luni, februarie 2

TOTUL DESPRE BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALA (BTS)


Acest interviu este cel de-al treilea episod din campania gandita in colaborare cu dr LIVIU POPOVICI,  medic primar obstetrica- ginecologie, doctor in stiinte medicale la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. In cazul in care aveti intrebari, va invit la sectiunea de comentarii. Daca nu doriti sa va declinati indentitatea, puteti sa lasati comentariul ca Anonim, va asigur ca toate intrebarile sau temele propuse vor avea parte de raspunsuri.

AICI gasiti al doilea episod al campaniei nostre(cu referire si catre primul).
In cazul in care doriti o consultatie la dr LIVIU POPOVICI, numarul la care poate fi gasit este 0730599999.


1. Ce inseamna BTS?


Bolile cu transmitere sexuala sau bolile venerice sunt infectii transmise prin contact sexual (normal, oral sau anal) dar care pot fi transmise si pe alte cai.


2. Se pot imparti in BTS majore si minore?

Bolile cu transmitere sexuala majore:
-HIV/SIDA
-hepatita B
-sifilisul
-sancrul moale
-granulomul inghinal
-limfogranulomatoza inghinala

Bolile cu transmitere sexuala minore, din care fac parte:
- uretritele negonococice (cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt provocate de chlamydii, mycoplasme, candida albicans, tricomonas vaginalis)
- tricomonaza urogenitala
- candidoza vulvo-vaginala
- herpesul genital
- vegetatiile veneriene
- molluscum contagiosum
- scabia
- pediculoza (paduchi)
- unele forme de hepatita virala.

-negi genitali (infectie cu HPV)
- gonoreea

3 Descriere, simptome, metode de atac/vindecare.

Hepatita B- virus transmis prin contact sexual sau prin ace infectate. Mai raspandita la barbatii homosexuali, la cei care fac sex anal si au mai multi parteneri.
Simptome: febra, oboseala, migrene, dureri abdominale, icter. In anumite cazuri, inflamatia ficatului hepatita acuta fulminanta, coma, deces.
Tratament: cazurile usoare: odihna la pat, dieta sanatoasa. Cazuri grave: tratament medicamentos.


HIV/SIDA- Virus care slabeste sistemul imunitar acesta devenind incapabil sa mai lupte cu bolile. Stadiul final al infectiei HIV este SIDA. Acesta se transmite prin sange infectat, sperma, secretii vaginale, lapte matern, intra in sange printr-o rana sau prin mucoasa in timpul sexului vaginal, sexului oral, sexului anal, prin folosirea acelor infectate.
Simptome: HIV nu prezinta simptome in faza de debut. Totusi in stadiul intial pot fi prezente semne de sindorm retroviral acut asemanatoare cu cele din gripa: febra, dureri musculare,  marire in volum a ganglionilor cervicali, cefalee, eruptii cutanate, dureri de gat. Totusi pot trece ani pana ca SIDA sa se declanseze si infectia sa devina simptomatica. De-a lungul acestei perioade persoana infectata poate transmite HIV, fara sa stie ca e infectata. Primele semne ale SIDA: infectii cu ciuperci parazitare (pneumonia cu Pseudomonas Aeruginosa fiind una din principalele cauze de mortalitate) , transpiratii nocturne, pierderi in greutate. Eruptii cutanate etc.
Tratament: incurabil. Nu exista tramanet curativ si nici vaccin impotriva infectie HIV.


Sifilisul -apare in urma infectiei cu Treponema Pallidum. Poate fi primar, secundar, tertiar, poate avea forme congenitale (sifilisul congenital - in care copilul este infectat la nastere de catre mama bolnava).
Primul simptom in cazul sifilisului primar este aparitia unei pete rosii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, adancindu-se, si apoi o ulceratie care doare doar in cazul traumatizarii sau al suprainfectarii in rest fiind total nedureroasa. Aceasta leziune poate aparea la nivelul penisului, vulvei sau bucal (locul de contact sexual). Complicatiile care pot aparea sunt fimoza, parafimoza, suprainfectari ale leziunii, blocajul cailor limfatice (limfedem) cu edemul penisului si a scrotului sau a labiilor. De obicei sancrul sifilitic cicatrizeaza spontan in cateva saptamani.
Sifilisul secundar este considerat o stare septica cu Treponema - simptomele pot aparea in 3-6 saptamani dupa sancru. Sifilisul secundar are doua etape:

-leziuni precoce (rozeola sifilitica)-macule roz, nepruriginoase apoi
-apar lezini tardive foarte contagioase numite sifilide-papuloase, scuamoase, la nivelul trunchiului, palme si talpi, fiind insotite si de semne generale (febra,adenopatii, hipersplenomegalie)
Dupa zeci de ani se poate instala sifilisul latent sau cel tertiar, foarte grav, cu leziuni neurologice si cardiovasculare, dar in ultima perioada acestea apar tot mai rar datorita tratarii la timp si a mijloacelor de informare in masa.
Tratamentul: Moldamin cu Doxiciclina.

Gonoreea-infectia cu Neisseria gonorrhoeae, simptomele apar la 2-3 zile dupa contactul sexual. La barbati se manifesta prin prostatita acuta (febra, frisoane, semne urinare-durere la urinat, urinari dese si putin cantitativ, dureri pelvine, arsuri mictionale), uretrita acuta cu scurgere purulenta verzuie. La femei determina leucoree purulenta si poate duce la sterilitate. Adesea infectia cu gonococ poate determina faringita (contact sexual oral) sau anorectita (contact anal).
Tratament-Azitromicina priza unica sau Doxiciclina, Metronidazol..la femei aplicandu se si tratament local intravaginal cu ovule.

Infectia cu Chlamydia- reprezinta infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis si este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala in tarile dezvoltate. Aceasta bacterie traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece adesea decurge fara simptome. Cand este simptomatica determina dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, arsuri in timpul urinarii. Infectia severa poate afecta ficatul mimand o colecistita acuta. 
Negii genitali sunt localizati la nivelul pielii sub forma unor mici umflaturi in zona genitala sau in cea a anusului. Virusul se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. Din pacate virusul este rezident in organism de-a lungul intregii vieti.
Simptome: La barbati - negi de culoare galben-cenusiu pe penis, in zona uretrei, in zona anusului. La femei: negi de culoare alba sau roz in zona vulvei, in cea a vaginului, pe colul uterin sau in zona anusului. Infectia HPV este implicata in marea majoritate a cazurilor de cancer cervical.
Tratament: negii se pot elimina prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser. 


Gardnerella vaginalis- este cea mai frecventa cauza de vaginita bacteriana la persoanele mature si active sexual. Simptomele constau in secretii abundente, cu miros neplacut, omogene, de culoare gri-alb. Bacteriile sunt, de asemenea, prezente la femeile fara infectii transmisibile sexual anterioare si de multe ori nu prezinta nici un simptom. Gardnerella vaginalis este o infectie bacteriana vaginala comuna care afecteaza trei din patru femei, cel putin o data in viata si, de obicei, insoteste fie candidoza, trichomoniaza sau infectii ale tractului urinar. Barbatii pot fi infectati prin contact sexual si pot, de asemenea, transmite partenerilor infectia.
Gardnerella este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa care au schimbat mai multi parteneri. Secretii vaginale anormale, omogene, de culoare galbui-cenusie, avand un miros neplacut. Mirosul neplacut este, poate, caracteristica cea mai evidenta a unei infectii cu Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana);
Inrosirea si umflarea vulvei;
Mancarimi;
Dureri;
Tratamentul pentru vaginita bacteriana este bazat pe antibiotice, recomandate de medical specialist. Chiar daca simptomele dispar in scurt timp de la administrarea tratamentului, este essential ca acesta sa fie dus pana la final pentru ca elimina toata infectia si a elimina riscul reaparitie.
Tratamentul poate fi efectuat prin administrarea de tratamente locale, ovule intravaginale, dar si medicamente orale. Fiind o infectie cu transmitere sexuala se recomanda efectuarea tratamentului de ambii parteneri, desi barbatii prezinta simptome destul de rar, chiar daca sunt purtatori ai infectiei.
Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana) recidiveaza de fiecare daca cand flora vaginala este perturbata.

Trichomoniaza (tricomonas) este o infectie destul de raspandita, cu o transmisibilitate foarte ridicata, afectand, intr-un moment sau altul al vietii sexuale, aproximativ 30 % din femeile active sexual si 25 % din barbatii activi sexual. Este o infectie urogenitala afectand numai caile genitale si urinare, in principal, la barbati uretra iar la femei uretra si vaginul. Este o infectie produsa de un protozoar  Trichomonas Vaginalis. Calea de transmitere a infectiei cu Trichomonas Vaginalis este cea sexuala - sex vaginal - bineinteles, sexul neprotejat si aici este inclusa si folosirea in comun de "jucarii sexuale". Nu se transmite prin sex oral. Este posibil ca infectarea se produca si prin contactul cu obiecte de folosita intima infectate - lenjerie intima (atentie fetelor cand incercati chilotul costumului de baie al unei prietene), prosoape folosite in comun cu persoane infectate, pentru stergerea zonelor genitale, etc. 
La femeie poate fi afectat atat vaginul cat si uretra. Cand este afectat vaginul, simptomele sunt secretii anormale de culoare galben-verzuie, spumoasa si cu un miros foarte neplacut, secretii ce provoaca mancarimi vaginale si vulvare. Cand este afectata uretra apar dureri, usturimi si arsuri in timpul urinarii. Simptomele sunt mai pronuntate inainte de menstruatie sau dupa actul sexual. Poate apare si durere in timpul actului sexual (dispareunia).
Tratamentul este simplu - antibiotice pe cale orala uneori asociat cu un tratament local, este de scurta durata si da rezultate foarte bune daca este urmat corespunzator in ceea ce priveste doza si perioada.
Fiindca exista riscul ca la unul dintre parteneri infectia sa fie fara simptome (asimptomatica) se recomanda ca ambii perteneri sa urmeze tratamentul in acelasi timp. Dupa terminarea tratamentului se recomanda un nou examen pentru a avea siguranta eficacitatii acestuia. Abstinenta sexuala este conduita cea mai buna pana la primirea rezultatelor ce atesta disparitia infectiei. Nu este recomandat contactul sexual chiar daca este folosit prezervativul.

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicati in aparitia cancerului de col uterin. Infecţia genitală cu HPV este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de virusul papiloma uman (HPV). 
Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere exclusiv sexuala. Se estimeaza ca cel putin 50 % dintre adultii activi sexual au avut o infectie cu HPV. Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale. Cancerul colului uterin este considerat consecinta intarziata a infectiei cu HPV transmisa pe cale sexuala. . Aproximativ 40 % din leziunile preinvazive netratate degenereaza in cancer invaziv intr-o perioada medie de circa zece ani.
Depistarea periodica cu testul Babes-Papanicolau ofera numeroase oportunitati de descoperire a leziunilor precanceroase. In prezent aceasta modalitate de depistare a fost completata cu cautarea ADN al HPV in celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permitand o depistare precoce a potentialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidentierea prezentei acestui virus.
Teste obligatorii pentru femeile active sexual. Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor. Aceste tipuri de HPV nu produc condiloame genitale (vegetatii).

Tipurile HPV “cu risc crescut”, pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau. Ele pot conduce la displazie cervicala si cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau penisului. 

Nu există un tratament propriu-zis al infecţiei genitale cu HPV. La majoritatea femeilor infecţia se vindecă singura, datorita actiunii sistemului imunitar.
Tratamentele disponibile pentru infectia genitala cu HPV se adresează modificărilor de la nivelul tegumentelor şi mucoaselor cauzate de infecţia HPV, cum ar fi condiloamele, leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin sau cancerul de col uterin. 

Tratamentul condiloamelor genitale (vegetatii)

Condiloamele genitale (vegetatiile) pot fi tratate cu:
Imiquimod cremă (Aldara) 
soluţie antimitotică de Podofilină 20 % 
soluţie de Podofilox 0.5 % 
5-Fluorouracil 5 % cremă 
acid tricloracetic 
Condiloamele mici pot fi îndepărtate prin următoarele metode:
criochirurgie (îngheţare) 
electrocauterizare (ardere) 
tratament laser 
Condiloamele mari care nu răspund la alte terapii pot fi îndepărtate chirurgical. 
Toate metodele terapeutice menţionate pot îndepărta leziunile, dar nu elimină virusul din organism. Acesta poate fi eliminat exclusiv prin actiunea sistemului imunitar. Deoarece virusul persistă în organism, condiloamele recidivează deseori după tratament.
De aceea se indica si tratament imunostimulator per os cu isoprinosine pe o perioada indelungata de timp.

4 Care sunt cele mai frecvente BTS in Romania?

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Totusi, din 2002 cazurile de sifilis și gonoree, cele mai cunoscute infecții bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut, potrivit ultimilor statistici ale OMS.
Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare și anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populația activă sexual.
Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15- 45 ani, ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.
Romania se afla tot pe un loc fruntas in infectia cu virus HPV virusul fiind o cauza reala de cancer a colului uterin. 
Motivele sunt: lipsa de educatie sexuala inca din adolescenta, chiar de la pubertate, inceperea vietii sexuale foarte devreme. contactul sexual neprotejat, multipli parteneri ,viata sexual dezordonata precum si jena, teama de a merge la un medicul ginecolog pentru un consult complet, precum si o discutie legata de BTS, gravitatea acestora si riscurile la care se pot expune.

5 Care sunt cele mai mari greseli cunoscute in tratarea BTS?

Cele mai mari greseli in tratarea BTS sunt autodiagnosticarea gresita precum si autotratarea bolii pe principiul “mi- a zis o prietena ce sa iau…. sau am citit undeva” etc sau efectuand diverse spalaturi intravaginale practic netratand deloc boala, evitand un consult ginecologic complet.

6 Cum pot fi prevenite?

Profilaxia se refera la informarea cu privirea la BTS si asupra factorilor de risc ai acestora, folosirea prezervativului precum si limitarea numarului de parteneri.
Un comportament sexual cu risc reprezinta indicatie pentru vaccinul impotriva hepatite B.Vaccinarea anti HPV se recomanda fetelor pana 14 ani si care nu si-au inceput viata sexuala. De asemeni tot in cazul preventiei, putem vorbi si de controalele regulate la medicul ginecolog.

7 Exista metode vechi/depasite de tratament? Care sunt acestea?

Pot exista tratamente empirice efectuate dupa ureche si acestea sunt in general spalaturile intravaginale cu diverse (musetel, pelin chiar si cu cloramina...) fiind nocive, iar in cazul BTS eliminand anumite simptome neplacute pentru moment dar nevindecand deloc boala in sine ea evoluand si ducand la complicatii.



Niciun comentariu: