joi, martie 5

O CAMERA DOAR A EI


Recitesc astazi, 5 martie-World Book Day, cu o pofta la fel de mare ca prima oara, poate chiar mai mare, oricum cu o bucurie si recunostinta greu de descris, O CAMERA DOAR A EI  -Editura Black Button Books

Cand vorbim despre Virginia Woolf si despre acest teritoriu personal pe care ea l-a delimitat clar si fara echivoc, lumea se gandeste in primul rand la viata si dilemele scriitoarelor, poeteselor, la lupta lor cu prejudecatile vremii, la imensul chin pe care l-au indurat la inceputuri, cand trebuiau sa semneze cu nume barbatesti pentru a putea fi publicate si luate in serios, insa eu am fost uluita sa constat ca nu doar despre scriitoare este vorba, ci despre cat de greu au castigat, in general, femeile din intreaga lume, orice mic drept de care ne bucuram in prezent.
Se naste, pagina cu pagina, o legatura foarte stransa intre Virginia si mica fata plina de sperante care erai chiar tu pe vremuri, apoi cu femeia care ai devenit, matura si cerebrala. Este un evergreen literar si ideologic, fara indoiala, dar si o scrisoare pe care Virginia ne-a lasat-o pe prispa casei, ca sa trezeasca din romantism orice tanara care spera ca i se vor intampla numai si numai lucruri placute in viata. 

Cumparati aceasta carte fiicelor voastre, dar cititi-o impreuna cu ele. Virginia a gasit tonul potrivit sa vi se adreseze amandurora: cu dragoste si luciditate. Eu i-am citit jurnalul in liceu si de atunci sunt fascinata de mintea ei sclipitoare. Daca ar fi sa va faceti un singur cadou de 8 martie, atunci aceasta carte sa fie. Daca aveti timp sa cititi doar o carte pe luna, sau doar o carte pe an, atunci aceasta carte sa fie. Da, de citit impreuna cu fiicele voastre, fie ca aveti, fie ca nu aveti-o camera doar a voastra.


Cartea fost greu de gasit in librarii, de aceea cred ca e mai simplu sa o comandati online AICI, pe LIBRIS

Niciun comentariu: