luni, martie 16

NASTERE NORMALA sau CEZARIANA?



Cel de-al patrulea interviu realizat in colaborare cu dr LIVIU POPOVICI, medic primar obsterica-ginecologie, doctor in stiinte medicale la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, ofera detalii importante despre nasterea normala, nasterea prin cezariana si prezinta avantajele si dezavantajele fiecarei alegeri in parte. Pentru consultatii, dr Liviu Popovici poate fi gasit la tel 0730 599 999. Cea de-a treia parte a campaniei poate fi gasita AICI

In cazul in care aveti intrebari, va invit la sectiunea de comentarii. Daca nu doriti sa va declinati identitatea, puteti sa lasati comentariul ca Anonim.  


1Ce presupune nasterea normala?
Pentru mamă, naşterea are patru perioade:

1. Perioada de dilatare 8 -12 ore: cresterea in frecventa a contractiilor anunta deja intrararea in travaliul activ si inceperea nasterii. In prima faza, colul se dilata 3 cm, iar contractiile dureaza aproximativ de 30-40 de secunde. Se repeta la un interval de 5 -20 de minute. In urmatoarea etapa, dilatatia avanseaza la aproximativ 7 cm, contractiile dureaza pana la 60 de secunde, ca in final colul sa ajunga la dilatatie completa (8-10 cm), urmand a doua faza a travaliului, de expulzie a fatului.

2. Perioada de expulzie: durează de la câteva minute până la o oră. Faza expulziei copilului dureaza in jur de 60 de minute, dar intervalul variaza de la o femeie la alta, in functie de complicatiile care apar la nastere. Cel mai dureros moment este expulzia capului copilului, restul corpului fiind expulzat usor. Este etapa in care medicul obstetrician poate recurge la epiziotomie pentru a evita eventuale traumatisme ale canalului de nastere la expulzia copilului

3. Perioada de delivrenţă a placentei: durează 15 - 30 min.

4. Perioada de lăuzie imediată: durează două ore, timp in care se va controla persistenţa globului de siguranţă şi cantitatea de sânge pierdut si se va supraveghea starea generală, temperatura, tensiunea arterială, pulsul (orice accelerare a acestuia este un semn precoce a unei hemoragii).

2 Ce presupune nasterea prin cezariana?
Nasterea prin cezariana este o procedura chirurgicala cu acelasi riscuri ca orice interventie chirurgicala. Aceasta este efectuata de medicul ginecolog-obstetrician si durează aproximativ o oră, însă copilul se extrage din uter  în primele 5 minute.
Medicul realizeaza o incizie la nivelul pielii de-a lungul liniei bikinilor (incizia 'bikini’), desface abdomenul şi uterul iar după extragerea copilului se curata cavitatea uterina si se extrage placenta. Sutura la nivelul pielii se realizeaza de obicei cu fir intradermic, astfel ca la vindecarea completa a cicatricei incizia este foarte discreta. 

3 Cand se recomanda prima, cand se recomanda cea de-a doua?
Nasterea pe cale vaginala este recomandata oricarei paciente care nu are indicatie de cezariana. Tendinta in tarile occidentale este de a incurajata nasterea pe cale vaginala  deoarece experienta participarii active la nasterea copilului realizeaza o legatura stransa intre mama si nou-nascut, spre deosebire de nasterea prin cezariana, care presupune incaperi diferite pentru mama si nou-nascut si cel mai important: are riscuri minore pentru mama si copil (daca nu are indicatie cezariana). Lactatia se instaleaza mai repede, iar recuperarea se face mult mai rapid, evitandu-se astfel posibilele complicatii chirurgicale si anestezice postoperatorii.

4 Avantaje si dezavantaje, la fiecare in parte…
In cazul celor mai multe paciente, durerea este cel mai de temut simptom. In cazul nasterii pe cale naturala, durerea este intensa si de lunga durata in travaliu si in momentul nasterii, dar ea poate fi atenuata prin anestezia administrata pe cateter peridural. In cazul cezarienei, durerea apare post partum -o durere normala, ca dupa o interventie chirurgicala dar si in acest caz exista analgezie prefuzabila cat si  pe cateter peridural.
In cazul nasterii naturale recuperarea imediata post partum este mai rapida lactatia instalandu se mai repede decat in cazul nasterii prin cezariana in cazul cezarienei avantajul consta in comfortul intraparum adica in momentul nasterii ea fiind efectuata de catre medic fara participarea mamei si sub anestezie.dar recuperarea imediata este ceva mai lunga decat in cazul nasterii naturale aprox 24 ore pana cand lehuza se va ridica din pat.lactatia se va instala mai tarziu putand dura chiar si cateva zile.spitalizarea in cazul ambelor modalitati de nastere este in general de 48h in cazul in care nu apar complicatii nici la mama, nici la nou nascut.

 5 Pot sa apara schimbari in ultimul moment? Te pregatesti pentru o nastere normala si esti nevoit sa treci urgent la cezariana?
 Situaţii care indică naşterea prin cezariană:
Sunt considerate urgente obstetricale: placenta praevia, procidenţa sau prolabarea de cordon, ruptura uterina dupa o operatie pe uter in antecedente, circulara stransa de cordon ombilical;
In afara urgenţei au indicatie de cezariana urmatoarele patologii:
-fetale (prezentaţia transversă,prezentatie craniana deflectata,  suferinţa fetală,gemeni, tripleti, greutatea fatului peste 4000g  etc);
-materno-fetale (disproporţia feto-pelviană)
-materne (hipertensiune arteriala, preeclampsia, eclampsia, hipertensiune intracraniana, hipertensiune intraoculara (glaucom), procese tumorale cerebrale, vicii de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism - forme severe , primipara in varsta, bazin chirurgical).de asemeni o nastere inceputa pe cale naturala se poate termina prin cezariana si in cazul in care apare distocia de col uterin- adica nu se mai dilata.
Se va trece la nastere pe cale naturala in cazul in care gravida are un travaliu rapid, dilatatia completa si prezentatia angajata sau coborata. In aceasta situatie nu se mai practica operatie cezariana.

6 Ce complicatii pot sa apara dupa fiecare in parte?
Ca dupa orice interventie chirurgicala, complicatiile cezarienei pot fi reprezentate de hemoragii, retentia lohiilor (administrea de oxiton imediat postoperator scade acest risc, dar nu-l elimina), granulom de fir, infectia superficiala a plagii, aderente pelvine. In cazul nasterii naturale, poate aparea ca si complicatie majora imediata post partum relaxarea uterina, ceea ce inseamna hemoragie semnificativa, de asemenea mai pot aparea hematoamele la nivelul epiziotomiei rupturile ale coulului uterin, rupturi uterine, prelungiri ale epiziotomiei cu rupturi ale anusului, dar si mai grave rupturi ale rectului, precum si fistule vezico vaginale sau recto vaginale aparute post partum.

7 Daca o femeie vine convinsa ca vrea sa nasca prin cezariana, desi nu este (neaparat) nevoie, care este procedura? 
In general, pacienta poate decide asupra modului prin care doreste sa nasca, bineinteles doar in cazul in care nu exista o indicatie clara de nastere prin cezariana. In acest caz, noi respectam dorinta gravidei de a-si alege modalitatea de a naste. In general, in perioada de urmarire a sarcinii exista si o discutie ampla legata de modalitatile de nastere despre avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele.



3 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte interesanta campania.Eu am 30 de saptamani si tind spre nasterea naturala.vreau sa imi tin copilul in brate cat mai rpd.

adela sirghie spunea...

FELICITARI!!!

Rokolla spunea...

Un articol destul de complex! Eu am nascut acum 7 luni si am pus in balanta ambele variante. Am ales cezariana si nu regret nici o clipa. Nu am avut nuci un fel de problema si m-am refăcut extrem de repede. Oricum totul tine de organism.

Am auzit si persoane care au nascut natural si tot au avut probleme dar si care au nascut foarte usor. In mare parte ceea ce hotarasti tu este cel mai bine.