sâmbătă, aprilie 25

VIATA DUPA CORONAVIRUS


Acum, ca am aflat ca pe 15 mai se vor relaxa masurile anti-coronavirus, incerc sa imi imaginez cum va fi viata mea de dupa aceasta perioada, in care am respectat indicatiile si am stat in casa.
Vom prinde finalul unei primaveri frumoase, cu atat mai frumoase cu cat nici macar nu i-am trait inceputul. Fie ca ai stat in casa, fie ca a trebuit sa te duci in continuare la job, toti am trait acea tensiune de neimaginat in urma cu cateva luni. Oricat de tare ai vrut sa te tii, tot ai simtit amprenta ordonantelor militare, nimeni dintre cei pe care ii stiu eu nu a mai trait asa ceva. Ti-a fost frica pentru tine, pentru copii, pentru parinti. Poate ai avut prieteni care s-au luptat cu coronavirusul, eu am avut si nu am reusit sa imi iau gandul de la ei pana cand nu s-au facut bine.

Dar pe 16 mai dimineata ne vom trezi in plin sezon al bujorilor roz, albi si diafani, vom purta masti, si ne vom recunoaste dupa expresivitatea ochilor. Nu ne vom mai saruta, nu ne vom mai imbratisa, vom sta la distanta unii fata de altii, chiar daca ne-am dus dorul unul altuia. Nici nu mai poate fi vorba sa simti rasuflarea altuia in ceafa ta cand mergi la cumparaturi. Daca nu se retrage, te vei retrage tu, sau ii vei spune ferm ca trebuie sa pastreze distanta. Nu vei mai accepta sa te asezi la mesele de pe terasa daca sunt prea apropiate. Nu stiu cand vei mai putea merge la cosmetica, pensat sau masaj, ca sa nu iti sufle cineva fix in fata, in ochi, nas si gura, doar de la cativa centimetri. Birourile de la job vor fi rearanjate pentru a avea mai mult spatiu intre ele, iar tu vei dezinfecta in fiecare dimineata suprafetele. Iti vei dezinfecta si mainile de mai multe ori pe zi, nu conteaza cat de aspra a devenit, intre timp, pielea lor. Iti va fi teama daca colegul va avea chiar si o raceala simpla sau o tuse seaca de la o sinuzita veche de zece ani. 

Finantele personale-aici este, de fapt cheia intregului proces, care demonstreaza ca, desi nu stim exact ce se va intampla, trebuie sa fim pregatiti pentru vremuri grele. Tineti-va cheltuielile in frau, chiar daca sunt deja siteuri bune, gen Answear ce promit AICI deja reduceri de pana la 60%. Nu cedati cantecului de sirena. Inainte sa cumparati, intrebati-va de cateva ori daca intr-adevar aveti nevoie de acele produse. Si da, incercati mai mult la reduceri, fixati un buget realist, puneti cumparaturile in cosul in asteptare si daca si numai daca a doua zi sunteti la fel de hotarati, cumparati. 

Sigur, prin aceste limitari, nu ajutati economia sa reporneasca, este adevarat, insa specialistii avertizeaza ca este posibil ca in noiembrie-decembrie-ianuarie sa fie din nou un moment culminant in evolutia coronavirusului, iar economiile din lunile de vara ar putea fi esentiale in depasirea momentelor critice. Cum am spus intr-un articol interior, incercati sa va faceti casa cat mai confortabila, reparati ce e de reparat, inlocuiti daca puteti lucrurile care nu mai sunt functionale, eliberati spatiul de surplus. Pe de alta parte, nu ezitati sa tineti camara plina cu articole neperisabile si hranitoare, eu cred ca trebuie mers in continuare cu aceste rezerve de hrana si apa. Nu stiu pentru cata vreme, nimeni nu stie. Semnalul final nu il dam noi, ci crearea unui vaccin anti-coronavirus si/sau a unor medicamente care ar putea sa il tina in frau.

Niciun comentariu: