miercuri, aprilie 14

Ieri, la coafor...


Cum spuneam, ieri, la coafor ...eram cinci fete. Patru blonde, care venisera pentru vopsitul radacinilor si o satena(eu), care am cerut sa mi se taie patru cm din lungime. Cum ultima mea vizita fusese inainte de Anul Nou, am considerat ca mersul la hair stylist nu mai suporta amanare. Mi se parea ca atunci cand il prind in coada, parul meu arata ca o clatita. De ce patru cm? Pentru ca asa am calculat eu ca varfurile care erau despicate si mai pastrau vopseaua de acum trei ani vor fi complet eliminate.
In sfarsit am scapat de ultimele relicve, dupa ani si ani de chin! Nu mi-a fost deloc usor, marturisesc. Inainte sa ma hotarasc sa revin la nuanta naturala a parului, au fost cativa ani buni de intrebari, de tatonari, de sfaturi retorice, de taina, cu toata lumea care nu ma vedea altfel decat blonda, sau cu cei care ma sfatuiau sa nu il mai vopsesc, pentru ca se deterioreaza pe zi ce trece.
Totul a inceput in liceu , dupa un permanent care mi-a cam ars parul si a avut ca rezultat imediat varfuri tocite si o culoare pe care maica-mea o caracteriza drept spalacita. Intai a fost un nuantator cu tenta de brunet, apoi suvite blonde, apoi alte si alte suvite blonde care au distrus parul meu fin si apoi l-am colorat pe tot blond. Culmea este ca la un moment dat, eu chiar ma credeam blonda. Nici macar nu mai stiam care este culoarea mea naturala.
Si uitandu-ma la celelalte patru fete care venisera pentru a-si acoperi radacinile negre, m-am gandit, pentru prima oara cat de mare este manipularea: revistele, indemnul hair-stylistului, schimbare de look, reclamele uriase cu blonde apetisante. Toate aceste lucruri te fac sa iti doresti sa fii diferita, sa fii femeia-cameleon, sa crezi ca iti schimbi si personalitatea odata cu culoarea parului. Acum, din siguranta parului redevenit natural, vad toata aceasta miscare ca pe un marketing ieftin, menit sa ne scoata, de-a lungul vietii, mii si mii de euro din buzunar. Nu este vorba numai de vopsit, ci si de tratamentele costisitoare de "dupa", de regenerare, de pastrare a culorii, de reimprospatare a ei, de luciu, de sigilare, de prevenire, de efect de oglinda, de cimentare a blondului/roscatului/brunetului dupa fix X spalari, in fine, toate acele produse pentru par vopsit, spume, lacuri, fixative, pomezi, masti, balsamuri, lotiuni. Le stiu pe toate, pentru ca m-am pacalit si le-am si cumparat pe toate de-a lungul anilor.
Nu vorbesc de perioade scurte, in care este haios sa iti schimbi culoarea parului, experimentezi freze si culori traznite, ci de perioade de peste 10-15 ani, cand parul se macina, sufera, striga dupa ajutor. Nu vorbesc nici despre cele care au multe fire albe si au acest serios argument pentru a se vopsi lunar sau chiar la trei saptamani. Vorbesc despre fetele care, asa ca mine, nici nu mai stiau pentru ce fac acest lucru.
Pentru ca am fost una dintre ele, trebuie sa spun ca parul meu imi place mult mai mult in acest moment decat atunci cand il vopseam. Are luciu natural, care "rade" cand e soare, isi schimba nuantele cand se schimba lumina, parca ar fi par de copil. Se ingrasa mai repede decat atunci cand il vopseam dar pentru prima data in ultimii 20 de ani, am si eu varfuri sanatoase.

DON'T USE WITHOUT MENTIONING THE SOURCE

11 comentarii:

Anonim spunea...

Si uite de aia nu m-am vopsit eu niciodata si nici nu ma voi vopsi pana nu voi avea fire albe - si atunci numai daca metodele naturale nu dau rezultat :D
Nu mi-am dorit niciodata sa fiu blonda, credeam ac sunt satena, pana sa aflu ca de fapt parul meu e blond inchis - dar nu conteaza.
oricum, tie iti sta f bine satena :)

Ana-Maria spunea...

Si eu, dupa ani de chin, am revenit la culoarea naturala. Saten. Imi place mult mai mult asa!

Anonim spunea...

cred ca in Romania multe fete se vopsesc blonde ca sa iasa in evidenta chiar daca multora nu le sta bine....iar daca blondul e combinat cu un solar e perfect... nu stiu cum dar o blonda iese mereu in evidenta... eu am aproape 1.80, poate nu sunt modesta dar arat bine, fizic, nu-mi lipseste nimic. am parul lung negru natural. dar daca langa mine e o blonda cu buclele stil barbie si bronzata, barbatii o privesc pe ea prima si apoi pe mine.
sau asa mi se pare mie :-) oricum eu aleg naturaletea. pe termen lung e cea care ne aduce cele mai multe avantaje
va pup Rox

Camelia spunea...

Eu am revenit la culoarea naturala dupa 3 saptamani de blond ridicol si 10 ani de par roscat. Culmea e ca parul meu natural este castaniu, o nuanta care, cum spui tu, "rade la soare" si isi schimba reflexele in functie de lumina.
Ma simt extraordinar cu parul meu, nici macar nu am simtit nevoia sa-l mai colorez de multi ani, desi, cateodata, as pune putina henna, asa, for fun.

mada spunea...

ei, ce norocoase ati fost ca v-ati putut intoarce la culoarea naturala si nu v-au aparut fire albe intre timp ...

eu tocmai mi-am descoperit 2 fire albe si daca apar altele, o sa ajung si eu la vopsea ...tatalui meu i-au aparut fire albe dupa varsta de 60 de ani, iar mie la 30:((

simona tu la ce metode naturale te refereai? la vopsele naturale gen hena sau la suplimente, tratamente care sa iti regenereze parul si sa ii redea culoarea?

Alina spunea...

nici eu nu m-am vopsit niciodata. bine, am doar 19 ani dar ce sa zic, acum si copilele de 13 ani se vopsesc, deci ..
adevarul e ca uneori sunt curioasa daca mi-ar sta bine roscata sau bruneta .. dar nu ma risc sa-mi stric parul mai ales ca am firul f subtire. in plus, culoarea mea imi place

Pixxie spunea...

Ce norocoasa esti ca nu mai trebuie sa te vopsesti si nu ai fire albe :)
Si eu sunt nevopsita de un an de zile iar chiar daca mai descopar cate un fir alb nu mai ma intorc la vopsea pana nu se inmultesc :)
E foarte adevarata faza ca barbatii cand vad un par blond la altceva nu se mai uita; eu cand alerg prin parc cu o amica toti pustanii o fluiera pt ca ea are un par blond lung si despletit, nu se uita ca are niste kg in plus si alte defecte...in fine se poate numi si invidie dar totusi sa fim realisti, nu conteaza atat de mult culoarea parului la o femeie, iar majoritatea se vopsesc tocmai pt acest fluierat al barbatilor...trist !

Magda spunea...

felicitari,Adela.tu ai oricum un par frumos.eu deocamdata sunt multumita de culoarea mea si nu as vrea sa il vopsesc

Katyna spunea...

Si eu am parul lung, saten cu suvite. Candva il vopseam pe tot cu un saten deschis si apoi imi faceam si cateva suvite blonde iar acum datorita acestui procedeu, suvitele sunt ok dar parul saten e un fel de aramiu pe care nu il mai suport. Mi-am lasat vreo 6 cm de radacina nevopsita si nici nu stiu cum sa ma mai fac acum pentru a ramane doar cu parul meu natural. Diferenta se vede urat de tot..Ma gandeam la niste suvite inchise, deasupra.

adela sirghie spunea...

@Katyna: gresesti, si iata de ce:trebuie sa socotesti parul deja vopsit ca pe un par deja pierdut, iar cei sase cm de par natural trebuie protejati. Prin urmare, tai parul pana la limita suportabilitatii tale si vopsesti inchis(in nuanta de la radacina) numai parul deja vopsit. Alta metoda cat de cat sanatoasa nu exista. Orice faci, salveaza cei sase cm, nu mai pune deloc vopsea pe ei! Este destul de greu, sper sa rezisti!
xoxo

SoSheSays spunea...

Eh tot simt eu nevoia sa ma mai joc un pic cu nuantele. Nu imi place satenul meu natural...
Tu ai o nuanta foarte frumoasa asa ca poart-o cu incredere (cum si faci deja). E totul marketing stiu dar...