miercuri, iunie 11

DIALECTICA SPIRITULUI GREC


Cautam sa cumpar Dialectica spiritului grec (traducere Catrinel Plesu, prefata Petru Cretia) de mai bine de 20 de ani. Obisnuiam sa intru in toate anticariatele intalnite in drum si sa intreb de ea. Niciunul nu o avea, toti stiau de ea, tirajul socialist fusese unul minuscul, eu tot speram la o minune. Imi imaginam ca poate o va publica din nou vreo editura mai dichisita.
Am citit-o prima oara in liceu, cand aveam 16 ani si apoi in facultate, cand trebuia sa fac un referat. Mare mi-a fost surpriza si bucuria cand am gasit-o online, la un pret derizoriu (5 lei), pe Targul Cartii, unde sunt multe minunatii care isi asteapta stapanii. Cartea, aparuta in 1983, la editura Meridiane, este intr-o stare perfecta, atat coperta cat si paginile. Cred ca:

-ori nu a fost citita niciodata,-si de aceea este intr-o stare atat de buna
-ori a fost citita de un om cu suflet frumos, care a avut grija de ea si a iubit-o

Da, ieri am fost fericita si plina de zambete toata ziua gandindu-ma ca aceasta carte este acum a mea. Sigur, planific sa o recitesc saptamana aceasta, a fost atat de neasteptata bucuria regasirii, ca am dormit cu cartea sub perna.

Nu, nu este o carte oarecare, ci este una careia eu ii datorez extrem de multe, de fapt pasaje din ea mi-au revenit in minte la fiecare incercare majora a vietii, la fiecare rascruce esentiala. As recomanda-o nu ca lectura, ci ca lectie de viata.

3 comentarii:

Alexandra spunea...

Oau! 20 ani...inseamna ca intr-adevar merita citita. O sa arunc si eu un ochi pe site.

adela sirghie spunea...

Da, Alexandra, asa cum am spus, 20 de ani am cautat-o. A exercitat asupra mea o influenta foarte mare si de aceea am tinut mortis sa intru in posesia ei.
Anticariatul are carti forte bune.

Alina Canura - Anghel spunea...

Inseamna ca e de citit, incerc sa pun mana pe ea :)
Mi s-a intamplat ceva asemanator cu Thanatonauitii, am cautat cativa ani cartea aia! Dar merita citita :)