miercuri, decembrie 31

CANDIDA... DE LA A LA Z


Primul episod din campania gandita in colaborare cu dr LIVIU POPOVICI,  medic primar obstetrica- ginecologie doctor in stiinte medicale la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a avut parte de numeroase comentarii (poate fi citit sau recitit in intregime pe blog, AICI) , de aceea revin cu una dintre cele mai des intalnite probleme ale femeii moderne: candida. In cazul in care aveti intrebari, va invit la sectiunea de comentarii. Daca nu doriti sa va declinati indentitatea, puteti sa lasati comentariul ca Anonim, va asigur ca toate intrebarile sau temele propuse vor avea parte de raspunsuri.

In cazul in care doriti o consultatie la dr LIVIU POPOVICI, numarul la care poate fi gasit este 0730 599999.

1 Ce este candida si in ce conditii apare? Cum se recunoaste?
Vulvovaginita fungică (micoza vulvovaginală, colpita micotică) este o infecţie comună a vaginului şi vulvei determinată de diferite specii de fungi.
Factorii favorizanti ai infectiilor genitale cu Candida sunt: căldura, sudoraţia excesivă, iritaţia mecanică; un pH genital intens acid; diabet zaharat (glucoza); scăderea florei saprofite Doderlein, sarcină; tratamente cu antibiotice, anticoncepţionale orale si vaginale(inel intravaginal Nuvaring) imunosupresive, citostatice; lenjerie sintetică, igienă deficitară, anumite tipuri de tampoane zilnice.
Se manifesta prin aparitia unei secretii albe de aspect branzos fara un miros specific insotita de senzatia de mancarime usturime jena intravaginala precum si manifestari externe prin iritatie la nivelul labiilor leziuni tegumentare roseata intensa si mancarimi externe.  

2 Cat de des este intalnita? Exista vreo statistica? Si barbatii au candida? 

Este în primul rând o infecţie a vârstei fertile. Este rareori izolată la fetiţele în prepubertate şi doar la 5-10% din femeile în postmenopauză.
Un bărbat poate contracta o infecţie fungică printr-un contact sexual cu o femeie infectată. Risc crescut au indeosebi bărbaţii cu diabet zaharat. Printre semnele şi simptomele infecţiei fungice la bărbaţi se numără: roşeaţa şi inflamaţia unor porţiuni a pielii glandului penian şi a prepuţului, apariţia unor depuneri brânzoase albe pe zonele afectate ale penisului,mâncărimea severă, disconfortul şi durerile în zona genitală care se intensifică în timpul actului sexual.De obicei, infecţia la bărbaţi este o problemă minoră şi se tratează cu uşurinţă cu aceleaşi creme antifungice sau unguente folosite pentru infecţiile vaginale la femei.Dacă erupţia nu dispare după o săptămână sau dacă revine frecvent e necesar un consult de specialitate.

3 Cum se poate preveni aparitia ei?
Purtaţi lenjerie de corp din bumbac, liberă, evitati blugii stramti, renunţaţi la spălăturile vaginale, limitaţi utilizarea diferitelor produse de igienă destinate pentru îngrijirea organelor sexuale (folositi doar apă caldă şi săpun hipoalergenic), tratamentul cu antibiotic trebuie insotit de un tratament preventiv cu ovule impotriva aparitiei candidozei.

4 Odata tratata, poate sa reapara? La cat timp si din ce cauze?

Da poate sa reapara si se numeste candidoza recurenta în cazul în care, într-un an se produc 4 sau mai multe episoade de boală. Candidoza cronică apare la mai puţin de 5% dintre femei.
Cauzele? Necorectarea factorilor favorizanti enumerati mai sus.

5 Care sunt metodele prin care poate fi tratata eficient?

Cel mai frecvent se utilizeaza tratamentele locale intravaginale cu ovule si sau unguente pentru uz extern.se mai poate folosi si tratament per os cu adimistrate de tablete antimicotice.

6 Ce metoda de soc se poate folosi atunci cand nu se lasa vindecata?
Tratamentul in cazul candidozei recurente se face numai sub supravegherea medicului ginecolog si se recomanda in functie de pacienta :
Supozitoare vaginale Clotrimazol 500 mg, o dată pe zi, timp de 6 luni;
sau a câte un comprimat de Fluconazol 150 mg pentru administrare orala, o dată pe săptămână, timp de 6 luni;
sau Itraconazol 200 mg sub formă de comprimate, 1 comprimat de două ori pe zi, o zi pe lună, timp de 6 luni.Sau o alta alternativa de tratament in cazul recurentei evitand administrarea per os se poate face cu ovule antimicotice urmat de un tratament de lunga durata tot cu administrare vaginala pentru reechilibrarea Ph ului vaginal precum si a florei vaginale.

7 Exista cazuri nevindecate?
Nu am intalnit in „cazuri nevindecate”, ele pot fi considerate ”nevindecate” de catre paciente cand dupa un tratament local eficient simptomatologia dispare o vreme ulterior reaparand...dar in acest caz vorbim de o candidoza recurenta.

8 Sunt indicate sau nu spalaturile vaginale in acest caz?
Efectuarea spălăturilor pentru tratamentul candidozei este inutilă şi chiar periculoasă. Spălăturile vaginale nu pot vindeca infecţia fungică vaginală. Dimpotrivă, ele perturbează structura normală a microflorei vaginale şi creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea candidozei şi a altor infectii vaginale

9 Care sunt cele mai populare metode de vindecare, avand in vedere ca le poti cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala?
Majoritatea medicilor prefera comprimatele vaginale sau ovule vaginale, mai degraba decat medicamentele pe cale orala.  Medicamentele antifungice pe cale orala pot provoca reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, greata, dureri abdominale, in timp ce tratamentul local, vaginal nu prezinta aceste efecte adverse.  Cel mai uzitat produc este Canesten ovule unguent sau gel intim care se poate gasi in farmacii sub denumirea de Canogel.

