marți, noiembrie 11

ANTICONCEPTIONALELE- adevaruri, mituri, decizii, eficienta




Dupa cum veti vedea mai jos, propunerea mea pentru astazi este foarte speciala si face parte dintr-o campanie mai larga, pe care am gandit-o impreuna cu dr LIVIU POPOVICI, medic primar obstetrica- ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Luna de luna, vom dezbate aici, pe blog, probleme de larg interes din domeniul obsterica-ginecologie, iar in cazul in care aveti nevoie de sfaturi, consultatii sau programari, puteti lasa comentarii la aceasta postare (acestea pot fi trecute si sub protecita anonimatului, in cazul in care considerati ca va este mai usor asa)
Asadar, iata primul nostru subiect din aceasta campanie: tot ce ati vrut sa stiti vreodata despre anticonceptionale dar v-a fost jena sa intrebati...
In cazul in care doriti o consultatie la dr LIVIU POPOVICI, numarul la care poate fi gasit este 0730 599999.

1 Care sunt cele mai eficiente si moderne metode contraceptive?
Metodele contraceptive cele mai folosite, in ordinea popularitatii sunt reprezentate de: contraceptia orala, prezervative, coitus interruptus,  injectii progesteronice, spermicide, diafragma, implanturi progesteronice subdermale si dispozitive intrauterine.
Contraceptia orala e cea mai folosita metoda contraceptiva, avand un risc minim de esec (0.2-0.3%). Contraceptivele normo si macrodozate se folosesc in afectiuni ginecologice si endocrinologice, cele microdozate se folosesc in scop contraceptiv si in dermatologie, fiind preferate datorita efectelor adverse reduse. Datorita efectului antiandrogenic al progestestativelor, implicit scaderea productiei de sebum,  contraceptivele orale microdozate pot fi folosite cu succes in tratamentul anumitor forme de acnee. Contraceptivele orale combinate se prescriu in primele 5 zile ale menstruatiei, de preferinta in prima zi. Exista blistere cu 21 de pastile si altele cu 28 de pastile. Se iau in fiecare zi la aceeasi ora, in ordinea de pe folie. In cazul foliilor cu 21 de pilule, in ultimele 7 zile ale ciclului menstrual, nu se ia nici o pastila.
Tipul pilulei sau dozajul- se administreaza doar la indicatia medicului ginecolog si se vor schimba numai daca apar efecte secundare suficient de intense. O consultatie la 3 luni dupa prima prescriere permite aprecierea tolerantei pilulei.
La polul opus se afla metoda calendarului  care functioneaza numai la femeile cu cicluri perfect regulate si consta in intreruperea contactelor sexuale neprotejate cu 4-5 zile inainte de ovulatie (ziua 14) si 1-2 zile dupa ovulatie. Reprezinta o metoda traditionala de contraceptie naturala cu eficacitate redusa, nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala fiind net inferioara metodelor moderne de contraceptie. in ceea ce priveste protectia fata de o sarcina nedorita avand rata de esec de 15%
O metoda frecvent recomandata in ultimii ani de catre specialistii in obstetrica-ginecologie este inelul contraceptiv vaginal. Acest dispozitiv  conţine o cantitate mica din doi hormoni sexuali feminini, etonogestrel şi  etinilestradiol. Inelul eliberează lent aceşti hormoni în circulaţia sanguină. Face parte din categoria contraceptivelor hormonale combinate. 
Inelul vaginal acţionează ca un contraceptiv oral combinat, dar în loc de a lua un comprimat zilnic, inelul  este folosit continuu timp de 3 săptămâni. Acesta eliberează doi hormoni sexuali feminini care previn  eliberarea ovulului din ovare astfel dacă niciun ovul nu este eliberat, nu poti rămâne gravidă.

2. Cum trebuie alese anticonceptionalele?
Anticonceptionalele se procura numai cu reteta- datorita numeroaselor contraindicatii si efecte adverse. Administrarea se face numai dupa un consult medical,  ce include: evaluarea sanilor, consult ginecologic, palparea ficatului, masurarea TA si a greutatii si analize de laborator (profil lipidic, hemograma, coagulograma, transaminaze). Este foarte importanta anamneza si trebuie neaparat sa relatezi medicului tau daca suferi de migrena, daca esti fumatoare, ai hipertensiune arteriala tratata sau nu( tensiune arteriala >140/90 mmHg), si trombofilie sau si/ avut tulburari de coagulare (AVC,IMA), diabet zaharat, dislipidemie si nu in ultimul rand medicamentele pe care le iei in mod curent deoarece anticonceptionalele interfera cu efectele altor medicamente. De asemenea varsta joaca un rol important, anticonceptionalele putand fi administrate de la debutul menstruatiei pana la varsta de 50 ani.
Contraceptivele orale se impart in doua grupe:

Monohormonale – cu progestative (P)
    Cale de administrare:  - orală - P.O.P.
- injectabilă 
- implanturi subcutanate 
- DIU cu progesteron 

Combinate – conţin estrogeni şi progestativ 
    Cale de administrare: - orală  - C.O.C.
- injectabilă 
- transcutanată 
- locală (vaginală)

Foarte important este  consultarea unui medic înainte de a începe o cură de COC pentru
Instruire amănunţită asupra modului de utilizare
Prevenirea asupra efectelor secundare – (ATENŢIE la cauzele  de abandon ale metodei!)
Instruire asupra semnalelor de alarmă
Informaţii despre unde poate găsi ajutor
Instruire despre cum să se protejeze de boli cu transmitere sexuala 
Stabilirea unui calendar de urmărire a utilizării pilulei
SEMNALE de ALARMĂ care impun oprirea imediată a curei de COC:
Cefalee occipitală persistentă, rebelă la tratament.
Tulburări de vedere; fotoame, scotoame care au apărut brusc.
Dureri intense precordiale, cu sau fără iradiere în umăr.
Dureri în molet, cu sau fără inflamarea membrului inferior.
Dureri intense abdominale, necorelate cu tranzitul intestinal.
Apariţia icterului.

3. Exista un Top 5 al celor mai sigure pilule anticonceptionale? Cu avantaje si dezavantaje...
Nu exista top 5 al celor mai sigure anticonceptionale. Absolut toate anticonceptionalele au avantaje si dezavantaje in functie de dozajul hormonal per pilula si firma care le produce. La fel cum nu exista notiunea de cele mai bune anticonceptionale. Exista anticonceptionale care se potrivesc unei femei si alteia ii fac rau. De aceea e important un consult medical amanuntit si o anamneza corecta.. Pilula care i-a mers foarte bine unei cunostinte pe tine te poate omora. Exista metode foarte eficiente, eficiente sau putin eficiente in functie de organismul fiecare femei si statusul hormonal la momentul administrarii. In afara de eficienta in sine a metodei, gradul de protectie fata de o sarcina nedorita este dat si de folosirea corecta si continua a pilulelor. Asadar administrarea anticonceptionalelor se face sub supraveghere medicala la indicatia unui medic specialist OG.
Avantajele utilizării contraceptivelor orale combinate
Eficienţă contraceptivă mare 
Reversibilitate imediată, chiar după utilizare îndelungată
Preţuri accesibile
Nu interferează cu actul sexual
Nu interferează cu alimentaţia, consumul de alcool
Nu interferează cu majoritatea medicamentelor
Au o serie de efecte benefice non-contraceptive


4. Pilula de a doua zi- cat de eficienta este, cum se foloseste, exista marci mai "sigure" si marci mai putin sigure? Ma refer la eficienta, desigur.

