sau macar incearca o vopsea usoara, in tonalitatea pe care deja o ai, ca sa fie usor de aplicat acasa.
Desigur ca poti incerca si schimbari majore, insa priveste-le ca fiind experimente. Nu te chinui luna de luna sa fii blonda daca tu esti de fapt, o bruneta plina de temperament. Te poti juca, desigur, insa va trebui tot timpul sa revii la ingrijirea de baza, la datele tale reale. Nu are rost sa ingrijesti prea multa vreme extensii de par, gene false, unghii de plastic…


Da, as fi vrut sa fi descoperit Nashi Argan mai devreme, caci sunt produse pe care ar fi fost minunat sa le pot recomanda atunci cand mi s-a cerut sfatul. Si dupa cum vedeti, Marocul, Muntii Atlas si cantecele berbere ma urmaresc in ultima vreme peste tot. Mereu am spus ca eu am inteles cu adevarat Marocul numai dupa ce l-am parasit...

Folosesc sampon+balsam+ulei Nashi Argan de cateva luni, am inceput sporadic, in  momentul in care mi-am dat seama ca parul are nevoie de mai multa hidratare si mai multa stralucire. Odata cu anotimpul rece, aceste trebuinte s-au amplificat, asa ca in acest moment cele trei produse sunt de baza pentru mine. Desigur, contin ulei de argan, am mai vorbit despre proprietatile acestuia pe blog. Nashi Argan contine ulei de argan si ulei de in certificate bio.

Samponul este bland si eficient, nu incurca excesiv parul, curata fara sa deshidrateze, Nu ingrasa si nu incarca scalpul gras. Parul ramane moale si matasos, usor de pieptanat. In cazul in care folosesti si balsamul, e bine sa stii ca acesta trebuie lasat trei minute sa actioneze inainte de a fi clatit. Mirosul este divin, oriental-moscat cred ca s-au inspirat din 1001 de nopti, nu mai ai nevoie de parfum. Uleiul de la Nashi Argan se poate aplica si pe parul umed, ca sa poata fi pieptanat mai usor, si pe parul uscat. Nu turteste parul, in cazul in care il ai fin si lipsit de viata(ca al meu), insa trebuie folosit cu mare grija, caci este foarte concentrat. Eu il aplic si pe incheietura mainii, ca sa ma bucur mai mult de mirosul lui. De fiecare data cand le folosesc ma gandesc ca sunt demne de Cleopatra, asa imi imaginez eu ca mirosea parul ei. Elixir, nu exagerez… elixir, mirodenii si mister.

Cred ca cu foarte mare greutate voi putea gasi ceva care sa mi se para peste gama Nashi Argan.

Da, pot spune fara nicio umbra de sovaiala in glas: cele mai bune produse de hidratare/stralucire folosite de mine pana acum.

Produsele Nashi Argan nu contin parabeni, sunt realizate in concordanta cu normele de respectare a mediului: ambalajul provine din materiale reciclate si reciclabile, procesul de productie foloseste energia resurselor regeneratoare, iar materiile brute biodegradabile nu sunt derivate ale produselor petroliere.
Cu mare nerabdare astept sa imi spuneti daca ati folosit Nashi Argan...

ADEVARATUL BLACK FRIDAY:)

25% anunta The Body Shop, jurandu-se ca nu a marit preturile inainte, ca sa le mareasca in acest week-end de reduceri 28-30 decembrie. Oferta online dar si in magazinele fizice. Procedeaza corect, as zice eu, in plus, imi sunt dragi dintotdeauna ca nu testeaza pe animale:

Cel mai potrivit moment sa cumperi ceva din gama GLAZED APPLE,  pentru tine sau pentru cadourile pe care le vei face de sarbatori, caci este o re-ve-la-tie:


marți, noiembrie 25

Azi imi place...

Like a pie in the sky:)
                             "Dansul, cantatul, povestile si tacerea sunt cele patru alifii universale de vindecare"

luni, noiembrie 24

Serendipity is my middle name:


Exista in setarile blogului meu un mic sertaras pe care daca il deschid, il pot scrijeli cu cateva cuvinte bine ticluite despre aceasta mica portiune de viata pe care o livrez zilnic cititoarelor mele. Nu m-am simit niciodata indemnata sa il completez, caci scrisorile de intentii ma lasa fara vlaga, mai bine pregatesc surprize si le potrivesc cu duiosie, ca pe niste prajituri dragalase pe o tavita roz, cand vreau si cum vreau.
Insa zilele trecute am avut dintr-o data inspiratie si am raspuns la o intrebare legata de blogul acesta (ce este si ce vrea) si spre uimirea mea, iata ce a iesit, sa imi spuneti daca am reusit sa redau atmosfera:

"Eu nu ma simt beauty blogger, desi scriu mult despre frumusete. Ma simt mai degraba o povestitoare, poate un fel de Seherezada moderna. Toate povestile mele se termina bine, caci acesta este ritmul in care pot functiona si in viata reala: lent, pe un traseu sfios si romantic, oarecum aristrocratic. Blogul meu este asadar, un univers paralel in care intri atunci cand vrei sa iti schimbi starea de spirit mai degraba decat fixativul de par, desi ambele lucruri se pot intampla intr-un timp record fara sa para ca eu am depus vreun efort pentru acest lucru."

duminică, noiembrie 23

ceci n'est pas un chapeau...

Pana saptamana trecuta nu m-am gandit la palarii in felul acesta...

