marți, iunie 5

Jurnalul meu de beauty din vara lui 2012 -prima si cea mai socanta parte

De luni bune deja "ma tot tin" sa nu scriu/sa scriu/cum sa scriu despre un lucru pe blog. M-am tot sucit si m-am tot rasucit, dar pana la urma arunc provocarea. Am un var care este doctor. Si la un moment dat, plasat estival, in vacanta de vara de anul trecut m-a intrebat daca mi-am luat cremele cu IP cu mine. I-am raspuns ca da, am luat, dar ca nu prea fac plaja(eu vara sunt alba ca printesa), ca stau la umbra, nicidecum in plin soare arzator, ca in timp scurt ma plictisesc si ca nu innebunesc de frica daca nu ma ung cu creme cu IP in fiecare zi. Si atunci el mi-a spus ca toata tarasenia cu cremele cu IP(FPS ) este umflata ca balonul imaginat de Jules Verne pentru o calatorie in jurul lumii. Ca daca marile multinationale care produc creme cu SPF nu i-ar plati pe ei, medicii, sa bage frica in noi ca ne paste negresit, cancerul, ciuma bubonica si moartea lenta si dureroasa, daca nu aplicam ditamai stratul gros la fiecare 30 de minute, aceasta problema nu ar prea ar exista. Ca pielea chiar are nevoie de soare-a nu se intelege ca are nevoie de arsuri de soare care sa duca la pigmentari urate. Ca stratul de ozon inca protejeaza foarte bine, indiferent de trendurile denigratoare si panicarde.Varul meu doctor nu este extremist, este moderat. Recomanda prudenta atat in cazul excesului de soare, cat si in cazul aplicarii prea multor filtre. Nu mi-a spus aceasta informatie pentru blog, ci pentru mine. O informatie de uz persoonal. De la cineva din familie pentru cineva din familie.

Dupa cum stiti, eu mereu am luat calea de mijloc, nu vreau sa creada cineva ca eu, in urma discutiilor purtate cu el, nu mai vreau sa aud  veci pururi de SPF. Insa am vrut sa scriu acest lucru si pe blog si sa aflu si parerea voastra. Daca este vreo doctorita printre cititoarele blogului meu, astept cu mare nerabdare un comentariu eventual anonim, sa nu se puna rau cu departamentele de PR si Marketing...

Later edit: va rog sa ma credeti pe cuvant de blogger de beauty ca nu vreau sa polemizez cu nimeni in acest subiect. Am intors moneda si pe cealalta parte, sa vedem ce gasim. Prima parte, aceea cu Follow the Money o stim deja. Noi suntem disperate, panicate, intoxicate, cumparam creme peste creme, castiga companiile de beauty.
Sunt deja obisnuita ca multe lucruri sa nu existe in forma extrema in care sunt prezentate, de la gripa aviara si boala vacii nebune si pana la sezonul scurt, de primavara-vara 2012, de capuse.

40 de comentarii:

Unknown spunea...

Eu aici iti dau dreptate, numai daca e sa ne raportam la miile de ani in care pentru stramosii nostri nici conceptul de Spf nu exista. E drept ca poate vremurile s-au mai schimbat, e posibil ca nivelul de radiatii uv sa mai fi crescut, ca organismul uman sa se fi sensibilizat in timp datorita expunerii la atatia factori nocivi din atmosfera dar realitatea este ca toata isteria cu cremele SPF tine mai mult de marketing. Nu zic sa nu ne protejam, ca nimanui nu-i cade bine sa se expuna in razele soarelui la orele pranzului dar cred ca problema trebuie tratata cu mai multa obiectivitate.

ABeautyTale spunea...

Nu m-as mira sa fie asa, mai ales dupa ce-am auzit si vazut aceleasi chestii legate de campaniile astea antifumat si marii producatori de medicamente :)

adela sirghie spunea...

