luni, septembrie 20

bugetul meu de beauty si criza

Una dintre cititoarele blogului, Anca, pe care nu o cunosc personal, mi-a scris un comentariu la postarea cu Hierbas de Ibiza(parfum pe care eu l-am cumparat cu 30 de euro din Mallorca). Ea gasise acelasi parfum intr-unul din boutique-urile cu dichis din Bucuresti, dar pretul era 417 Ron. Dezamagitor, asadar. Apoi, a doua zi, Zuza G m-a intrebat daca stiu unde gaseste gama L' Artisan Parfumeur. Stiam, iar Zuza G a intrat pe acel site si mi-a scris apoi ca produsele vandute online in Romania au un adaos mai mare cu 50 de euro decat cele de pe site-ul din strainatate. Iarasi, dezamagitor.
Sigur, in Romania nu se vand cantitati mari de parfum, cum se intampla in cazul magazinelor din strainatate. Deci cantitatea pe care o importa Romania este mult mai mica decat cea livrata in tari cu traditie solida de mari consumatori. Cu un TVA de 24%, un pret ceva mai mare poate gasi anumite justificari. Dar cand adaosul este mult prea mare, incepi sa te simti pacalit. Luat de fraier. O senzatie pe care o simti destul de acut chiar daca ai alocat un buget mare pentru fashion&beauty. O senzatie pe care o simti dureros daca ai un buget mic alocat acestor mici placeri si rasfaturi. O senzatie de revolta chiar.
Am spus-o de multe ori pe blog: nu cumpar parfumuri din Romania, imi rezerv bucuria cumparaturilor pentru zilele de vacanta. Nu iau fiecare magazin la rand, nu colind zile in sir asfaltul comercial, dar imi place sa vizitez si sa cumpar din cateva boutique-uri. Imi place sa ma imbrac/machiez/parfumez si sa recunosc un lucru pe care l-am cumparat de la Viena, Barcelona, San Sebastian, Brugge sau o alta destinatie cu amintiri frumoase. Imi plac lucrurile in care recunosc patina istoriei mele personale.
Vacantele sunt o optiune, site-urile online sunt o alta optiune, apoi mai poti ruga, in caz extrem, o prietena care pleaca in strainatate.
Daca preturile nu sunt compatibile(nu ma refer aici la trei-patru euro euro, ci la sume mari), sfatul meu este sa nu cumparati din Romania- decat daca este absolut necesar!


DON'T USE WITHOUT MENTIONING THE SOURCE!

16 comentarii:

iguanitza spunea...

Trist :(

Ema, Brasov spunea...

Ce nu e scump in aceasta tara saraca?

Zuzele spunea...

Cu siguranta, asa vom face!:)
Eu am auzit de L'Artisan intr-un film cu Demi Moore, ea fiind o femeie foarte bogata care isi permitea numai lucruri luxoase si era admirata pentru haine, bijuterii, pantofi, parfumuri. Si la un moment dat, si-a gasit o prietena cotrobaindu-i prin dulap in cautarea parfumului perfect pentru intalnirea amoroasa pe care urma sa o aiba:) Si respectiva stia ca Demi are L'Artisan asa ca a implorat-o sa-i imprumute si ei parfumul. Mai apoi, in timpul scenelor de amor care au urmat, amorezul era profund impresionat de parfumul domnisoarei si nu mai contenea cu laudele si, in respectivul extaz a intrebat-o ce parfum are. Iar ea, printre onomatopee, i-a spus foarte mandra: "L'Artisan!":))
In secunda urmatoare eram pe net cautand acest parfum. Nici nu credeam ca exista, dar am fost placut surprinsa cand am aflat ca da, si nici nu costa o avere.
Pe site-ul oficial, un parfum de 100 ml costa 90-100 euro. Daca ar fi sa compar cu Dior Addict sau Angel care este mai scump si este un parfum de serie, cumparat din orice boutique, atunci, acest select L'Artisan nu mi se pare exagerat.
Eram curioasa daca se gaseste si la noi si tu m-ai luminat :), insa intrand pe site-ul parfumeriei respective, am aflat cu indignare ca preturile sunt ridicate cu 50 euro.
Adica inteleg ca o fi adus de la Paris sau Londra, insa chiar sa coste atat de mult transportul incat pentru fiecare parfum sa adaugi inca 50 de euro, mi se pare chiar nesimtire.
Iar sa ceri in Romania acest pret pentru un parfum pe care il vinzi intr-un boutique inghesuit cand in buricul Londrei il iei cu 50 de euro mai putin, e la fel, o nesimtire.
Asa ca, din partea mea, pot sa stea cu parfumurile acolo pe rafturi pana expira, pentru ca le-as comanda pe net, chiar si daca trebuie sa platesc o oarecare taxa de transport, si tot nu vreau sa fac vanzare romanilor care sunt in stare sa ia pielea de pe tine si nu-si vad niciodata lungul nasului!

Dana spunea...

Nu ne zici si noua unde sunt boutique-urile care merita vizitate? :D

Ana-Maria spunea...

Si eu sunt f dezamagita de preturile practicate in Romania. Vreau sa imi cumpar un ondulator. La noi costa 450 lei, in USA 50$. :(

Raluca spunea...

Pe langa ca sunt scumpe, citisem acum ceva vreme pe un alt blog de autor cum ca multe dintre parfumurile care se gasesc in Romania ar fi fake-uri, nicidecum cele reale, pe care le gasesti la Roma sau Paris.

Eu am observat acest lucru in special in cazul cosmeticelor, cand acelasi produs, aceeasi marca - sunt complet diferite, de o calitate net inferioara, daca sunt cumparate dintr-un magazin autohton fata de cele de afara.

Andreea TT spunea...

Zuza, m-ai facut curioasa! Voi merge si eu sa testez parfumul.
Poate ne spui si cum se numeste filmul atat de inspirational, pleaseeeee....

Unknown spunea...

Traim in Romania..

Zuzele spunea...

Andreea TT, "The Joneses" se cheama filmul:) Enjoy

Eliza spunea...

Corect ...
nu stiu de ce in Romania multe produsele sunt mai scumpe ce pe Chanps- Elisse ... huuuh :(

Pisik spunea...

Si eu am senzatia asta - din pacate. Nu numai preturi mai mari, dar si produse de calitate mai proasta sau mai rau, incercate.
Am indraznit sa cumpar online niste oje OPI si am luat cu 250 de ron 2 tratamente si 2 oje, livrare in 4 zile, direct la usa mea de pe hqhair.com.
Un rimel dr.Hauschka m-a costat 60 de lei in Europa si 100 lei in tara. De ce? exista TVA, transport dar la asta preturi pana la urma cui mai vinzi?

Voi de pe situri ati comandat produse si ati fost multumite?

Andreea TT spunea...

Multumesc Zuz!
Am citit cum ca L'Artisan ar fi parfumul preferat al lui Demi si al Madonnei (eau de tubereuse). Tare sunt curioasa sa-l adulmec saptamana viitoare...cu toate ca din descriere pare a fi un parfum dulceag, mai de seara, iar eu nu sunt 100% fan...

Zuzele spunea...

Andreea, Nuit de Tubereuse cica este parfumul ideal pentru ziua/noaptea nuntii :) Costa 100 euro/ 100 ml pe site-ul L'Artisan. Nu exagerat, zic eu...

Iata si descrierea lui:

With NUIT DE TUBEREUSE, L’Artisan Parfumeur, the daring alchemist, working with master perfumer Bertrand Duchaufour, offers a new and tender look at tuberose, darling of the night. A contemporary tuberose - a secret, almost narcotic perfume you want to feel on your skin, with an attraction that expresses itself according to the moment and the way it evolves on the skin, in multiple and astonishing ways.
Built around an absolute of tuberose, this magnificent perfume magnifies every single facet of this mysterious, ambivalent flower. The top note is delicately spicy (a hot and cold bouquet of cardamom, clove absolute, pink berries and pepper) and citrus fruits which turn to velvet beside sweet notes of tender but highly narcotic white flowers (tuberose, orange blossom and ylang-ylang). Rose takes its place in the form of essential oil and absolute to give the floral heart notes warmth and color. Mango gives it that touch of sparkle. An almost mineral vibration that emanates from tuberose root mingles with angelica in an unusual harmony. Gorse absolute strengthens its mellow but slightly tangy aspect. And its base vibrates in concert with an ensemble of rare woods ranging from sandalwood to pallissander, glazed with sensual musks and enveloping balms (benzoin, styrax)
Nuit de Tubéreuse, the perfume of a secret summer night in Paris. A luminous harmony built around the ambivalence of tuberose, pure and innocent, poetic in its exaltation and an almost narcotic sensuality.
Family : Florale épicée boisée
Blend : épices, Tubéreuse, bois

adela sirghie spunea...

@Dana, nu prea imi dau seama la ce te referi: vrei adresa acestei parfumerii?

Dana spunea...

Adela, da, ar fi bine sa zici adresa sau numele. Cred ca ar trebui sa promovam locurile ok de shopping de parfumuri/cosmetice/haine, pentru ca din pacate, aud de din ce in ce mai multe experiente neplacute in magazine.

adela sirghie spunea...

@Dana, sigur, asa o sa fac. Pot sa intri pe postarea de azi, pentru haine:)
Urmeaza si altele, desigur:)