marți, aprilie 12

Intrebare nespusa si nepusa la conferinta de presa

Astazi, la o conferinta de presa(e vorba de lansarea de noi produse profesionale Guinot), am auzit urmatoarea formulare si de atunci ma gandesc intruna la ea:
"Se stie ca fara machiaj, femeile sunt foarte vulnerabile!"
Era vorba de tratamentele faciale efectuate la salon si de alegerea plina de cochetarie de a te farda imediat dupa o astfel de sesiune, dar putea fi tradusa si ca un fel de generally speaking.
Niciuna dintre beauty editoarele prezente la eveniment nu a protestat. Niciuna nu a cerut explicatii. Nici macar eu- care, datorita blogului, sunt freelancer si as fi putut pune intrebari incomode.
Insa aceasta intrebare nepusa si nespusa, m-a urmarit tot restul acestei seri.
Asadar, am ales sa ma confesez la ceas de seara si sa va intreb pe voi:)
Credeti ca este adevarat, sau este exagerat sa spui asa ceva?

21 de comentarii:

Camelia spunea...

Cred ca adevarul e undeva la mijloc. Machiajul iti da un plus de incredere in calitatile tale si te face sa te simti mai bine in pielea ta, dar de aici pana la a te simti vulnerabila fara machiaj e un drum destul de lung.

Colourfulbazaar- Lucia spunea...

Mi se pare cam exagerat ce s-a spus.Pana la urma asta tine de fiecare persoana, machiajul ofera incredere dar nici fara el nu trebuie sa ne consideram vulnerabile.Eu am zile in care nu ma machiej si ies afara din casa dar nu ma simt vulnerabila :)

Anca Buzea spunea...

Parerea mea e ca depinde de persoana - femeia - in cauza. Am intalnit femei care nu se pot privi in oglinda fara machiaj, care se simt minuscule si neatragatoare.. Asa cum am intalnit si femei superbe, increzatoare si extrem de elegante fara nici un strop de machiaj. Parerea mea este ca machiajul ajuta daca este aplicat corect si cu bun gust, dar frumusetea adevarata vine din interior, din personalitatea puternica si din increderea in sine.

kleoby spunea...

parerea mea este ca noi purtam machiajul, nu machiajul ne "poarta" pe noi.

Anonim spunea...

Adela, mie imi venea sa spun multe, dar si asa conferinta a tinut mai mult decat trebuia si ma grabeam, n-am vrut sa o mai lungesc si eu cu intrebarile mele...

puteam sa intreb cum se face ca acea crema are ca ingrediente active vitamina C, si ce fel de vitamina este, pt ca se stie ca numai un tip special poate penetra pielea, nu toate tipurile de vitamina C si tot asa...

iar la faza cu machiajul, chiar i-am zis Laviniei de la Elle, ca daca mai insita mult le zic vreo doua :D.

Eu nu ma machiez niciodata dupa un tratament facial, ies asa in lume si nu mi-e rusine. cred ca intr-un an ies de mai multe ori "in lume" nemachiata decat machiata si mi se pare aiurea sa induci acceasta idee, ca suntem dependente de make-up ca suntem vulnerabile fara.

ei la naiba! chiar si trainerul a zis ca nu e obisnuita sa se priveasca in oglinda fara make-up, ca i se pare ceva ciudat, si prefera ca dupa tratament sa aiba macar putin blush sau gloss. sunt tare curioasa daca doamna se socheaza la fel in fiecare dimineata cand se priveste nemachiata, sau ea se trezeste la fel ca mandrele din telenovele, cu machiajul perfect si cu gloss pe buze?
chiar exagereaza cu perspectiva asta, cum ca suntem sclavele machiajului. esti vulnerabila si dependenta numai daca tu vrei si accepti acest lucru, daca ai suficienta mine atunci asta nu se intampla :D.

Chibit spunea...

Daca textul ar fi plecat de la un trainer la un trainee de la vanzari, era ok, ramanea o strategie de vanzari secreta, dar rostit intr-o conferinta de presa e putin cam prea mult "adevar". Pe de-o parte, sunt destule femei care se simt goale iesind din casa fara machiaj (si nu vor iesi niciodata din casa fara machiaj), deci, da, din punctul asta de vedere sunt vulnerabile si mari consumatoare de cosmetice. Cine le-a "ajutat" sa devina vulnerabile, dependente samd? Pe de alta parte, este un adevar: asta suntem in ochii oamenilor de vanzari si asa trebuie sa ramanem...

Zuzele spunea...

Da, in conditiile de fata ma simt vulnerabila! Daca as avea o piele impecabila, de bebelus - asa cum vad eu la multe femei care se spala pe fata cu sapun si nu folosesc nici o crema si totusi au tenul ca in reviste :(((- , nu m-as machia mereu!
De fapt, in weekend cand merg la piata sau prin parc cu concubinul, nu ma machiez si nu ma simt vulnerabila. Dar la serviciu nu am curaj sa merg nemachiata :)
Iar dupa tratamentul de la salon, atunci cand nu este indicat sa aplici fond de ten, ma simt goala pe strada si abia astept sa ajung acasa:))

Miuri spunea...

afirmatia, cred eu, ca e adevarata. Insa doar pentru anumite persoane. Exista femei care nu ies pana la magazinul din colt fara machiaj si exista altele care n-au nicio problema. Eu de obicei ma machiez pentru ca imi place, mi se pare ca ma schimba putin si arat mai fresh, insa sunt momente cand pur si simplu plec la supermarket la cumparaturi fara machiaj pentru ca nu am chef de nimic pe fata. :)

Nimphetamin spunea...

Cred ca formularea a fost defectuasa. Nu cred ca e corect sa generalizezi si sa spui ca femeile sunt vulnerabile, ci ca unele se simt vulnerabile. Pentru ca da, sunt femei care nu concep sa iasa nefardate din casa, pe cand altele n-au niciun stres.

Rox spunea...

f interesant subiect! cred ca tine de increderea in sine a fiecaruia, incredere care nu are legatura cu ce te-a inzestrat natura. am intalnit fete frumoase care daca nu aplicau fondul de ten si rimelul nu se simteau bine (nu conta ca mergeau sa cumpre un ziar) si fete obiectiv urate care nu doreau in vreun fel sa estompeze defectele prin machiaj.
as spune ca tine de increderea fiecaruia in sine.
eu m-am straduit sa nu ajung dependenta de machiaj.

Anonim spunea...

Eu sunt de acord cu Simona. Si Adela, tii minte postul tau despre primer? Eh, exact de acelasi lucru e vorba si cu remarca asta de la conferinta!
Daca esti asaltat din toate partile de tenuri luminoase obtinute prin machiaj, daca esti bombardat cu reclame care mai de care, cu produse care promit minuni, cu specialisti care baga mana-n foc ca exact produsul cutare iti lipseste pentru a fi fericita, ATUNCI CUM SA NU ajungi la convingerea ca fara machiaj esti incompleta?Vulnerabila?

Pe de alta parte, sigur ca un machiaj bine realizat te infrumuseteaza si infrumusetarea creste increderea in sine,dar de aici si pana a te considera vulnerabila cand nu porti machiaj e cale luuunga.Cale psihologica!


Eu cand ies de la cosmetica port ochelari de soare mari si nu ma machiez in acea zi. Asta ca sa nu ma arat in toata splendoarea cu fata rosie.

Si, Anca Buzea a scris foarte bine! Exact asta e esenta.

Claudia

adela sirghie spunea...

De obicei ma machiez zilnic, pentru ca imi face placere. Dar sunt si zile in care ies nemachiata. Insa cuvantul "vulnerabilitate" mi-a tiuit in cap ore bune.
Cum ati observat si voi, din nou este vorba de marketing agresiv. Care imi displace total.

Roxana spunea...

Nu cred ca afirmatia este universal valabila.
In cazul meu de exemplu este adevarata. Sunt blonda cu tenul galben iar fara dermatograf si blush sunt o femeie urata, si sunt tratata ca atare. Nu este un complex, mi s-a intamplat de mai multe ori sa fiu tinta unor comentarii tampite pe strada.

Unknown spunea...

Si eu ma machiez din placere si in niciun caz nu o fac pentru ca mi-ar fi rusine sa ies nemachiata din casa. Eu ma uit la alte femei ce defecte si-au mai ascuns prin machiaj, ci pur si simplu cum au tenul, ce culoare de ruj folosesc, etc

adela sirghie spunea...

@Roxana: asa este, imi aduc foarte bine aminte ca eram foarte stearsa fara machiaj cand ma vopseam blonda.
Insa la conferinta de presa nu era vorba de blonde si de machiajele potrivite acestora, iar mie mi-a sunat a picatura chinezeasca. Femeile trebuie sa cumpere machiaje daca nu vor sa fie vulnerabile.Aproape un slogan.
De fapt nici macar nu mai este vorba de acea conferinta de presa, ci de faptul ca acesta este mesajul tuturor revistelor: daca nu te machiezi, nu esti glamour, daca nu te machiezi, nu esti trendy, nu esti desavarsita...etc.

