luni, octombrie 26

nu imi e frica de fondul de ten

Un alt mit urban spune ca daca folosesti fond de ten, in timp, dedesubt, derma+epiderma, iti apare o retea fina de riduri, care in timp se adancesc si devin adanci, cute inestetice care iti brazdeaza oribil fata. In plus, tenul nu respira, e asfixiat si sub stare de soc, isi pierde culoarea, vigoarea si elasticitatea.
Acestea sunt niste comentarii care circula si pe internet, si pe calea orala, la o cafea cu prietenele.
Eu vreau sa va spun ca vorbesc din experienta, nu din statistici, opinii ale unor specialisti, sau temeri mai mult sau mai putin justificate, cauzate de sfaturi nedocumentate.
Prima oara am folosit fond de ten la 17 ani, adica exact acum ...20 de ani. Din acest motiv spun ca vorbesc din experienta. Pentru ca de atunci folosesc fond de ten aproape in fiecare zi. De cele mai multe ori folosesc si pudra pulbere, sa fixez machiajul. Riduri am, dar foarte foarte putine, abia se observa o cuta intre sprancene, cand e soare puternic afara sau cand sunt eu foarte suparata si stau incruntata. Dar cred ca aceste riduri, aproape invizibile, au aparut odata cu varsta, nu din cauza fondului de ten. Ar fi imposibil sa pretind ca tenul meu la 37 de ani arata ca la 17 fara sa fi apelat la botox. Cred ca as fi aratat la fel daca nu as fi folosit fdt.
In ceea ce priveste faptul ca tenul nu respira ziua, cand aplici fdt, trebuie sa precizez ca cele care se tem de acest fenomen, ar trebui sa se teama si de aplicarea unei creme. De ce ar respira tenul cu o crema si ar fi asfixiat de un fdt?
Daca nu esti convinsa de acest lucru, exista varianta crema colorata, un produs 2 in 1, o solutie care ar trebui sa le impace chiar si pe cele mai carcotase dintre noi.
Mie fdt nu mi-a facut rau absolut niciodata. Prin urmare, nu imi este frica sa il folosesc.

31 de comentarii:

ali spunea...

Nici mie...Insa asa ma satur uneori de parerile unor asa zise "prietene binevoitoare" care imi spun ca nu e bine: nu respira tenul, o sa fac riduri, o sa mi se lase fata (pentru ca ele cunosc pe "cineva" care s-a machiat o viata si are acum o fata...), o sa am pori mariti si lista de scenarii groaznice poate continua. Am incercat sa nu ma dau o perioada si parca fata imi arata mai rau. Am un ten sensibil si cu acnee si tot ce vine la pachet cu ea (pete, pori, comedoame, luciu)si m-am gandit ca ar fi bine sa am unele zile in care sa nu ma dau cu fdt, insa dezamagire fata imi arata chiar mai rau (fac mai multe cosuri, comedoamele apar la fel ca inainte), nu am nici o explicatie.
Mentionez ca aceste pareri vin de la tipe ne-epilate pe brat, cu musteata, riduri in jurul ochilor (pt ca e o "prostie" sa foloseasca creme atat de devreme, adica cam de la 20 de ani)care nu se machiaza.
Oare de ce nu isi pot pastra parerile lor ma intreb uneori...
Te pup si te urmaresc cu interes.
Esti o frumoasa!

camelcutza spunea...

adevarul e dincolo de noi...eu pana acum am auzit mereu ca fdt face bine,e o bariera impotriva factorilor rai din mediu.de fapt,cred ca diferenta finala,in lupta cu ridurile va fi facuta de 3 factori:antioxidanti,protectie solara si hidratare.Oricum majoritatea fdt hidrateaza,sincer mie pudra mi se pare mai daunatoare,mie imi usuca pielea.

cmaria spunea...

Nici eu nu sunt de acord ca fd-ul de ten astupa porii sau cauzeaza cosuri sau ca, in timp, faci riduri (cam aceleasi lucruri se spun/spuneau despre pudra, dar asta e o alta discutie -partial adevarata la efectul "cosuri" din cauza compozitiei pudrelor de altadata; bunica mea era f. cocheta, si la 70 ani nu-i lipseau rujul si pudra si de la ea stiu de pudra Coty pe care o folosea inainte de razboi).
Si eu am folosit pudra si fondul de ten din adolescenta; la 15 ani o cunostinta i-a adus mamei un fond de ten Lancome din Italia -era in anii '80, iti dai seama- l-am incercat eu si era grozav; mama a renuntat la el in favoarea mea, desi nu prea era de acord sa ma machiez la virsta aia; dupa aceea, "cunostinta" mi-a adus exact acelasi fond de ten; din pacate a 3-a oara mi-a adus altceva -aceeasi marca, dar nuanta mai inchisa si care lucea pe fata mea, parca pe asta l-a folosit mama-.
Deci de la virsta de 15 ani si eu folosesc constant fondul de ten (singur, fara pudra deasupra, sau numai pudra -era in anii '80 pudra Caron pe care o luam de la Eva si dupa aceea, in anii '90 pudra Arcancil-) si nci eu nu sunt mai ridata fata de alte doamne de virsta mea.

