marți, octombrie 4

Jurnalul meu din toamna lui 2011-a treia parte: Beauty food:)

Mananc zilnic migdale crude, de cand am aflat cate beneficii contin pentru intregul organism, dar si ce efecte spectaculoase au in timp, asupra tenului si parului. De ani de zile, nu trece nicio dimineata fara migdale. Le consum ca atare,  sau invelite in miere, in bolul de kefir/lapte de soia+fulgi, sau chiar in salate. De regula, dimineata. Dar si ca o gustare, in loc de biscuiti, ciocolata sau produse de patiserie. Ultima oara am cumparat migdale crude duminica trecuta de la Real, 25 lei o punga de o jumatate de kilogram. Stiu ca se recomanda un pumn de migdale pe zi(aprozimativ 10-12 samburi), insa eu cred ca mananc mai multe, pentru ca in timp, au ajuns sa imi placa foarte mult.

Fruct al migdalului (Prunus amygdalus), arbore din familia Rosaceae, migdalele comestibile (migdalele dulci) prezintă un aport energetic foarte ridicat, fiind bogate în acizi graşi nesaturaţi, proteine vegetale şi zaharuri.

Iata si cateva date preluate de pe site-ul  suntSanatos.ro: "Migdalele reprezintă una dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu (252 mg la 100 grame). Calciul facilitează transmiterea influxului nervos, intervenind în procesele de eliberare a acetilcolinei, noradrenalinei şi serotoninei, contribuind prin aceasta la menţinerea echilibrului sistemului nervos. Tocmai de aceea, migdalele sunt foarte apreciate pentru bunăstarea psihică şi mentală pe care o conferă şi pentru starea de calm ce apare la scurt timp după ce le consumăm. În plus, migdalele contribuie şi la îmbunătăţirea capacităţii naturale de memorare.
Numeroase studii efectuate de cercetători demonstrează că migdalele au un efect benefic asupra stării de sănătate şi se dovedesc a fi un aliat preţios în lupta cu kilogramele. Mai mult decît atît, datorită conţinutului caloric ridicat, migdalele sînt recomandabile în sezonul rece, deoarece furnizează organismului o cantitate valoroasă de energie.

Deseori, migdalele sînt considerate în mod eronat ca fiind alimente prea energetice, dar de fapt consumul lor nu antrenează creşterea în greutate. Fiind plăcute la gust şi săţioase, ele reduc consumul altor alimente şi înlătură senzaţia de foame. Avînd în vedere că 28 de grame de migdale au un aport energetic de 160 calorii, mai bine ronţăiţi un pumn de migdale în locul unei pungi cu covrigei.
O cantitate de 28 de grame de migdale (un pumn) reprezintă o sursă excelentă de magneziu şi de vitamina E, aceasta din urmă fiind un antioxidant foarte eficient. În plus, aceeaşi cantitate de migdale conţine şi fibre, potasiu, calciu, fosfor şi fier, toate în numai 246 de calorii. Trebuie să ştiţi în egală măsură faptul că aceste fructe au un conţinut proteic ridicat, furnizînd 19 grame de proteine pentru fiecare 100 de grame consumate, adică acelaşi aport de proteine ca şi în cazul produselor din carne. În plus, conţinutul ridicat de vitamina E face migdalele indicate în tratamentul problemelor tenului, fiind însă eficiente şi pentru revigorarea părului.
Datorită acestor substanţe pe care le conţin şi care sînt atît de necesare organismului, migdalele sînt un atu extrem de preţios pentru sănătate, contribuind în special la reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare, dar şi la scăderea nivelului colesterolului, care, în exces, se acumulează în artere şi le blochează. Consumul de migdale are acelaşi efect ca unele medicamente care ajută la reducerea nivelului colesterolului."

11 comentarii:

Toma Aurora spunea...

Super!


Eu mananc nuci in fiecare zi, nu migdale.
Pretul este cam acelasi: 45-50 de lei kilogramul de samburi.

Mi se par foarte hranitoare nucile, sunt sigura ca si migdalele sunt la fel. Stiu ca in general, acest tip de fructe au un continut ridicat de omega 3, un ingredient esential in mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor, dar si inimii.

clarra spunea...

Si eu consum migdale zilnic (inmuiate in prealabil) - sunt mult mai gustoase si mai hranitoare asa.
Ultima data am luat de la Kaufland - 4 ron punga de 200 grame.

adela sirghie spunea...

@Clarra: am luat si eu mai demult de la Kaufland, cu 10 sau 12 lei aveau, e drept, dar erau mici si nu erau deloc crocante. Nu mi-au prea placut:(

Zuzele spunea...

Draga mea, iti recomand din suflet si uleiul din migdale dulci! Face minuni pentru piele si par!

Lili spunea...

Mi-ar placea mult Adela, daca ai scrie ce mananci dimineata, la pranz, seara.
Pozele tale ma lasa masca de fiecare data, arati foarte bine si chiar sunt curioasa s avad un astfel de meniu.

Felicia spunea...

si eu manac migdale,dar dupa ce le tin jumatate de zi in apa.Am citit undeva ca ar fi mai bune asa.

adela sirghie spunea...

@Felicia: eu le mananc crocante, asa imi plac cel mai mult.
Dar spunea ce beneficii are in plus daca le mananci dupa ce le tii o jumatate de zi in apa?

adela sirghie spunea...

@Lili: o sa incerc sa scriu un astfel de articol:)
xoxo!

Mihaela Pojogu spunea...

in functie de banuti, si eu mananc zilnic, fara sa ii inmoi

coco spunea...

si eu mananc si nuci si migdale...:)...hihi...seara...in pat ..la televizor...spre disperarea..cuiva...care ma intreaba cand termin cu rontaitul si cate mai am ...:)))

Annamaria spunea...

Nu stiu daca mai tii minte sentimentul ala cand esti copil si vezi un alt copil ca mananca ceva... ti se pare extraordinar de bun si te duci la mami si, spre disperarea ei urli toata ziua ca vrei si tu... Am dat peste postul asta azi si dupa ce am citit cum mananci tu migdale, am plecat in mijlocul zilei de la birou si m-am dus sa imi cumpar...migdale...ca un copil mic care vrea sa copieze ce face alt copil mic :)). Uitasem cat de bune pot fi.

Miss you! Kisses and hugs!