7 comentarii:

Dana spunea...

Adela, apreciez foarte mult ca te implici si probleme mai delicate, nu te limitezi la subiecte legate de frumusete si moda :)
As avea si o intrebare. Desi urmez de mult timp regulile de igiena mentionate in articol, ma confrunt cu candida in perioadele in care sunt activa sexual, indiferent de partener si metoda de protectie. Mie mi se pare ca este din cauza faptului ca la un moment dat zona devine foarte uscata. Poate fi acesta un motiv? Daca da, exista o crema pe care as putea sa o folosesc dupa contact si sa evit imbolnavirea? Am vazut prin farmacii creme care zic ca ar regla flora si ca au un pH potrivit pentru asta, dar inca nu mi-e clar ce fel de pH ar trebui sa aiba pentru a lupta cu candida, alcalin sau acid?
Multumesc frumos!

Loredana spunea...

Si eu am fost diagnosticata cu Candida, chiar de cateva ori. Am primit ca tratament ovule si intr-adevar doctorul meu ginecolog mi-a recomandat sa nu ma mai spal in interior, pentru ca si acea secretie are rolul ei. Si asa fac! Folosesc doar apa.
Multumesc pentru articol! :)

ANNA spunea...

Dar ce se intampla daca nu o tratezi? Poate duce la sterilitate? La boli mai complicate?

dr Liviu Popovici spunea...

@Dana: in primul rand este recomandat ca in perioada in care apare "candidoza"sa efectuati un consult ginecologic si o secretie vaginala pentru a stabili clar diagnosticul bacteriologic.Pentru ca zona sa nu fie uscata trebuie evitate cu desavarsire spalaturile vaginale de orice fel.mai trebuie tinut cont de varsta femeii dar si de factorii de stres uscaciunea vaginului precum si mancarimile aparand si datorita secretiei scazute de estrogeni.de asemenea fumatul si anumite medicamente(antidepresive)produc uscaciune vaginala.Vaginul sănătos este acid, având un pH între 3,5 şi 4,5, care este dat de secreţia vaginală normală. Acest pH scăzut indică faptul că bacteriile “bune”, lactobacilii, sunt la un nivel normal şi nu există o înmulţire exagerată a bacteriilor periculoase.Aciditatea unui vagin sănătos omoară bacteriile periculoase. Când pH creşte, deci aciditatea scade, acestea se pot înmulţi nestingherite şi astfel se
instalează vaginoza bacteriana.Femeile care au episoade dese de vaginoză bacteriană descoperă că menstruaţia sau contactul sexual declanşează noi crize unele femei fiind mai sensibile şi cea mai mică modificare a acidităţii astfel aparand simptomele deranjante.tratamentul se face local prin administrare de ovule in cazul unei vaginoze bacteriene se vor folosi ovule cu antibiotic si antimicotic.pentru refacerea florei vaginale si a ph ului vaginal se va face tratament cu comprimate vaginale:feminella hyalosoft(1 ovul seara 10 zile),feminella vagiC 250 mg cu vit C (1 ovul seara 12 zile),GynieL 14 zile,softigyn(1 ovul seara 6 zile timp de 2-3 luni dupa fiecare ciclu menstrual). Dacă e vorba de vârstă, se poate folosi un unguent vaginal cu estrogen sau un lubrifiant pe bază de apă.

@Loredana M: nu se fac spalaturi intra vaginale nici macar cu apa. Se va modifica ph vaginal iar jetul de apa va curata flora vaginala normala.

@Anna: complicatiile candidozei pot fi foarte severe, candida albicans diseminandu-se in intreg organismul afectand organe vitale cum sunt creierul si inima.
Este foarte important ca fiecare femeie care prezinta simptomele mentionate mai sus sa se prezinte cat mai repede la un control ginecologic. Pe langa posibilitatea complicatiilor, amanarea diagnosticului duce la cresterea dificultatii de tratament a candidozei.
Cea mai severa manifestare a candidozei este candidoza invaziva diseminata hematogen (prin sange), denumita uneori candidoza sistemica acuta.Candida albicans poate afecta tractul gastrointestinal, pulmonar, renal/urologic, reproducator si cutanat/exocrin. Netratata,candidoza poate duce la edeme care devin dureroase. Netratarea bolii pe o perioada mai mare de timp provoaca inflamatii cronice, leziuni ale colului si chiar sterilitate.

Anonim spunea...

As dori sa stiu daca partenerul nu are simptome, ar putea totusi sa fie infectat?
Se poate transmite prin folosirea in comun a toaletei cu o femeie infectata?
As vrea sa mentionez ca de 2 ani, de cand am nascut, ma confrunt cu aceasta problema. La primele episoade, am avut acea scurgere albicioasa, pe langa mancarimi violente, acum am doar mancarimile care se activeaza in general la menstruatie. Am primit ca tratament diverse ovule si creme, in schimb partenerul nu a primit nimic. La ultimul control eram asimptomatica, dar a iesit din analize.
Va multumesc.

dr Liviu Popovici spunea...

@Anonim:chiar daca partenerul e asimptomatic,se va efectua tratament preventiv mai ales in cazul in care pacienta are candidoza recurenta. Rar candidoza s- ar putea transmite si prin folositrea unei toalete in comun cu o femeie infectata, ea in general aparand din cauze autoimune.

DAN spunea...

MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….