joi, august 8

Intamplari din Bucuresti

De-abia intoarsa de la Gura Portitei-cu energie pozitiva, chef de viata si baterii incarcate, ma trezesc ca ma uit dimineata pe geam-lung si melancolic, ca si cum as vrea sa fiu tot pe ape, leganata, batuta de vant, muscata de soare si ascultand cantece rusesti. Mare greseala, va zic acum ca nu as mai vrea sa fie miercuri dimineata si sa ma uit pe geam.
Noua noastra vecina, o chiriasa care ne-a bulversat pe toti, caci locuiesc patru si cer impetuos sa trecem o persoana la intretinere pe motiv ca in week-end se mai duc pe la Snagov, ne rupe florile si le arunca pe jos, lasa carucioarele in fata usii de intrare si nu mai putem intra in bloc, a iesit cu fetitele si cu bona in gradinita. Fluturi, galagie, fericire, ah dulce copilarie zic eu. Una dintre fetite (trei-patru ani) o trage pe maica-sa de fusta: belea, o trece treaba mica. Maica-sa se uita in stanga, in dreapta, vede ca erau numai ele (vedeti, eu eram pe post de soacra-poama acra dupa perdele), ii da chiloteii cu bulinute jos si ii face semn sa isi dea drumul fara nicio grija. In fata intrarii. Nu tu mai la stanga, nu tu mai la dreapta, nu tu mai in fundul curtii, ca e mai ferit decat la intrare. Ca sa ajunga la apartamentul in care locuieste ii trebuia cel mult un minut. Bona ii da frumusel un servetel, maica-sa o sterge rapid, arunca servetelul in baltuca de pipi de la intrare, lasa ca e vara, se usuca repede si oricum nu ne-a vazut nimeni. Apoi se uita la bona cu un zambet maare, satisfacut si latit pe toata fata, de genul: Ai vazut cum trebuie procedat? Vezi ce rapid am rezolvat?
I-am povestit toata intamplarea unei prietene bune, caci eu, drept sa spun, am fost putin socata, dar cum nici aceasta nu are copii, nu s-a aratat, ca si mine dealtfel, deloc incantata de procedura. Am intrebat-o daca nu cumva noi doua suntem rele sau ignorante. Mi-a spus ca nu. Tocmai de aceea, am decis sa pun aceasta postare aici si sa le intreb pe cititoarele mele(cu sau fara copii), fara nicio urma de suparare, daca nu cumva exagerez, daca nu cumva cei sapte ani de-acasa pentru unii sunt intr-un fel si pentru altii-intr-un alt fel. Mare fel.
As fi vrut sa deschid geamul si sa ii spun ceva. Nu rau, doar putin dojenitor. Dar nu am facut niciun gest.

30 de comentarii:

Flori spunea...

Pai nu poti sa faci si tu pipi la intrarea ei, pe covoras? (nu da cu pietre, fac haz de necaz)

Singura soltuie e sa ii zici sa nu mai faca asa ceva. Fara jena sau alte dude. Gradina aia presupun ca e spatiu comun.

Monica spunea...

Eu am 2 puisori si de multe ori se intampla sa aud strigand, tocmai cand ma simt mai relaxata "Mami, fac pipi!"! Te uiti in stanga si in dreapta si vezi daca ai vreo solutie, un loc unde poti duce copilul alergand disperata ca nu cumva sa faca balta din greseala, cand sunt mici trebuie sa te misti repede. Dar trebuie sa recunosc, noi facem pipi (precizez doar pipi, nu am avut pana acum de infruntat situatii dificile cu celelalte necesitati) la furnicute si la iarba, servetelul utilizat se pune frumos in punga si in geanta la mami. Nu stiu daca este bine sau rau, dar de foarte multe ori asta este singura solutie din pacate!

adela sirghie spunea...

Da, daca se mai intampla o sa ii spun. Dar acum, ca momentul a trecut, e prea tarziu. Probabil ca nici nu ar mai recunoaste nimic.

adela sirghie spunea...

@Monica: si eu m-am gandit ca poate sunt rea, de aceea am intrebat mamele care au copii.
Dar revazand scena, cred ca putea sa o duca trei pasi mai incolo, sa nu fie fix in fata intrarii. In spate avea gradina, in fata avea gradina, nu erau garduri de trecut.

Adina Aruştei spunea...

cred ca trebuia sa ii bati obrazul. probabil tu erai cea care primea un car de jigniri, ca deh, esti fara suflet si nu intelegi nevoile unui copilas. avand in vedere cate face individa, presupun ca bunul simt e doar notiune de dictionar la ea (asta ca sa nu fiu mai rea).
cu oamenii nesimtiti trebuie sa fii nesimtit.. chiar daca nu iti sta in fire.


Ioana spunea...

Mie personal asta mi se pare o NESIMTIRE crasa ! Cum adica sa locuiesti in cladire si sa faci pipi in fata intrarii ?? Si sa mai arunci si servetelul pe jos ? Fetita nu are nici o vina (deocamdata) dar educatia pe care o primeste la aceasta varsta o va transforma intr-o cucoana la fel ca maica-sa.
Probabil ca nici eu nu as fi iesit de dupa perdea pentru ca am oroare de scandaluri dar cred totusi ca noi toti ar trebui sa luam atitudine in fata acestor mitocani.
M-am ambalat cam tare dar urasc lipsa de educatie.
Si da, eu am copii :)

Epurica spunea...

Eu am invatat sa-mi tin gura in astfel de situatii. E mai sanatos pentru moralul si neuronii mei. Am invatat ca daca oamenii n-au cei 7 ani de-acasa, nu ai cum sa-i educi tu. Chiar daca le spui politicos sau nu, ei tot cum stiu o sa procedeze. Ba chiar iti mai arunca si niste replici de te lasa cu gura cascata si cu nervii intinsi ca pamantul suporta asa niste specimene. Si dupa aia isi continua activitatea pentru care au fost apostrofati...uite-asa, sa-ti demonstreze ca ii doare la bascheti de ce crezi tu.

Kyanna spunea...

Am vazut baietei cu bunici care faceau acelasi lucru, cu spatele la multimea care trecea si cu fata la copac. Sa mai ma mir ca barbati adulti fac asta?

Stiu, sunt mici si nu sunt toalete dar ... e o chestie de buna crestere si civilizatie, asa cum Monica poate gasi un loc ferit si nu arunca servetelul pe jos ...

Eu cred ca trebuie luata atitudine, indiferent cum ma privesc sau ce-mi striga in urma. Daca nu din educatie, macar din rusine sa nu o mai faca.

Dara DarLyst http://darlyst.wordpress.com/ spunea...

Trebuia sa ii spui. Poate mai avea macar un pic de rusine. Foarte urat, iar copilul o sa creada ca asa este normal. :(

ale saioc spunea...

Eu nu am copii inca, dar cum zicea si Monica trebuie sa te misti repede cu ei. Nu sunt de acord cum a facut doamna respectiva. NU in usa, nu aruncat servetelul, dar in unele situatii chiar nu ai ce sa faci (desi ea putea sa isi duca copilul in casa sau sa se arate rusinata de gestul nepotrivit)!!

Zicea cineva de baieteii care fac la copac. Sunt mici, nu le poti cere sa se tina, iar unii chiar au probleme si fac imediat pe ei. Sa vedem cui i-ar placea sa umble cu un copil ud prin oras. Asta e, se intampla. Acolo unde exista toalete, copilul negresit trebuie invatat sa mearga "in locurile special amenajate"

Laura spunea...

Anul trecut am trait o experienta suprarealista la mare. Era o familie cu 3 copii, doua fetite gemene de vreo 3 ani si un baiat de 5 , iar gemenele faceau nestingherite peepee exact pe aleea dintre pufi si nu doar in dreptul lor ci cum apucau sau cum le apuca mai bine zis. Pur si simplu isi ridicau fustitele sau isi dadeau slipi jos parca erau in porumb, la tara. Nimeni nu le certa, ba chiar erau incurajate de mama si de bunica. Eu nu am copii, insa sunt sigura ca nici daca as fi fost cea mai indulgenta persoana din lume, nu mi s-ar fi parut normal sa iti inveti copilul sa isi puna fusta in cap indiferent ca esti pe plaja unde e puhoi de lume sau in fata blocului la intrare. Oricum, bine ca a fost doar pepee in fata blocului, putea fi mai rau...

adela sirghie spunea...

