luni, iunie 21

Soarele, lacrima Domnului...


...cade in Marile Somnului
spune Lucian Blaga.
Adevarul este ca in acest an am auzit extrem de multe dispute legate de nocivele raze ale soarelui, dar si multe zvonuri, smenuri si susanele legate de un eventual pericol pe care ar putea sa il contina cremele cu SPF.
Sigur, industria cosmetica a luat-o razna in cateva cazuri, asa se intampla peste tot unde sunt multi bani la mijloc, insa dupa ani si ani in care ni s-a spus ca a sta la soare e sanatate curata, apoi ca aplicarea de lotiuni cu SPF e vitala daca nu vrei sa ai mari probleme cu pielea, acum se vehiculeaza ideea ca niste straturi de crema aplicate consecvent in sezonul estival ar putea avea urmari dezastruase datorita ingredientilor.
Pana la urma, a te feri de soare, a sta la umbra deasa savurand un ceai, pare a fi solutia cea mai sanatoasa si cea mai ieftina.
P.S. desi nu stau la plaja, eu nu renunt la cremele cu indice de protectie, nici pentru fata, nici pentru corp. Iar fondul de ten pe care il folosesc tot timpul anului are SPF.
DON'T USE WITHOUT MENTIONING THE SOURCE

11 comentarii:

cristina spunea...

Am tot cautat pe net articole din care ca sa inteleg care e, de fapt, ideea cu lotiunile cu spf si cancerul si nu gasesc nimic concludent. Asa intelesesem si eu, ca riscul creste din cauza unor ingrediente (retioizii), folosite in produsele de genul asta pentru efectele lor anti-aging.
Insa, din cauza ca nu gasesc nicaieri un articol reliable, nu stiu daca e sau nu asa - de altfel mi-e greu sa cred ca noi stim care e legatura dintre retinoizi si fotosensibilizare, iar producatorii nu...

Pe de alta parte, mie imi suna un pic a publicitate indirecta pentru produsele bio, care au filtru solar "mecanic" si nu chimic. Asta pentru ca reclama acestui gen de produse se bazeaza in proportie foarte mare pe diverse panici mai mult sau mai putin rationale: parabenii cancerigeni, sls-ul cancerigen, aluminiul cancerigen etc. Comunicarea asta "infricosatoare", cu esenta de tabloid, e de altfel unul dintre motivele care mai degraba m-au indepartat de produsele bio, in loc sa mi le faca dezirabile.

adela sirghie spunea...

Bine ai venit pe beautynews, Cristina!
Sunt perfect de acord cu tot, absolut tot ce ai spus tu. Desi am incercat cateva produse bio care mi-au placut foarte mult, si cateva machiaje bio care nu mi-au prea placut, continui sa folosesc creme clasice, cu parabeni, lucru demonstrat datorita review-urilor de pe beautynews.
Ceea ce ma deranjeaza si pe mine este faptul ca trendul bio a devenit, de ceva vreme, agresiv si tabloid, cum foarte bine ai spus-o si tu.
Ceea ce imi ridica niste mari semne de intrebare.

Ema, Brasov spunea...

Protectie solara: Avene, Vichy, Bioderma (Photoderm) sau Eucerin?
Un clasament, please.
:)

Zuzele spunea...

Nu stiu ce parabeni or avea, ce retoinoizi si asa mai departe, insa stiu ca atunci cand fac plaja fara crema cu protectie solara, ma ustura pielea 3 zile. pentru mine asta este tot ce conteaza! De exemplu, ultima oara cand am facut plaja, am stat fix o zi intreaga in soare (da, stiu! Ziceam k nu mai fac, dar uite ca nu ma pot abtine:)) si am folosit Avene cu spf 50, iar colega mea de sezlong ulei pentru bronzat (fara nici un factor de protectie) de la Garnier.Eu m-am maronit frumos, fara pic de roseata si usturime, iar ea a jurat ca nu mai calca in vara asta la plaja.
Asa ca, nu stiu cat de periculoasa se spune ca este o crema cu spf, insa eu stiu ca mie imi place bine si asta conteaza!:)

cristina spunea...

Of, de-abia acum am vazut ca, in avantul meu indignat, am gresit un pic prima fraza :) Scuze :))

purple spunea...

produsele arhi comerciale folosesc parabeni si alte ingrediente care au riscul cancerului & co..insa ideea e ca riscul respectiv e direct proportional cu timpul indelungat de folosire a produselor (gen 10 ani,si folosite constant)...produsele bio au dezavantajul ca sunt scumpe,mai scumpe decat cele din farmacii(exemple mentionate mai sus)e indicat sa folosesti produse cu SPF decat deloc:))plus ca alte alternative ar fi cele farmaceutice....adela,felicitari pe blog:)

adela sirghie spunea...

@Purple:bine ai venit pe beautynews. Vreau sa iti povestesc o mica intamplare. Anul trecut a fost lansarea Yes To carrots in Romania. Asadar, fara parabeni, petroleum si Sls. Sunt unele dingre produsele mele preferate. La lansare a venit directorul lor si ne-a raspuns la cateva intrebari spinoase. Una dintre ele se referea la parabeni. Ne-a spus la conferinta de presa ca nu avem parabeni la Yes To Carrots pentru ca asa este trendul in materie de beauty. Ca stie si el, la fel ca toata lumea, de acel comunicat in care se spunea ca parabenii cauzeaza cancer de oiele. Ca este un comunicat real, care a fost dat iresponsabil, fara ca cercetarile sa determine clar acest lucru. Ca a fost o greseala si ca cei care au data acest comunicat au dat peste o saptamana un alt comunicat in care sa infirme ce sustineau in primul. Dar ca nebunia deja pornise si nimeni, absolut nimeni nu a mai publicat pe prima pagina cel de-al doilea comunicat. De atunci se stie ca parabenii sunt cancerigeni. De la acea greseala.
Te rog sa ma crezi ca este o poveste reala.
Daca vreun beauty editor prezent la acea conferinta de presa citeste acest text, o rog mult sa confirme!

Anonim spunea...

in ultima vreme se vehiculeaza atatea chestii despre ingrediente nocive incat iti vine sa-ti sapi o groapa si sa te duci acolo sa mori, ca daca nu facia sa, oricum mori de la parabeni, de la spf de la fructele inhectate de la carnea cu hormoni bla bla....eu de fiecare data am cautat frumos studii care sa fie relevante si care sa demonstreze negru pe alb ca ceea ce se afirma este relevant.
cand spui ca este posibil ca parabeni sa cauzeze cancer poti sa afirmi la fel de bine ca ESTE POSIBIL ca pamantul sa fie distrus de un asteroid...da normal, ca orice este posibil...asadar, toate acestea firmatii cu "este posbili" sunt niste idiotenii si lumea se alarmeaza aiurea..
daca stam sa ne gandim asa, razele ultraviolete patrund si la umbra si prin geamuri (deci nici in casa si nici in masina nu suntem feriti de ultraviolete)...bine, doar daca aveti geamuri cu protectie and stuff...

Ana-Maria spunea...

Ma bucur sa aud ca rolul cancerigen al parabenilor este doar un mit. :P
Totul tine de marketing. De cand toata lumea a auzit ca parabenii sunt cancerigeni, pe toate produsele, "care se respecta", vezi scris mare si ingrosat NU CONTINE PARABENI! si tu - consumatorul fidel al nonparabenilor - cumperi extaziat de noua achizitie "complet naturala" si bio!

purple spunea...

@Simona...eu cand am afirmat ca e posibil m-am ghidat dupa site-ul ce l-am gasit(http://www.cosmeticsdatabase.com/...sper ca nu fac reclama) acum 2 ani cand am cautat produse bio,asa ca erau relevante...insa si eu ma bucur ce e un mit pt ca ei se folosesc pt conservarea produselor cosmetice dar si in mancare...daca vei avea curiozitatea sa intri have fun,or not.

adela sirghie spunea...

@Purple: sunt sigura ca Simona nu se referea la tine, ci la comunicatele foarte agresive vehiculate pompieristic.