''Noua colecţie de pălării a designerul Kristina Dragomir continuă conceptul de artă purtabilă artwear sau wearable art abordat în ultimele colecţii, contribuind la articularea unei imagini fantastice a pălăriei, posibilă doar în contextul modei actuale. Transformarea calotei într-un personaj e un exemplu elocvent al faptului că o formă clasică poate fi reinterpretată şi încontinuu deturnată.''



Colecţia de pălării Kristina Dragomir pentru sezonul toamnă-iarnă 2014/15 aduce in prim plan reconfigurarea formei clasice. Forma pălăriei se simplifică şi este redusa la un minim esenţial. Formele sunt eliberate aproape total de excesul de ornamente, punand astfel în valoare arhitectura piesei. Se mizeaza pe simplitatea pură a formei şi pe detaliul original, cu personalitate, plasat ingenios, astfel ca pălăriile reusesc sa transforme capul într-un artefact mobil.



  In această colecţie s-au folosit o mulţime de detalii embosate, culese gratios dintr-un tezaur ce pare din ce in ce mai generos pentru designeri (sa nu uitam nici de lansarea Chanel in supermarket): cultura consumeristă - metafore ale cotidianului şi ale insignifiantului reinvestit cu semnificaţie.

"Ideea suprafeţei embosate a plecat de la arta corporală africană, mai exact a tatuajelor gravate chiar pe piele iar această idee a decoraţiunii corporale a fost transferată pe un suport textil permisiv. Astfel ca Pălăria nu se mai „aşează” pe cap, ci îl reconfigurează prin suprafeţe volumetrice. Prin aceste noi posibilităţi tehnice, s-a obţinut un alt tip de detaliu asupra materialelor, dezvoltându-le tridimensional, iar pălăria a putut fi manipulată în diferite versiuni de trompe l’oeil.''

vineri, noiembrie 21

BLACK FRIDAY

Eu numai pentru pisici am luat, oricum luam-Hair&Skin si Intense HairBall reduse cu 50%  de la Pentruanimale.ro, asadar numai ele au sarbatorit Black Friday la noi in casa, cu mancarica si antideparazitare, de AICI si acum imi torc neistovit, pline de recunostinta. Oferte bune si multe  si pentru cei cu catei, ca de obicei, nu se fac discriminari.

miercuri, noiembrie 19

how to pick&dazzle…& lovely contest-incheiat

Cele trei castigatoare sunt:
1. Valentina Pietraru
2. Mihaela Mih
3. Oana Antipa

Astept mail cu datele voastre complete pe adelasir at yahoo punct co punct uk… adresa completa, nume si prenume, nr de tel...

Ma gandeam zilele trecute, ca dupa atatia ani de beauty blogging, cu atatea sute de produse care inca asteapta un review, uneori am impresia ca nu mai stiu ce sa (va) scriu. Ca atunci cand deschizi un dulap plin ochi cu haine si constati, cu mare stupoare, ca pur si simplu tu nu ai ce imbraca… Colectii de machiaj de primavara, de toamna, editii limitate de Craciun, arome florale, arome gurmande, lansari parfumate cu macarons,glam on my way, toate numai bune de pus in rama, pe blog si pe insta, un ruj si mai hidratant decat ultimul, o mascara si mai alungitoare si mai amagitoare decat cea de anul trecut, ah, universul acesta e mi-nu-nat si confortabil prin repetitivitate. In fine, impresia e ca uneori, desi toate lansarile de beauty sunt frumusele si aduc ceva nou, cazi in bucla obositoare a lui deja vu, atat ca cititor cat si ca blooger
Da, cred ca e greu sa ma mai surprinzi, dar nu chiar imposibil, caci uite, am constatat ca pot sa intru intr-un orizont de asteptare si sa bat darabana pana cand apare curierul.
Ah, sa va spun reped si ce am facut ca sa ajung la acest punct de nerabdare

M-am inscris ieri pe platforma Pick N Dazzle, am completat atenta profilul AICI, veti avea parte de o haioasa astrograma de beauty, iata mecanismul:

1- alegi unul dintre cele trei pachete de produse (pe care le poți selecta): Sleek – 79 lei/ lună, Dazzling - 159 lei/lună și Premium Picks - 239 lei/lună
2-te lasi pe mana expertilor de la PickN Dazzle care aleg, in functie de profilul tau, produsele potrivite pentru tine
3-luna de luna, curierul la tine suna:) si iti aduce intr-o cutie frumoasa, produsele selectate. Vine acasa sau la birou, fara taxe de curierat, stiu ca nu va plac, nici mie, deci de problema aceasta am scapat. Ca surpriza sa fie si mai mare, nu stii exact ce produse primesti, dar sunt cele de care ai nevoie, caci, dupa cum am mentionat mai sus, sunt selectate in functie de raspunsurile pe care le-ai dat atunci cand ti-ai selectat profilul. Numeroase alte premii, surprize garla si reduceri sunt automat directionate catre tine odata ce iti demonstrezi fidelitatea.

Si pentru ca surpriza sa fie si mai mare, eu am comandat un pachet Dazzling pe care il astept, promit sa va dezvalui mai multe atunci cand ajunge la mine, si va invit si pe voi sa fiti langa mine in aceasta mica aventura. Trei dintre cititoarele mele vor primi, prin tragere la sorti, acelasi pachet, asa ca le vom despacheta impreuna si ne vom entuziasma separat:)
Puteti participa printr-un comentariu la aceasta postare, va provoc sa imi povestiti ultima voastra isprava nastrusnica in materie de cadouri, fie ca ati dat, fie ca ati primit
Concursul tine ca-n povesti, sapte zile si sapte nopti, se va incheia pe data de 27 noiembrie 2014.




sâmbătă, noiembrie 15

HOUBIGANT-IRIS DES CHAMPS...


