miercuri, aprilie 18

Jurnalul meu de beauty din primavara lui 2012-prima parte

Acum cativa ani, cand am citit despre asemenea lucru, am concluzionat, pripit, ca e ridicol.  Vaai, ce grozavie, am zis! Prima oara am citit in prospectele dr Hauschka, si am crezut ca eu nu pot sa fac parte din categoria aceasta. A fetelor care nu folosesc noaptea crema de frumusete. Apoi, nu stiu cum, mi-a incoltit, timid, in minte, ideea ca ar trebui totusi sa incerc. De fapt, acum, exact in momentul in care scriu, imi dau seama ca stiu totusi cum mi-a incoltit aceasta idee in minte si cum de-a gasit ea acolo teren fertil. Aproape toata viata am folosit crema de noapte. Ca toata lumea. Tot ce citeam parea sa fie legat de aceasta porunca nocturna de infrumusetare, menita sa garanteze dimineti luminoase si zambete hidratate in fata oglinzii, la trezire. Insa cand am vazut ca potiunile semnate dr Hauschka dau rezultate spectaculoase in privinta tenului meu, am decis sa aplec urechea si in privinta cealalta. Sa incerc sa nu mai folosesc crema de noapte. Nici serum, nici cu ulei uscat, nimic, nimic. Demachiere si lotiune tonica sau ceai de rozmarin sau musetel. Cred ca de mai bine de un an, poate chiar un an si jumatate aplic aceasta metoda. Am scris despre aceasta schimbare de ritual, cred ca unele dintre cititoarele mele isi vor aminti.
Dupa atata timp, cred ca pot sa spun acum sus si tare concluzia mea finala: fata este mai putin incarcata. Nu doar dimineata, ci si in timpul zilei. Desigur, e vorba de tipul meu de ten, ten gras. Desigur, folosesc masti mai des, pentru un plus de hidratare. Dar rezultatul este vizibil. Cosuri mai putine, ten mai curat.
Si tocmai ce concluzionasem eu cele pe care le-ati vazut mai sus, cand am citit (imi pare rau ca nu pot da sursa, am uitat sa salvez si am pierdut), un text despre obiceiurile de infrumusetare ale japonezelor vis-a-vis de cele ale europencelor. Cea mai evidenta era cea cu crema de noapte. Ca o japoneza nu isi va pune crema noaptea, ca nu vrea sa o lase pe perna si pe cearsafuri. Ca prefera sa o aplice dimineata, sa fie sigura ca pretioasa potiune va intra in tenul ei si nu in bumbacul lenjeriei de pat.
Nu vreau sa sustin ca nu trebuie sa folosesti creme de noapte. Ca trebuie sa incetezi brusc sa le mai aplici. Nu de aceea am scris acest text. Vreau sa spun ca exista -si sa va asigur ca exista si alte optiuni. Care merita incercate la un moment dat.

18 comentarii:

Andreea spunea...

Adela, nu ai spus nimic totusi de crema de ochi. Sau este vorba de crema de fata in general? Am 25 ani si riduri fine, de expresie sub ochi, cam de un an si ceva folosesc numai ulei noaptea in loc de crema, ori de argan, ori de samburi de strugure si dimineata ochii mei arata super, nu prea se mai observa liniile fine. As incerca sa renunt la crema de fata, nu si la uleiul pt zona ochilor...

cosmeticstyle4u spunea...

Buna seara, Adela...

Si eu obisnuiam sa-mi aplic in fiecare seara fara nici un fel de abatere, crema de noapte. Am respectat aceasta regula, ca sa zic asa...foarte mult timp dar intr-o zi citind un articol intr-o revista de beauty...mi-am schimbat parerea: tenul trebuie sa respire, macar noaptea, daca ziua il tot incarcam cu diferite produse de ingrijire sau makeup. Recunosc ca acum folosesc o data la 2 sapt crema de noapte, in rest doar demachiantul si lotiunea tonica.

natty spunea...

Nu am folosit niciodată crema de noapte, recunosc. Exact asta e motivul, mi se pare ca încarca tenul si murdareste perna

Alexandra D spunea...

Multumesc pentru aceasta postare, chiar eram curioasa cum a reactionat tenul tau in timp la acest ritual "fara crema de noapte". Care este ordinea in care folosesti produsele in serile in care aplici mastile hidratante/purifiante?

Mihaela spunea...

Si mie mi se potriveste varianta fara crema de noapte, si am tot ten gras. Mai folosesc din cand in cand, atunci cand simt nevoia, dar am vazut si eu ca tenul meu se incarca daca o aplic constant. Cred ca persoanele cu ten uscat posibil sa fie de alta parere.

Madalina spunea...

Daca folosim produse de calitate, cu ingrediente benefice, fara iritanti si bine formulate, nu vad de ce sa privam tenul de aplicarea lor cat mai frecventa (dimineata & seara). Teoria cu lasatul cremei pe bumbacul lenjeriei nu sta in picioare: cine se da cu crema pe fata si isi afunda capul in perna in secunda urmatoare? In mod evident asteptam cel putin 10 minute ca lotiunile sa fie absorbite in piele inainte de a ne atinge fata de orice tesatura, asa ca nu risipim nimic. Eu cel putin asa procedez. Iar daca folosim produse specifice tipului nostru de ten, pielea n-ar avea de ce sa se incarce din cauza aplicarii lor. Acum, daca noi folosim produse inadecvate (scumpe sau ieftine...nu conteaza), normal ca tenului ii priesc momentele de "odihna", in care il scutim de supliciul la care este supus de ingredientele iritante sau chiar inutile tipului nostru de ten

adela sirghie spunea...