Marketingul de beauty nu a stralucit niciodata prin sinceritate, de aceea cred ca varul meu doctor aredreptate intr-o oarecare masura. Repet, a fost o informatie pentru uz personal. Dar multinationalele de beauty nu mor de grija noastra niciodata, ci de grija banilor pe care ii dam noi pentru produsele lor. Cred ca felul in care baga frica in oameni a trecut de limita suportabilitatii.
Parca ar fi un fel de dopaj.

Andra spunea...

Mie nu mi-e frica de boli sau mai stiu eu ce, nu folosesc fps ca sa nu mor de cancer, dar nu as vrea sa imi apara pete pigmentare pe ten, asa cum vad la mama mea de exemplu, care a inceput sa foloseasca fps tarziu. Sper sa functioneze si sa-mi multumesc peste ani :)

Anca spunea...

Sunt convinsa ca se face si mult marketing, dar eu am vazut si partea buna a lor pe pielea mea. Si eu sunt alba alba si daca nu ma dau cu crema cu factor de protectie ma inrosesc ca racul si ma ustura pielea de nu stiu ce e cu mine, si asta fara sa fac vreun exces, nici macar cand ma dau cu creme nu stau excesiv si evit orele periculoase. De cativa ani de cand am descoperit acest "leac" nu mai indraznesc sa ma arat la plaja fara ele :)

Dia spunea...

Eu oarecum m-am mai linistit dupa ce ne-ai dat informatia asta. Ajunsesem la un moment dat sa cred ca nu mai pot iesi din casa daca nu aplic crema pana in varful urechilor ca altfel risc sa ma prinda cancerul. Deja subiectul se dusese la extrem.
Oricum reclama la cremele cu factor de protectie a fost ca si reclama la vaccinurile pentru gripa porcina, aviara etc. Se face mult tam-tam pentru nimic, doar pentru a scoate banii din portofel.

Silvia spunea...

Tocmai pe acest considerent, ca e atata informatie contradictorie pe tema asta, eu am luat hotararea sa nu mai stau la soare si basta. Pentru fata folosesc SPF si daca ocazional stiu ca am de stat in soare vreau nu vreau (extrem de rar) folosesc si pe corp.
Tin sa mentionez ca acum 3 ani mi-am extirpat un carcinom bazocelular de la care am ramas cu o cicatrice considerabila si ca subiectul nu mi-e deloc indiferent. Am citit multe pe tema asta si tot nu am ajuns la vreo concluzie care sa ma multumeasca.

Lavi spunea...

Buna Adela,
Subiectul este unul sensibil si sunt curioasa daca medicul despre care vorbesti este unul oncolog. Pentru ca daca nu este permite-mi sa am suspiciuni in privinta afirmatiei sale deoarece statisticile modiale arata ca de la an la an rata cancerului de piele creste. Daca dansul nu este medic oncolog ci doar medic, daca nu este specializat si nu a facut cercetare pe acest domeniu nu vad de ce l-as crede. Intradevar, marile companii au prea putin grija sanatatii noastre insa cu radiatiile solare nu este de glumit. Exceptand cancerul de piele, hai sa zicem ca este o exagerare ce ne facem cu acneea, petele pigmentare, psoriazis, riduri si toate celealte afectiuni cutanate care sunt agravate si uneori chiar provocate de soare.
Pielea si organismul nostru are nevoie de soare dar de aici si pana la expunerea la soare este cale foarte lunga.In loc sa dam bani pe creme minune foarte scumpe si revolutionare, tratamente care mai de care cu care in mod cert umplem buzunarele companiilor cosmetice, eu zic ca e mult mai bine sa rezolvam toate aceste probleme prin echilibru si cumpatare, respectiv o ingrijire adecvata care curpinde si factorul de protectie solara.
Sper sa nu te supere interventia mea insa sunt foarte convinsa de ceea ce spun.

Ioana Anca spunea...

Amuzanta treaba asta cu protectia solara... sa iti spun drept, mama mea (care acusi implineste 50 de ani), in tineretea ei a fost arsa de soare, cand lucra pamantul de la tara, de nu ti-ar veni sa crezi. Statea cu saptamanile toata ziulica in soare, incat pielea ei tin minte ca ajungea maronie-gri, ceva de genul. Nu stia ea de spf. Desigur ca n-o fi fost bine pentru pielea ei sa ajunga arsa in halul acela, dar stiu sigur ca in ziua de azi pielea ei nici nu arata imbatranita, abia daca are cateva riduri, nici nu a ramas cu semne de la arsuri solare, nimic de genul acesta. Si nu e numai cazul ei, este? Pai conform specialistilor, expunerea indelungata la soare fara spf cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, poate duce la cancer si la cine mai stie la ce bazaconii... Cate dintre noi nu cunoastem sau macar am intalnit persoane mai in varsta, care nu au trait in timpurile acestea moderne, prin urmare nu aveau n-spe mii de pomezi impotriva radiatilor, radicalilor liberi samd (cum suntem noi, care ne facem stocuri), si totusi persoanele acelea nu au nicio problema de piele si nici nu arata imbatranite. Nu contest ca expunerea prelungita la soare poate sa provoace arsuri destul de urate, multe dintre noi am trecut pe acolo, e drept, nu e placut, la fel cum nu e placut nici sa ramai cu urme de la arsurile solare (am si eu una pe mana, dintr-o vara in care m-am prajit), dar sa nu facem din tantar armasar...

adela sirghie spunea...

@Lavi: e generalist, dar are o clinica privata ce include si oncologia.

adela sirghie spunea...

Da, arsurile solare sunt periculoase, insa nimeni nu recomanda sa stai la soare pana te arzi, dupa cum nimeni nu recomanda sa nu iti bagi mana in foc...

gabi spunea...

Eu consider ca paza buna trece primejdia rea si daca avem o piele sensibila, atunci este mai bine sa avem grija de ea, mai ales atunci cand exista si pete, nevi s.a.m.d.
Iar in ceea ce priveste marketingul, cred ca suntem bombardati cu multe lucruri inutile.

Cosima spunea...

Eu sunt alba alba, am pielea aceea transparenta, sunt blonda, am pistrui si alunite. De cand ma stiu nu am folosit crema SPF, ma expun la soare insa am grija sa nu ma ard si nu am nici o problema de piele. Cand sunt mai bronzata, folosesc ulei de masline si aia e.

Dupa comentariile de mai sus, cancerul de piele il fac cei ce se expun la soare, in special fara protectie....iar dupa logica asta, fiecare cancer are o cauza...care ar putea fi stopata! Dar cum nu e asa, mai bine ne uitam in alimentatie, sa vedem de unde se trag toate cancerele noastre.
Asa cum oamenii nu foloseau SPF si traiau bine mersi, sa ne gandim si la saracii care mancau legume si traiau bine si sanatosi si la bogatii ce isi permiteau hrana animala ce mureau bizar.23

adela sirghie spunea...

Cum am mai spus, eu am in acest moment, o confortabila pozitie de mijloc. Nu m-am gandit sa renunt la filtru solar, dar nu il mai aplic tot timpul si nu stau niciodata cat sa ma inrosesc, oricum nu ai cum sa te arzi la umbra. Dar m-am schimbat de la discutia cu varul meu medic. Initial nici nu am putut sa cred asa ceva, apoi mi-am dat seama ca nu are de ce sa isi pacaleasca familia(inclusiv sotia si fiul)

Dana spunea...

Hm... eu una nu am auzit numai de la medici/make-up and beauty bloggeri treaba asta. Am studiat la facultate fizica atmosferei si comportamentul radiatiilor electromagnetice si pot spune ca nu cred ca sunt chiar cele mai prietenoase pentru piele. Evident, depinde si de tipul pielii. Unele sunt mai sensibile decat altele. Pielea mai neagra este, cum a spus cineva mai sus, rezultatul evolutiei pielii stramosilor nostri care au trebuit sa suporte soarele luni intregi, dar ce ne facem noi astia cu pielea alba ca laptele???

