marți, noiembrie 27

Restaurantul Collage-adevarul gol-golut:(


Cand am implinit eu 40 de ani, mi-am invitat sotul la un restaurant de top din Bucuresti. Am ales un loc unde mai fusesem o singura data, si atunci am luat ceva soft, o supa-crema de trufe si un ceai. Supa a fost scumpa, dar a meritat banii, deoarece si acum imi amintesc de ea, desi a disparut din meniu. Restaurantul este plasat foarte romantic, pe strada Monetariei, langa Muzeul Taranului Roman. Se numeste Collage. Am cautat detalii despre el pe internet si  am citit nenumarate articole pline de incantare, de fapt am vazut ca toata lumea il lauda-ca au somelier, bucatarie fina si dichisita, vinuri sofisticate, ambient, servire, deci era trecut in Top 5 cele mai bune restaurante de lux din Bucuresti. Eu nu pot sa inteleg cum au ajuns sa aiba acele review-uri, pentru ca multe lucruri la Collage lasa de dorit din puntul meu de vedere.
Am facut rezervare pentru 28 septembrie, ora 19,30  dar am cerut meniul vinurilor pe mail deoarece cautam ceva special si nu aveau lista online. Mi-au trimis-o repede si mi s-a parut un semn bun. S-a dovedit insa ca nu era deloc un semn bun.

Asadar, cand ne-am asezat la masa rezervata, numarul 43, stiam exact ca voi alege un Chassagne Montrachet Rouge. Somelierul, un tip tanar si dragut a adus vinul, l-a turnat in decantor, l-a lasat cateva minute, apoi l-a servit. Divin. Era si un vin scump, 420 lei. In jurul nostru, la celelalte mese, pe terasa si lounge, oamenii serveau numai bere, cafea, apa, salate, supe, toast-uri.... In restaurantul propriu-zis, nu era nimeni, toata actiunea se petrecea afara, era cald si frumos. Practic eram singura masa serioasa din seara aceea, iar eu m-am bucurat, penru ca nu era aglomerat si m-am gandit ca vor avea timp sa ne rasfete(da, sunt o naiva, va rog sa ma iertati, nu mai fac). Ospatarul a venit si a intrebat daca stim ce vrem sa comandam de mancare. Sotul meu i-a spus ca el s-a hotarat,  dar ca il roaga sa revina peste cateva minute pentru ca eu nu alesesem nimic. Ei bine, ospatarul spilcuit de Collage a spus ca el vrea sa ia comanda intai sotului meu, apoi revine pentru mine.
Dupa ce a luat prima comanda (Alex a cerut un "Tasting Menu", care avea pretul fix, 350 lei), adica dupa fix 10 secunde, s-a intors pompos catre mine si m-a intrebat daca m-am hotarat. Evident, eu nu avusesem destul timp sa rasfoiesc meniul, pe care nu il cunosteam si nu il gasisem/cerusem sa fie trimis pe mail, nestiind ca se va pune o asa mare presiune pe mine sa comand pe repede-nainte, in regim de fast-food.
 Pana cat am cautat eu prin meniu, a stat in spatele meu, cu pixul in mana, bataindu-se de pe o parte pe alta si sfredelindu-ma mustrator cu privirea. Cum adica indraznesc sa il tin acolo in picioare langa mine? Cum am tupeul sa nu ma hotarasc? Si toate acestea cu un aer de self-esteem de parca imi facea o favoare ca imi vinde un vin cu 420 lei si un Tasting Menu cu 350 lei. Va spun cu mana pe inima ca  m-am simtit foarte prost, dar era ziua mea si am zis ca nu merita sa mi-o stric din cauza unor oameni fara maniere. Dezorientata si aproape fara niciun chef, am comandat o supa de broccoli, 16 lei si o portie de Fettucine Ragut vita, 44 lei.

