Primul episod din campania gandita in colaborare cu dr LIVIU POPOVICI, medic primar obstetrica- ginecologie doctor in stiinte medicale la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a avut parte de numeroase comentarii (poate fi citit sau recitit in intregime pe blog, AICI) , de aceea revin cu una dintre cele mai des intalnite probleme ale femeii moderne: candida. In cazul in care aveti intrebari, va invit la sectiunea de comentarii. Daca nu doriti sa va declinati indentitatea, puteti sa lasati comentariul ca Anonim, va asigur ca toate intrebarile sau temele propuse vor avea parte de raspunsuri.
In cazul in care doriti o consultatie la dr LIVIU POPOVICI, numarul la care poate fi gasit este 0730 599999.
1 Ce este candida si in ce conditii apare? Cum se recunoaste?
Vulvovaginita fungică (micoza vulvovaginală, colpita micotică) este o infecţie comună a vaginului şi vulvei determinată de diferite specii de fungi.
Factorii favorizanti ai infectiilor genitale cu Candida sunt: căldura, sudoraţia excesivă, iritaţia mecanică; un pH genital intens acid; diabet zaharat (glucoza); scăderea florei saprofite Doderlein, sarcină; tratamente cu antibiotice, anticoncepţionale orale si vaginale(inel intravaginal Nuvaring) imunosupresive, citostatice; lenjerie sintetică, igienă deficitară, anumite tipuri de tampoane zilnice.
Se manifesta prin aparitia unei secretii albe de aspect branzos fara un miros specific insotita de senzatia de mancarime usturime jena intravaginala precum si manifestari externe prin iritatie la nivelul labiilor leziuni tegumentare roseata intensa si mancarimi externe. 2 Cat de des este intalnita? Exista vreo statistica? Si barbatii au candida?
Este în primul rând o infecţie a vârstei fertile. Este rareori izolată la fetiţele în prepubertate şi doar la 5-10% din femeile în postmenopauză.
Un bărbat poate contracta o infecţie fungică printr-un contact sexual cu o femeie infectată. Risc crescut au indeosebi bărbaţii cu diabet zaharat. Printre semnele şi simptomele infecţiei fungice la bărbaţi se numără: roşeaţa şi inflamaţia unor porţiuni a pielii glandului penian şi a prepuţului, apariţia unor depuneri brânzoase albe pe zonele afectate ale penisului,mâncărimea severă, disconfortul şi durerile în zona genitală care se intensifică în timpul actului sexual.De obicei, infecţia la bărbaţi este o problemă minoră şi se tratează cu uşurinţă cu aceleaşi creme antifungice sau unguente folosite pentru infecţiile vaginale la femei.Dacă erupţia nu dispare după o săptămână sau dacă revine frecvent e necesar un consult de specialitate.
3 Cum se poate preveni aparitia ei?
Purtaţi lenjerie de corp din bumbac, liberă, evitati blugii stramti, renunţaţi la spălăturile vaginale, limitaţi utilizarea diferitelor produse de igienă destinate pentru îngrijirea organelor sexuale (folositi doar apă caldă şi săpun hipoalergenic), tratamentul cu antibiotic trebuie insotit de un tratament preventiv cu ovule impotriva aparitiei candidozei.
4 Odata tratata, poate sa reapara? La cat timp si din ce cauze?
Da poate sa reapara si se numeste candidoza recurenta în cazul în care, într-un an se produc 4 sau mai multe episoade de boală. Candidoza cronică apare la mai puţin de 5% dintre femei.
5 Care sunt metodele prin care poate fi tratata eficient?
Cel mai frecvent se utilizeaza tratamentele locale intravaginale cu ovule si sau unguente pentru uz extern.se mai poate folosi si tratament per os cu adimistrate de tablete antimicotice.
6 Ce metoda de soc se poate folosi atunci cand nu se lasa vindecata?
Tratamentul in cazul candidozei recurente se face numai sub supravegherea medicului ginecolog si se recomanda in functie de pacienta :
Supozitoare vaginale Clotrimazol 500 mg, o dată pe zi, timp de 6 luni;
sau a câte un comprimat de Fluconazol 150 mg pentru administrare orala, o dată pe săptămână, timp de 6 luni;
sau Itraconazol 200 mg sub formă de comprimate, 1 comprimat de două ori pe zi, o zi pe lună, timp de 6 luni.Sau o alta alternativa de tratament in cazul recurentei evitand administrarea per os se poate face cu ovule antimicotice urmat de un tratament de lunga durata tot cu administrare vaginala pentru reechilibrarea Ph ului vaginal precum si a florei vaginale.
sau a câte un comprimat de Fluconazol 150 mg pentru administrare orala, o dată pe săptămână, timp de 6 luni;
sau Itraconazol 200 mg sub formă de comprimate, 1 comprimat de două ori pe zi, o zi pe lună, timp de 6 luni.Sau o alta alternativa de tratament in cazul recurentei evitand administrarea per os se poate face cu ovule antimicotice urmat de un tratament de lunga durata tot cu administrare vaginala pentru reechilibrarea Ph ului vaginal precum si a florei vaginale.
Nu am intalnit in „cazuri nevindecate”, ele pot fi considerate ”nevindecate” de catre paciente cand dupa un tratament local eficient simptomatologia dispare o vreme ulterior reaparand...dar in acest caz vorbim de o candidoza recurenta.
Efectuarea spălăturilor pentru tratamentul candidozei este inutilă şi chiar periculoasă. Spălăturile vaginale nu pot vindeca infecţia fungică vaginală. Dimpotrivă, ele perturbează structura normală a microflorei vaginale şi creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea candidozei şi a altor infectii vaginale
9 Care sunt cele mai populare metode de vindecare, avand in vedere ca le poti cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala?
Majoritatea medicilor prefera comprimatele vaginale sau ovule vaginale, mai degraba decat medicamentele pe cale orala. Medicamentele antifungice pe cale orala pot provoca reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, greata, dureri abdominale, in timp ce tratamentul local, vaginal nu prezinta aceste efecte adverse. Cel mai uzitat produc este Canesten ovule unguent sau gel intim care se poate gasi in farmacii sub denumirea de Canogel.