Ultima lansare a Casei HOUBIGANT( exclusiv in Beautik Haute Parfumerie) este un parfum floral-oriental, o adevarata oda dedicata irisului, floare eleganta si rafinata ce ascunde suficient de multe secrete incat sa surprinda si sa farmece deopotriva.

Interesant este ca floarea de iris, atat de spectaculoasa, nu are de fapt miros. Este frumoasa, fara indoiala,  iar culoarea ii este vibranta, insa poezia, farmecul ei si binecunoscuta zestre olfactiva vin din underground, din radacinile ei chiar. Procesul de extragere a irisului este lung si dificil, iar recoltarea acestuia nu se poate face mai repede de trei ani.


Note de top: Bergamota, Lacramioare, Piper rosu
Note de mijloc: unt de Iris, absolu de Iris, absolu de Trandafir, absolu de Iasomie Sambac, esenta de Ylang-Ylang
Note de baza: lemn de Santal, Ambra, Vanilie, Mosc


Parfumul debuteaza exploziv, aproape ca iti este teama ca nu vei tine pasul cu el. Pe pielea mea este initial pudrat si nota de iris este atat de puternica, incat a trebuit sa incerc si sa port parfumul zilnic sa-i clarific metamorfoza uluitoare, caci rar mi-a fost dat sa intalnesc un parfum care se poate transforma atat de mult si intr-un timp relativ scurt. E ca si cum ai vedea un apus de soare pe fast forward. Dupa ce notele pudrate de iris si bergamota se sting, durata lor fiind in cazul meu de pana intr-un sfert de ceas, descopar cu mare uimire, ca aproape nimic din prima impresie nu a mai ramas pe incheietura mea. Vartejul de inceput se nuanteaza, devine mai suav, se topeste intr-o baie de roze si lacramioare. Finalul e calm si cald, auriu, bogat dar totusi delicat, si oricum indeajuns de puternic incat sa staruie intreaga zi: ambra si lemn de santal. De altfel, Iris des Champs se dezvolta spectaculos, continuind o lunga traditie a excelentei in parfumerie, pe care casa Houbigant a mostenit-o si pe care iata, anul acesta a imbogatit-o cu inca un parfum ce reprezinta interpretarea feminina a frumusetii si misterului irisilor. 

Houbigant a modernizat sticla de cristal folosind un flacon realizat de Baccarat la inceputul secolului 20. Sticla a fost creata initial pentru Parfum Idéal cu ocazia Expozitiei Universale, care a avut loc in Paris in 1900 si intruchipa Turnul Eiffel, simbolul acestui eveniment. Iris Des Champs, noul parfum al Casei Houbigant este disponibil in exclusivitate in Beautik Haute Parfumerie la pretul de 670 lei/ 100 ml.

MUST KNOW: Casa de parfumuri Houbigant a fost infiintata in secolul al 18-lea de catre Jean-Francois Houbigant. La numai 23 de ani a creat Eau D’ Houbigant care a devenit parfumul preferat al aristocratilor de la acea vreme. Au urmat apoi Muscadins, Merveilleuses, creatii apreciate de nobilimea din intreaga lume. Regina Maria Antoaneta, Napoleon al III-lea si sotia lui Eugenie, contesa Saxoniei si regina Olandei, printesa Mathilde, printul de Battenberg, ducele de Moucy, Lev Tolstoi, Guy de Maupassant sunt doar cateva dintre personalitatile care au preferat parfumurile Houbigant. 
Parfumurile Houbigant erau si preferatele Reginei Maria a Romaniei, care a contribuit mult la succesul numelui in Europa de Est.

Iubirea.



“De-aş vorbi toate limbile oamenilor şi pe acelea ale îngerilor, fără iubire nu sunt decât un clopot dogit sau nişte talgere ţipătoare.
De-aş avea darul profeţiei şi aş cunoaşte toate tainele şi tot ceea ce este ştiut, de-aş avea toată credinţa nemăsurată ce mişcă munţii din loc, fără iubire nu sunt nimic.
De mi-aş împărţi toate bunurile ca sa aibă ce mânca săracii, de mi-aş da ca o ofrandă trupul ca să fie ars pe rug, fără iubire faptele mele nu slujesc la nimic.
Iubirea e răbdătoare, iubirea e plină de bunătate, iubirea nu pizmuieşte, iubirea nu se-mbufnează, nu se umflă de mândrie, nu-nfăptuieşte nimic necinstit, nu caută câştig pentru sine.
Nu se acreşte, nu bănuieşte răul, nu se bucură de strâmbătate, dar se veseleşte de adevăr. Iartă totul, crede totul, speră totul, suferă orişice.
Iubirea nu dispare niciodată.
Profeţiile vor avea un sfârşit, darul limbilor va înceta. Ştiinţa va fi depăşită. Căci cunoaştem nedesăvârşit şi facem profeţii nedesăvârşite. Dar atunci când desăvârşitul va fi înfăptuit, tot ceea ce este nedesăvârşit va fi înlăturat.
Când eram copil vorbeam ca un copil, gândeam ca un copil, judecam ca un copil.
Când am ajuns în puterea vârstei am lepădat purtarea copilărească.
Acum vedem ca într-o oglindă nişte contururi şterse, atunci vom vedea lucrurile din faţă. Acum cunosc nedesăvârşit, atunci voi cunoaşte desăvârşit cum am fost şi eu cunoscut.
Aşadar aceste trei lucruri rămân: CREDINŢA, SPERANŢA şi IUBIREA.
Dar cel mai mare dintre tustrele este IUBIREA."

