duminică, aprilie 1

Ce am inteles eu de la un seminar JOICO

Seminarul a avut loc saptamana trecuta, intr-o dupa-amiaza, la sediul Topline. Intrebarile mele au avut, ca de obicei, o tinta precisa: parul care se ingrasa repede la radacina:
1 -nu e nimic gresit daca il speli zilnic sau o data la doua zile cu un sampon bland(sustin sus si tare specialistii Joico-exact, cei care au ales ca motto"Arta parului sanatos"). E chiar indicat sa nu stai cu el murdar si unsuros si sa pari neingrijita:)
2-balsamul, masca si serumul se aplica numai la varfuri, sau de la jumatatea lungimii parului in jos, in cazul in care este deteriorat
3-daca speli parul des(o data sau la doua zile), trebuie sa samponezi o singura data, nu de doua ori. Daca il speli mai rar, samponezi de doua ori
4- Cand speli parul gras, este contraindicat sa fii agresiva cu scalpul. Vei masa lent, cu buricele degetelor. in niciun caz nu zgaria cu unghiile pelea sensibilizata a capului.
5-specialistii Joico nu cred ca parul trebuie spalat numai cu balsam, de fapt chiar s-au aratat inspaimantati ca in blogosfera circula si ia amploare o asemenea idee. Nastrusnica-au catalogat-o ei, zambind putin nedumeriti:)

34 de comentarii:

Anonim spunea...

eu sunt de acord cu chestiile de mai sus...

Toma Aurora spunea...

Sunt bune acele sfaturi recomandate pentru parul cu tendinta de ingrasare, dar sunt clasice si le stim cu totii de atata vreme. Cat despre co-wash, este o metoda folosita de cel putin 20 de ani de persoanele afro, care se confrunta cu un par foarte uscat. Dr.Oz recomanda acesta metoda intr-una din cartile sale pentru orice persoana care are parul uscat. Si nu cred ca acesti specialisti Joico sunt in masura sa contrazica acest lucru, avand in vedere ca sfaturile lor, repet, nu sunt deloc inovative sau nemaiauzite si le gasim pana si in paginile revistelor pentru adolescenti.

ioana spunea...

Cand m-am tuns acasa la iubitul meu, stilista care s-a ocupat de mine mi-a recomandat sa folosesc sampon Jhonson's baby avand in vedere ca ma spal pe cap aproape zilnic si mi-a spus sa folosesc ser la varfuri si masca pentru par facuta din ulei de ricin, vitamina E si ulei de masline. Acum parul meu e mult mai sanatos si nu imi mai cade asa de mult.

Alina spunea...

Imi sunt intotdeauna utile postarile despre parul care se ingrasa foarte repede la radacina, pentru ca ma confrunt cu aceeasi problema :)Si ma bucur ori de cate ori aud ca este ok sa ne spalam zilnic sau la doua zile parul.

Si eu samponez doar o data.

adela sirghie spunea...

@auroratoma: eu stiu fete care, din pacate, isi spala parul gras o data pe saptamana, ca asa au auzit ele ca e bine. De la bunici, de la matusi, de la mame. De aceea e important sa asculti si specialistii, chiar daca sfaturile de bun simt sunt cam aceleasi.
Si mie imi place dr Oz si de la el am auzit ca tot in Africa, de unde a pornit tendinta co-wash, sunt triburi in care femeile nu se spala niciodata cu apa, ci numai cu nisip. Si ca le face pielea fiiinaa, finaaa...as incerca si eu, dar nu pentru "a lifetime"

Nedeia spunea...

