marți, februarie 1

Fumatul dauneaza si frumusetii!!!


De curand, i-am povestit unei prietene, Camelia, o mica intamplare, pe cat de comuna si banala, pe atat de pliiina de invataminte, asa, cam ca un pepene...
Aveam o intalnire in centru, in Dorobanti si am stabilit cu persoana cu care urma sa ma vad sa stam la povesti nemuritoare, in jurul unei cafele. La Paul- am spus eu. Nuuu, nu la Paul, zice ea, speriata si putin revoltata ca nu stiu asa un lucru elementar, ca la Paul nu se fumeaza! Biiineee, am cedat eu, moale ca o plastilina... Haide la BT Cafe, susura ea victorioasa, ca acolo se fumeaza! 

Eu nu fumez si nu am fumat niciodata. Ba chiar ma deranjeaza foarte tare fumul inecacios de tigara, am impresia ca mi se lipeste de par, de haine, de piele, de globul ocular, de plamani. Dupa ce stau o ora intr-un local plin de fum, ma pisca ochii, mi se face rau si am senzatia ca sunt murdara.
Dar am fost invatata sa tolerez fumatul, sa cedez de fiecare data cand am in fata mea un fumator inrait. Care pretinde intelegere si nu are deloc chef sa stea o ora intreaga fara sa aprinda si sa savureze o tigara. Intr-un fel, fata cu care ma intalneam credea ca e de la sine inteles ca eu, Adela- care- nu- fumeaza, trebuie sa ma conformez si sa nu ma impotrivesc dorintei ei legitime. Ei bine, eu nu ii gasesc fetei nicio vina. Singura vinovata sunt eu. A fost un moment in care puteam sa ii spun ca eu nu intru intr-un local mic si inghesuit unde se fumeaza, ca daca vrea la cofetarie-bine, daca nu-sa ne vedem in parc. Dar momentul acela trecuse repede, cu multa moliciune din partea mea si nu am fost pregatita sa ma  impotrivesc. Dorinta ei de a fuma a fost mai mare decat puterea mea de impotrivire in acel moment. Mi s-a parut de bun simt sa cedez eu, sa merg eu intr-un loc pe care l-am socotit dezagreabil datorita fumului, iar ea sa fie fericita.

Deci i-am spus concluziile mele Cameliei si ea m-a rugat sa scriu pe blog aceasta micuta intamplare. "Stiu ca nu are nicio  legatura cu beauty dar trebuie sa o scrii" m-a indemnat ea.
Si totusi, intamplarea de mai sus are legatura cu partea de beauty. In primul rand, are legatura cu sanatatea, iar fumatul pasiv este la fel de nociv ca cel activ. Si iata doar cateva neajunsuri la care iti supui tenul atunci cand fumezi:

Fumatul produce imbatranirea pielii inainte de vreme. Fumatorii au o piele cu aspect imbatranit prematur-si asta din doua mari considerente:
1. fumatul predispune la aparitia ridurilor deoarece distrugerea fibrelor de colagen duce la pierderea elasticitatii si supletii pielii. Astfel pielea isi pierde din fermitate si se increteste sub actiunea muschilor subcutanati care de-a lungul anilor devin din ce in ce mai puternici 
  2. fumatul altereaza culoarea tenului care devine mai palid, mai tern, mai lipsit de stralucire, gradul de hidratare al pielii scade si ca urmare pielea devine mai uscata.
Efectele se datoreaza pe de o parte scaderii aportului de oxigen din sangele care iriga pielea si pe de alta parte activarii unor cascade enzimatice (metaloproteinaze) care au ca efect final alterarea fibrelor care dau fermitatea pielii – fibrele de colagen. Efectele sunt ireversibile, incetarea fumatului duce la stoparea procesului in stadiul la care s-a ajuns.
Eu m-am hotarat sa nu mai cedez asa de usor, sa ma opun si sa incerc variante care sa fie si pe placul meu. La urma urmei, nicio prietena de-a mea nu o sa moara daca nu fumeaza o ora-doua!


LATER EDIT: Daca vreuna dintre cititoarele blogului meu fumeaza si in urma acestui articol decide sa termine cu acest mic viciu, as fi tare fericita, iar tenul ei va fi mult mai frumos:)

23 de comentarii:

Ale spunea...

daca ar fi numai atat!dinti ingalbeniti si mirosul pe care din gura il mai atenuezi cu o guma de mestecat,dar din par si maini...
sa eviti pe cat posibil locurile cu mult fum!am 21 de ani si pot sa numar pe degete de cate ori am fost intr-un club,ca sa nu mai spun ca de 2 ani de cand stau in bucuresti nu am frecventat niciun club fitzos sau mai stiu ce pub.Pana mai acum o luna eram ca o fumatoare in facultate,inspiram fumul colegilor care fumau pe hol-efectiv nu mai vedeai de fum(chiar daca au locuri special amenajate pentru fumat).Acum se perinda niste paznici pe la toate etajele-care fac treaba buna de altfel.

Adelina Eneșca spunea...

Nici eu nu sunt fumatoare si cel mai tare ma derajeaza ca inca se fumeaza in unele locuri unde se serveste mancare. In familia mea nu fumeaza nimeni si atunci cand sunt undeva unde se fumeaza mi se inrosesc ochii, ma ustura nasul si imi vine sa adorm. Tigarile nu aduc niciun beneficiu iar frumusetii chiar ii dauneaza, am vazut acest lucru la multe femei, unele chiar foarte tinere.

anaioana_ciceoi spunea...

eu sunt foarte revoltata in legatura cu fumatul. stau in timisoara si in afara de partea de nefumatori de la starbuck's nu am unde bea o cafea sau orice fara sa si fumez fara voia mea vreo 10 tigari. si partea si mai rea e ca acum a aparut moda trabucurilor:(. sincer, eu cred ca toti fumatorii care nu se pot abtine de la tigari in locuri publice sau locuri nedestinate fumatorilor sunt mari nesimtiti. iar daca protestez la faptul ca cineva fumeaza, eu sunt the bad girl pentru ca tin la sanatatea mea si...la mirosul meu. pana si mall-ul miroase a tigari deoarece toata lumea fumeaza in cafenelele alea "in aer liber". tare as vrea sa fie aplicata legea cum trebuie si amendati fara mila toti patronii de localuri care permit asa ceva..

Georgiana spunea...

Eu nu suport tigarile de mica... tata a fumat timp de multi ani si a avut niste probleme de sanatate, pe care asa mica cum eram, le-am constientizat si mi-am spus "eu n-o sa fumez niciodata!" Vorba ta, Adela, cand merg intr-un local unde se fumeaza plec cu sentimentul ca-s murdara, ca am corpul acoperit de o pelicula de boala. Chiar nu pot sa inteleg si nu am mila fata de cei care nu pot sa petreaca o ora, doua, fara sa-si mai aprinda o tigara. Ma deranjeaza enorm sa trec prin scara blocului si sa nu vad treptele de la fum, sa-l inspir, sa stau langa fumatori.
De fapt, am o repulsie fata de tigari cum nici nu pot descrie in cuvinte, iar daca as face-o, as parea o ticaloasa si-o nedelicata, deci ma abtin. In orice caz, pe langa gustul groaznic, mirosul hainelor, parului, mainilor si orice prejudicii aduse pielii, sanatatea e afectata prea mult si prea fara rost. Ultima oara cand am acceptat sa ies intr-un local unde se fuma, am asistat crispata si cu ochii inlacrimati de la atata fum, cum 2 persoane de la masa si-au aprins tigara dupa tigara, sa tot fi fost 20. Mi-a fost rau si am jurat ca nu mai fac astfel de sacrificii din amabilitate. Nu mai spun cat costa mizeriile alea...

adela sirghie spunea...

Eu nu imi dau seama cum, dar s-a creat sentimentul ca cei care nu fumeaza ar trebui sa fie intelegatori cu cei care fumeaza, nicidecum invers cum ar fi normal. Cel care fumeaza este cel care agreseaza. Avem din nou de-a face cu puterea marketing-ului. Iiti creaza impresia ca nu poti trai fara tigari, apoi dai bani companiilor de tutun toata viata.
Sigur, ai tot dreptul din lume sa fumezi. Si trei pachete pe zi. Nimeni nu are nimic impotriva acestei alegeri personale.
Dar cred ca cei care nu fumeaza si au ales un stil de viata sanatos ar trebui sa fie mai atenti, sa caute sa refuze politicos si sa fie pregatiti sa o faca.
Cum spuneam, una este sa fii in parc cu o prietena care fumeaza, alta e sa stai inchis intr-un bar stramt doar pentru ca ea e fumatoare.

Anonim spunea...

