vineri, august 7

bugetul meu de beauty si criza


De cand cu criza, am devenit mai cumpatata. Nu numai cu partea de beauty, dar si cu tot ceea ce intra la categoria shopping in general. Nu mi-a placut niciodata sa dau iama in magazine, sa rascolesc cosuri in cautare de chilipiruri. Cred ca am incercat de cateva ori, dar cum nu am gasit ceva sa imi placa, am renuntat. Nu mi-am cumparat a cincea crema de corp doar pentru ca venea la oferta cu apa termala si impreuna aveau 15% reducere. Cand ma certam cu sotul meu nu fugeam repede sa imi cumpar de urgenta toata gama de la Princess Vera Wang doar asa, ca sa imi treaca de urat si de draci dupa-masa, in arome vanilate aromaterapeutice si sa imi creasca self esteemul. Stiu multe fete care atunci cand sunt suparate, se iau la harta cu iubitul, vecinul de bloc, sora geamana sau parintii, fug repede sa isi cumpere ceva, orice, de la Chanel, Dior sau Lancome...macar o oja sau un creion de buze, chiar daca nu au nevoie si nu il vor folosi. Nu am mers niciodata la cumparaturi nervoasa sau suparata sau pentru ca pur si simplu aveam niste bani in plus. Cand ma pregastesc sa merg prin magazine sunt fericita, zambitoare, calma si linistita.

M-am gandit intotdeauna bine de tot: ce imi lipseste, pe ce dau banii, cati bani vreau sa dau. Daca vreau sa fac economie ma gandesc in felul urmator: am nevoie de o mascara f buna, o gasesc la Shiseido, costa 100 ron(nu stiu pretul exact, aproximez)dar e criza, deci sunt intr-o perioada de saving money, cumpar de la Max Factor 2000 calories, care e la fel de buna, costa 36 ron(tot aprox). Si ce daca trec de la high end la mass market? Data viitoare cand mi se termina mascara, poate voi avea iar bani de Shiseidio si va fi sarbatoare!

Cand plecam in vacanta, imi placea sa imi reinoiesc sau sa inmultesc produsele de pe masuta de toaleta: o crema noua, de obicei o marca pe care nu o gaseam in Romania, un parfum de nisa, o masca pentru tenul gras, suplimente alimentare(eu le trec tot la beauty) Anul acesta a fost altfel. Am considerat ca am crema si parfum-si asa si era, aveam, la machiaje nu imi lipseste nimic, pastilele de beauty de la Imedeen mi s-au parut foarte scumpe, deci cele de drojdie de bere mi s-au parut suficiente, combinate cu multivitaminele pe care le am de cateva luni si nu le-am terminat nici acum. Am decis asadar, sa nu imi mai cumpar nimic decat in momentul in care mi se termina. Mi-am facut o wish list imaginara, pe care am trecut fel de fel de dorinte, pe care sper sa le pot indeplini la un moment dat, cand masuta mea de toaleta se va mai elibera.

Deocamdata nu am renuntat la nimic, dar am hotarat sa folosesc tot ce am si tot ce stiu: epilatul, manichiura, coafatul mi se par floare la ureche!
Asadar, recunosc: criza mi-a afectat bugetul de beauty si comportamentul. Repet, nu imi lipseste nimic, dar daca inainte ma uitam de doua ori, acum ma uit de vreo cinci. Voi cum ati reactionat? Cum va manageriati bugetul de beauty in vreme de criza? Ati facut vreun sacrificiu?

9 comentarii:

maalina spunea...

iata un subiect care imi da emotii... CRIZA. ma intreb de ce a trebuit sa o traiesc si pe asta, dupa ce am trait in comunism, dupa ce am trait o revolutie, dupa ce am strans cureaua dupa revolutie, dupa ce am mancat cartofi prajiti in facultate de ajunsesem un sac de amidon, dupa ce, dupa ce...
Acum a venit momentul sa traiesc si aceasta criza care imi ordona sa nu dau iama prin magazine decat o data pe luna si atunci cu mana strasa ca un avar...

Da, acum cheltui mult mai putin si ma gandesc ca aceasta nenorocita de criza va mai tine inca trei sau patru ani. stii ceva in sensul asta?

Cya spunea...

N-am fost niciodata mana sparta.Regula mea de shopping: lasa sa treaca o noapte, daca si a doua zi iti sta gandul la acel obiect - ia-l!Sustin economia romaneasca consumand produse autohtone.Adica ce, Farmec/Elmiplant/Dr Soleil/etc sunt de lasat?

E overrated subiectul asta cu criza.E criza in ce sens, ca nu ne putem destrabala cumparand produse de marca rasunatoare la preturi mari raportate cu veniturile noastre?O nemtoaica/americanca/japoneza poate spune ca e criza ca nu-si mai permite sa dea 10% din venit pe produse beauty Chanel/whatever, dar o romanca din cel mult middle class daca si in prezent plateste intre 2-5milioane lei vechi pe luna pe produse de infrumusetare dintr-un salariu de 25mil lei vechi de exemplu, asta ce se cheama ca e?Pentru ca in niciun caz nu - criza.

My point is: noi am trait si traim intr-o continua "criza".Atata timp cat salariul mediu la noi e mai putin de jumate(daca nu chiar un sfert) din cel al unui occidental, e neghiobie si o nedreptate crunta ca platim produse cu preturi europene.Cu alte cuvinte, mai rau de atat nu prea se poate.Cheer up!

adela sirghie spunea...

pt madalina: of, nu stiu cat o sa mai tina! dar cred ca vor fi efecte de lunga durata, chiar daca se va anunta la un moment dat, oficial, incetarea ei.

adela sirghie spunea...

pt Cyanilla Latte: si eu am regula wait the second day. In prima zi merg in magazine, vad lucruri frumoase, vin acasa, ma gandesc daca merita sau nu, daca am sau nu nevoie, apoi a doua zi, merg sa cumpar-doar daca a trecut testul.
nu imi place deloc termenul de shopping de genul intri in magzin si nu pleci decat atunci cand nu mai ai bani sau nu mai poti duce pungile.

SoSheSays spunea...

Mie imi vine sa rad cand citesc asta cu mersul la shopping cand esti suparata...numai de as putea..!! si pentru Cyanilla, ce 25 mil vechi unii nu au atat, ce atat e salariul minim pe economie? Sau chiar mediu??...Poate impozabil.Anyway eu acum am terminat facultatea nu am nici un salariu inca. Si mai frumos. Daca as avea un salariu ca lumea nici nu m-as uita cat dau pe cosmetice...oricum nu exagerez. Am, nevoie doar de the basics...

Cya spunea...

@NotBeautyfulEnough: am o prietena care lucreaza in IT in Galati, si atat castiga, 2500lei.De middle class vorbeam,ca noi astia din (upper-)low class oricum dam banii decat pe basics si doar din cand in cand mai spargem o suma mai mare pe vreun moft.Zici ca nu te-ai uita la bani cand cumperi cosmeticale, dar asta poate decat daca nu ai si alte cheltuieli gospodaresti.Statistic vorbind s-a dovedit ca cel mai mult dam pe mancare.

Eu cel mai mult bag in par, pe produse de indreptare(masca, balsam leave-in, anti frizz si spray finisare).Farduri cumpar mai rar, ca tin mult din ele.

adela sirghie spunea...

pe mine fardurile de ochi ma tin foarte mult, cred ca mai degraba se invechesc decat se termina.
cel mai des cumpar demachiant de ochi, este produsul care mi se termina cel mai repede.

SoSheSays spunea...

Da cel mai mult dam pe mancare Cyanilla eu inca nu am un venit dar ce primesc dau numai pe lucruri gen cosmetice, haine inca nu imi port singura de grija.
Inca dar din toamna se vor schimba lucrurile...imi iau serviciu dar Dumnezeu stie daca voi ajunge aproape de salariul prietenei tale..

Anonim spunea...

Buna,


subscriu si eu ...tarziu dar o fac

pe mine personal criza nu m-a afectat, salariul este acelasi(bonusarile au mai scazut putin)...deci nu simt, insa tot auzind si simtind criza din alte puncte de vedere parca m-am molipsit si am devenit mai atenta.Inainte de a avea copii eram mai cheltuitoare insa odata cu aparitia lor m-am schimbat si acum si cu criza ...deja sunt mult mai atenta.

In genere in materie de beauty nu cumpar decat cand se termina ceva``, parfumurile nu ma mai atrag(pe vremea cand din salariu imi puteam achizitiona doar un parfum Oriflame,ce fita,imi doream o masuta plina cu parfumuri...dopo cand salariul a crescut au aparut si pafumurile pe masuta...iar acum mi-a pierit cheful, nu stiu de ce, momentan am doar 2 ),cremele ...aici merge o parte din venitul meu:)....

epilat(mai putin brate) acasa
coafat(eram genul abonament la coafor...pt ca parul este moale,imi argumentam eu) dar de aproape un an am devenit specialista(vorba vine) si ma descurc si singura

manichiura -am gel si merg odata pe luna(pt mine care frec baile de le rup :) si la job tb sa arat impecabil(asa vreau eu) , gelul este cea mai buna solutie)

pedichiura -odata pe luna ...in rest mai retusez eu

cosmetica -tratament facial odata pe luna


...cred ca te-am innebunit

Anonima care citeste arhiva