Contraceptia de urgenta consta in folosirea de hormoni contraceptivi in decurs de 72 ore de la un contact sexual neprotejat.  
Preparatele hormonale folosite in contraceptia de urgenta sunt progestativele-levonorgestrel doza unica 1,5mg sau 0,75mg x2 tablete si antiprogestativele-ulipristal acetat si mifepristone.
Levonorgestrel- doza unica(Escapelle) de 1,5 mg administrat la maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat scade riscul de a ramane insarcinata cu 85%. Poate fi administrat in decurs de 120 ore, dar cu cat este administrat mai rapid cu atat scade riscul de o sarcina nedorita. Efecte adverse frecvente dupa administrare-greata si varsaturi.
Levonorgestrel 0,75 mg cu 2 tablete(POSTINOR 2).

Comprimatele sunt mult mai eficiente cu cât sunt luate mai repede după contactul sexual neprotejat (primul comprimat este mai bine să fie administrat în prima zi, decât să fie amânat până a treia zi). Al doilea comprimat trebuie luat la 12 ore (dar nu mai târziu de 16 ore) după administrarea primului comprimat. impiedica implantarea ovulului fecundat in endometru, prin stimularea motilitatii tubare si cresterea vascozitatii cervicale.
Este recomandat ca inaintea administrarii preparatelor hormonale pentru contraceptia de urgenta sa se prescrie antiemetice,  preparatele ce contin estrogen determina greata si varsaturi.
Ulipristal acetat 30 mg doza unica(EllaOne). Tratamentul contraceptiei de urgenta constă 
in administrarea unui comprimat, cât mai repede cu putinţă, dar nu mai târziu de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Acest comprimat poate fi administrat cu sau fără alimente.
Dacă în decurs de 3 ore de la administrarea ellaOne pacienta vomită, se va administra un nou comprimat.
Mifepristona(RU 486) este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat.Unele studii arata in cazul contraceptiei de urgenta cu acest produs o rata de esec de 0%.
In concluzie utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 80-90% cu conditia de a fi administrate corect si in timp util

5.In afara de efectul anticonceptional, pilulele mai au si alt rol?
Contraceptivele orale scad riscul de cancer endometrial si ovarian cu aproximativ 50% pentru o perioada mai mare de 20 ani de la oprirea administrarii CO. Ele scad de asemenea riscul de tumori ovariene benigne, sangerare vaginala anormala, dismenoree, sindrom premenstrual, anemie feripriva, afectiuni mamare benigne, chisturi ovariene functionale, regleaza ciclulul menstrual, reduc fluxul menstrual şi previn anemia, trateaza sindromului ovarelor polichistice, previn şi trateaza mastoza fibrochistica,protecţie contra bolii inflamatorii pelvine, protecţie contra sarcinilor extrauterine,pot fi folosite şi în contracepţia de urgenţă (metoda Yuzpi) ,amelioreaza acneea şi  hirsutismul(pilozitate excesiva).
Anticoncepţionalele sunt recomandate mai ales atunci când acneea este însoţită de seboree şi inflamaţii la nivelul pielii. Rolul anticoncepţionalelor este de a inhiba acţiunea hormonilor masculini (androgenii) produşi de ovare, în modul acesta, funcţia glandelor sebacee fiind redusă. Practic, rolul anticoncepţionalelor în tratarea acneei este de a reduce grăsimile de la nivelul pielii care reprezintă cauza formării coşurilor. Anticoncepţionalele acţionează, aşadar, direct asupra cauzei. 
Efectul apare treptat, în timp, şi nu după primele pilule folosite, aşa cum multe paciente aşteaptă să se întâmple. Dincolo de acţiunea benefică pe care anticoncepţionalele o pot avea asupra acneei, acestea pot fi indicate şi ca tratament pentru părul sau tenul foarte gras. 