Supa mea de broccoli a fost fina, delicioasa, nota 10.  La fel si pastele. Alex a primit un platou cu vreo 12 mini-antreuri, bune si aratoase, dar nu a fost foarte incantat de ele. Si mai putin incantat a fost cand a venit un personaj   din bucatarie care l-a anuntat pe un ton solemn si plin de importanta ca felul doi  din celebrul "Menu Degustation", o dorada preparata dupa o reteta sofisticata, nu poate fi adusa la masa, deoarece ei nu au dorada in acest moment... Si ca distinsul client al restaurantului este rugat sa aleaga altceva-rata caramelizata sau ar putea bucatarul sa ii puna mai multe costite de miel la felul felul trei(care devenea astfel felul doi). Ei bine, noi doi am incremenit la asemenea servicii, nici macar nu am stiut cum sa reactionam. Bine, am inteles ca nu aveti dorada, dar atunci e ce vindeti Menu Degustation cu 350lei? Sau nu ar fi trebuit sa ne spuneti de la bun inceput ca in seara respectiva nu puteti face un meniu? Alex a ales costite de miel, apoi era convins ca dupa acesta mai urmeaza un fel de mancare, avea impresia ca e ceva neterminat. Mancarea a fost buna, nu zic nu, dar eram atat de nervosi amandoi, ca nu ne-am mai putut bucura de ea. Putea sa fi fost gatita de Ferran Adria personal in fata n0astra, pe o terasa in Spania, la malul Marii Mediterane si tot nu ne-ar mai fi priit...

Intrucat in decantor mai ramasese suficient vin, somelierul cel tanar si istet nevoie mare, a trecut sa ne umple, de final, paharele de vin. Dupa ce a vazut ca ambele erau pline pana la limita unde trebuie umplute, s-a uitat el mai bine la decantor, l-a cantarit, profesional, din ochi  si pur si simplu, cu un gest scurt, i-a scurs tot vinul ramas sotului meu. A fost atat de rapid, ca nici nu am mai apucat sa protestam. Oricum, cred ca ne-ar fi raspuns ca stie el mai bine. Asa cred ca invatase la scoala ca trebuie sa procedezi cu un Chassagne Montrachet: ca si cum ai turna ceai de musetel in cana de tabla. Paharul meu era umplut corect, paharul lui Alex era umplut porceste. Prea de tot, prea de la tara...

Lui Alex i-au mai adus la final, un platou dichistit, plin de dulciuri, cred ca erau vreo 12 feluri. Aratau foarte bine. Apoi ospatarul care ne-a servit toata seara(ne-a terorizat mai degraba) mi-a adus si mie meniul sa ma intrebe, bucuros ca eram la final si scapa de noi si de pretentiile noastre absurde "Un dulce, ceva?" Parca eram la Shaorma Dristor... Am vrut sa ii spun ca in restaurantele in care am mai fost eu, cand unul dintre parteneri are in fata un platou cu 12 dulciuri, un ospatar mai aduce o lingurita pentru ca platoul sa poata fi impartit. Nu mai iei inca un dulce la ora 22 seara, cand partenerul tau are in fata un platou plin. In plus, mai degraba ii muscam limba deca sa mai comand ceva de la ei, deja imi era frica de consecinte... Si, evident, lingurita nu am primit...
Am lasat bacsis 40 lei, pentru ca era ziua mea, dar acum regret foarte tare, nu meritau niciun leu. Ar fi trebuit sa ii donez unei asociatii care se ocupa cu ingrijirea animalutelor fara stapan.

Eu nu neg faptul ca daca te duci acolo sa bei un pahar de bere sau o cafea, te-ai putea simti bine. Dar cand platesti 842 lei si iesi pe usa restaurantului, ai sentimentul ca te-au furat. Asa mi s-a intamplat mie. Nici macar de mancare (era buna) sau vin nu m-am bucurat de ziua mea.

26 de comentarii:

Unknown spunea...

Imi pare rau pentru cele intamplate, probabil parerile suprafantastice de pe internet erau scrise de ei.Urat din partea lor.

adela sirghie spunea...