marți, noiembrie 11

ANTICONCEPTIONALELE- adevaruri, mituri, decizii, eficienta




Dupa cum veti vedea mai jos, propunerea mea pentru astazi este foarte speciala si face parte dintr-o campanie mai larga, pe care am gandit-o impreuna cu dr LIVIU POPOVICI, medic primar obstetrica- ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Luna de luna, vom dezbate aici, pe blog, probleme de larg interes din domeniul obsterica-ginecologie, iar in cazul in care aveti nevoie de sfaturi, consultatii sau programari, puteti lasa comentarii la aceasta postare (acestea pot fi trecute si sub protecita anonimatului, in cazul in care considerati ca va este mai usor asa)
Asadar, iata primul nostru subiect din aceasta campanie: tot ce ati vrut sa stiti vreodata despre anticonceptionale dar v-a fost jena sa intrebati...
In cazul in care doriti o consultatie la dr LIVIU POPOVICI, numarul la care poate fi gasit este 0730 599999.

1 Care sunt cele mai eficiente si moderne metode contraceptive?
Metodele contraceptive cele mai folosite, in ordinea popularitatii sunt reprezentate de: contraceptia orala, prezervative, coitus interruptus,  injectii progesteronice, spermicide, diafragma, implanturi progesteronice subdermale si dispozitive intrauterine.
Contraceptia orala e cea mai folosita metoda contraceptiva, avand un risc minim de esec (0.2-0.3%). Contraceptivele normo si macrodozate se folosesc in afectiuni ginecologice si endocrinologice, cele microdozate se folosesc in scop contraceptiv si in dermatologie, fiind preferate datorita efectelor adverse reduse. Datorita efectului antiandrogenic al progestestativelor, implicit scaderea productiei de sebum,  contraceptivele orale microdozate pot fi folosite cu succes in tratamentul anumitor forme de acnee. Contraceptivele orale combinate se prescriu in primele 5 zile ale menstruatiei, de preferinta in prima zi. Exista blistere cu 21 de pastile si altele cu 28 de pastile. Se iau in fiecare zi la aceeasi ora, in ordinea de pe folie. In cazul foliilor cu 21 de pilule, in ultimele 7 zile ale ciclului menstrual, nu se ia nici o pastila.
Tipul pilulei sau dozajul- se administreaza doar la indicatia medicului ginecolog si se vor schimba numai daca apar efecte secundare suficient de intense. O consultatie la 3 luni dupa prima prescriere permite aprecierea tolerantei pilulei.
La polul opus se afla metoda calendarului  care functioneaza numai la femeile cu cicluri perfect regulate si consta in intreruperea contactelor sexuale neprotejate cu 4-5 zile inainte de ovulatie (ziua 14) si 1-2 zile dupa ovulatie. Reprezinta o metoda traditionala de contraceptie naturala cu eficacitate redusa, nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala fiind net inferioara metodelor moderne de contraceptie. in ceea ce priveste protectia fata de o sarcina nedorita avand rata de esec de 15%
O metoda frecvent recomandata in ultimii ani de catre specialistii in obstetrica-ginecologie este inelul contraceptiv vaginal. Acest dispozitiv  conţine o cantitate mica din doi hormoni sexuali feminini, etonogestrel şi  etinilestradiol. Inelul eliberează lent aceşti hormoni în circulaţia sanguină. Face parte din categoria contraceptivelor hormonale combinate. 
Inelul vaginal acţionează ca un contraceptiv oral combinat, dar în loc de a lua un comprimat zilnic, inelul  este folosit continuu timp de 3 săptămâni. Acesta eliberează doi hormoni sexuali feminini care previn  eliberarea ovulului din ovare astfel dacă niciun ovul nu este eliberat, nu poti rămâne gravidă.

2. Cum trebuie alese anticonceptionalele?
Anticonceptionalele se procura numai cu reteta- datorita numeroaselor contraindicatii si efecte adverse. Administrarea se face numai dupa un consult medical,  ce include: evaluarea sanilor, consult ginecologic, palparea ficatului, masurarea TA si a greutatii si analize de laborator (profil lipidic, hemograma, coagulograma, transaminaze). Este foarte importanta anamneza si trebuie neaparat sa relatezi medicului tau daca suferi de migrena, daca esti fumatoare, ai hipertensiune arteriala tratata sau nu( tensiune arteriala >140/90 mmHg), si trombofilie sau si/ avut tulburari de coagulare (AVC,IMA), diabet zaharat, dislipidemie si nu in ultimul rand medicamentele pe care le iei in mod curent deoarece anticonceptionalele interfera cu efectele altor medicamente. De asemenea varsta joaca un rol important, anticonceptionalele putand fi administrate de la debutul menstruatiei pana la varsta de 50 ani.
Contraceptivele orale se impart in doua grupe:

Monohormonale – cu progestative (P)
    Cale de administrare:  - orală - P.O.P.
- injectabilă 
- implanturi subcutanate 
- DIU cu progesteron 

Combinate – conţin estrogeni şi progestativ 
    Cale de administrare: - orală  - C.O.C.
- injectabilă 
- transcutanată 
- locală (vaginală)

Foarte important este  consultarea unui medic înainte de a începe o cură de COC pentru
Instruire amănunţită asupra modului de utilizare
Prevenirea asupra efectelor secundare – (ATENŢIE la cauzele  de abandon ale metodei!)
Instruire asupra semnalelor de alarmă
Informaţii despre unde poate găsi ajutor
Instruire despre cum să se protejeze de boli cu transmitere sexuala 
Stabilirea unui calendar de urmărire a utilizării pilulei
SEMNALE de ALARMĂ care impun oprirea imediată a curei de COC:
Cefalee occipitală persistentă, rebelă la tratament.
Tulburări de vedere; fotoame, scotoame care au apărut brusc.
Dureri intense precordiale, cu sau fără iradiere în umăr.
Dureri în molet, cu sau fără inflamarea membrului inferior.
Dureri intense abdominale, necorelate cu tranzitul intestinal.
Apariţia icterului.