@Madalina: atat iritantele si inutilele, cat si cele cu ingrediente benefice nu pot fi "sigilate" in epiderma sau derma. Noaptea, prin transpiratie, ies la suprafata, chiar daca in 10 minute(sau o fractiune de secunda) au fost absorbite(aparent) de piele. Nu le poti incuia. Transpiratia nu poate fi blocata.

adela sirghie spunea...

@Andreea: acum nu mai folosesc nici pentru ochi. Aplic creme si masti doar ziua.

Madalina spunea...

Adela, dar oare transpiram mai mult noaptea decat ziua? Iar daca transpiram si ziua si noaptea, ce ne asigura ca odata cu transpiratia nu se elimina partial si crema, indiferent de momentul zilei? Oricum, cred ca este o chestiune de gust si viziune a fiecareia; bineinteles, daca suntem motivate si de cost cutting, cu atat mai mare este tentatia de a renunta la aplicarea frecventa a produselor. Mie imi merge bine cand aplic crema de doua ori pe zi dimineata & seara, dar cu siguranta nu este o versiune general valabila si nici nu incerc sa o promovez astfel. Subliniez doar ca suntem diferite :)

adela sirghie spunea...

@Madalina: da, daca esti atenta cu tine insati, realizezi repede ce ii place si ce nu ii place tenului tau. Daca merita sa insisti intr-o directie sau in alta. Dar din cauza transpiratiei nocturne si a faptului ca freci fata de perna, multe din ingredientele pe care tu le credeai sigilate in epiderma, ajung in...bumbac.

Dara DarLyst http://darlyst.wordpress.com/ spunea...

Nici eu nu folosesc crema de noapte,decat foarte rar mai spre deloc. Nu stiu de ce...dar parca nu simt nevoia

Katyna spunea...

Recunosc ca am sarit si eu de multe ori peste etapa "cremuitului" seara. Poate uneori eram prea obosita sau pentru ca oricum tenul nu prea mai simte nevoia de o hidratare dupa demachiere, produsele pe care le folosesc pentru acel proces fiind suficient de blande.
In orice caz, impartasesc si parerea Madalinei, o crema cu ingrediente bune poate fi folosita si seara, iar acest lucru cu siguranta n-o sa dauneze tenului.

Eu cand folosesc exfoliant chimic seara, nici sa vreau nu pot sa sar peste crema, pentru ca tenul se usuca destul de mult. Iar cand nu folosesc exfoliant, in jurul ochilor tot imi place sa aplic ceva, fie ca e vorba de un ulei sau de o crema.

Calin Andreea Daniela spunea...

eu nu prea folosesc creme de fata...imi dau cam o data sau de doua ori pe saptamana cu fond de ten...in rest, imi fac eu masti cu miere si galbenus de ou o data pe saptamana, ma stropesc cu apa minerala (trebuie sa incerci), ma demachiez si cam atat pentru fata mea...:D. Insa, ma bucur cand toata lumea imi da 22-23 de ani si eu am aproape 28

Gavriloi Adina spunea...

Hmmm,eu nu foloseam crema de noapte si mi-am zis ca la 28 de ani poate ar fi cazul..Problema este ca nu o fac in fiecare seara,uit...dar cred ca fiecare face cum ii este mai potrivit tipului de ten!

endre spunea...

Am apelat si eu la acest ritual intr-o perioada.Culmea e ca nu citisem nicaieri,insa m-am gandit la acelasi aspect: sa las pielea curata si tonifiata sa respire,sa am tenul mai putin incarcat (desi gelul de curatare e de nelipsit in fiecare dimineata si ar trebui sa inlature orice urma de peste noapte).Eu am tenul normal mixt,ca si in cazul tenului tau gras,nu ne prea putem plange de uscarea tenului.Ce-mi amintesc din acea perioada este faptul ca,intr-adevar,tenul este mai putin incarcat.Obisnuiam sa dau pielii astfel de momente de respiro de 2-3 ori pe saptamana.Acum insa,folosesc un exfoliant chimic seara,deci hidratarea este esentiala (lotiuni bifazice cu apa florala si uleiuri vegetale sau serul cu vitamina C).
Oricum,felicitari!Ai avut vointa sa implinesti o perioada lunga cu acest ritual.Pups!

Unknown spunea...

uneori folosesc si eu crema de noapte, cand imi simt tenul foarte uscat, in rest il tonifiez si il las sa respire. chiar uneori si ziua nu folosesc nimic, atunci cand stau acasa

Anonim spunea...

Buna Adela,

Mai este valabil acest ritual?
Ce lotiuni tonice folosesti? Folosesti exfoliante chimice AHA, BHA?
Scuze daca ai mentionat aceste aspecte in alte postari dar am descoperit de curand blog-ul tau.

adela sirghie spunea...

@Anonim: da, in continuare folosesc acest ritual. Banuiesc ca te referi la Paula's Choice: nu am folosit nici AHA nici BHA. Am folosit pentru o perioada de timp exfoliante chimice dr Murad. Intre timp. formulele lui si denumirile cremelor s-au mai schimbat.