6. Care sunt principalele mituri false referitoare la anticonceptionale?

Pilula ingrasa?-AO determina o usoara crestere in greutate prin mecanismul retentiei de apa, mai ales in prima saptamana de administrare datorita formarii edemelor care ulterior se resorb si se revine la greutatea initiala daca balanta aport caloric/ ardere calorii se mentine constanta. Totusi sunt anumite anticonceptionale progesteronice cu efecte anabolizante avand drept urmare cresterea in greutate. Daca o femeie creste in greutate cu mai mult de 4.5 kg pe an trebuie sa se aleaga alt contraceptiv oral mai putin androgenic.
Pilula protejeaza 100% de sarcina?:  in afara de sterilizare chirurgicala (ligatura trompelor uterine) si abstinenta totala nicio metoda de contraceptie nu ofera protectie 100%. AO ofera protectie in fata unei sarcini nedorite in 99% din cazuri, dar s-au descris cazuri in literatura de sarcina obtinuta in timpul adm contraceptivelor orale.
Pilulele determina avort?-nici pilulele nici contraceptia de urgenta nu au efect daca sarcina deja s-a instalat.Ultimele studii au aratat ca administrarea pilulelor nu afecteaza fatul si nici nu influenteaza evolutia sarcinii.
Anticonceptionalele se iau incontinuu?-Ultimele studii recomanda ca o data pe an sa se ia o pauza scurta de la adm AO pentru ca organismul sa se detoxifice. De asemenea se recomanda ca pe parcursul adm AO sa se adm si tonice hepatice, deoarece acestea sunt metabolizate exclusiv in ficat printre numeroasele efecte adverse numarandu-se si perturbarea functiilor hepatice.
Folosirea indelunga a pilulelor determina sterilitate?-Pilulele moderne nu reduc capacitatea femeii de a ramane insarcinata pe viitor.

7. La ce efecte negative ne putem astepta ?
Aceste efecte negative sunt multiple si fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca inainte de a folosi anticonceptionale. Dintre cele mai periculoase (si deloc rare) efecte secundare enumeram:
- la nivelul aparatului genito-urinar: anticonceptionalele produc sangerari intermenstruale, modificari ale secretiei cervicale, amenoree post-medicatie, cresterea in dimensiuni a fibromului uterin (daca exista), agravarea endometriozei, durerea la contacte sexuale, scaderea secretiei de testosteron la femei care produce scaderea libidoului, scaderea lubrefierii vaginal
- la nivel ocular : discomforul corneei in cazul folosirii lentilelor de contact precum si tulburari de vedere
- sistemul nervos central: migrene, tulburari ale somnului
- afectarea ficatului cresterea transaminazelor, risc de litiaza biliara (pietre la fiere
- la nivelul sanilor: sensibilitate, marire, durere, secretie,
- risc de edem
-afecteaza sistemul cardio-vascular, avand risc pentru hipertensiune si tromboza
- tulburari gastro-intestinale: constipatie, meteorism (agitatie intestinala), greata, voma.

19 comentarii:

ariadne spunea...

"Pilulele determina avort?-nici pilulele nici contraceptia de urgenta nu au efect daca sarcina deja s-a instalat. Ultimele studii au aratat ca administrarea pilulelor nu afecteaza fatul si nici nu influenteaza evolutia sarcinii."

Asta nu e adevarat.
Anticonceptionalele au efect asupra tesutului mucoasei uterine, care se subtiaza, reducandu-se astfel resursele de hrana (glycogen) pentru copil. (inhibarea implantarii, deci efect de avort timpuriu). Au efect si asupra trompelor uterine, in sensul ca ovulul fecundat este transportat atat de lent, incat nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare si piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu).

Anticonceptionalele folosite multi ani la rand cresc riscul cancerului de san - intrebati orice medic oncolog.
Pe mine m-a sfatuit demult un medic oncolog sa evit orice fel de tratament hormonal, implicit anticonceptionalele.

ana maria tatucu spunea...

Articolul este foarte binevenit si imi place ca este bine documentat, cu toate detaliile pe care le-am aflat si eu in timp de la medicul ginecolog.

Mihaela Mih spunea...