3. Exista un Top 5 al celor mai sigure pilule anticonceptionale? Cu avantaje si dezavantaje...
Nu exista top 5 al celor mai sigure anticonceptionale. Absolut toate anticonceptionalele au avantaje si dezavantaje in functie de dozajul hormonal per pilula si firma care le produce. La fel cum nu exista notiunea de cele mai bune anticonceptionale. Exista anticonceptionale care se potrivesc unei femei si alteia ii fac rau. De aceea e important un consult medical amanuntit si o anamneza corecta.. Pilula care i-a mers foarte bine unei cunostinte pe tine te poate omora. Exista metode foarte eficiente, eficiente sau putin eficiente in functie de organismul fiecare femei si statusul hormonal la momentul administrarii. In afara de eficienta in sine a metodei, gradul de protectie fata de o sarcina nedorita este dat si de folosirea corecta si continua a pilulelor. Asadar administrarea anticonceptionalelor se face sub supraveghere medicala la indicatia unui medic specialist OG.
Avantajele utilizării contraceptivelor orale combinate
Eficienţă contraceptivă mare 
Reversibilitate imediată, chiar după utilizare îndelungată
Preţuri accesibile
Nu interferează cu actul sexual
Nu interferează cu alimentaţia, consumul de alcool
Nu interferează cu majoritatea medicamentelor
Au o serie de efecte benefice non-contraceptive


4. Pilula de a doua zi- cat de eficienta este, cum se foloseste, exista marci mai "sigure" si marci mai putin sigure? Ma refer la eficienta, desigur.

Contraceptia de urgenta consta in folosirea de hormoni contraceptivi in decurs de 72 ore de la un contact sexual neprotejat.  
Preparatele hormonale folosite in contraceptia de urgenta sunt progestativele-levonorgestrel doza unica 1,5mg sau 0,75mg x2 tablete si antiprogestativele-ulipristal acetat si mifepristone.
Levonorgestrel- doza unica(Escapelle) de 1,5 mg administrat la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat scade riscul de a ramane insarcinata cu 85%. Poate fi administrat in decurs de 120 ore, dar cu cat este administrat mai rapid cu atat scade riscul de o sarcina nedorita. Efecte adverse frecvente dupa administrare-greata si varsaturi.
Levonorgestrel 0,75 mg cu 2 tablete(POSTINOR 2).

Comprimatele sunt mult mai eficiente cu cât sunt luate mai repede după contactul sexual neprotejat (primul comprimat este mai bine să fie administrat în prima zi, decât să fie amânat până a treia zi). Al doilea comprimat trebuie luat la 12 ore (dar nu mai târziu de 16 ore) după administrarea primului comprimat. impiedica implantarea ovulului fecundat in endometru, prin stimularea motilitatii tubare si cresterea vascozitatii cervicale.
Este recomandat ca inaintea administrarii preparatelor hormonale pentru contraceptia de urgenta sa se prescrie antiemetice,  preparatele ce contin estrogen determina greata si varsaturi.
Ulipristal acetat 30 mg doza unica(EllaOne). Tratamentul contraceptiei de urgenta constă 
in administrarea unui comprimat, cât mai repede cu putinţă, dar nu mai târziu de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Acest comprimat poate fi administrat cu sau fără alimente.
Dacă în decurs de 3 ore de la administrarea ellaOne pacienta vomită, se va administra un nou comprimat.
Mifepristona(RU 486) este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat.Unele studii arata in cazul contraceptiei de urgenta cu acest produs o rata de esec de 0%.
In concluzie utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 80-90% cu conditia de a fi administrate corect si in timp util

5.In afara de efectul anticonceptional, pilulele mai au si alt rol?
Contraceptivele orale scad riscul de cancer endometrial si ovarian cu aproximativ 50% pentru o perioada mai mare de 20 ani de la oprirea administrarii CO. Ele scad de asemenea riscul de tumori ovariene benigne, sangerare vaginala anormala, dismenoree, sindrom premenstrual, anemie feripriva, afectiuni mamare benigne, chisturi ovariene functionale, regleaza ciclulul menstrual, reduc fluxul menstrual şi previn anemia, trateaza sindromului ovarelor polichistice, previn şi trateaza mastoza fibrochistica,protecţie contra bolii inflamatorii pelvine, protecţie contra sarcinilor extrauterine,pot fi folosite şi în contracepţia de urgenţă (metoda Yuzpi) ,amelioreaza acneea şi  hirsutismul(pilozitate excesiva).
Anticoncepţionalele sunt recomandate mai ales atunci când acneea este însoţită de seboree şi inflamaţii la nivelul pielii. Rolul anticoncepţionalelor este de a inhiba acţiunea hormonilor masculini (androgenii) produşi de ovare, în modul acesta, funcţia glandelor sebacee fiind redusă. Practic, rolul anticoncepţionalelor în tratarea acneei este de a reduce grăsimile de la nivelul pielii care reprezintă cauza formării coşurilor. Anticoncepţionalele acţionează, aşadar, direct asupra cauzei. 
Efectul apare treptat, în timp, şi nu după primele pilule folosite, aşa cum multe paciente aşteaptă să se întâmple. Dincolo de acţiunea benefică pe care anticoncepţionalele o pot avea asupra acneei, acestea pot fi indicate şi ca tratament pentru părul sau tenul foarte gras. 

