miercuri, iulie 28

Pielea are memorie


De curand, una dintre cititoarele beautynews foarte tinere m-a intrebat daca este bine sa mearga la cateva sedinte de solar avand in vedere ca este alba, merge in vacanta la mare si nu ar vrea sa se arda la soare. I-am dat, desigur, explicatiile necesare, am inceput cu un NUU hotarat, apoi am luat decizia sa scriu un comentariu mai amplu.
Merg la mare de la varsta de doi ani. Imi amintesc de vacantele cu parintii la Costinesti cu mare placere, mai putin de orele acelea teribile in care trebuia sa ne luam portia de soare. Despre protectia solara nu se auzise pe vremea aceea, la mare moda era o sticla maronie cu"bronzol", un ulei care intensifica si atragea razele soarelui catre tine, ca o oglinda. Era de neimaginat sa vii la plaja si te dai cu o crema care sa impiedice razele de soare sa te faca maronie in doua-trei zile. Nici macar nu se auzise de asa ceva. Cei mai multi nu se dadeau cu nimic, iar soarele le ardea pielea de dimineata pana seara. Mandria maxima era sa te bronzezi intr-o singura zi.
Ce vremuri!
Eu nu am fost nicodata "neagra" Am fost aurie sau poate, maxim aramie, pentru ca dupa doua -trei ore simt ca innebunesc de caldura si imi pierd rabdarea. Vorbesc de zilele bune, cand faceam plaja. Am inceput sa fiu foarte atenta in urma cu vreo zece ani, cand am vazut ca imi apar pe corp fel de fel de alunite si punctisoare inchise la culoare. Nu multe, dar cum imi cunosc corpul foarte bine, orice mica schimbare imi sare in ochi! Pe brate incepusera sa imi apara pistrui, cu toate ca foloseam si crema de protectie solara. Nu 40, ca acum, ci 15, care mi se parea suficient. Apoi am vazut ca mama mea, care adora soarele in tinerete si putea sa stea nemiscata la plaja de dimineata pana seara are pistrui pe fata, pe decolteu, pe brate, pe spate. Ea nu mai poate face nimic in aceasta privinta, pentru ca pielea are memorie(da, da, stiu ce-ai facut asta vara!)petele se latesc de la an la an. Sigur, vorbesc aici despre problema cosmetica, despre aceasta inconvenienta a petelor solare, a alunitelor si a ridurilor. Petele acelea sunt semne ale batranetii, dar si ale unei ingrijiri neadecvate. Chiar daca ai acum 20 de ani si desigur, tentatia sa crezi ca tineretea e vesnica, pese alti 20 vei vedea in oglinda o femeie matura, expresiva si puternica, prin urmare iti vei dori sa fii frumoasa. Poate mai mult decat oricand!Va dau cuvantul meu.
DON'T USE WITHOUT MENTIONING THE SOURCE!

11 comentarii:

Alina spunea...

ca veni vorba de protectie solara ...
acum vreo 2 ani, cred, mi se terminase crema de plaja si mi-am cumparat una de la un magazin de pe plaja (nu stiu numele dar ambalajul e portocaliu. sigur stii despre ce vorbesc, e plina plaja de ele).
cand ma dadeam cu ea, trebuia sa o intind vreo 2 minute ca sa nu se mai vada albeata aia pe mine. si daca indrazneam sa intru cumva in apa, toata crema aia se vedea pe piele, parca aveam pete de ulei alb pe mine. si trebuia sa ma spal bine ca sa se duca, dupa cand ieseam din apa imi dadeam iar cu crema ca deh, trebuia .. si iar intram in apa, iar se vedea crema, iar ma spalam, iar ma dadeam cu crema ....iti dai seama ce frumos a fost

Thin Lizzy Store spunea...

ai dreptate ,Adela ,pielea are memorie.eu sunt roscata natural si sunt predispusa la pistrui,alunite etc.am facut prostia ca in anii anteriori sa stau la soare cand nu trebuia,cu factor de protectie mic sau poate deloc.alunitele mi s-au marit,am mai multi pistrui etc.feriti-va de soare!!!eu nu mai stau la soare de 2 ani..,chiar imi este teama.

purple spunea...

si eu de mica merg la mare...dar niciodata n-am avut rabdare sa stau la soare,se bronzau parti din corp care ieseau din apa...insa stiu ca intr-o vara asa mi-am ars picioarele,coapse,gambe tot..si numai pe o parte ca 3 zile am suferit desi ma dadeam cu crema dupa soare calmanta...big bullshit cu bronzul asta(ma refer la "negreala" aia asa dorita)...n-am nimic impotriva dar nu inteleg dorinta unora sa arate ca o mulatra cand lasate de la natura nu sunt...o tenta de bronz e suficienta:))

Butterfly spunea...

Si eu am constatat aceleasi schimbari de care povestesti tu, alunite, pete, si mi-am dat seama ca nu e de gluma, asa ca prefer sa fiu mai putin bronzata dar fara pete decat neagra si patata.

Ema, Brasov spunea...

Adela, stiu, am pacatuit. Mi-am luat un abonament la solar pentru a ma rumeni putin. Folosesc un ulei de protectie de la Elmiplant. Imi dozez minutele (cate 3 minute) la 2 - 4 zile. Foarte rar apelez la aceasta metoda (o data la 2-3 ani). Vai, am vazut fete care stau cate 10 minute la solarul vertical, fara protectie. Pielea bate spre portocaliu, iar fata arata deshidratata si se vad linii finute de riduri.

Ana-Maria spunea...

Si eu am vrut sa fur soarele! Acum 4 ani am fost in Turcia in luna august. Temperatura: 52 grade Celsius. Eu? Doar ulei. Am stat in soarele acela puternic pana cand mi s-a iritat decolteul si simteam ca iau foc! De atunci folosesc SPF 35 la fiecare expunere si din 30 in 30 minute ma dau cu crema. A! Si nu stau in soare la ore de varf. Iar sezlongul meu vine la pachet cu umbreluta! :D

Corina spunea...

apropo de protectie solara...
Mi-am promis mie insami ca de la varsta de 22 de ani (suna mai bine, asa simetric) o sa incep sa folosesc zilnic crema cu factor de protectie pentru fata, fie vara sau iarna. Ce recomandari ai? O crema pentru ten mixt, poate matifianta, pe care sa o pot folosi si ca baza pentru machiaj.
Oare SPF 30 e suficient?

Sper ca peste 20 de ani o sa culeg roadele, mai ales ca nici nu fumez :)

Felicia spunea...

Acum 12 ani am capatat in Antalya o pata pe frunte,care pot sa o dau si cu SPF 50,vara mi se accentueaza.Atunci a fost primul meu contact cu efectele nocive ale soarelui,side atunci evit soarele cat pot.Sub umbrela.
Cand vin de la mare,aud reactii de genul,"dar nu te-ai pre bronzat".
Am 2 prietene,f bune "amice" si cu soarele,mereu le spuneam "o sa regretati mai tarziu".
Acum amandoua imi dau dreptate.


F.bun titlul Adela,chiar ca"pielea are memorie",si tine minte si lucruriloe proaste,dar si bune.

adela sirghie spunea...

@Corina: iti recomand crema hidratanta La Roche Posay, are un indice de protectie 15 si este creata pentru ten mixt. Eu folosesc in aceasta perioada un fdt compact de la Shiseido cu protectie 30. Cand merg la plaja, aplic crema cu spf 40 de la Bioderma si pe fata si pe corp. Pe de alta parte, daca intri in farmacie si te decizi sa cumperi o crema, verifica mereu sa aiba si Spf. Daca nu are SPf, atunci macar fondul de ten pe care il folosesti sa aiba.

Ralu spunea...

Apropo de faptul ca pielea are memorie, cand eram mai mica (adica de pe la 20 de ani - acum am 25) am inceput sa ma bronzez foarte neuniform. Mergeam mult pe jos - si inca imi place sa fac asta - si pe la munte si am inceput sa ma bronzez ca un "tractorist". Din pacate, acum, desi vara merg la mare, bronzul nu mi se mai uniformizeaza deloc! Am bratele bronzate pe exterior si decolteul, dar restul corpului ramane vizibil mai deschis la culoare. Am incercat sa stau sub umbrela si sa am doar picioarele la soare, dar e un total chin, mai ales pentru cineva caruia ii place sa se balaceasca in mare si nu sa stea la plaja!! So, help! Ce sa fac? :(

adela sirghie spunea...

Ralu, nu se prea poate face nimic. Inceraca cu autobronzant pentru ameliorare. Incearca in straturi fine, cate putin in fiecare zi, ca sa vezi cum ar trebui sa procedezi si ce cantitate este necesara.
O alta solutie, din pacate, nu stiu:)