vineri, martie 22

Iris Cup-aventurile mele cu cupa menstruala


Am auzit de cupa menstruala Iris Cup in urma cu vreo doi ani. Am citit cateva review-uri pozitive si apoi am primit-o la testat, pentru ca mi-au trimis-o cu specificatia clara, de la bun inceput, de a scrie parerea mea sincera despre ea (asa cum ar trebui sa fie, de altfel, toate campaniile de testare produs).

Am primit marimea S, am studiat-o eu frumos pe o parte si pe alta, era roz, mica, blanda si prietenoasa. De la bun inceput m-am gandit ca va fi un pic dificil sa o port toata ziua, caci la un moment dat se umple si trebuie sa intri la toaleta cu o sticla de apa plata, sa o scoti, sa o speli, sa o reintroduci. Dar citisem ca are atat de multe beneficii, incat treci cu vederea, bucuroasa, toate aceste mici neajunsuri.
Si cum ma uitam eu asa la ea, plina de sperante, mi s-a parut ca pentru mine ar putea fi cel mult un produs complementar, pe care sa il folosesc in locul tampoanelor interne(Tampax, niciodata ob-uri, pe primele le apreciez  mult pentru ca mi se par mai blande si mai usor de aplicat), in zilele cu fluxul menstrual mare.
Cand i-a venit vremea, am sterilizat-o si am aplicat-o, conform cu desenul atasat cutiei. A intrat simplu, s-a mulat perfect. Am rasuflat usurata, am zis ca mi se potriveste. Nestiind clar cum functioneaza, am pus si un tampon extern, sa ma simt in siguranta. Ma intrebam daca o voi simti ca pe un corp strain, mereu te gandesti la tot felul de lucruri cand incerci ceva nou. Apoi m-am imbarbatat, spunandu-mi ca nu am cum sa am probleme, deoarece eu am avut sterilet ani de zile (si nu o data, ci de doua ori !)si nu am simtit vreodata senzatia de corp strain, chiar l-am tolerat foarte bine. Iar Iris Cup e moale si mica, nici nu ar trebui sa o simt.

Doar ca dupa doua ore am inceput sa simt dureri. Plus o senzatie de jena. Nu imi era bine. Poate am pitici pe creier, mi-am zis. Am scos cupa menstruala. Nu mi-a placut. M-a durut cand am scos-o. In plus, m-am umplut de sange pe maini. Nu era o tragedie, eram acasa. Dar daca eram intr-o toaleta straina, ar fi trebuit sa iau sticla de apa din geanta, sa ma ridic si sa ma intorc, sa ma spal pe maini, sa spal cupa, sa stau intr-o pozitie comoda si sa introduc iar cupa, apoi sa am spal iar pe maini. Situatia era cu atat mai dificila cu cat ma gandeam ca o voi folosi in zilele "grele"in care fluxul menstrual este mai intens. M-a durut si cand am pus-o la loc.

Doua-trei zile am tot incercat sa ma imprietenesc cu ea. Nu am reusit. Ma durea si nu o suportam deloc. Poate ca ar fi trebuit sa o scot mai repede, dra m-am incapatanat si am strans din dinti. Dupa doua-trei zile, am zis STOP, doare prea tare, de prea multa vreme. Insa nu am renuntat definitiv, mi-am spus ca voi incerca din nou, peste o luna-doua-trei, ca sa ma dumiresc si sa vad daca a doua oara va fi mai usor sa ne intelegem. Si am tot amanat...luna viitoare, luna viitoare. A trecut peste un an pana am avut curajul sa o incerc din nou. La fel-organismul meu nu accepta Iris Cup. Promit ca voi incerca si luna viitoare. Daca apare vreo schimbare in bine, semnalez acest lucru pe blog. Daca nu...ramane cum am stabilit, nu ne intelegem.

Totusi, la final, trebuie sa spun ca multe fete sunt fericite cu aceasta noua inventie care se numeste cupa menstruala si nu au nicio problema sa o foloseasca. Dar-ca in multe alte cazuri, eu sunt diferita... imi pare sincer rau, mi-ar fi placut sa o pot folosi si eu.

Detalii oficiale gasiti AICI

36 de comentarii:

R, spunea...

Doamne, nu... Si mai costa si o groaza de bani. Nu inteleg care e problema cu tampoanele OB, mai ales acum ca au acel invelis satinat. Oricum, multumim mult pentru review.

adela sirghie spunea...

Tampax e mult mult mai soft(asa le gasesc eu). O sa modific, nu am realizat ca reiese ca am ceva impotriva OB.

Dorina spunea...

Am citit multe review-uri pozitive pe blogurile altor fete, insa nu as incerca asa ceva.
Mi se pare neigienica si cred ca as lesina daca m-as trezi cu mainile pline de sange(cum ai scris tu) si sa mai simt si dureri.
Eu am o problema: cand vad mult sange sau mi se ia sange pentru analize, imi vine rau, asa ca e un big no-no pentru mine.
Nu stiu, poate functioneaza pentru unele persoane, insa categoric eu nu as testa-o.

Anonim spunea...

Eu nu sunt "deschisa la nou" :)))

Butterfly spunea...

Nici eu cred ca m-as imprieteni cu ea...eu abia tolerez tampoanele interne dar asa ceva...si nu mi se pare deloc comoda scoaterea si punerea...

Ana spunea...

Ma intereseaza subiectul "sterilet" , mai ales ca am auzit atatea lucruri care sunt sigura sunt mituri in mare parte. Poate faci o postare si despre sterilet. Felicitari ca ai avut curajul sa scrii despre asa ceva, sunt multe persoane care online sunt foarte pudice.

adela sirghie spunea...

@Dorina: da, multe fete se simt bine cu ea si chiar o considera indispensabila. Are cateva avantaje certe, imi pare rau ca nu pot beneficia de ele. Ii mai dau o sansa luna viitoare.

adela sirghie spunea...

@hapi: prima oara cand am folosit-o am crezut ca am eu o perioada mai sensibila. A doua oara-mi-a devenit clar ca e ceva in neregula. Sa vedem a treia oara...

adela sirghie spunea...

@Butterfly: din celelalte review-uri, am inteles ca in timp capeti dexteritate si nu mai e asa cumplit.
Dar pe mine ma doare, asa ca nu cred ca voi ajunge la acel stadiu vreodata.
Mie Tampax mi se par mai blande(cele cu aplicator)

adela sirghie spunea...

@Ana: Pana acum nu m-am gandit sa scriu despre sterilet. Crezi ca ar fi un subiect interesant pentru fetele care imi citesc blogul?

Ana spunea...

Eu cred ca da, pana la urma face partea din viata femeilor si e un subiect de interes, nu e ceva tabu, nici sexul nu mai e tabu...Despre anticoncenptionale se tot scrie, se tot vorbeste. Eu am si patit-o cu Diane, darsigur, ramane la latitudinea ta :)
Btw, cred ca esti citita de multe fete care nu-si doresc sa fie (din nou) mame :D

adela sirghie spunea...

Voi scrie atunci. Din punctul meu de vedere, este cea mai ok metoda contraceptiva.

iri spunea...

Eu imi cumparam inainte diverse uleiuri, sampoane, cosmetice de pe Organik si mi-am cumparat si aceasta cupa. Am avut o mare dilema cu dimensiunea, nu stiam cum sa/ce sa aleg, dar si eu am ales S a fost o alegere buna si am folosit-o doar o data. La inceput mi s-a parut groaznic, dar eram in concediu si nu m-am lasat. Dupa 3 zile deja era mult mai bine. Pt cele care sunt sensibile cand vad sange intr-adevar e o problema, am avut o colega de liceu care a lesinat doar pentru ca un coleg s-a zgariat putin mai tare la un genunchi. Eu zic sa nu te lasi, poate vei putea profita de ea.
Apropo de sterilet si eu as vrea sa aflu mai multe de la cineva care a avut/are, ma tenteaza, mai ales ca ginecologii (am auzit de la prietene si din experiente proprii stiu) ca nu fac altceva decat sa recomande in nestire anticonceptionalele cu care eu nu sunt de acord DELOC, insa multa lume se ghideaza dupa vorba "las ca asa zice doctoru' , stie el, doar nu a invatat degeaba atatia ani" .

adela sirghie spunea...

