joi, septembrie 13

Jurnalul meu e beauty din toamna lui 2012

Ieri, la 14 trecute fix am ajuns, asa cum am scris pe blog, la Stella, la stomatologie si intrucat am promis sa va spun parerea mea dupa prima sedinta(vor urma multe altele si voi povesti, pe parcurs, ce mi se pare mai important).
Ca beauty editor, trebuie sa spun ca purta parfumul Flower Bomb, de la Viktor&Rolf, despre care am scris si eu AICI.
Ca pacient, am fost tratata cu calm si delicatete, mi-a adormit toate suspiciunile si fricile. Intrucat aveam carii, am suportat o injectie care mi-a amortit partea dreapta. Injectia a durut putintel, dar cele doua carii au fost curatate repede si fara sa ma doara deloc. Cu alte cuvinte, 95% a fost frica si doar 5% disconfort. A lucrat surprinzator de repede, eu am crezut ca a terminat prima masea, insa ea le ispravise pe amandoua. Aceasta chiar a fost o veste buna, abia m-am stapanit sa nu sar in sus de bucurie. Mi-a pus pansamente la ambele, pana saptamana viitoare, cand voi merge din nou. Pana catre seara nu am mancat nimic, deoarece partea dreapta era bine amortita si nu am vrut sa imi musc obrazul. Seara am facut o supa, pentru ca locul mare si gol lasat de scoaterea plombelor vechi ma deranja si il simteam tensionat. Nu am luat calmante, nu a fost nevoie. La variantele de umplere a cariiilor am ( deoarece nu m-am hotarat) de ales intre plombele clasice si inlay- un procedeu despre care eu doar ieri am aflat:

"In practica stomatologica inlay-ul dentar reprezinta aplicarea de material restaurativ pentru a suplini o lipsa de tesut dentar intre cuspizii unui dinte lateral. El poate fi folosit si pentru a inlocui plombe vechi sau deteriorate. Realizarea inlay-ului se realizeaza de obiciei in doua sedinte. In timpul primei sedinte in cadrul clinicii CityDent se va amprenta dintele si se va cimenta un inlay provizoriu, sau se va aseza un pansament. Amprenta obtinuta, impreuna cu specificatiile stomatologului nostru privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara. In cea de a doua sedinta se va indeparta inlay-ul provizoriu si se va cimenta prin tehnica speciala inlay-ul definitiv. Un inlay nu necesita o perioada de repaus ulterior aplicarii acestuia, pacientul putand sa se reintoarca al activitatea cotidiana imediat ce paraseste cabinetul stomatologic. Deoarece se realizeaza in special din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite), ele pot inlocui cu succes obturatii vechi din amalgam sau chiar din compozit la pacientii care isi doresc un zambet cat mai natural. Putem spune ca acest tip de restaurari sunt benefice pentru pacient atat din punct de vedere estetic cat si functional.
*
Marea majoritate a pacientilor au avut pe parcursul vietii cel putin o carie tratata ulterior dintele fiind protejat cu ajutorul unei plombe. Putini stiu insa ca plomba clasica poate slabi rezistenta dintelui natural. O serie de experti in domeniu considera ca lumina ultravioleta folosita pentru a solidifica compozitul utilizat in cazul plombelor clasice poate slabi dintele natural al unei persoane cu pana la 50%. Inlay-ul dentar ofera o mai buna acoperire a cavitatii dentare si in plus, neapeland la lumina ultravioleta contribuie la intarirea stabilitatii dintelui. Inaly-ul dentar prezinta si alte avantaje fata de plombele clasice:

La un anumit moment fiecare din noi am avut sansa sa vedem o plomba clasica aplicata unei persoane, deoarece amalgamul clasic va arata in timp ca o bucata de mancare ramasa lipita de dinte. Inlay-ul poate fi realizat din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite) si nu se va decolora in timp, gratie proprietatilor materialelor folosite. Astfel se poate pastra o imagine naturala a dintelui mult mai mult timp decat in cazul plombelor clasice. Mai mult in cazul pierderii structurii de smalt a dintelui, acesta poate fi protejat prin aplicarea unui onlay fara a mai fi nevoie de redesenarea dintelui. Atat inlay-ul cat si onlay-ul permit realizarea unei suprafete de mestecat perfecte si o restaurare estetica a dintelui fara cusur.Deoarece inlay-ul e realizat computerizat pentru a se potrivi perfect zonei tratate, pregatirea dintelui va fi minimala iar dintele va fi mai usor de curatat decat in cazul unei coroane dentare. Mai mult, in timp ce amalgamul clasic se poate restrange in cursul procesului de tratare, in cazul inlay-ului, acest lucru nu se poate intampla datorita faptului ca acestea sunt déjà prefabricate din portelan.
Deoarece inlay-ul dentar necesita efectuarea a doua vizite la stomatolog,  se obtin rezultate semnificativ mai bune decat in cazul aplicarii unor plombe clasice. In plus, prin faptul ca se aplica perfect pe suprafata dentara, acestea permit o curatare mai buna in timpul perierii si protejeaza mai bine impotriva depunerii de tartru .


Asadar povestea (un alt fel de poveste de beauty din punctul meu de vedere), a inceput: urmeaza scoaterea a doua masele de minte si inlocuirea catorva plombe aflate sus:(

In fine, dupa ce am iesit de la Stella si ajunsesem in Piata Victoriei, ma abordeaza un tigan mai spalat cu o plasa maaare maaare, care s-a dovedit a fi plina cu parfumuri. 
-Originale, doamna, aduse din Franta...
-Nu, mersi
-Sunt originale toate, de furat din magazine de la ei... eu le-am furat...chiar aseara le-am furat... mi se destainuie el, tantos ca un cocos, taraind deznadajduint, dupa el, plasa aia mare.
M-a bufnit rasul si a renuntat sa se mai tina dupa mine, nu era deloc productiv, si-a dat si el seama intr-un final. Francezii tocmai ce i-au dat 300 euro sa se intoarca in tara si el a mai actionat ca un fulger, prin magazinele lor parfumate, inainte de plecare.

5 comentarii:

Girl Pearl spunea...

Frumoasa experienta la cabinetul stomatologic, astept si viitoarele postari. pup

stilistele spunea...

La Stella bloggerita noastra te referi? :)
mai bine nu mai ziceai nimic de tiganul ala, ca mi-ai stricat buna dispozitie; ii detest pe hotisorii astia fara scrupule :(

adela sirghie spunea...

Da, la Stella am fost, e medic stomatolg.

fashion doctor spunea...

multumesc mult pentru cuvintele frumoase!

adela sirghie spunea...

Da, chiar a fost bine, Stella:)