joi, mai 23

Steriletul-prima parte


Prima oara mi-am pus sterilet la 22 de ani. Era in 1994 si singurele informatii moderne veneau pe calea rubricilor de specialitate din reviste. Da, si mai vazusem cateva filme in care cateva fete spuneau ca au sterilet. Asa ca m-am dus la doctorita de la facultate si am rugat-o sa ma ajute si asa imi puna si mie. I-am spus ca am un prieten, ca vreau sa renunt la anticonceptionale (Diane 35), ca nu intentionez sa ma marit in viitorul apropiat. Pe vremea aceea, pentru studente era gratuit: si steriletul, si consultatia. Un singur "model" exista, cel cu fir de cupru. Nu am ezitat...

Ce am aflat de la ea inainte sa imi pun steriletul:

1-ca exista posibilitatea (putin probabila) ca organismul meu sa nu il tolereze, sa il considere "corp strain", caz in care nu ma voi simti bine deloc, pot face rani pe colul uterin, complicatii, deci va fi imperativ sa il scoata repede in cazul acesta. Mi-a dat si numarul ei de telefon sa o sun in cazul in care simt ca ceva nu e in regula.
Prin urmare, mi l-a pus intr-o zi de luni, ca pana joi-vineri sa il scoata daca nu il tolerez-NU a fost cazul, l-am tinut sase ani si a fost perfect:)

2-Dispozitivele intrauterine nu protejează de infecţiile cu transmitere sexuală-DA, asa este.

3-Ciclul menstrual va fi putin mai abundent- DA, asa a fost, dar nu am fost deranjata prea tare, avantajele m-au facut sa trec peste acest aspect. Cicul se prelungea cu o zi.

Ce am simtit: o ciupitura, ca la testul Papanicolau. In doua minute aveam sterilet. Nu mi-a venit sa cred ce repede am terminat. Eram vesela si fericita.
Ce nu am stiut: ca dupa aproximativ 40-50 minute voi avea o senzatie de lesin. Eu m-am dus singura cand am avut aceasta interventie. Sunt fete care simt nevoia sa fie tinute de mana la astfel de treburi, dar pe mine ma irita, asa ca am preferat sa rezolv aceasta treaba de una singura.
Am mers cu metroul si m-am intors cu metroul. Proasta idee, recomand calduros un taxi! Asa ca eram in metrou cand am simtit ca ametesc, ca am ceata pe ochi, ca lesin. M-am speriat rau, dar mi-am revenit dupa 20-30 de secunde.
DA, sigur ca doctorita m-a avertizat, insa eu, dupa ce am stat putin pe o bancuta din fata Spitalului Studentesc, m-am plictisit si am crezut ca ce-a fost rau a trecut. Nu trecuse... si nu e de joaca, mai bine luati cu voi o prietena si chemati un taxi.

4- Sterileul face parte din categoria metodelor de contraceptie considerate comode(nu agreseaza organismul), are o eficienta extrem de ridicata, aproximativ 98%, ceea ce il face mult mai performant decat pilulele.

VA URMA

13 comentarii:

Gina Ionela spunea...

Nu ai spus de care sterilet folosesti...:)
Eu am unul cu fir de cupru,cel mai ieftin posibil,si ma simt minunat cu el. Nu am avut probleme cu sangerari abundente(ba chiar mi s-a scurtat ciclul cam cu o zi) sau sangerari intre menstruatii. Am dureri moderate cam o zi cand imi vine,dar nimic suparator.
Si eu cred ca e cea mai buna metoda contraceptiva inventata vreodata. ;)

carmen spunea...

Stiam ca e recomandat doar celor persoanelor ce au nascut, nu si celor ce isi doresc in viitor un copil.
Pare super din ceea ce spui tu.

adela sirghie spunea...

Tot cu fir de cupru, am completat acum:)

Alexandra spunea...

Il pot folosi si daca nu am nascut? Mie toate femeile pe care le cunosc si care au sterilet mi-au spus ca nu il pot folosi pentru ca nu am nascut.
Doctorul meu este mai tot timpul plecat la tot felul de conferinte si tot felul de congrese, iar cand e in tara nu reusesc deloc sa ajung la el astfel ca nu am reusit sa il intreb despre sterilet. Am luat Diane timp de 3 ani iar corpul meu a luat-o razna in perioada aceea, am renuntat la ele de 6 luni si se vede diferenta, adica ma ingrasam inexplicabil eu neavand astfel de probleme+cosuri+altele. Tie cum ti-a fost cu Diane?
Imi poti recomanda pe cineva de incredere in Bucuresti? Eu sunt din Sibiu insa saptamana viitoare voi veni in Bucuresti si as vrea sa ajung si la un doctor aici.

Cristina R. spunea...

Si eu stiam ca nu este recomandat femeilor care nu au avut copii, dar isi doresc. Asta din ce am citit pe internet, e drept ca la ginecolog nu am intrebat inca. Stii ceva in legatura cu aspectul asta?

lucy spunea...

buna, eu am un copil de 4 ani si imi doream sa imi pun sterilet pt a fi sigura ca o perioada pot sta linistita, insa dr meu a refuzat categoric sa imi puna din motivul ca am doar un copil, iar 50% din pacientele la care le-a montat steriletul nu au mai putut avea copii dupa ce si-au scos steriletul.asa ca aveti mare grija, nu alegeti steriletul daca nu aveti copii, sau daca va mai doriti macar unul.

Mihaela Pojogu spunea...

Astept sa citesc continuarea. Pilule nu am luat si nici nu doresc.

Dara DarLyst http://darlyst.wordpress.com/ spunea...

Si eu am luat o perioada, acum cativa ani Diane 35 si nu mi-au facut bine deloc. :(
De sterilet mi-a fost mereu teama de frica ca nu voi mai putea avea copii. Stiu ca pare o prostie, dar nu stiu de ce, asa gandesc eu.

Orjen spunea...

O postare foarte informativa si curajoasa. Ca o gura de aer proaspat in blogosfera de beauty, care este atat de plicticoasa in ultima vreme - sau poate mi se pare mie.

Hanna spunea...

Orjen, nu ti se pare. Articolele ca acesta sunt binevenite pentru cele dintre noi care nu doresc sa citeasca all day long despre rujuri, farduri & co. :)

claudia_mami spunea...

bine venit acest articol , nu detin desi cred ca voi apela cat de curand.

adela sirghie spunea...

In acest week-end voi termina partea a doua si voi raspunde la comentariile voastre.
Eu merg la aceeasi doctorita, la Spitalul pentru studenti, am ramas prietene, dar nu pot face deocamdata o recomandare, caci teoretic, numai studentele pot merge acolo.

Anonim spunea...

buna seara...nu as vrea sa sperii pe nimeni dar wxperienta mea cu steriletul a fost una de cosmar...L-am pus in 94, aveam 25 de ani si o nastere deja (slava domnului)...organismull-a respins, l-am scos...dar ceva s-a intamplat...hemoragie,anemie severa dupa...la un pas de moarte....intr-un final am reusit sa combat anemia dar am ramas fara ciclu si deci:STERILA!