6. Care sunt principalele mituri false referitoare la anticonceptionale?

Pilula ingrasa?-AO determina o usoara crestere in greutate prin mecanismul retentiei de apa, mai ales in prima saptamana de administrare datorita formarii edemelor care ulterior se resorb si se revine la greutatea initiala daca balanta aport caloric/ ardere calorii se mentine constanta. Totusi sunt anumite anticonceptionale progesteronice cu efecte anabolizante avand drept urmare cresterea in greutate. Daca o femeie creste in greutate cu mai mult de 4.5 kg pe an trebuie sa se aleaga alt contraceptiv oral mai putin androgenic.
Pilula protejeaza 100% de sarcina?:  in afara de sterilizare chirurgicala (ligatura trompelor uterine) si abstinenta totala nicio metoda de contraceptie nu ofera protectie 100%. AO ofera protectie in fata unei sarcini nedorite in 99% din cazuri, dar s-au descris cazuri in literatura de sarcina obtinuta in timpul adm contraceptivelor orale.
Pilulele determina avort?-nici pilulele nici contraceptia de urgenta nu au efect daca sarcina deja s-a instalat.Ultimele studii au aratat ca administrarea pilulelor nu afecteaza fatul si nici nu influenteaza evolutia sarcinii.
Anticonceptionalele se iau incontinuu?-Ultimele studii recomanda ca o data pe an sa se ia o pauza scurta de la adm AO pentru ca organismul sa se detoxifice. De asemenea se recomanda ca pe parcursul adm AO sa se adm si tonice hepatice, deoarece acestea sunt metabolizate exclusiv in ficat printre numeroasele efecte adverse numarandu-se si perturbarea functiilor hepatice.
Folosirea indelunga a pilulelor determina sterilitate?-Pilulele moderne nu reduc capacitatea femeii de a ramane insarcinata pe viitor.

7. La ce efecte negative ne putem astepta ?
Aceste efecte negative sunt multiple si fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca inainte de a folosi anticonceptionale. Dintre cele mai periculoase (si deloc rare) efecte secundare enumeram:
- la nivelul aparatului genito-urinar: anticonceptionalele produc sangerari intermenstruale, modificari ale secretiei cervicale, amenoree post-medicatie, cresterea in dimensiuni a fibromului uterin (daca exista), agravarea endometriozei, durerea la contacte sexuale, scaderea secretiei de testosteron la femei care produce scaderea libidoului, scaderea lubrefierii vaginal
- la nivel ocular : discomforul corneei in cazul folosirii lentilelor de contact precum si tulburari de vedere
- sistemul nervos central: migrene, tulburari ale somnului
- afectarea ficatului cresterea transaminazelor, risc de litiaza biliara (pietre la fiere
- la nivelul sanilor: sensibilitate, marire, durere, secretie,
- risc de edem
-afecteaza sistemul cardio-vascular, avand risc pentru hipertensiune si tromboza
- tulburari gastro-intestinale: constipatie, meteorism (agitatie intestinala), greata, voma.

luni, noiembrie 10

THE BODY SHOP:WILD ARGAN OIL

Sub semnul lui noiembrie mi s-a parut ca ar fi cel mai potrivit sa ma reimprietenesc eu cu uleiul de argan. Pentru inima, pentru spirit si pentru corp, mi-am zis si am trecut, plina de amintiri, pragul The Body Shop, care nu testeaza pe animale. De fapt nu a testat niciodata pe animale, e bine de stiut acest lucru, poate ca l-ati mai citit, caz in care doar va readuc aminte. Si va readuc aminte si ca AICI am scris si un articol amanuntit despre hammam si placerile imbaiatului. Baia, hamamul, senzatia de foarte curat si de trup purificat, un ceai de mere si ananas, un halat pufos in care sa stau cocolosita…pentru mine acestea sunt lucruri pe care trebuie sa le am mereu la indemana, caci imi asigura instantaneu o stare de bine, trecerea intr-un registru mai bland, poate nostalgic deseori, dar plin de impacare cu sine.


In urma cu aproape 20 de ani am aflat despre uleiul de argan, caci am taiat Marocul in doua, plecand de la Marrakesh la Ouarzazate (Poarta Desertului), prin Muntii Atlas, strabatand sate si targuri si cetati berbere, ca sa pot bea un ceai pierduta undeva in Sahara, printre dunele de nisip, infasurata in voaluri. Frumoase amintiri, doresc sa strabat din nou Marocul, sa vad daca gustul ceaiului in Sahara este la fel. Intr-o buna zi, intr-o buna zi, ma imaginez din nou acolo.
Da, atunci am aflat despre aurul Marocului, cum mai este cunoscut arganul.
Nucile de argan sunt culese manual, decojite cu mare grija, caci sunt socotite ca fiind la fel de pretioase precum aurul, apoi presate la rece pentru a obtine acest ulei cu un grad inalt de puritate.