Zuzele spunea...

nici mieeeeeeeeeeeeeeeee! ba chiar il iubesc! il consider mai important si decat o crema de fata.. exclus sa aplic fond de ten daca in prealabil nu am folosit crema...dar, daca ar fi sa aleg, as opta pentru fd de ten. Normal, doar daca este unul de buna calitate! atat de avansate sunt inovatiile in materie de fond de ten, incat am impresia ca poate inlocui cu succes si crema de zi. Niciodata nu am crezut zvonurile care spun ca fd de ten incarca porii, ca vai, pielea nu mai respira, ca faci riduri sau cosuri sau mai stiu eu ce. Ba din contra, am citit ca fd de ten protejeaza foarte bine pielea impotriva poluarii, fumului, prafului si tuturor impuritatilor care zburda in jurul nostru. Deocamdata traim intr-un oras aglomerat, extrem de poluat, mizerabil si pielea noatra are nevoie de un scut care sa o protejeze. Eu asa vad fd de ten, ca pe o pelicula protectoare, un scut care nu permite impuritatilor si prafului sa se depuna pe pielea noastra. Apropo...de cateva ori nu m-am machiat si seara cand m-am demachiat, m-am ingrozit cand am vazut ca bureteii demachianti erau la fel de murdari ca si cand as fi folosit farduri.
Ah! si inca ceva! spre exemplu, iarna, corpul ni-l protejam cu haine groase, insa fata ramane descoperita. Oare nu este important sa facem ceva si in sensul asta? Fd de ten tocmai asta face. Este ca o hainuta care ne protejeaza tenul. La fel si vara cand in atmosfera plutesc radiatii ultraviolete si mai stiu eu ce alti factori poluanti ca doar nu traim in varf de munte unde ne susura izvorul la ureche. Orasul aglomerat si agitatia urbana isi pun amprenta asupra pielii noastre.
Mi se pare total gresit sa consideri FDT o crema colorata. Este mai mult decat atat. Si, ca sa citez din clasici:) , este un amestec de pigmenti naturali, agenti de hidratare, agenti de intretinere, agenti de fixare, filtre UV toate incorporate intr-un liant neutru a carui textura conduce la tipul fondului de ten, iar acesta confera protectie, hidratare, intretinere, prospetime, rezistenta si nu in ultimul rand o nivelare estetica a tenului.

Eu iubesc fondul de ten si il folosesc de la 15 ani. Bine, ca atunci nu ma fardam zilnic si nici nu imi permiteam cosmetice de calitate. Foloseam FDT de la avon sau oriflame, miss sporty, rimmel... Tin minte ca atunci aveam probleme destul de mari cu tenul, cosuri, etc si cateodata mi-era si rusine sa ies din casa :( si cand am folosit pentru prima fata FDT, am plans de fericire. Am gasit intr-o revista o mostra de FDT l'oreal si am testat de curiozitate si am fost extrem, extrem de happy. Stiu ca ma batea mama la cap si colegele de liceu sa nu mai folosesc pentru ca imi imbatraneste pielea si alte aberatii d-astea culese de pe ulitza ... dar nici vorba sa aplec urechea. eu eram fff fericita ca nu mi se mai vad cosurile si ca am o culoare uniforma si pielea este fina si usor pudrata incat nu-mi mai pasa de nimic...

Zuzele spunea...

Ma bucur ca ai atins subiectul asta pentru ca mai am si acum prietene cu care ma contrazic pentru ca au conceptii invechite si incearca sa-mi tina lectii despre FDT , cu toate ca nu au habar despre ce vorbesc.