@Iri:prima oara am folosit-o doua-trei zile. Nu am renuntat la ea dupa doar cateva ore. Am scos-o ca ma durea rau. Sensibilitatea mea era la durere, nu la sange. Si tu folosesti si tampoane exterioare, sau te descurci doar cu cupa?

iri spunea...

Te referi ca flux sau daca suport cupa o zi intreaga? In prima zi am folosit si tampon, de teama si nu a fost nevoie decat foarte, foarte putin, insa in a doua zi chiar l-am folosit degeaba. Acum nu o mai pot folosi, insa chiar sunt curioasa cum o voi tolera , daca o voi mai tolera..Sper sa fie bine, mai ales ca am fost incantata de ea, chiar mi-a depasit asteptarile si corpul meu a acceptat-o chiar bine.

adela sirghie spunea...

Dar care sunt tabu-urile legate de sterilet? Marturisesc faptul ca nu sunt la curent cu fricile legate de utilizarea acestuia.

Anonim spunea...

Buna, Adela! Iti citesc fiecare postare, insa comentez rar. Si pe mine m-ar interesa o postare despre sterilet, ne-ar ajuta o parere subiectiva mult mai mult decat o informatie oficiala sau o reclama.

iri spunea...

Ti-am raspuns la intrebarea anterioara, sper ca s-a trimis comentariul. Eu stiam legat de sterilet ca nu e bine sa-l folosesti daca nu ai copii pentru ca poti deveni sterila, si ca poti avea hemaragii din cauza lui. Nu m-am documentat niciodata serios despre el si nu stiu daca sunt mituri sau nu, insa sigur ma voi interesa pe viitor.

Adelina Eneșca spunea...

Nici eu nu as fi tentata sa o incerc. Raman la absorbantele cu Anioni, de la celelalte am inceput sa ma irit. Tampax nu am folosit, doar O.B. care mi se par cam dure... Cupa mi se pare greu de utilizat si incomod, exista riscul sa ma murdaresc, plus ca nu imi place sa raman cu sangele in corp atata timp...

adela sirghie spunea...

@iri: la mine cupa se umplea foarte repede, am avut nevoie de tampon clasic in zilele cu flux mare. Altfel ar fi fost dezastru.

adela sirghie spunea...

Da, voi pregati un material despre sterilet.

Lucica Lazar spunea...

N-AM FOLOSIT-O DAR NICI NU MA TENTEAZA...E GROAZNIC CE NE POVESTESTI :(

adela sirghie spunea...

@Lucica: eu nu am avut o experienta fericita, e drept. Organismul meu nu a tolerat-o. Insa chiar sunt fete pentru care cupa menstruala a facut minuni de la prima folosire. Ma simt datoare sa spun aceste lucruri.

violeta elena cristea spunea...

nu am folosit, dar ce povestesti ma sperie putin ...am primit de o saptamana si ceva Softcup ...sper sa am curaj cand vine perioada sa o incerc :)

adela sirghie spunea...

@Violeta; sigur, trebuie incercata. Foloseste-o intai acasa, sa iti fie mai usor sa te obisnuiesti cu ea. Neaparat sa imi sui si mie, sunt foarte curioasa daca ti se potriveste sau nu.
In toata aceasta poveste, imi pare rau de un singur lucru: fiind un obiect intim, nu pot sa il dau si altcuiva la testat...ar fi fost interesant. Am fi avut 2 pareri. Poate diferite, poate asemanatoare...

Anonim spunea...

Nu stiu daca as incerca-o, nu ii spun nu categoric dar nici nu planuiesc sa mi-o achizitionez prea curand. De unde iei tampax? Se gasesc in romania? Le-am folosit in strainatate si ke prefer in locul ob-urilor, dar nu le-am vazut in magazine la noi. (Sau poate nu m-am uitat bine). Merci de postare

adela sirghie spunea...