Gama WILD ARGAN OIL de la The Body Shop, bazata pe uleiul organic de argan din inima Muntilor Atlas, Maroc,  numara  nu mai putin de noua produse spectaculoase:

-spumant de baie
-gel de dus
-scrub
-unt de corp
-ulei solid
-ulei lichid
-lotiune de corp
-balsam de buze
-sapun entru masaj

Pentru micul hammam din baia mea, am socotit ca patru produse sunt necesare: o lufa pentru exfoliere, untul de corp (cel mai bun folosit de mine vreodata), uleiul solid si uleiul lichid.
Preferatul este uleiul solid (50 g), ambalat intr-o cutiuta usoara, mica, deoarece poate fi transportat cu mare usurinta, fie atunci cand pleci in calatorii, fie atunci cand vrei sa il ai in geanta, la indemana.


Wild Argan Oil Miracle Solid Oil are o textura bogata si densa, foarte hidratanta, care imblanzeste chiar si cele mai aspre portiuni (genunchi, coate, calcaie, cuticule, omoplati) Eu il folosesc zilnic pentru varfurile parului.
As vrea sa incerc macar o data sa il aplic si prin masaj, pe scalp, inainte de a spala parul, am citit ca poate fi utilizat si in acest mod, dar am amanat deocamdata, caci am mereu impresia ca scalpul meu este oricum prea incarcat de sebum. Probabil ca la un moment dat imi voi face tratamentul complet. Insa pentu firele rebele care raman dupa ce folosesc uscatorul de par, uleiul este minunat, caci confera luciu, netezire si un parfum discret. Poate fi folosit si pentru a netezi si fixa sprancenele, trebuie aplicat pe arcade, intr-o cantitate foarte mica.
Uleiul solid se topeste usor si placut in palma, se incalzeste si poti efectua astfel un masaj de relaxare: maini, gat, incheieturi. unghii, cuticule, chiar si zonele sensibilizate dupa epilare. L-am mai folosit pentru pometi-zona aceasta e din ce in ce mai ciudata si uscata in cazul meu, pentru hidratarea buzelor si cred ca va fi eficient 100% cand nasul va suferi din cauza temperaturilor scazute si a racelilor de sezon. Dupa cum vedeti, il am mereu la indemana.

Pentru intregul corp folosesc WILD ARGAN BODY BUTTER (200ml), care are o textura foarte hidratanta, de durata (vorbim, desigur de argan si de tehnologia de fabricare a unturilor de corp de la TBS pe care nu cred ca a intrecut-o cineva pana in acest moment). Ca sa intre mai usor in pile, il aplic imediat dupa dus, cand pielea este putin umeda. Trebuie masat bine, pana la absortie.


Daca sunt mai lenesa, varianta ulei lichid-THE RADIANT OIL FOR CORPS &HAIR (125ml, recipient cu pompita) este a fel de eficienta. Uleiul lichid poate fi folosit si pentru parul proaspat spalat,
inca umed, evitand radacinile. Lasa pielea placuta, dulce la pipait, satinata, parfumata si stralucitoare, hidratanta. Nu lasa urme uleioase.


joi, noiembrie 6

CONCURS EUCERIN EVEN BRIGHTER-incheiat

Iata castigatoarele:
1 Colour me pretty 
2 Adriana Trancota
3 Alexandra D
Va rog: mail adelasir at yahoo punct co punct uk: numele din buletin, adresa la care doriti sa primiti premiile si numarul de telefon...

Am citit demult, demult, intr-un almanah "Femeia" ca Brigitte Bardot obisnuia sa isi picteze inr-o vreme, anii '80 cred, cu pensula, cativa pistrui pe obraji ca sa para si mai interesanta
Pe vremea aceea, eu nu stiam exact de inseamna pistrui, asa ca am intrebat-o pe mama, iar ea si-a desenat cativa cu un creion dermatograf. Erau desenati fin, dadeau un aer jucaus si un je ne sais quoi pe care nu le-am uitat nici in ziua de azi. Asa ca, peste cativa ani, cand au aparut pe fata mea, i-am socotit inofensivi si indeajuns de simpatici incat sa nu ma deranjeze vreodata, deci nu fac obiectul discutiei noastre, desi sunt tot o forma de pete pigmentare.

In cazul hiperpigmentarii, insa, aria expusa devine mai inchisa, din cauza cresterii productiei de melanina (pigmentul ce da culoare pielii, parului si ochilor). 
Mesajul campaniei, la care va invit cu mare drag sa participati este "Nu lasa petele pigmentare sa-ti spuna povestea. Poata amintirile in suflet, nu pe ten", il puteti viziona AICI.


Tenul meu pigmenteaza rapid vara, cateva raze de soare sunt de ajuns. Nu m-am trezit asa de pe o zi pe alta, mai degraba aceasta zestre nedorita a aparut pe chipul meu in urma unor evenimente-accidente: am crescut intr-o perioada in care nu exista notiunea de SPF ci de "bronzol"-un ulei care accelera bronzatea, soarele era socotit ca fiind bun "la toate", se spunea ca vindeca acneea si cicatricele, apoi am facut cateva sedinte de microdermabraziune la salon, si intr-un final am fost victima unor incercari nereusite ale epilatului definitiv facial, povestite toate, cu amanunte, pe blog.

Asadar, eu, in fiecare toamna, de ani buni deja, reincep lupta impotriva petelor pigmenare. Pana acum, nu am reusit sa le elimin definitiv, ci doar sa le tin sub control. Incepand chiar de astazi, am o strategie foarte bine pusa la punct, gama Even Brighter de la Eucerin ( formata din crema de zi, crema de noapte si serumul concentrat), despre care se spune ca are nu doar un efect superficial si temporar de albire, ci unul profund si constant, primele efecte vizibile aparand dupa patru saptamani de utilizare zilnica a produselor, indiferent de nuanta tenului.
Desi nu impun probleme de sanatate, petele pigmentare au un efect inestetic si confera tenului un aspect tern, imbatranit si lipsit de vitalitate.