Si tot legat de FDT, am facut si o fapta foarte buna in primul an de facultate cand stateam in camin :) M-am imprietenit cu o fata si ea nu se machiase niciodata pana atunci. Avea probleme cu cosurile si era mereu disperata ca ii arata urat pielea, dar nu incercase niciodata FDT, era mai roakera, nu prea o interesau fardurile :)). si eu aveam atunci unul fff misto de la l'oreal. era sub forma de stick, foarte fin si usor pudrat, iar efectul era uimitor. cred ca a fost cel mai bun pe care l-am folosit vreodata si mai bun decat La prairie sau Clinique...imi pare rau ca nu mai exista. In fine, si am machiat-o intr-o zi si a fost foarte incantata de rezultat si de atunci, foloseste zilnic FDT :) si acum imi multumeste ca i=am deschis ochii :) si ca am transformat-o intr-o domnisoara:)) asa imi spune! :)

Si, ca sa inchei, I LOVE FDT! E ca aerul pentru mine :)))

PS: acum sunt cam trista pentru ca mi s-a terminat, sunt aproape pe zero cu FDT :((( as fi vrut sa-mi cumpar Shiseido de care ziceai tu adela, dar stau cam prost cu finantele, asa ca o sa-mi iau tot Vichy...cred... Mai ai vreo idee de FDT bunicel cam pe la 500 mii?

Ella Gheorghiu spunea...

Nici mie,nici mie!Am tot auzit acest gen de comentarii din partea unor colege care nici cu cunosc cuvantul machiaj,ce sa mai zicem de fdt.Am tot intrebat medicii dermatologi si toti mi-au zis ca fdt e o necesitate pt. ca ajuta ca praful de pe strada sa nu fie absorbit de tenul tau.

Roxana spunea...

Nici eu nu cred in aceste teorii. Mai ales iarna sau in club, fondul de ten imi protejeaza fata de iritatii, inrosiri si alte asemenea reactii la factori externi.

Anonim spunea...

Nici mie nu mi-e frica sa-l folosesc. Precizez ca-l folosesc inca de pe la 15 ani, in fiecare zi, pentru ca tenul meu este afectat de acnee. Pe langa tratamentele de riguare impotriva acestei boli, folosesc si fond de ten non-comedogen, fara ulei, etc si niciodata nu uit sa ma demachiez. Asa ca rau nu are cum sa-mi faca. Dimpotriva, mi se pare ca regleaza anumite probleme.

lorenabr spunea...

Hi,
Super articol:). Fondul de ten e super ok. Nu am avut niciodata probleme. NU il folosesc zilnic, dar atunci cand il aplic trebuie sa fie de buna calitate. Folosesc fond de ten de la Shiseido. E mai scump dar se merita.

adela sirghie spunea...

Alina, bine ai venit pe beautynews, te invit si la Testimonial daca ai timp.
Si mie mi se irita tenul daca nu folosesc fdt cand ies afara. Cred ca din cauza prafului, a noxelor...
Multumesc mult pentru compliment:)

adela sirghie spunea...

Maria, te rugam sa ne spui si varsta ta:)
sunt sigura ca avem multe de invatat de la tine!

adela sirghie spunea...

zuza g, mie imi plac produsele rimmel(au fdt bun) si am inteles ca si color adapt de la max factor este bun, avem o cititoare care este fan, o rugam mult, daca citeste, sa ne dea info mai multe.

adela sirghie spunea...

Roxana, bine ai venit pe beautynews!
Te astept si la testimonial daca iti face placere.

adela sirghie spunea...

lorena, si mie imi plac produsele shiseido!
chiar am un testimonial pe rol, noul Zen, te invit cu mare drag daca ai timp, sa participi si tu.

Butterfly spunea...

Mie mi-a zis cosmeticiana sa nu mai folosesc fond de ten, sa incerc o crema coloranta, daca nu pot fara, am folosit un timp crema aceea dar avea un miros oribil si in plus imi facea pielea lucioasa, asa ca am revenit la fondul de ten, deci ce ne facem cand oameni care ar trebui sa se priceapa te indruma gresit?

cmaria spunea...

Chiar virsta ta!
Sunt sigura ca si tu ai folosit si stii cosmeticele din a-2-a jumatate a anilor '80 (putinul care se gasea la noi si cam ce putea aduce din afara un prieten sau o "cunostinta"), din anii '90.
Mie dor de samponul Caola cn ou (care mie imi facea parul superb), cum am mai spus pudra Caron si cind nu o gaseam, pudra Gerovital,creme Yves Rocher aduse de o doamna care putea sa iasa -si de la care am luat si un parfum Nina Ricci-, cremele Pond's si dupa aceea: Icone sebum control de la Dior (cit regret ca nu se mai produce), pudra Arcancil,rujul Hawai rose transparent tot de la Arcancil si lista poate continua.

Magda spunea...

eu folosesc fond de ten cam de 1 an si ceva.inainte consideram ca nu am nevoie dar mai tarziu cand tenul meu a avut probleme serioase, am inceput sa-l folosesc.

imi acopera imperfectiunile si reprezinta o bariera intre tenul meu sensibil si praful de afara.

so...nu imi e frica de fondul de ten




P.S:ce dor mi-a fost sa scriu pe acest blog

Gabriela spunea...