Cand eram mai tinerica, nu prea aveam eu incredere in SPF, aveam impresia ca nu ma mai bronzez, si la cat sunt de alba, as fi facut orice sa ma bronzez. Pe partile unde ma expuneam cel mai des (umeri, piept, maini) am o mie de pete, alunite si pe piept s-a facut pielea foarte aspra, rugoasa, indiferent cate creme as folosi.
Asa ca, in ceea ce ma priveste, eu nu o sa renunt la SPF foarte curand :)

Anonim spunea...

Buna, Adela! Probabil romana mea nu mai e atat de buna dar si eu sunt doctor de 10 ani in SUA si am o total alta parere construita atat din experienta cat si din studii. Locuiesc in Florida - The sunshine state - deci am fost inconjurata ani de zile de prieteni si rude ce ajungeau la cancer de piele din pricina soarelui. Crema cu SPF nu trebuie sa fie o bataie de cap ci o obisnuinta.. nu merg in Romania atat de des dar cu siguranta nu aplicam crema protectoare acolo, atat de des precum o aplic aici. Sunt expusa soarelui 12 luni din an ca si cum ar fi vara in fiecare zi.. si nu e tocmai cel mai placut sentiment. Publicitate se face pentru orice, dar sunt de parere ca e unul dintre putinele locuri unde s-ar si merita. Inca de pe vremea cand eram la scoala in Romania si de-abia erau cateva solare in oras, toate tinerele se grabeau sa prinda un bronz de vara in cateva minute, iar la 18-20 de ani, ridurile din zona ochilor lor aratau ca ale unei femei de +50 de ani. Multa sanatate tuturor!

Just_Me spunea...

Hmm...tind sa cred ca marile companii de cosmetice exagereaza cand e vorba de a raspandi informatii "panicatoare" DAAAAR...prefer sa folosesc creme cu SPF macar atunci cand ma expun la soare.
Cheltuim o gramada de bani pe tot felul de serumuri, geluri, uleiuri si creme incat nu cred ca o crema cu SPF cumparata pentru sezonul estival o sa ne saraceasca. Ideea e ca, mai bine prevenim decat sa riscam. Nu crezi?
Eu stiu ca bunicile noastre au muncit la camp in bataia soarelui ani de zile si nu au avut cancer de piele dar totusi, parca soarele de acum arde mai tare, parca e mai violent.
Pana la urma fiecare decide ce e mai bine pentru pielea ei, nu trebuie sa facem toate la fel.
:)

Anonim spunea...

ceva,ceva fac si aceste creme cu spf,nu le cred chiar inutile.Eu nu pot sta la soare fara crema cu protectie.Am patit-o chiar o data cand am stat vreo 3 ore la plaja.M-am dat cu crema si nu am ajuns prea bine pe spate si m-am ars rau in acel loc .

Anonim spunea...

ma pregatesc sa devin dermatolog. cat se poate de nepretentios, doresc sa iti comunic faptul ca radiatiile solare (nu mai discutam despre lampile solare) sunt cat se poate de nocive pentru piele. Ultravioletele sunt principala cauza a cancerului de piele si a multor procese de deteriorare a tenului. UV nu sunt raze ionizante, precum radiatiile x, insa reactioneaza in mod direct cu cromoforii care absorb "lumina", ADNul, ARNul, melanina si alte componente celulare. Bineinteles ca tipurile diferite de piele reactioneaza diferit la UV, de unde si necesitatea unei diferentieri in fata protectiei. Spectrul UV este divizat in trei parti, avand, fiecare, efecte diferite asupra pielii: razele UVC nu penetreaza stratul de ozon, fiind irelevante bolilor de piele. Virtual, toate razele UVB sunt absorbite de epiderm si doar 30% din razele UVA ajung chiar pana in derm. UVB cu lungimea de unda cuprinsa intre 290 si 320 nm cauzeaza arsurile solare si pot fi "contracarate" chiar de protectia unui geam. UVA, raze cu lungime de unda lunga, intre 320 si 400 nm imbatranesc si bronzeaza pielea. Toate aceste actiuni sunt demonstrabile extrem de usor cu ajutorul unui spectru de actiune care arata cat de efective sunt fiecare dintre raze pentru diverse efecte biologice. Singurele beneficii demonstrabile ale UV sunt cresterea productiei de vitamina D, roluri in vindecarea psoriazisului, eczemei si efectul psihic de stare de bine in urma expunerii la Soare. Dintre efectele negative, certe sunt: cancerul de piele, arsurile solare, pigmentarile, imbatranirea tenului, alergia prin fotosenzitivitate, porfirie, reactii polimorfice. Fara a avea cunostinte detaliate despre studii asupra protectiei solare, va pot spune doar ca UVA nu trec prin haine, produse cu oxid de zinc de o anumita concentratie si asa numitele ecrane de protectie solara. Toate ghidurile medicale de dermatologie, dermatocosmetologie si cosmetologie, impun necesitatea aplicarii filmelor de protectie solara prin intermediul produselor de protectie solara, precum ai spus si tu, la 30 de minute, purtarea de haine care sa protejeze pielea, inclusiv palarii, purtarea de cosmetice, inclusiv rujul - mai ales in zone insorite si bineinteles, interzicerea sedintelor de bronz sau expunerea prelungita la Soare, chiar si in conditii de protectie.