Departe de mine ideea de a scrie aceste randuri ca o forma de razbunare. A trecut multa vreme de cand a fost ziua mea, dar tin ca cei care vor sa petreaca acolo o seara romantica, sa stie ca ar putea avea o mare deziluzie. As vrea tare mult ca acest text sa fie perceput exact in aceasta forma, de aceea a si iesit atat de lung.

Kaiyo Aino spunea...

Cel mai rau e ca nu poti protesta la fata locului, tocmai ca nu se stie ce idei le mai vin si ce ar putea pati mancarea inainte sa ajunga la masa....

adela sirghie spunea...

Da, o varianta ok e sa platesti doar vinul si sa pleci. Sa le spui in fata ca sunt sub orice standard. Dar si tu iti strici seara, ca pleci nervoasa si revoltata.

Anonim spunea...

Ce sume colosale, cel putin asa mi se pare mie. Altii iau banii astia dupa o luna de munca. Oricum fiecare cheltuie atat cat il duce buzunarul, ideea era ca ...pt cate ai patit,cu servire si etc...chiar nu se merita nici un leu.
De fapt eu vroiam sa iti zic cat imi place f mult blogul tau :)

adela sirghie spunea...

@Anonim: Implineam 40 de ani cand am fost acolo, era ziua mea. Nu am facut nicio petrecere, am vrut o iesire romantica. Imi doream sa fie frumos, dar a fost dezastruos:(

Geta spunea...

mi se pare o suma enorma pentru doua persoane oricat de sofiticata ar fi masa!...si mai ales ce servire...

MS spunea...

Eu stiam de incident si tot am patit-o. Am fugit pana la toaleta. Masa unde eram a ramas goala dar pe canapea era o geaca....pe masa un pahar de vin din care mai aveam cam 2 degete (paharul a fost cam 40 lei) si un pachet de tigari plin. Maxim 2 minute am fost la toaleta cat sa imi prind parul. Cand am revenit masa era goala. Tigarile si paharul de vin s-au evaporat, geaca din fericire era tot acolo. Am chemat chelnerul si am intrebat unde sunt ... nimeni nu stia :)))). In mod evident m-am enervat, m-am bucurat ca in ultimul moment inainte sa plec spre baie mi-am luat telefonul de pe masa. M-am infoiat la "seful de sala" cu privire la incident. Am primit un pachet de tigari plin si am fost intrebata daca mai vreau vin dar deja seara era stricata. In mod evident voi mai merge acolo doar cand sunt fortata de imprejurari: atunci cand nu voi reusi sa imi conving toti prietenii ca nu trebuie sa le calcam pragul, cand trebuie sa merg la un eveniment sau atunci cand este ultimul restaurant rafinat din Bucuresti care mai are locuri libere pentru o cina pretentioasa.
Daca doriti sa mergeti TOTUSI sau cumva TREBUIE sa mergeti sfatul meu este:
- NU MERGETI SINGURI
- NU LASATI MASA LIBERA
- NU LASATI LA INTAMPLARE LUCRURI DE VALOARE (ce s-a intamplat nu l-as considera furt ci mai degraba exces de zel). Desi viteza cu care s-a debarasat masa se potriveste la IMPINGE TAVA stim cu totii cum este cu PAZA BUNA.
- NU CHELTUITI SUME MARI - decat daca e pofta cat casa, nu va puteti retine de la ceva si daca pe lista pe prioritati nu gasiti altceva mai bun decat o masa scumpa si delicioasa ACOLO.

PS: Cand cumperi vinul la pahar barmanul stie exact cat trebuie pus :)))) ... daca mai mergi poti ruga barmanul sa serveasca =)))

Felicia spunea...

Adela, asa o sa tii minte seara de 40 ani.
O prietena face 50,o persoana cu f. multe posibilitati financiare.
Cu alta amica comuna,nestiind ce sa-i facem cadou o invitam la masa.Ea se astepta la cine stie ce restaurant sofisticat.Unde crezi ca am dus-o?La Cocosatu'.Ne-a dat nota 10 ptr. cadou(si nu de complezenta).De ziua lui barba-su acolo l-a dus!
La noi din pacate pretul nu reflecta si calitatea.
Sfaturi ptr. la anul:inviti sotul la masa,luati tramvaiul 41(?) si va opriti la capat.ce restaurant gasiti acolo mancati!
ti-am mai spus-Eu la 40 vreau la New York (visez!)sper sa aiba servicii bune acolo :)

adela sirghie spunea...

@Geta: iti dau 100% dreptate. Si daca vrei sa ma certi iti dau 100% dreptate, pentru ca au fost bani aruncati. Si mie imi pare rau.

adela sirghie spunea...

@Felicia: a iesit tare prost...stiu locuri unde cu 150 lei maxim, hai sa zicem 200, m-as fi simtit minunat. Am si scris despre ele pe blog. Collage a fost un mare balon de sapun care mi s-a spart in fata, de ziua mea. Sper ca acest articol sa fie citit de cat mai multe persoane si sa aiba un loc bun la afisarea Google, ca macar sa fiu cu constiinta impacata: ca am fost acolo, m-am pacalit teribil, dar am avertizat pe altii, sa nu arunce cu banii.
New York-ul te asteapta la 40, cu siguranta!

Anemona spunea...

E ciudat de mare suma pe care a-ti platit-o.. serios :|

adela sirghie spunea...

Da, nejustificata, nici macar nu ne-am simtit bine.

Raluca L.C. spunea...

Cred ca veti tine minte aniversarea celor 40 de ani mult timp de acum incolo. :)

Desi suma cheltuita este peste media omului de rand, te inteleg. A fost ziua ta de nastere si ai vrut sa o petreci intr-un loc frumos si intr-o atmosfera romantica, dar la noi fanfaronada, impertinenta si lipsa bunelor maniere sunt la mare rang prin asa-zisele restaurante de lux.

florentina spunea...

ati platit salariul minim pe economie pentru o masa de rahat intr-un loc de snobi. imi pare tare rau.

adela sirghie spunea...

Asa este. Am fost tare trista in seara in care am implinit 40 de ani din aceasta cauza.
Regret foarte tare, dar chiar nu mai este nimic de facut.

adela sirghie spunea...

As vrea tare mult sa nu fiu inteleasa gresit: am considerat ca la 40 de ani, daca nu faci un mega-party, poti sa incerci, impreuna cu omul pe care il iubesti, lucruri noi. Am fost foarte suparata ca acea seara a fost un esec si nu as mai cheltui suma aceea... si mie mi se pare aberant. Consider ca a fost o mare greseala, dar nici nu vreau sa credeti ca vreau sa ma razbun pe n restaurant.
Cum sunea si Felicia mai sus, nu voi uita niciodata cum am petrecut eu seara in care am implinit 40 de ani...

Anonim spunea...

minunata ideea ca ai scris despre asta! Bravo.Lili

Annamaria spunea...

Imi pare rau pentru experienta neplacuta. Din pacate, avem parte si de asa ceva, in locurile in care te astepti mai putin. Probabil as alege acelasi tip de sarbatorire a implinirii varstei de 30 de ani, de 40 de ani...nimic nu e mai frumos decat o cina romantica alaturi de marea ta dragoste :).
Look at the bright side: mancarea a fost buna :)... Stiu ca nu compenseaza deloc esecul lamentabil al angajatilor, insa pe mine mancarea buna ma face sa uit orice intamplare, indiferent cat de urata a fost ea.

Mimoza spunea...

Adela, mie nu imi vine sa cred ca ai implinit 40 de ani :)
Nu inteleg comentariile de mai sus care spun ca ati platit un salariu minim pe economie pentru o masa... Asta mi se pare foarte nepotrivit...

Revenind la restaurant... mi se pare cam aberant comportamentul angajatilor... Cum reuseste de fapt sa fie in top? hmmm...?

adela sirghie spunea...

@Mimoza: am vazut acum doua seri ca vorbeau despre Collage la B1tv. Am ascultat putin, caci eram pe fuga. Ar fi un loc unde vin oameni grei din Romania, angajati ai ministerelor. Pesemne ca acestia sunt serviti cum trebuie, iar cei care sunt civili, cum sunt eu, nu sunt bagati in seama...