Stiu (imi dau seama) ca sunt multe situatii dificile in care mamele nu au alta solutie, insa acesta nu era un caz in care nu puteai evita micul spectacol de la intrare. Doi-trei pasi putin mai in spate se puteau face fara niciun pericol.

Anonim spunea...

Eu am doi baieti, si mereu treaba de mai sus s-a facut acasa.Inainte de a pleca ne luam masura de siguranta (toata lumea trecea pe la baie) si nu aveam probleme pe drum.Concluzie:Vecina ta este NESIMTITA prin definitie

ilda76 spunea...

Eu am un copil si nu consider ca exagerezi tu vreun fel! Vecina da dovada de multe...din cele rele!

Mi-ai amintitca recent, asteptand in masina sa vina fratele meu, am vazut o tanti tare gatita cum desface inghetata pentru copil si arunca instantaneu ambalajul pe trotuar! Mi-a venit sa sar la ea!!! Mi-am dat seama ca nu i-as fi facut fata caci sigur era genul care s-ar fi tiganit dar am ramas cu un gust amar!!!

Nu stiu cand si cum se vor schimba lucrurile...miscadu-se spre civilizatie!

Ilda
Lavender Thoughts

Alina spunea...

N-am copil, dar nu mi se pare normala o astfel de atitudine.


Eu am vazut una si mai tare: eram la Predeal, langa biserica din centru si de data aceasta era o fetita cu necesitati fiziologice mai... consistente. Mama-sa ii da jos straturile de haine si o pune fix langa biserica, altundeva nu se putea. Degeaba eram cativa inmarmuriti de isprava, ea nu era deloc deranjata...

fashion doctor spunea...

nu exagerez deloc! eu as fi mai vehementa.fara suparare.pupp

Marina spunea...

Vai, mi-e rau. Nu ca nu as mai fi vazut, auzit, dar de fiecare data sunt la fel de socata. Eu am crescut in anii '80 cand era absolut normal!?! Aveam cateva la mine-n bloc, care frecvent isi lasau surorile mai mici sa faca la copac, in fata blocului, sau pe peretele blocului... Intamplarea asta mi-a amintit de o colega de liceu care se imbatase binisor. Am intrat in scara blocului si a zis ca nu mai rezista pana-n casa. I-am zis sa se duca macar in spatele blocului, dar ea fiind foarte beata, a facut in scara, langa usa din spate. Mi-a fost mie jena, ca ei nu cred.

Si apropo de ce fac unele mame, exista un blog STFU parents. E super tare, cred ca ar trebui unul sin in Romania si toata lumea sa trimita poze cu persoane nerusinate. Imi amintesc cateva povesti de pe blog: una isi spala bebelusul in chiuveta de la baia unui magazin. Chiuveta era plina de you know what si toata lumea care iesea din toaleta era socata si nu aveau unde sa se spele pe maini. Iar mama a scris pe facebook revoltata ca nimeni nu s-a oprit sa-i dea o mana de ajutor :)))

Gavriloi Adina spunea...

Si eu am copil si poate ca am fost pusa in situatii asemanatoare...dar asa cum il educi asa il ai.Putin mai la stanga, sau mai la dreapta, mai ferit...nu o omora.Daca ea procedeaza acum asa, iti dai seama cum va face si fetita mai tarziu?Nu esti rea, doar oripilata.La fel sunt si eu.In rest...poate ar trebui pusa la curent cu ceea ce va deranjeaza, nu se poate ca o singura familie sa deranjeze atatea persoane.Cateodata esti obligata sa raspunzi la nesimtire, cu aceeasi moneda.Am vazut anul acesta pe plaja, cazuri si exemple sa imi ajunga pana la anul.De la necesitati de tot felul pe plaja, pana la alaptat in vazul tuturor, deci sunt scarbita.

Alina Canura - Anghel spunea...

Eu nu am copil, dar pana si UKko (cainele meu iubit) isi face nevoile cat mai dosit, desi strang dupa el!