Anonim spunea...

Confirm si eu la faza cu blondul. Am tenul deschis nu stiu daca spre galben, nu ma pricep la amanunte din astea,nu-mi dau seama:), dar oricum, cand eram blonda eram stearsa si doar machiajul intens al ochilor si blush-ul ma faceau sa arat uman. Sau...bronzul de vara.
Deducem de aici ca poti arata urat de tot chiar daca porti machiaj, cam asta ar fi morala.
Daca folosesti culori care nu ti se potrivesc deloc, arati rau, indiferent daca le porti pe cap sau pe fata.

Claudia

Jules spunea...

Inteleg ideea de strategie de marketing, inteleg ca firmele din vanzarea produselor traiesc, insa...totul are o masura. Ies "nuda" pe strada mai des decat ma machiez. Da, recunosc, uit sa ma dau cu fond de ten, nu aplic tot timpul mascara, rujul pentru mine a fost semi-necunoscuta pana nu mi-am facut blogul, foloseam balsam.
Si pe cealalta parte da, am ceva mai multa incredere in mine cand ma machiez, atrag mai multe complimente, insa nu m-am simtit niciodata vulnerabila fara machiaj. Ba poate din contra, tocmai pentru ca stiam ca nu avea ce sa "curga", m-am avantat in ploaie, plina de curaj.
Nu, nu, nu! Trebuie sa inceteze ideea asta ca femeile trebuie sa poarte masti colorate ca sa nu se simta vulnerabile. Aproape ca ma face sa rad cuvantul - vulnerabil-NU, femeile din ziua de azi nu sunt vulnerabile fara machiaj, refuz sa cred asta!

mariana spunea...

Mie cuvantul "vulnerabil",nu mi se pare in regula vis-avis de nimic la o conferinta de presa,insa asta tine de nivelul de cultura al fiecaruia si de bunul-simt
Nu trebuie sa ai mustrari de constiinta ca nu ai luat pozitie fata de acest lucru pentruca la o conferinta de presa fiecare isi noteaza ceea ce il intereseaza si nimic mai mult

Sorina spunea...

Cred ca este un fel de "crescendo", ca la orice dependenta. Initial te simti bine fara machiaj si, daca viata ta este compusa din multe alte lucruri care sunt mai importante decat cultura "beauty" (ex, copiii, familia, profesia, spiritualitatea), lucrurile raman asa si te vei machia doar cand situatia o cere (la evenimente sau in zilele in care ai chef). Cu cat te preocupa si te documentezi mai mult, cu cat tii cont de pareri ale persoanelor care au in prioritatile de viata cultura "beauty" (machiat, imbracat, coafat, incaltat s.a.), cu atat te simti "goala" fara machiaj, mai ales daca nu ai alte lucruri care sa aiba greutate pentru tine. Eu ma simt ok sa merg nemachiata si la serviciu si pe strada si oriunde, dar cunosc persoane care nu ar iesi nici picate cu ceara nemachiate. Nu cred ca se pune problema de ten impecabil, ci de ceea ce crede fiecare femeie despre sine: ma evaluez si sunt evaluata in functie de ten sau in functie de altceva, mai important? Deci, depinde de sistemul de valori al fiecareia. In concluzie, da, exista femei care se simt vulnerabile fara machiaj. Dar exista si femei care nu gasesc nici o legatura intre vulnerabilitatea proprie si machiaj. :-)

adela sirghie spunea...

@Sorina: da, este un punct de vedere corect.
Insa opozitia mea se bazeaza pe faptul ca nu mi se pare ok sa ti se bage in cap(=manipulare) ideea ca toate femeile ar trebui sa poarte machiaj, altminteri sunt vulnerabile(in fata vierii, in fata barbatilor, in fata celorlalte femei
Ingrijirea spirituala, ingrijirea corpului, buna lor colaborare-da, le consider esentiale.
Mi s-a parut ca ideea "vulnerabilitatii"este o strategie de markering si am simtit-o ca pe o agresivitate.

Sorina spunea...

@ Adela: da, si eu sunt de acord cu ce scrii despre manipulare.

Atunci cand auzim, deodata, o propozitie asa cum e cea pe care o relatezi, este f bine ca reactionam.

In plus fata de asta, cred ca manipularea este de slaba calitate daca tranteste "deodata" o astfel de propozitie, ca dovada ca publicul reactioneaza.

Parerea mea este ca o manipulare de buna calitate este cea care modifica sistemul de valori al unei femei, picatura cu picatura, treptat, fara sa isi dea seama si fara sa mai poata reactiona. :-)