@Petite G: in ultima vreme, din Spania am luat.

Iulia spunea...

La inceput am considerat ca am aruncat banii pe fereastra, am incercat timid chiar daca tot ma durea si fluxul era mare, dar foloseam si un absorband. Astfel ca timp de 5 luni am folosit-o doar 2-3 (ma tine 4-5 zile), din cauza durerii nu o suportam mai mult, dar dupa jumatate de an de invartit in jurul cozii am ajuns sa o folosesc 4 zile in a 5 nefiind nevoie, nu ca n-as suporta-o. Marturisesc ca la inceput mi-a fost greu, credeam ca imposibil, chiar ma intrebam ce a fost in mintea mea de am cumparat asa ceva, insa acum chiar sunt mandra de achizitia mea. Iar apropo de sterilet, eu am avut ani de zile si l-am scos in iunie 2010, iar in decembrie eram insarcinata in ciuda varstei de 40 de ani(asta apropo de sterilitate). Am prietene care au ramas mai devreme sau mai tarziu, insa nu stiu nici un caz de sterilitate din cauza steriletului si pana la urma sunt atatea metode in ziua de astazi de a avea un copil..rabdare sa fie.

adela sirghie spunea...

@Iulia: Uite ca datorita tie capat mai mult curaj sa o folosesc si data viitoare. Insa nu cred ca voi fi atat de determinata cum esti tu. Cand ma doare, ma gandesc daca sunt cumva dusa cu pluta ca folosesc Iris Cup in loc sa iau un absorbant din cutie...
Ma bucur ca ai scris despre sterilet, il recomand si eu si chiar voi scrie in viitor un articol cu aceasta tema.
Chiar iti multumesc mult ca mi-ai scris, Iulia.

Lili spunea...

Sa ne tii la curent in legatura cu Iris Cup. Poate imi iau inima in dinti si eu. Eu "lucrez" cu sange, am nascut natural, deci nici o sansa sa lesin. Insa in privinta durerii...nu cred ca mai sunt la fel de ferma.

Anonim spunea...

Nu stiu cat de adevarat este ce spune cineva mai sus legat de infertilitatea data de sterilet, sincer am auzit si eu de asa ceva, insa mituri sunt multe. Eu am mai auzit si ca ouale si lactatele dau infertilitate in timp.Maria

Corina spunea...

Si eu am avut sterilet dupa o experienta ingrozitoare cu anticonceptionalele. Nu recomand nimanui acest gen de protectie. Daca ai vreo teama poti face un test de fertilitate inainte si dupa sterilet, insa eu nu cred in infertilitate cauzata de sterilet, uite sora mea a ramas insarcinata cu gemeni la o jumatate de an dupa sterilet fara nici un "ajutor" medical. Legat de cupa menstruala si eu am una, insa la fel ma doare cam tare, la inceput o purtam 2/6 zile, iar acum am ajuns la 4/6. Inca ma jeneaza si nu ma simt confortabil, insa simt ca de la o luna la alta durerile se diminueaza. Mie mi se pare mai practica decat absorbantele, chiar daca la inceput mi se parea foarte incomoada si eram sigura ca nu o voi gasi folositoare, insa acum mi-am schimbat parerea.

dannafaith spunea...

Adela, spune mi te rog de unde iti cumperi Tampax? eu nu mai gasesc de ani buni nici un fel de tampoane cu aplicator si greu ma descurc cu cele fara.

adela sirghie spunea...

Din pacate, nu am nicio veste buna. Si eu am o problema, nu le gasesc decat in strainatate:(
Ce sa fac? Le aduc in valiza...

Diana spunea...

te poti gandi sa incerci cupa menstruala Softcup, destul de accesibila si oarecum diferita de restul cupelor menstruale :)

adela sirghie spunea...

Poate o voi incerca la un moment dat, insa acum parca nu ma mai tenteaza...