Eu zic ca vecina este de-o nesimtire crasa, dar oricum nu ai ce sa ii faci, chiar daca alegi sa ii atragi atentia. In situatiile astea, prefer sa ma fac ca nu vad (pentru ca odata, in Cora, o gagica isi alegea peste congelat cu mana. Eu am intrebat-o frumos daca i se pare normal, cum ar fi sa-si bage toata lumea mana in produse? In secunda 2, un colorat a aparut in spatele ei si mi-a zis sa-mi tin gura, daca vreau sa mai plec din magazin. Ceilalti, vreo 2-3 persoane din jur, i-au tinut isonul, ba chiar un mosulet mi-a zis ca-s cam obraznica si mai bine tac, altfel sigur mi-o iau intr-o zi.) Deci da, asta e tara in care nesimtirea e la ea acasa. Ba chiar este si incurajata, asa ca nu te maira daca data viitoare face in dreptul usii tale ...

Flori spunea...

Nush cum naiba se face, Romania e singura tara unde "nu avem alta solutie" decat sa facem pipi prin boscheti, adulti, copii si catei laolalta, "nu ii place mititelului in scaunul de masina", "nu puteam sa parchez ca eram cu copilul in masina" (replica primita mai de mult de la o bizoana care si-a lasat bine merci masina in mijlocul strazii unde avea treaba) si lista ar continua. Naiba, ai putea sa bagi mana in foc ca aducerea pe lume a unui copil te impinge inapoi in epoca de bronz.

Hapi spunea...

:) sunt persoane care lucreaza si locuiesc intr-o capitala europeana, au peste 30 de ani. Una se "lauda" pe blog ca face pipi pe moschee sau biserica, nu conteaza, in centru ca "nu sunt toalete". Ei....natura asta a uitat sa ne inzestreze pe unii cu simturi elementare cum ar fi RUSINEA

delia spunea...

Am 20 de ani, n am copil, dar asa ceva nu e normal. Putea sa se deplaseze doi metri, macar sa nu fie atat de evidenta...

Nico spunea...

Servus Adela, noi suntem acum la Paris de 7 zile cu Andrei bolnav de 6.....viroza...super...stam numai in hotel...nici un Disney, nimic..de ziua lui am stat in camera cu carmoale, paracetamoale si niste supozitori dubioase luate de la farmacie de aici...
Deci si eu am copil si ma isterizeaza nesimtitile de mamici care in parc isi pun copii sa faca la tufis..si nu neaparat copii de doi ani...
Sau in cazul fericit dupa masini ...fetite de clasa I, in clasa cu fiu-miu...in conditiile in care parcul e la 2 minute de blocul lor....SUPER NESIMTIRE...Dar asa suntem noi romanii descurcareti/descurcarete...E adevarat ca nu exista toalete publice mai nicaieri dar cred ca solutii, mai ales in cazul in care stai la 2 minute de bloc, poti sa gasesti...asa ca ti-a mai raspuns o mama cu copii- si baietel, deci mai rapid de executat- in caz de pipi....Noi mergem repede in casa sau intr-un restaurant/bar/mall...in caz ca se mai intreaba mamici...

Nicoleta spunea...

Pe de alta parte, in Tokyo de pilda nu exista parc, statie de tren, obiectiv turistic fara cateva toalete si acelea foarte curate...asa ca nu am avut aceste probleme cu fiul meu nici la doi ani, nici la la 4 ani si nici mai incolo.. poate se gandeste vreun viitor edil bucurestean sa mai faca toalete publice si in capitala. Oricum nici in Bucuresti, de cand ne-am intors, nu am ajuns sa facem pe noi sau la tufis..

Gabriela spunea...

Hmm...sa nu va ganditi ca numai la romani exista nesimtire. Eu locuiesc in Berlin si am vazut si aici oameni care urineaza in public..de copii nici nu mai zic. O data chiar au venit nasii mei in vizita la noi si exact pe langa locul unde locuim , in mijlocul strazii, in statia de tramvai, un barbat isi facea nevoile, fara ca macar sa fie vreun copac prin preajma. Va dati seama ce impresie si-au facut nasii mei. Pe de alta parte, exista si barbati care au probleme cu prostata si nu se pot tine, insa o solutie mai eleganta cred ca se poate gasi..nu in mijlocul strazii.
Nesimtire exista peste tot. Chiar azi stateam la trecerea de pietoni si cineva a trecut pe rosu, iar un domn care astepta langa mine s-a trezit sa-i spuna acelei persoane ca este idioata (cred ca se putea adresa altfel). Sa spunem ca poate avea dreptate (e vorba de exemplu pe care il dai copiilor), desi aici foarte multi trec pe rosu, insa stiti ca a facut mai apoi domnul care a comentat? Cand a ajuns in statia de tramvai (aceeasi statie de tramvai :)? A scuipat ditamai flegma, exact in mijlocul statiei. Si era un barbat in varsta, ingriit.


Cecilia spunea...

Nesimtire! Cu siguranta i-as fi spus multe! Macar data viitoare de gura mea poate s-ar fi abtinut sa nu se comporte ca un animal!
La copii se mai poate pune si un pampers din cand in cand! Nu e o scuza. Daca este vreo urgenta, du-l putin mai in tufis daca nu se poate abtine.
Oricum, nici cu tufisurile nu sint de acord.
Asta e parerea mea si cand voi avea un copil, voi gasi o cale sa nu se intample asa ceva!
Mi se pare o jignire si o sfidare!

Hapi spunea...

Deci, ne-am inteles!De-acum incolo, toti cei de aici, cand vedem un pisacios care parcheaza neregulamentar ii atragem atentia. Poate nu facem lumea mai curata dar macar mustram cate-o constiinta, acolo unde se poate :)

Ralu spunea...

Adela daca imi permiti as vrea sa fac o precizare la adresa cititoarei tale Marina legat de faptul ca acea femeie si.a spalat bebelusul in chiuveta de la baie.Adevarat odios,total neigienic,insa daca ai un drum lung de facut si nu ajungi repede acasa este singura solutie,nu poti lasa bebe asa pt ca poate face infectie urinara.
Cat despre postarea Adelei eu una m-am saturat de dive de Bucuresti. care au o nesimtire socanta in ele,pt ca nu te-ai astepta ca o femeie zdravana la cap Cu 2copii/bona(inseamna ca. iau permite/ca are un statut social/o educatie)ar face asa ceva.Cred ca lenea,comoditatea,nesimtirea au fost in acest caz.
Am o fetita si inainte sa plec de acasa m-as asigura ca a facut ce trebuie,daca as fi intr.o situatie de genul as cauta un loc cat mai ferit,pt ca nu vreau sa se Uite lumea la copilul meu,si inclusuv la mine care o ajut/asist.

Poisoned Purple spunea...

Nu, nu estec in regula. Eu nu am copii si nici nu sunt atat de permisiva cu cei care au.

Unele femei su impresia ca daca sunt mame (lucru perfect firesc, nu un miracol cum nu s-a mai vazut) pot face orice, oriunde cu copiii lor.

Eu le taxez de nu se vad, de fiecare data. Nu am niciun fel de jena in a face observatie in asemenea cazuri.

De exemplu, mie mi se intoarce stomacul pe dos cand imi amintesc ultima intamplare, la coada la casa la Carrefour cand o individa si-a scos sanul oribil umflat de lapte si i l-a bagat in gura copilului. Asa, in public, fara nicio jena, fara macar sa incerce sa se acopere. Nu numai ca am facut ditamai scandalul, atat eu cat si prietenul meu, dar mi s-a parut si iresponsabil sa ii dea sa suga ignorand orice reguli de minima igiena. Pana nu s-a carat de acolo, nu m-am oprit. Dezgustator. Nu ma intereseaza cat e de natural, multe lucruri sunt perfect naturale si NU se fac in public.

adela sirghie spunea...

Da, si eu stiu ca e greu sa ai grija de un copil. Nu am vrut sa par rea sau neintelegatoare. Cand am vazut scena din fata intrarii, m-am gandit ca totusi daca femeia era in casa si copilul tipa Mami! Acum! Vine! femeia l-ar fi tras repede in baie, adica doi-trei pasi mai incolo, nu l-ar fi pus sa faca pe covor in fata televizorului(e doar un exemplu). Adica mai ai doua-trei secunde pentru o manevra de genul acesta.