Lili spunea...

Am auzit de Collage, insa nu am mers niciodata. Cred ca cei de la restaurantele cu pretentii nu se mai straduiesc sa faca in asa fel incat, sa fie si amabili si profesionisti in acelasi timp. Adica, ori dai peste niste angajati gata sa-ti povesteasca si ultimul fel de mancare preparat de bunica lor, ori peste unii care te privesc de parca ai comanda pe banii lor. Teoria mea este ca cei de la restaurantele de lux au impresia ca daca sunt cunoscuti ca restaurant cu staif si au in meniu mancaruri sofisticate la preturi piperate(pam-pam) nu trebuie sa ai si alte pretentii si trebuie sa iei totul cum vine. Stiu povestea cu asteptatul in spatele scaunului pentru a ti se lua comanda. Eu am patit-o la ziua de nastere a finei noastre. Toata lumea a comandat, iar eu nu reuseam sa ma hotarasc pentru ca ce am vrut initial nu aveau. Ospatarul si-a luat pozitia de drepti in spatele scaunului meu si a inceput sa bata din picior. Era ceva de genul picatura chinezeasca. Nu i-am spus nimic pentru ca nu am vrut sa stric atmosfera, insa la sfarsit, ma gandeam sa-i spun, dar am renuntat.
Imi pare rau ca ai avut parte de o asa experienta tocmai de ziua ta, eu am de cativa ani ma serbez in familie, acasa, fara sa-mi strice nimeni cheful.

Mimoza spunea...

Da, dar nu te poti ghida dupa asta... daca te pozitionezi ca restaurant de top.
De fiecare data cand vad la tine vreun review despre un restaurant pe care nu il stiam din bucuresti, ma gandesc ca il pun pe lista pentru cand ajung pe acolo. Deocamdata, tot la alea din lista veche raman.

adela sirghie spunea...

@Da, dar daca stiam ca e un restaurant politic nu mai mergeam.
In schimb, vreau sa spun(voi si scrie la un moment dat, de fapt), am fost din nou la Mica Elvetie si a fost perfect de data aceasta. Am luat din nou fondue, nu se putea altfel...

adela sirghie spunea...

@Lili: si eu am vrut sa le spun ca nu m-am simtit deloc bine primita la restaurantul lor de lux, dar la cat de infatuati pareau chelnerii de la Collage, m-am gandit ca imi vor rade manzeste in fata.
Asa ca am promis ca voi relata cum mi-am petrecut aniversarea celor 40 de ani, aici, pe blog, unde am mari sanse sa ma fac inteleasa.

Anonim spunea...

Doamna "MS", numele este Vali, sunt un "snob" de angajat intr-un "rahat" de restaurant, cum s-a mentionat mai sus, evident de persoane care nu cred ca au fost in Collage. Dau acest comentariu deoarece am fost de fata cand s-a intamplat "nefericitul" eveniment. Trebuia sa specificati faptul ca ati fost invitata la un eveniment, o masa cu mai multi prieteni care au plecat inaintea dumneavoastra, in timp ce erati la toaleta. Evenimentul depasise ora stabilita in contractul incheiat intre Collage si organizatori, acestui fapt se datoreaza "furtul" paharului de vin, care nu este atins de catre ospatari daca acesta nu este gol sau daca cel caruia apartinea a plecat.
Cand ati revenit de la toaleta ati vorbit cu "seful de sala" care are functia de manager, cel care v-a cumparat un pachet de tigari ales de dumneavoastra (deci bani avea sa-si cumpere tigari, motiv sa fure pachetul, nu), va intrebat daca va poate servi cu un alt pahar de vin. Dumneavoastra ati acceptat tigarile, paharul l-ati refuzat.
Am dorit sa fac aceasta completare la comentariul dumneavoastra deoarece am fost de fata la acest eveniment. Va multumesc frumos si trebuie sa incerci un lucru inainte de a comenta cu privire la el