miercuri, ianuarie 19

Pai e bine? Pai nu-i bine! Pam-pam!!!

Rasfoiam aseara numarul din luna ianuarie al revistei Vogue, editia spaniola. Si am dat peste frumoasa reclama a fdt+pudre Estee Lauder. M-am uitat cu atentie si am vazut ca toate produsele aveau trecute SPF 10. Unul dintre produse avea chiar 8! Recomandarile tuturor firmelor merg in zilele noastre spre un minim 20, eu as spune 25. Fondul de ten este un produs final, prin urmare ar trebui sa tina cont de rolul de protectie sportita si ar trebui sa il incorporeze elegant, nu sa il treaca la rubrica "si altele". Dezamagitor a procedat si Yves Saint Laurent cand a imbunatatit formula fondului meu de ten preferat (am scris despre el AICI) si a micsorat SPF de la 15 la 10! Lucrurile acestea nu sunt deloc intamplatoare, va rog sa ma credeti, este o industrie care face bani foarte foarte multi, cu un marketing extrem de bine pus la punct!
Ce sa intelegem de aici? Ca firmele de gen ne pacalesc pe fata, incearca sa ne faca sa cumparam inca un produs de sine statator: crema care numai rolul de umbrela impotriva razelor solare.
Asadar, propunerea lor ar fi: crema de tratament+crema cu SPF 25+ fond de ten cu spf 8 sau 10. Adica trei creme in loc de doua. Mie aceasta mi se pare singura explicatie posibila, pentru ca extrem de putine creme de tratament vin cu SPF. Eu nu am nici macar una singura. Pana acum rolul acesta era rezervat fondului de ten, dar aici "imbunatatirile" se pare ca merg spre scaderea punctelor. Daca un fond de ten nu are minim SPF15, eu nu il mai cumpar.
Sigur, eu am dat doar doua exemple, dar sunt sigura ca si voi ati constatat incotro merg lucrurile in cosmetica moderna high-end...

23 de comentarii:

ioana spunea...

ai dreptate.de ce sa faca un singur produs care sa hidrateze,sa aiba SPF si nuantator si sa reduca vanzarile cand pot la fel de bine sa faca trei produse fiecare cu treaba lui si ma mareasca vanzarile?un exemplu mai bun nu imi vine in minte dar sunt sigura ca exista destule

mada spunea...

un exemplu similar mi se pare serum-ul ... care este logica aplicarii unui ser si apoi a cremei de fata?
de ce crema de fata /ochi nu contine acel surplus de vitamine si elemente pe care le contine serum-ul?


eu nu stiam de existenta produselor tip serum pana acum un an doi ...am aflat de ele de pe bloguri si sunt curioasa cand au aparut in industria cosmetica...

Jade spunea...

Nu cred ca SPF-ul continut de un fond de ten sau de o pudra e suficient pentru protectia tenului fata de razele UV, deci oricum e indicat sa folosesti o crema care are filtru UV. Plus ca din ce am citit, pentru a obtine protectia de pe eticheta: de exemplu SPF 30, trebuie sa aplici o cantitate egala cu cam cat ai lua intr-o lingurita.

iguanitza spunea...

hmmm ... eu oricum folosesc crema cu spf 15 orice ar fi, nu concep să plec de acasă fără cremă pe față...și nici fdt-ul nu l-aș aplica fără ca înainte să mă cremuiesc.
pe mine nu mă deranjează dacă fdt are sau nu SPF, atâta timp cât crema îl are.

Andreea spunea...

Pai nu-i bine! Pentru buzunarul nostru cel putin, ca pentru a lor e perfect! Dar ce putem fac? la ce renuntam? :) :*

Alexandra spunea...

De unde cumperi reviste in spaniola?

adela sirghie spunea...

@Alexandra: cand pleaca cineva cunoscut in Spania ii dau tema sa imi aduca la intoarcere reviste:)

adela sirghie spunea...

@mada:serumul patrunde in straturile adanci ale pielii, iar cremele au rol de protectie impotriva agentilor externi si actioneaza doar la suprafata pielii.

adela sirghie spunea...

@Jade: sincer, nu imi dau seama cat e adevar si cat e marketing. Eu nu pot oricum sa pun o lingurita de crema pe tenul meu, e mult prea mult.

Epurica spunea...

Adela, eu cred ca motivul este unul destul de important: in fotografiile cu flash spf-ul apare foarte albicios. Mie mi se pare normal sa aiba un spf cat mai mic. Adica...daca eu vreau sa folosesc spf, il folosesc. Insa daca am nevoie sa apar ok in poze, fara a avea o fata de statuie, vreau sa pot folosi linistita fondul de ten preferat si sa scot din ecuatie spf-ul. Eu de exemplu sunt in cautarea unui fond de ten fara spf pentru nunta...si mi-e al dracu de greu sa gasesc unul.

Irina M. spunea...

Si eu stiam ca din SPF-ul "declarat" al unei creme, nu ajunge chiar 100%..asa ca m-am orientat spre o crema cu SPF mare din start..gen Shiseido cu SPF 30.. asa stiu sigur ca am macar un 15 pe fata (doar n-o sa pun o lingura de crema pe fata :)).

Jade spunea...

Sunt de acord cu tine aici, mi se pare foarte mult o lingurita, dar ma gandesc ca daca aplici crema cu SPF, fdt cu SPF si pudra cu SPF, obtii o protectie adecvata.

Liv spunea...

Adela, asta este o schema extrem de veche, extrem de folosita si extreeeeem de profitabila pentru toate companiile care produc cosmetice. In loc sa faca un produs complet, ei fac totul "pe bucati", ca un puzzle in care ai nevoie de toate piesele ca sa iasa bine, astfel incat sa-si asigure o rentabilitate cat mai mare. Ba chiar am auzit explicatia cum ca daca ar face un astfel de produs complet, pretul final ar fi prea mare si nu s-ar mai putea vinde. Yeah, right!
Probabil ca pretul ar fi mai mare, dar eu cred ca multe dintre noi am fi dispuse sa platim mai mult pentru un singur produs, decat sa luam 10 produse la preturi mai mici, care adunate sigur fac o suma considerabila. In fine...
Eu aici ma gandesc la mine, am un ten foarte dificil (reactiv, intolerant etc.) si nu gasesc produsul ideal. Unul e calmant, dar nu suficient de hidratant, altul e hidratant dar as avea nevoie si de ceva mai nutritiv, unul contine ingredientul X care e benefic, dar celalalt are Y care si ala ar fi bun etc. etc. Si-asa am ajuns sa ma dau cu 3-4 produse unele peste altele (costurile, ce sa mai zic, nu sunt mici deloc).
Iar cu protectia solara, ce sa mai zic, eu folosesc numai 50+, greu (sau imposibil0 de gasit cosmetice polivalente cu astfel de indici.

anaioana_ciceoi spunea...

nu ma certati daca gresesc, dar fondul de ten cu SPF reflecta lumina si daca il ai pe fata in timp ce iti sunt facute poze, vei arata alba. eu am patit odata treaba asta... asa ca se explica existenta fdt cu si fara SPF. totusi, nu inteleg care e scopul unui SPF 8. de protejat nu te protejeaza bine si cred ca nici in poze nu arata frumos...

Anonim spunea...

Apropo de spf. Daca am un fdt fara spf si o crema cu spf, e ok daca folosesc crema spf+fdt fara? Sau degeaba folosesc crema inainte?Lili

Epurica spunea...

Lili, e foarte ok. Spf-ul, pentru a fi eficient, trebuie sa fie cat mai aproape de piele (exceptand sunscreen-ul fizic care poate fi oriunde): adica inainte de alte creme (cel putin din ce m-am documentat eu).
Eu aplic spf cam cat ar trebui si e ok. Nu e vorba chiar de o lingurita, dar destul de mult oricum.
Aveti aici un filmulet interesant pe tema asta:
http://www.dermtv.com/how-much-sunscreen-put

Jade spunea...

@Anonim Din ce am citit eu, e chiar indicat sa folosesti prima data crema cu spf, crema normala (in cazul in care folosesti doua creme), fdt etc.

adela sirghie spunea...

Mie acestea mi se par povesti de marketing-bine reprezentat, desigur. Cu argumente si demonstratii live. O crema sau un fond de ten care contine Spf inalt mi se par suficiente. Sunt prima care spune sa nu iesiti din casa fara protectie impotriva razelor solare, insa in momentul in care se exagereaza, eu nu pot sa nu reactionez. E imposibil ca o firma de cosmetice sa nu poata introduce corect o umbrela solara intr-un fdt lichid, compact, sau o crema. Si daca nu pot, sa se lase de meserie:)
In ceea ce priveste fotografiile cu flash-nu ma pronunt, eu am facut mereu cu flash, nu am remarcat asa ceva. O sa fiu mai atenta data viitoare si o sa intreb un specialist. Pe de alta parte, nu vad de ce crema cu spf e ok cu flash, iar fdt -nu ar fi. E vorba de aceleasi ingrediente.

Epurica spunea...

Adela, pai tocmai, ca nu e :) Insa poti renunta foarte usor la crema cu spf in cazul asta, nu e nevoie sa renunti si la fond de ten. Pe cand daca ai fond de ten cu spf...e cam imposibil sa scoti doar spf-ul din el (aici vorbim de spf mai mare 20-25 +, la cele cu spf putin nu-i atat de evidenta problema)
Mie mi s-a intamplat treaba cu fata de fantoma, in conditii de iluminare slaba. Eu eram ca din mormant, si colega de langa n-avea nici o problema.

Anonim spunea...

Va multumesc mult fetelor. Lili

Natural, ca Aloe Vera spunea...

Am zis si eu ca nu e bine in Blog and roll 20

MooNy spunea...

SAU pur sis implu au ales sa le faca mai foto-friendly - pentru a elimina efetul de halo alb care se creaza din cauza SPFului din fondul de ten. Oricum, in multe cazuri, mai ales pentru cei alergici la SPF, fondul de ten, adica srtatul fizic de produs, poate tine usor locul unei protectii solare alaturi de hidratare. Nu e neaparat marketing...

Natural spunea...

Ai de la mine o leapsa DVD (De Valentine's Day :)