Eu sunt una din persoanele la care anticonceptionalele s-au potivit manusa, daca pot spune asa. Le iau de 5 ani (COC), ca mijloc contraceptiv si inca nu am avut nici unul din efectele adverse (observate de mine sau reiesite in urma analizelor). Dimpotriva, am scapat definitiv de dismenoree, de la bun inceput. Nu m-am ingrasat deloc, ba chiar am slabit (asta nu datorita lor), nu am avut greturi, nu am avut probleme cu sanii, nu am simtit un disconfort la nivel ocular (port lentile de contact -4).
Din aceste motive iau COC in continuare, cu protector hepatic periodic. Nu pot spune ca le recomand, pentru ca am prietene care nu s-au putut impaca deloc cu ele, dar pentru mine functioneaza.
Stiu si eu ca nu sunt recomandate persoanelor care au un istoric din punct de vedere oncologic, dar nu a fost cazul in familia mea.
Mi se pare grozav ca scrii si despre asta Adela, pentru ca fetele care citesc blogurile de beauty trebuie sa aiba pe langa recomandarile despre machiaj, cosmetica, stil si sfaturi despre cum sa se protejeze, sa aiba un corp sanatos, sa faca analize periodic, sa mearga regulat la stomatolog.

Iulia. spunea...

Eu am avut experiente neplacute cu anticonceptionalele. Dupa o luna de Yaz simteam ca ma sufoc. Imediat ce le-am intrerupt..a incetat senzatia. Am continuat cu Cerazette de la care mi s-au imflamat sanii foarte tare si am dezvoltat noduli durerosi.(6 luni am luat) plus dureri de cap insuportabile.Ambele le-am luat la recomandarea medicului, dupa analize prealabile.Am un chist endometric pe ovar si asta a fost motivul pentru care le-am luat. Chistul s-a diminuat... dar efectele adverse sunt mult prea puternice.

Familia Amza spunea...

Da, bun articolul.
Eu am luat timp de 7 ani YAZ, dupa recomandarea medicului si analize medicale. O pilula foarte laudata, cu un pret nu chiar modic. Pe cat de buna a fost impotriva unei sarcini pe atat de toxica a fost pentru organismul meu. Am facut pauzele de rigoare an de an. Am refacut o data la doi ani analizele de rigoare, unde totul era normal. Da, m-am ingrasat de la Yaz, am avut dureri de cap groaznice soldate cu plecarea la Urgenta.
Anticonceptionalele pot provoca o sumedenie de boli, pe cat de bine pot proteja organismul de o sarcina, pe atat de bolnav il poate face. Si cu toate astea, eu recomand anticonceptionalele luate la indicatiile medicului, dar le recomand pe o perioada mai mica te timp.
De mentionat ca am reusit sa raman insarcinata dupa 8 luni de la oprirea lor. Durerile de cap au disparut ca prin minunne imediat cum le-am lasat.
Eu sunt totusi PRO anticonceptionale, de oricare ar fi ele, insa as vrea ca fetele sa inteleaga ca acestea nu se pot lua fiindca prietena X a luat si ea.
Scuze de mesajul lung. Pupici

Lucica Lazar spunea...

Un articol foarte util pentru noi femeile si te felicit Adela pentru ca l-ai scris. :-*
Eu iau anticonceptionale de mai multi ani....nici nu mai tin mine :) bineinteles dupa sfatul medicului si o serie de analize facute,am stat cativa ani in Spania si i-am zis medicului de acolo ce pastile iau si dupa o alta serie de analize si controale mi-a dat aceleasi pastile,mi-a zis ca sunt bune si priesc organismului meu.
Eu cred ca de cat un copil nedorit sau Doamne fereste un avort mai bine sa ne protejam,asta ar trebui sa inteleaga toate mamele de fete de cat sa ne tragem de cap mai bine sfatuim fetele ce si cum sa se protejeze.
Pupici :-* <3

Jade spunea...