Parul afro are Intr-adevar anymite particularitati. El este si tipyl de par care iubeste cel mai tare tratamentul cu ulei. Cu ce nu sunt de acord eu, cu folosirea balsamului doar de la jumatatea parului. Eu am fir subtire, agresat chimic de vopsea si candva de facutul de suvite. Exactacele suvite au devenit spaima mea. Orice balsam, ce imi lasa restul parului usor de descalcitr, hidratat si protejat, nu face fata suvitelor. O data descalcite cu peria, sunt ok, dar dupa spalat sunt o masa amorfa si incalcita. Mentionez ca imi prepar singura balsamul de par, si pun in el maximul permis de ingrediente benefice (umectanti, film formers, conditioning agents, detangling agents, uleiuri.) ce nu am incercat inca - siliconul, dar ii vine randul. Ideea este, a propos de lungimi, ca daca nu as da pe tot parul, as avea momente in care il simt incalcit de langa radacina. Ok, poate sa nu dam pe scalp, dar as spune catoata lungimea trebuie ingrijira. Parul se deterioreaza prin agresare pe toata lungimea lui. Sfatul primit cu spalatul e valud. Firul de par este incarcat pozitiv si atrage , evident, praf si mizerie. Scalpul secreta sebum care se intinde pe firul de par, in contact cu aerul oxideaza, apare mirosul. Un par doalat rar este murdar, nu ingrijit. Pe vremea bunicii probabil ca nu exista ideea de dus zilnic, dar nici produse de ingrijire in afara sapunului de rufe si a otetului...

Toma Aurora spunea...

Adela, nici eu nu as puteasarenunt la samponare pentru totdeauna. Cat despre mitul de care vorbesti (conform caruia parul trebuie spalat o data pe saptamana) il cunosc si eu si mi se pare o mare prostie. Parul trebuie spalat imediat cum se murdareste, pentru ca este dovedit faptul ca acumulareadesebum pe scalp duce la caderea masiva a parului. Eu am observat ca in a treia zi de la spalare imi cade parul foarte tare,iar in timpul spalarii si in ziua imediat urmatoare daca imi cad doua trei fire. De aceea prefer sa il spal o data la 2-3 zile, sau chiar zilnic daca am avut o zi foarte agitata si il simt murdar.

Nedeia spunea...

** cu scuzele de rigoare pentru greselile de tastare - scriam de pe telefon si mi-au scapat multe :)

Laura spunea...

Sunt persoane care isi spala parul numai cu balsam?! Wow..

Mimoza spunea...

eu il am uscat de tot, aproape afro, si daca nu pun ulei inainte pe el, as fi ca o matura.

Macnetize spunea...

Ce ma bucur ca ai scris postarea asta, Adela! Din punctul meu de vedere, poti purta branduri din cap pana in picioare, daca nu ai un par proaspat spalat, parca nu-i la fel.

adela sirghie spunea...

Da, sunt niste reguli infiorator de simple, cum spunea si Aurora Toma, insa nu toate fetele sunt constiente de importanta lor.

Anonim spunea...

Dar ce facem daca parul incepe sa se ingrase si mai repede odata ce-l spalam mai des? Am patit-o pe pielea mea ori de cate ori am facut asa si tot nu mi se pare o solutie buna. O fi adevarat faptul ca sampoanele blande mentin parul curat mai mult timp?
Si eu ca si multe alte persoane am probleme cu caderea parului, iar o farmacista imi recomandase sa ma spal de maxim 2 ori pe saptamana cu nu-stiu-ce sampon recomandat de ea, lucru din care am inteles ca spalarea mai rara ar mai incetini si caderea parului. Pana la urma cum e bine?

adela sirghie spunea...

Parul care cade... cade:(
Eu nu pot sa stau cu el murdar, urasc ingrozitor acest lucru, deci aplic sfaturile de mai sus. Si nu imi pare rau deloc. Nu mi se pare ca se ingasa mai repede sau mai incet. E impotriva firii mele sa il "invat" sa stea nespalat.

Anonim spunea...

Nici eu nu am suportat ideea de par gras inainte si il spalam o data la doua zile, pana cand farmacista respectiva mi-a dat planul peste cap. :D M-am chinuit sa ma adaptez la "noile" conditii o perioada si il tineam prins in coada sau coc, dar era groaznic de gras si numai gandul asta ma facea sa ma simt inconfortabil. Acum am parul mai scurt si nu il mai pot prinde in coada cu asa mare usurinta si ma ingrozesc cand ma gandesc ca se ingrasa si nu-l pot prinde cu elastic.
Multi dintre noi nu cautam sa aflam care este adevarata problema a caderii parului si din lipsa de "diagnostic" dam vina, fie pe sampon, fie pe spalarea prea deasa/rara. Deseori problemele vin din interior, nu consumam altimente corespunzator, iar lipsa calciului este foarte probabila...

endre spunea...