Buna!Am inceput sa folosesc fond de ten de pe la 16 ani din cauza urmelor lasate de cosuri si de cearcanele tot mai evidente...Mi se pare ca daca folosesti fdt arati grija fata de tine(daca il folosesti trebuie sa-l uniformizezi si bine).Eu nu pot sa ies din casa fara sa dau putin fond d ten,imi mareste putin increderea in mine ca ma stiu aranjata!

adela sirghie spunea...

butterfly, te cred! si eu am primit niste sfaturi aiurea de la cosmeticiene!
cat despre...de unde sa invatam...hmmm...recomand beautynews by adela sirghie:)
lasand gluma la o parte:) si pe internet este destul de greu sa stabilesti ce sursa este sigura si care este de evitat.
La fel ca la saloanele cosmetice.

adela sirghie spunea...

maria, ma bucur nespus ca avem aceeasi varsta si ca am impatasit aceleasi impresii despre nina ricci, caron si arcancil pe vremuri. Sunt peste 20 de ani de atunci. Greu de crezut, dar sunt amintiri si bucurii nepretuite si de neinteles in vremurile de acum
Eu de multa vreme nu am mai auzit nimic de Arcancil, dupa Revolutie cumparam produsele lor de la Coleus.
Ai dreptate, ce vremuri...

adela sirghie spunea...

magda, tu la varsta ta esti o fata foarte inteleapta, draga mea!
uneori uit ca ai doar 19 ani...

adela sirghie spunea...

Gabriela, eu cred ca e o mare bucurie sa te trezesti dimineata, sa te asezi frumos si relaxat in fata oglinzii si sa te faci mai frumoasa! Sincer, mereu gasesti cate ceva de ascuns( mai mic sau mai mare).

Anonim spunea...

Folosesc fdt de ani buni, mai ales ca am oarece vinisoare sparte, stiitu, ten sensibil, etc; in rest, pentru varsta mea, 53!!!, tenul meu e ok, nu e pielea lasata si mi se spune ca nu arat varsta; whatever; ma simt bine in pielea mea; eu folosesc Max Factor, dar daca imi poti recomanda ceva mai bun pentru acoperire, m-as bucura; imi place mult blogul tau, e de mare folos pentru tinere, dar si pentru babute, ca mine.

adela sirghie spunea...

Pt Anonim: bine ai venit pe beautynews, ma bucur ca imi citesti blogul si ca gasesti lucruri interesante pe el.
Si mie imi place Max Factor, cred ca stick-ul are cea mai mare putere de acoperire.
Mie imi plac mult produsele lor, daca te impaci bine cu el, nu ai de ce sa il schimbi.
Daca totusi vrei sa incerci si alte marci, mie imi plac Eddie Funkhouser si Yves Rocher.

Gaby spunea...

Eu nu m-am dat prea des cu fond de ten, pe la 20 de ani am pus prima dată pe faţă fond de ten. Clinique îmi place din cele lichide, nu-l simt pe piele şi arată tare fain pielea şi Colorstay, în rest prafuri minerale, sunt fană.

cmaria spunea...

Da, in anii '90 (parca incepind cu '92, parca), eu le luam de la Ina -de la Sala Palatului-.Cind luam bursa veneam si imi luam ce era pe terminate (ma stiau: pudra nuanta natural sau piersica si rujul- aceeasi nuanta- de la Arcancil si serul CD); erau scumpeee..., dar ma ajuta si mama, care este intotdeauna pt lucruri de calitate).

Anonim spunea...

Merci de recomandari; si multe articole inainte! sys(anonima de ieri)

adela sirghie spunea...

sys, te mai astept pe beautynews!
te invit cu mare drag si la testimoniale daca ai timp si iti face placere.
xoxo

adela sirghie spunea...

imi aduc aminte ca mergeam la Ina de la Sala Palatului ca la un fel de templu.
imi doream toate produsele de acolo, absolut toate, Doamne ce nebunie!
Acum nici macar nu mai stiu daca acel magazin Ina mai exista.
Daca da, o sa intru sa cumpar ceva, asa, de dragul vremurilor de altadata:)

Anonim spunea...

ce parere ai Alina,de crema coloranta?este adresata mai mult celor tinere?te pup

adela sirghie spunea...

@Anonim:crema coloranta este o solutie de mijloc, mie mi se pare o idee foarte buna, insa trebuie sa tii cont ca nu are putere de acoperire. De aceea se si numeste crema coloranta, are rolul de a hidrata, si a uniformiza putin tenul. Unele creme colorante au si spf.