"trateaza sindromul ovarelor polichistice" - Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie; ar trebui, in opinia mea, continuata cu "dar nu vindeca sindromul de ovare polichistice". Sindromul ovarelor polichistice se caracterizeaza in cele mai multe cazuri prin prezenta unei cantitati anormale (ridicate) de hormoni androgeni (testosteron), insa nivelul ridicat de hormoni androgeni este doar unul dintre simptome, nu o cauza a acestei boli, care in timp poate duce la complicatii destul de serioase (diabet de tip 2, infarct etc. ). Intr-adevar, daca iei contraceptive orale nivelul hormonilor androgeni se normalizeaza, insa in momentul in care nu mai iei, nivelurile cresc din nou si ajungi exact de unde ai pornit.
Momentan nu se stie exact cauza sindromului de ovare polichistice si exista mai multe fenotipuri (majoritatea femeilor sunt si supraponderale de exemplu, dar asta nu este o regula sau sufera de hirsutism, ca urmare a nivelurilor crescute de hormoni androgeni, au colesterolul si trigliceridele peste limita, au rezistenta la insulina etc.).
Chiar daca anticonceptionalele orale ajuta la diminuarea unora dintre simptome (normalizarea testosteronului, eliminarea microchisturilor de pe ovare, diminuarea hirsutismului in unele cazuri), in niciun caz nu vindeca boala si dupa cum am mentionat mai sus, simptomele revin dupa ce nu mai iei.
In niciun caz nu sunt impotriva anticonceptionalelor orale, dimpotriva, doar ca vroiam sa subliniez ca sindromul de ovare polichistice nu se vindeca (din pacate) cu ajutorul lor.

adela sirghie spunea...

Am citit comentariile voastre toate, daca are cineva intrebari, va rog sa le scrieti...

dr Liviu Popovici spunea...

pentru Ariadne:
1.In articol m-am referit
la faptul ca daca se doreste o sarcina si tratamentul cu anticonceptionale este oprit, nu va fi afectata sarcina ulterioara. Si da, intr-adevar, exista "factorul tubar" dar exista risc de
sarcina extrauterina mai degraba decat de sarcina intrauterina malformata sau “avort timpuriu”.
Totusi rata de eficacitate in ceea ce priveste protectia in fata
unei sarcini nedorite este de 99.8% ceea ce inseamna ca exista un procent de 0.2 % ca rata
de esec , mai ales daca nu
s-au respectat regulile administrarii unui astfel de medicament (zilnic la aceeasi ora, dupa consultul ginecologic, si daca s a administrat vreun tratament in paralel
care a scazut din eficacitatea contraceptiei).
Pentru a lamuri situatia cu expunerea fatului la anticonceptionale
estro-progestative-in niciun studiu modern nu s-a demonstrat ca hormonii din pilula omoara fatul in trimestrul 1. Totusi sa nu confundam pilulele
anticonceptionale ce contin estrogen/progesteron cu mifegyn (RU486) , pilula de
urgenta folosita tot in scop contraceptiv dar in contraceptia de urgenta. In
acest caz da, fatul cel mai probabil va fi malformat daca metoda a esuat.
Pilula are
rolul de a NU se forma embrion
Prin 1. ingrosarea mucusului cervical pentru a preveni penetrarea spermatozoizilor in uter,2. subtirea endometrului facandu-l inapt pentru implantarea sarcinii si 3. cel
mai important inhibarea ovulatiei. De aceea e bine sa treaca 2-3 menstruatii dupa oprirea anticonceptionalelor inainte de a ramana gravida pentru ca ovarele sa-si reia functia optima si sa pregateasca endometrul pentru implantarea sarcinii si sa se stie exact momentul ovulatiei
Se poate ramane insarcinata imediat ce s-a oprit tratamentul cu anticonceptionale, insa data nasterii copilului va fi aproximata cel mai probabil gresit pentru ca nuse stie exact momentul ovulatiei . In trecut
s-a lansat ideea ca daca ramaneai insarcinata imediat dupa intreruperea anticonceptionalelor, creste riscul pierderii de sarcina, dar
aceasta teorie nu s-a dovedit stiintific niciodata. Studiile
actuale au expus fetusi la pilule anticonceptionale in primul trimestru si acestia nu au
prezentat risc de a face complicatii sau de a avea malformatii congenitale.
2.Principalul efect advers la care se gandesc femeile cand aud de anticonceptionale este cancerul, indiferent de tipul lui sau de organul afectat, dar din pacate sunt alte probleme care apar mult mai des si care sunt neglijate prin administrarea incorecta si fara indicatie de la un medic ginecolog.
Studiile anterioare, care au confirmat folosirea indelungata a contraceptivelor orale ca factor de risc pentru unele tipuri de cancer, s-au bazat pe loturi de femei de acum cateva zeci de ani, perioada in care anticonceptionalele erau la prima generatie si contineau doze foarte mari de hormoni comparat cu ce se gaseste acum pe piata (generatia a treia si a patra).
Cancerul la san este o boala multifactoriala, iar studiile trebuie sa evite factorii de confuzie. Este acceptat faptul ca expunerea prelungita la estrogeni prin menarha precoce si menopauza tardiva creste riscul relativ de cancer la san. La fel si in cazul tratamentelor de substitutie hormonala.
In marea majoritate a studiilor nu a fost identificat un risc marit pentru cancer la san la femeile care au folosit anticonceptionaNumarul cazurilor de cancer la san atribuite tratamentelor cu anticonceptionale ramane totusi sub 1% si nu se poate afirma stiintific faptul ca este datorat stric anticonceptionalelor.

Dr Liviu Popovici

Dr Liviu Popovici spunea...

pentru Iulia:sunt si alte anticonceptionale in afara de Yaz(personal nu l recomand pacientelor mele din cauza intolerabilitatii si a efectelor adverse)si cerazette pentru tratamentul paleativ al chisturilor endometriozice.v as recomanda un second opinion.

Dr Liviu Popovici spunea...

pentru Jade.e corecta observatia dar a nu se intelege prin a trata cu a vindeca sindromul ovarelor polichistice.in concluzie anticonceptionalele trateaza efectele sindromului ovarelor polichistice atata timp cat sunt luate pilulele simptomatologia revenind odata cu intreruperea tratamentului cu COC.deci a trata nu e totuna cu a vindeca.

Elenina spunea...

Domnule doctor Liviu Popovici, am o intrebare offtopic: cum tratez candida? ce variante am la dispozitie?

Dr Liviu Popovici spunea...

In primul rand trebuie efectuat un examen al secretiei vaginale eventual si cultura din colul uterin pentru a exclude vreo alta afectiune vaginala bacteriologica asociata candidozei.im general tratamentul este local cu ovule exclus spalaturile vaginale.ovulele se aleg si in functie si de istoricul patologic al pacientei(tratamente efectuate anterior mai mult sau mai putin eficiente pentru candidoza)precum si forma de candidoza.in concluzie tratament local cu ovule antimicotice precum si evitarea anumitor tipuri de tampoane care intretin si/sau produc candidoza.

Anonim spunea...

Am inceput sa iau yaz din prima zi de menstruatie iar a doua zi menstruatia mi sa oprit .este normal

Maria spunea...

Buna! Si mie mi s-a oprit menstruatia in a doua zi dupa ce am inceput administrarea Yaz. A treia zi a revenit si nu s-a mai oprit nici dupa 10 zile. Mie mi-e foarte rau de la ele, aseara ma renuntat sa le mai iau, iar azi merg la ginecolog. Cel mai mult ma sperie faptul ca ma doare foarte rau capul si am niste tulburari ciudate de vedere, care nu stiu daca sunt din vina pilulelor sau nu...

Anonim spunea...

Eu deja sunt la a 10 pastila si menstruatia nu mia revenit , nu ma simpt nici rau dar sunt unpic stresata de faptul ca sa oprit asa brusc... Acum cativa ani amluat Desorelle dar la prima administrare aveam scurgeri toata luna.

Unknown spunea...

ce parere aveti despre anticonceptionalele Belara?

adela sirghie spunea...

@Roxana Tincu: eu nu am auzit de ele, dar iti recomand sa suni si sa mergi la o consultatie la dr Liviu Popovici, e mai usor sa alegeti impreuna ce ti se potriveste si ce nu.

Teo spunea...

@Roxana

Sunt anticonceptionale de ultima generatie, foarte bune pentru problemele dermatologice.