adela sirghie spunea...

Poate ca ar trebui sa stam mai putin la soare. In trei ore poti sa te arzi bine de tot. Dra una este sa stai la soare si alta e sa stai sa te arzi la soare.

adela sirghie spunea...

Cine stie? Poate peste trei ani se va dovedi, tot prin studii elaborate, dermato+cosmeto+dermatocosmeto (toate acestea cu "logie" la final, desigur) ca aceste creme cu spf sunt si ele problematice. Si cauzeaza, sub razele soarelui, fel de fel de dezastre ale dermei, epidermei scl. Si atunci va incepe o alta vanatoare de vrajitoare. Va asigur ca voi tine blogul si peste alti trei ani:)

Raluca L.C. spunea...

Buna Adela!

Si eu am aceeasi problema, sunt alba ca o branza si mereu am avut probleme atunci cand am vrut sa ma bronzez. Dat fiind faptul ca am si mai multe alunite, nu pot sa stau la soare timp indelungat. Provin dintr-o familie cu multi medici si parerile despre folosirea cremei cu SPF sunt impartite. Mie mi-au recomandat, spre exemplu, sa stau dimineata la plaja cand razele ultraviolete au o actiune mai slaba si fara protectie solara pentru a se putea fixa mai bine calciul in oase. Nu ma mir sa existe o puternica manevra consumerista, train in epoca consumerismului doar, dar nici sa nu ne protejam absolut deloc. Am vazut destule exemple de piele imbatranita din aceasta cauza.

adela sirghie spunea...

Nici eu nu am renuntat la Spf, am si spus acest lucru. Oricum, trebuie facta diferenta intre a sta la soare si a te praji la soare. Mie o ora mi se pare mult, dar sunt persoane care stau o zi intreaga.

Living_in_aShoe spunea...

Eu primavara asta am facut greseala sa "uit" de crema de protectie pt. a ma bronza mai repede, dar nu mai repet gresala. M-am ars in zona pieptului destul de tare desi era inainte de ora 12 si afara erau doar vreo 25 de grade. Deci daca nu te protejaza de cancer si alte bube, pete si riduri sigur te protejaza de arsurile solare. Pe langa asta ne si hidratam putin pielea care se dezhidrateaza la soare.
Pe de alta parte oamenii nu traiau bine merci nici acu 100 de ani, si atunci faceau cancer dar nu se stia ce au. Se zicea ca a murit de boala, ca a avut o buba. Muti nici macar nu ajungeau la spital ci mureau acasa.

Pt. vreo 100 ron cat ne costa cremele spf toata vara are rost sa riscam?

Alexandra G. spunea...

eu una sunt de parere ca sunt foarte importante cremele cu spf... sunt alba ca varul, dar nu as sta pentru nimic in lume la soare, mai ales fara protectie.. destest cand aud la inconstienti "vreau sa stau la soare si sa ma fac negru/neagra ca uite sunt prea alb/alba"... cand eram in liceu ma duceam la mare si stateam pana ajungeam sa imi dau cu creme pentru arsuri, pielea mea devenea visinie si faceam basici... bine ca mi-a venit mintea la cap!!!

adela sirghie spunea...