Recomandarile sunt cat se poate de banale,iar sa spui (citez) ``E chiar indicat sa nu stai murdara si sa pari neingrijita`` seamana putin cu ``e mai bine sa ai,decat sa nu ai``.
In ce priveste spalarea parului,nu m-am ghidat niciodata dupa regulile profesionalistilor.Parul cand trebuie spalat,il spal.Si intotdeauna cu doua samponari.Cat despre co-wash,eu nu am incercat.Nu stiu daca un balsam contine si agenti de curatare,ca sa fie si eficace.
In concluzie,dupa un seminar Joico (nume cu care in mintea se produce orice analogie cu ``profi``) asteptam anumite secrete ale profesionalistilor.M-am gandit de ce ar fi spus ca toate produsele (balsam,masca,seruri,etc) se aplica spre varfuri sau in a doua jumatate a lungimii parului.Poate ca intrebarea ta (parul se ingrasa de la radacina) i-a facut sa se gandeasca la produsele ce pot influenta ingrasarea parului.:)

IORDART spunea...

Intotdeauna ma bucur cand aud astfel de informatii cum ca este ok sa te speli chiar si zilnic, dar de fiecare data sunt dezamagita cand fac asta...Eu il spal in mod normal cam la 3 zile, insa mi se ingrasa cam la o zi si jumatate. Daca ma spal zilnica insa, mi se ingrasa la aprozimativ 10 ore de la spalare. Atunci eu ce solutie sa aleg??

Nedeia spunea...

parul se ingrasa mai des doar daca samponul cu care il speli inaltura prea mult din sebum. Pentru ca se porneste o reactie in lant, la fel ca in cazul tenului. Cu cat il agresam cu produse de curatare care inlatura sebumul, se produce sebum pentru a compensa lipsa lui. Sunt obosita si cred ca nu am toate cuvintele la mine, dar se intelege :)

Desigur, banuiesc ca mai exista si probleme de stress, de activitate fizica ... Eu, de exemplu, am un tic. Imi trec mana prin par de la radacina la varfuri, distribuind si mai mult sebumul pe firul de par. De cate ori ma trezesc facand asta mai des, trebuie sa ma spal foarte des, ingrasandu-se.

parul nu cade pentru ca este spalat des. Ori exista cauze hormonale, schimbarea "anuala" de par (mie imi cade toamna mai mult par), ori parul este agresat (si pentru ca nu folosim un balsam de par adecvat). Perierea, prinsul in coada, totul inseamna frecare a firului de par, cuticulele se departeaza de cortex si parul se incalceste, se poate rupe, la pieptanat tragem de el si gata ruperea ...

Radu Adina spunea...

Eu il spal la 2 zile si dau de 2 ori cu sampon apoi folosesc balsam de par. Se poate sau exista persoane care isi spala parul doar cu balsam?

Ingeras spunea...

total de acord cu cele scrise

adela sirghie spunea...

Acestea sunt raspunsurile lor la intrebarile mele, am precizat de la bun inceput acest lucru.

adela sirghie spunea...

Balsamul aplicat in cantitati mari si pe toata lungimea parului, reduce drastic volumul.

Anonim spunea...

Altceva nou?!?

adela sirghie spunea...

Da, au vorbit despre produsele lor. Dar eu deja le-am descris in postarile anterioare, asadar de data aceasta am pus intrebari.

adela sirghie spunea...

@Anonim: spala-ti parul de cate ori este nevoie, te rog nu iti mai fa probleme. Parul incarcat cu sebum va cadea in cantitati mai mari, pentru ca e incarcat. Si cu sebum si cu murdaria care se prinde foarte usor de firele lipicioase.

adela sirghie spunea...

@Kitty: spala-l zilnic dimineata, iar seara, daca e gras, prinde-l in ponytail sau messy bun. Ai grija sa nu agresezi pielea capului frecand prea tare si nu folosi balsam decat la radacini. Daca balsamul atinge pielea capului, parul se ingrasa foarte repede si pierde si volumul.

Anonim spunea...

Eu imi spal zilnic parul, de foarte multi ani, e cea mai buna solutie pentru el, pentru ca se aduna in suvite si sta foarte urat.
Din pacate am doua probleme: radacini grase, iar restul parului foarte uscat, casant, se incurca repede, ca de papusa. Uneori imi spal parul cu sampon pentru uz zilnic, alteori aleg ceva hidratant, aplic balsam dupa fiecare spalare pe toata lungimea firului de par, fara a aplica si la radacina, imi fac masti de 3 ori pe saptamana, insa nu-mi pot descurca parul deloc. Mentionez ca-l am perfect drept, imediat dupa spalare il usuc la caldura medie(il spal intotdeauna dimineata, inainte de plecare la facultate,pentru ca daca il spal seara a doua zi nu mai sta in niciun fel si am si breton). Inainte de uscare aplic un spray cu keratina lichida si mai am unul pentru descurcare de la Yves Rocher, le alternez, dar tot nu reusesc sa-mi descurc parul dupa prima pieptanare. Imediat ce ies afara si bate un pic vantul se incurca foarte tare, nu-mi pot trece mainile prin el si se electrizeaza.
Pentru un astfel de par...ce sfaturi as putea aplica (avand in vedere ca am incercat tot felul de sampoane, scumpe, ieftine, naturiste, dermatologice, balsamuri, masti, uleiuri)?

Laura spunea...

Aceeasi impresie o aveam si eu inainte, ca parul mi se ingrasa din cauza spalarilor dese(de 2x pe saptamana). Dupa niste analize hormonale am aflat ca am o mica dereglare hormonala care insa isi face de cap si datorita ei mi se ingrasa parul si tenul. Acum ma spal uneori de 3 ori pe saptamana doar pentru ca parul meu nu are volum si nu am nicio problema cu ingrasatul parului. Cauzele pot fi multiple, nu numai spalatul des ingrasa parul. Eu am patit-o pe propria piele.

Unknown spunea...

chiar aveam si eu nevoie de aceste sfaturi, multumesc mult!

adela sirghie spunea...

@Miss Black: ar trebui sa tunzi parul cat de scurt poti si sa folosesti si un balsam leave-in. Cand e vant puternic, il poti lega cu o esarfa de matase, in pony tail.

Mihaela spunea...

am avut si eu o perioada cand mi se ingrasa foarte repede parul, seara ma spalam si peste noapte cat dormeam se ingrasa, dimineata aveam deja parul putin gras la radacini, e ofticam ... dar nu stiu ce s-a intamplat ca acum ma tine si 4 zile si arata foarte bine. N-am schimbat nici samponul, nici tratamente nu am facut. oare de ce?

Just_Me spunea...

Intotdeauna citesc articolele referitoare la parul gras si la ingrijirea lui. Am stat si am citit si toate comentariile si am concluzionat ca pana la urma fiecare isi trateaza parul asa cum crede de cuviinta. Eu de ex. il spal o data la 2 zile iar vara chiar zilnic, pentru ca asa simt eu ca trebuie sa-l spal. Am ascultat si de sfaturile de genul "cum il inveti, asa-l ai" si m-am spalat 1 data la 5 zile dar decat sa ma chinui si sa nu-mi vina sa ies din casa, mai bine-l spal si-l invat sa fie curat.
Da, mi-e groaza sa-l spal, usuc, aranjez foarte des dar...asta e! E parul meu si trebuie sa il accept. :))
Am invatat totusi ceva...eu samponam intotdeauna de 2 ori. Mi-a spus un stilist ca prima samponare inlatura murdaria, a doua improspateaza (ceva de genul, atunci avea rost ce mi-a zis) si de atunci n-am sarit peste samponari.

Te pup, Adela! :*

adela sirghie spunea...

@Mihaela: pentru parul gras toata lumea da vina pe sampoane sau spalatul des al podoabei capilare. Insa de cele mai multe ori, e vorba de o problema interna care nu este tratata adecvat. La fel se intampla si cu acneea: lumea da vina pe creme, insa de fapt este o reactie a organismului.

adinas spunea...

E adevarata treaba cu caderea parului daca acesta s-a ingrasat. Eu una daca nu il spal cand s-a ingrasat imi pica mai mult.