luni, octombrie 14

Asa da:

Nu dorm deloc bine in ultima vreme, asa ca in loc sa numar (iarasi)elefanti bizari la patru dimineata, dupa ce am adormit in jur de unu, mai bine ma gandesc cum sa fac sa sar ca ciocolata aia nazdravana de mai sus, direct in puf, direct in puf...
Voi cum reusiti sa adormiti fara medicamente? Cum va vindecati perioadele de insomnie? Cum va alinati gandurile, cum va cocolositi sufletul, in special daca nu stiti ce il doare?
Nu ma bantuie fantomele trecutului, nu am iubiri neimpartasite, vreau un ceai de ananas si pere si un pulover de casmir in care sa ma cuibaresc si sa dorm neintoarsa vreme de 12 ore.

Imposibil, parca  un zeu hidos mi-a pus gand rau.
Doua filme vazute m-au imbogatit, deci nu am dat ci am luat: Praga (cu Mads Mikkelsen)


si Io e Te(in regia lui Bernardo Bertolucci):
Una peste alta, daca va asteapta o noapte alba, cum cred ca ma asteapta iar, macar petreceti-o di granda: filme(carti) bune, ceaiuri, muzica lina si-n surdina.

13 comentarii:

Zuzele spunea...

stiu cum e! eu beau ceai "somn usor" (gasesti prin plafar, de la fares, parca), fac o baie aproape fierbinte in fiecare seara, imbrac pijamale pufoase si citesc la lumina veiozei.. Incet, incet ma ia somnul... pup. somn usor!

Flori spunea...

Eu luam Stilnox, dupa luni de zile de insomnie - sau in cazurile mai usoare diverse pastile de buruieni (Sedocalm). De cand merg la sala, nu mai am nopti nedormite - vin de acolo rupta in doua.
Ar mai fi remedii naturiste, da' mi-e rusine sa le scriu aici in public

Orjen spunea...

Daca ai sti cat de mult te inteleg... De ani intregi ma lupt cu problema asta, am fost la tot felul de specialisti si un singur lucru m-a ajutat cu adevarat: o mai buna igiena a somnului. Stim cu totii teoria, dar nu o aplicam.

Pe scurt, e cam asa: culcat la aceeasi ora, trezit la aceeasi ora (chiar si cand nu te-ai odihnit) zilnic (macar aproximativ), singurul moment al zilei in care te pui in pat este la culcare (ideal, nici nu stai in dormitor ziua), fara televizor seara, fara muzica, fara calculator. Aparatele eletronice se scot din priza, toate! Daca nu poti sa adormi, te ridici si faci ceva repetitiv, de rutina (calcat, spalat vase etc). Daca nu ai energia necesara, citesti ceva de specialitate, tehnic, NU literatura.

Crede-ma, stiam de igiena somnului de mult timp, dar pana nu m-am hotarat sa o si pun in aplicare nu credeam ca poate conta atat de mult.

Partea buna e ca asa am aflat mai multe despre arhitectura si despre viata si opera unor pictori (asta citeam eu noaptea) :))

Flori spunea...

A, da, igiena somnului. Foarte importanta. Dar iti ia foarte mult timp sa intri in ritm.

Si regula de aur, mai ales la inceput: seara, cand ti se face somn, du-te sa dormi. Organismul de obicei stie cand si ce sa ceara (inclusiv inghetata la 12 noaptea)

Orjen spunea...

@Flori: Da, e adevarat, e ceva de durata, nu e un leac instantaneu, ci pe termen lung.

Diana spunea...

yoga/meditatii , pt relaxarea si linistirea sufletului si a trupului... ai incercat?

adela sirghie spunea...

Respect igiena somnului, dra nu in totalitate, vad ca mai are nevoie de imbunatatiri. Orele mele de somn sunt aceleasi de f multa vreme, intre 12 si 8 dimineata. Chiar 9 daca pot.
Dupa ce am scris textul, mi-am dat seama ca la mine mai functioneaza un remediu: schimb locul in care dorm. Uneori dorm in cealalta parte a patului, la picioare adica. A functionat, caci am dormit ceva mai bine.
Ma multumesc tuturor pentru sfaturi, voi incerca sa ma educ sa fac mai multe pentru a dormi mai bine. Nu am avut probleme de genulacesta pana acum. Au mai fost insomnii, foarte rar, insa s-au rezolvat repede.

Anonim spunea...

Eu te sfatuiesc sa mergi la un medic homeopat bun...pentru mine pastilutele naturale pe care mi le-a prescris au fost sigurul remediu care a functionat si functioneaza inca.Sper sa te ajute!

adela sirghie spunea...

O sa incerc intai mai multa disciplina. Poate ca pare putin ciudata abrdarea mea, dar asa cred eu, ca de cele mai multe ori raspunsul sta in obiceiurile noastre (nu mai realizezi cand gresesti). Sigur, daca nu se amelioreaza, voi aplela la un doctor.

Laura spunea...

Cu muzica ai incercat? Eu ma obisnuisem intr-o perioada sa ascult muzica la casti inainte sa adorm si cand simteam ca ma ia somnul le dadeam jos. O singura data am adormit cu ele si cand a inceput It's my life de Bon Jovi m-am trezit foarte nedumerita, chiar speriata, insa de obicei ascult muzica chill out, e asa linistitoare, te imbie la somn :)

adela sirghie spunea...

Situatia s-a ameliorat, va multumesc mult pentru sfaturi. Sper ca trendul pozitiv sa continue. Era nevoie de un pic de disciplina.

Anonim spunea...

Un pahar de vin rosu impreuna cu partenerul?

Flori spunea...

:) nu te lasa pacalita. Mentine disciplina si ritmul corect somn trezire, nu se rezolva asa rapid problema