Solarul nu a intrat in discutie. Nu exista nici macar un singur cuvant despre solar in textul scris de mine. Nu m-am exprimat niciodata binevoitor la adresa lui. Vorbesc despre soare, in doze normale, nu despre soarele care provoaca arsuri.
E aceeasi situatie ca in cazul focului: in doze normale incalzeste, provoaca o stare de bine, e "baiat bun". In doze mari-parjoleste si arde.
Repet: textul scris de mine este doar un alt punct de vedere, apartine unui medic generalist si proprietar de clinica si care sustine ca soarele nu e atat de rau pe cat se spune, fiind puternic demonizat de firmele de cosmetice

miknails spunea...

Si eu fac parte tot din categoria fetelor cu pielea atat de alba ca zici ca-i branza. Nu zic ca nu ar avea efectul si beneficiul lor aceste creme SPF dar ma intreb eu asa, cand eram mica de ce nu aveam nici o problema si ma duceam la bunica la tara si eram toata ziua de dimineata pana seara expusa la soare, mai pe camp cu bunica, mai la joaca, nu am avut nici o arsura pe piele sau ceva de genul din contra era un brunz frumos. In schimb acum daca stau la soare 1 ora sunt rosie ca racul ca nu se prinde bronzul de mine decat dupa vreo 3saptamani de plaja, protejata cu cremele toate cremele necesare si ajung acasa si nu mai stiu in ce pozitie sa stau ca nu mai pot de usturime. Eu raman la ideea ca, cu cat te protejezi si te "imbalsamezi" mai mult in nush cate mii de creme SPF parca mai rau e. Si exact acelasi lucru se intampla si cu cei mici in ziua de azi, "nu manca marul inainte sa-l speli!!!! ca faci nush ce alergie". Pe bune, toate vacantele mi le-am petrecut la bunica la tara si cred ca am mancat la mere, pere, prune si toate fructele si de pe jos si nu am mai avut nimic. D'aia sunt toti acum asa sensibili, cu cat sunt mai "protejati" cu atat sunt mai sensibili. Aceeasi parere o am si despre creme.

adela sirghie spunea...

Insa e bine de stiut pe viitor: dermatologii sunt si ei oameni, traiesc din comisioane...

Anonim spunea...

http://cnn.com/video/?/video/health/2010/06/16/nr.gupta.sunscreen.cnn

Lavi spunea...

Adela, poate ca medicul despre care vorbesti are si el interesul sau personal avand in vedere ca are o clinica privata care trateaza daunele provocate de soare. Ar fi infiorator sa fie asa dar cine stie...

adela sirghie spunea...

@Lavi: te rog reciteste textul meu. De la primele fraze apare un lucru foarte foarte clar: informatia era pentru uz personal, de la cineva din familie pentru cineva din familie. De la varul meu pentru mine. Eu nu vreau sa polemizez cu voi, dar ma astept sa intelegeti ca interesele materiale ale varului meu nu intra in discutie, intrucat nu i-am lasat nici numele, nici clinica pe care o detine si nu fac reclama la nimic. Imi pare rau daca te-am atacat pe undeva fara sa vreau, nu era deloc intentia mea.

adela sirghie spunea...

Toate comentariile care se refera la varul meu vor fi sterse. El nu poarta nicio vina pentru faptul ca acum un an mi-a dat un sfat total dezinteresat si eu l-am impartasit cu voi.

adela sirghie spunea...

Oricum, eu sunt socata de faptul ca foarte multe comentarii nu au nicio legatura cu ce am vrut sa spun eu...

Lavi spunea...

Nu m-ai atacat cu nimic, nu ai de ce sa iti ceri scuze. Mi-e greu, foarte greu insa sa cred ca un medic ar putea face o asemenea recomandare si incerc sa inteleg motivul, uite de exemplu aici niste statistici in USA http://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/index.htm. Problema cancerului de piele este foarte sensibila si trebuie studiata cu foarte, foarte multa atentie inainte de a decreta ceva. Pe de o parte sun de acord cu tine (la beneficiul material al companiilor si campaniile de promovare agresive) dar pe de alta parte nu pot ignora studii atat de concludente. Imi cer eu scuze daca te-am deranjat.

adela sirghie spunea...