Pentru a participa la concurs, va rog sa-mi lasati un mesaj la aceasta postare in care sa-mi spuneti, in cateva cuvinte desigur, povestea petelor voastre pigmentare si cauzele care au condus la aparitia lor, iar ulterior va incurajez sa dati un share pe FB acestui articol pentru a face povestea vostra cunoscuta si altor femei.

Trei participante alese prin tragere la sorti vor castiga cate trei seturi complete Eucerin Even Brighter. Fiecare set de produse va fi insotit de inca trei mini creme Eucerin Even Brighter pe care le puteti face cadou altor prietene care se confrunta cu aceasi problema.
Durata concursului: 6-20 noiembrie (inclusiv).


Azi imi place...

In ultima vreme, spre surprinderea mea, port, cu clientele sau cu prietenele mele, din ce in ce mai multe discutii despre hainele de piele, blana, cizme si pantofi … si remarc faptul ca multe fete sunt interesate sa caute inlocuitori de calitate. Motive etice. Asa numita "piele ecologica" pare, cred eu, sa castige din ce in ce mai mult teren.
AICI  puteti gasi o varianta extrem de bine lucrata a celebrei leather biker jacket, in negru, albastru sau camel. Cusaturile sunt ireprosabile, accesoriile de calitate, forma exacta. Sigur ca urmatoarea intrebare este daca se observa sau nu ca e "doar" piele ecologica. Daca nu sunteti in domeniu, daca nu pipaiti hainele si tesaturile cum fac eu, raspunsul este ca te poate pacali o piele ecologica de calitate. Cel putin la prima vedere, da, acest lucru se poate intampla. Daca insa sunteti initiati, veti remarca repede cateva dferente. Dar daca problemele etice sunt cele care va determina sa cumparati inlocuitori, nu aveti de ce sa cautati acul in carul cu fan. In plus, pretul este de obicei mult, mult mai mic:







miercuri, noiembrie 5

Paris. Novembre. Place de la Madeleine...



Acesta, fiind un blog de beauty, poate contine si unele teorii pe care probabil ca le veti socoti mai anapoda, dar si fapte exceptionale si intrebari existentiale din domeniul ales, de genul: cine se mai poate lauda in ziua de azi ca a folosit o paleta intreaga de farduri de ochi, cine?

Ei bine, raspunsul, pana cand imi lasati si voi comentariile voastre, poate aveti povesti de impartasit, este EU, EU, EU…

Cu mare chin si dupa ani si ani de suferinta am reusit sa termin o paleta de la Dior 5 Couleurs 610 Boiseries. Am cumparat-o, in urma cu foarte multi ani, din Paris, dintr-o parfumerie mica, dar dichisita si minunata, situata in Place de la Madeleine (vedeti poza de mai sus inca o data, sa intrati cu mine in poezie).
Imi amintesc exact momentul: noiembrie, o zi indecisa, ploioasa, inainte de pranz. Am mers la fix, stiam ce vreau sa cumpar inca de la plecarea din tara: culorile unei paduri in plina toamna, care sa imi faca ochii de caprioara sa fie mai frumosi si mai stralucitori… apoi, a doua zi, m-am intors si am mai cumparat una, tot Dior, dar in alte nuante, la fel de sofisticate, pe care am vazut-o in timp ce ma uitam dupa prima, sunt sigura ca stiti povestea.
Apoi, in anii care au urmat, am tot cumparat si am tot cumparat, fie ca aveam nevoie, fie ca nu. Nu stiu numarul la care am ajuns, oricum, extrem de mare pentru cineva care foloseste un machiaj discret al ochilor si nici nu e make-up artist in devenire, dar si extrem de mic, raportat la colectiile pe care le vad pe celelalte bloguri. Sunt cateva culori pe care, cu mare parere de rau, a trebuit sa le arunc, dar niciodata nu am putut sa le arunc pe cele cumparate de la Dior. Mi se punea un carcel in inima de fiecare data cand ma gandeam serios la asta. Intre timp, furia culorilor mi-a trecut si am ramas cu regretul ca am cheltuit atatia bani inutil.

Asa ca tema cu terminarea acestei palete de culori a fost un fel de pedeapsa, am mai facut referire la ea de cateva ori pe acest blog, caci s-a incapatanat sa nu se consume o vreme atat de indelungata, incat am crezut ca e nemuritoare. Sau ca ceea ce consumam eu ziua crestea la loc noaptea, dupa ce ma demachiam.  Serios vorbind, chiar am avut o relatie de love&hate cu aceste cinci culori.

A fost o mare victorie, caci am luptat cu mine insami si am invins.

Mi-am imaginat de multe ori ca scriu acest articol, nu neaparat pentru a spune istoria celor cinci culori (aproape) nemuritoare, ci pentru a deschide un nou capitol al blogului. Unul putin sfatos, caci imi imaginez ca voi, cele care imi urmariti blogul, cititi si alte opinii in materie de beauty si stiti ca mereu exista si cate o sectiune de noutati cosmetice, poate cea mai tentanta dintre toate. Ei bine, ideea acestui articol este de a va face sa reflectati la banii pe care ii aruncati pe cosmetice de care nu aveti nevoie, de a va determina sa vedeti noutatile prezentate de noi, bloggeritele de beauty nu cumulativ, ci pe post de inlocuitor atunci cand ceea ce folositi se termina.
Si evident, incercati sa investiti in calitate, nu in cantitate.