Lavi, cunosc si eu aceste statistici, am folosit mereu creme cu SPF, nu le reneg, e firesc sa ai grija sa nu te arzi, dar cred ca deja s-a ajuns prea departe cu demonizarea soarelui. Aceasta a fost ideea acestei postari. La fel si cu dependenta de medicamente si cu aviara si cu porcina... toate s-au dovedit la final umflate cu pompa. Eu vad problema global: se creeaza virusi/isterii colective pentru ca apoi sa platim pentru antidot.

Cupcake Splendens spunea...

intr-un fel asa este cum spune varul tau,dar in momentul de fata ma gandesc la tatal meu...uite,el a facut cancer de piele,a tratat cancerul si i s-a recomandat sa foloseasca produse cu spf cel mai mare...si zilnic foloseste crema de fata cu spf 50.
eu stiu ca acea crema e eficienta,eu i-am daruit-o,inainte o foloseam si toata vara trecuta eram alba ca varul la fata datorita ei...deci chiar cred ca funtioneaza...

Vasile spunea...

1.pielea trebuie sa respire/aplicarea exagerata de crema (toate contin grasimi,cel mai des stearina) nu fac decat sa sufoce zona folicului pilos-de aceea nu cred ca trebuie sa folositi crema de zi ,crema de noapte in fiecare zi.
2.expunerea la soare:ca o paranteza,cand aveam vreo 10 ani m-au dus parintii la mare(la Mamaia) pt prima data.Bucurie mare!Din prima zi vrei sa ai totul!eu fiind copil ,normal m-am balacit si m-am apucat de construit castele de nisip.Dupa prima zi m-am ales cu o arsura de grad "habarnam" de nu am mai stat decat imbracat si cu sapca in cap.Si uns cu creme antiarsura zilnic.
Soarele emite radiatii UV si IR...efectele asupra pielii sunt de imbatranire!Mai destepte erau femeile din secolul 19,cand vezi foto cu ele cu umbrele de soare.Mai exista azi "umbrele de soare"?Si nu ma refer strict la obiect ,ca poti folosi umbrela neagra de ploaie pt protectie solara,ci la modul de gandi.

adela sirghie spunea...

Nimeni in lumea aceasta nu iti va spune ca arsurile solare sunt benefice. Nici sa stai la soare pana esti fripta si incinsa si rosie ca racul si pielea iti este deshidratata si plezneste, iar corpul iti este acoperit cu bube "de apa". Nici ca alunitele trebuie lasate sa explodeze sub rzele incinse ale soarelui arzator. Nu trebuie sa stai toata vara la plaja, de dimineata pana seara, zi de zi. Chiar daca ai crema cea mai buna, cu ingredientele cele mai verificate din intreaga lume si cu un SPF urias.

Anonim spunea...

Varul tau are dreptate in mare masura. Nu sunt doctor , dar m-am informat (nu de la medici platiti) si treaba sta cam asa: UVA sunt vinovate de cancer . UVA se gasesc in aer toata ziua. UVB sunt razele ce apar la pranz. UVB stimuleaza producerea vitaminei D, care previne cancerul, infertilitatea, etc. E recomandat daca vrei sa faci portia de Vitamina D sa stai 15-20 min la soare la pranz, iar in rest sa folosesti creme care sa blocheze UVA. Cremele ar trebui sa fie naturale, adica bazate pe oxid de zinc, nu pline de compusi chimici. Acestia, expusi la temperaturi de 35-40 grade devin si mai toxici, si aflati pe piele patrund imediat in sange.

adela sirghie spunea...

@Anonim: eu exact asa precedez, am scris acest lucru pe blog, an de an, vara de vara:)
Si in 2009 si in 2010 si in 2011.
Doar acum, in 2012 m-am sucit putin.