Tocmai am venit de la Londra, unde nu se fumeaza nicaieri!!!!! In nici o cladire, in nici o incapere, in nici o cafenea, nicaieri, este complet interzis si ilegal. Era perfect! Pe strada au voie sa fumeze si mai vezi asa din cand in cand pe cate unul dar fiind in aer liber nu te deranjeaza deloc. Se pare ca si la noi s-a dat aceasta lege incepand de la 1 ianuarie 2011 dar nu prea stiu cine se supune si ce li se intampla celor care nu se supun. Probabil ca nimic!

Anca spunea...

Mi se intampla de multe ori chiar sa iau masa in oras cu cate o prietena fumatoare, si in timp ce eu mananc ea sa-si aprinda tigara...nu imi place si nici nu mai pot savura mancarea... o data i-am zis uneia...stii ma deranjeaja fumul ma inec...etc etc. Ce credeti ca mi-a zis? asta si gata.

Anonim spunea...

Printre atatea comentarii ale doamnelor care urasc fumatul, poate ma primiti si pe mine cu o altfel de opinie:))

Mie nu mi-au placut niciodata exagerarile, generalizarile si extremele.
Fumatul este nociv, e adevarat. Asa cum si cartofii prajiti sunt nocivi. Asa cum si otrava care iese din tevile de esapament este nociva. Asa cu multii decibeli din marile orase sunt nocivi, asa cum sedentarismul e nociv, zaharul e nociv,grasimile-s nocive.
Dar..e vorba de cantitate si frecventa!

Pe de alta parte, daca mananci cate 10 linguri de zahar zilnic, ai sanse crescute de a face diabet, dar nu e garantat ca faci! Daca fumezi 10-20-30 tigari, poti face cancer la plamani, dar nu e garantat ca faci! Daca esti sedentara poti deveni obeza, dar nu e garantat ca devii. E simplu, totul sta sub semnul lui ´´poate´´, ca certitudini avem putine.

Este o moda acum, un hei-rup impotriva celor care fumeaza. Ii catalogam ca fiind imbatraniti prematur, cu dintii galbeni, pielea ridata, spunem despre ei ca put, ca ne pun viata in pericol(??!!) si asa mai departe.
Astea sunt exagerari si rezultate ale unai campanii agresive anti-fumat, pe care ne vedem cumva obligate sa ne-o insusim, in numele sanatatii si frumusetii fara de cusur.


Cunosc fumatoare care arata de o mie de ori mai bine decat multe nefumatoare. Si nu put.Cele care nu se spala put, fie ele fumatoare sau nu!
Si nu imi pun mie fumatorii viata in pericol, nu mai mult decat alte lucruri cu care-s bombardata zi de zi: chimicale, E-uri, tevi de esapament, stranutul vreunui tampit care nu pune mana la gura, mancarea care o servesc intr-un restaurant a carui bucatarie este infecta etc,etc.
Daca ma simt pusa in pericol de tigara vreunei prietene sau a vreunui client din nu stiu care restaurant, NU merg in acel loc unde se poate fuma. Simplu. Ma duc la cofetarie.
Daca simt ca ma sufoc si nu mai pot de atat fum intr-o incapere slab ventilata, PLEC.Sunt lucruri pe care le putem controla, nu? Atunci de ce aruncam pisica in ograda vecinului?Lasa-l pe vecin sa fumeze, treaba lui, nu ma tine legata de el si nu imi sufla fumul in gura.

Oamenii intotdeauna au avut nevoie de o categorie pe care-si pot varsa nemultumirile. Si acea categorie este acum formata din fumatori:)).

Claudia

PS-nu fumez.

anaioana_ciceoi spunea...

Hello again! M-am uitat uitat peste comentariile fetelor si mi-a sarit in ochi cel al Claudiei. Nu cred ca e treaba asa usoara: nu imi place fumul de tigara, plec si gata. Unde anume sa ma duc? In toate locurile este la fel. Sunt locuri destinate fumatorilor si nefumatorilor in acelasi bar. Tine cine seama de asta? Daca ar tine, atunci da...as avea unde sa ma duc. Dar asa toata lumea iti sufla fum in gura cu nesimtire.
Cat despre cofetarie...am 24 de ani. Ma duc sa stau la o cafea cu iubitul si ceilalti copii de 5 ani +bunicii lor? Ma duc in parc cu sticla dupa mine si beau acolo? Ce fac? Nu mai ies din casa?
Asa ca nu arunc nici o pisica la nici un vecin in curte. Daca fumezi, stai la fumatori. Daca nu sunt locuri, du-te in alt loc unde sunt. Esti cu prietenii nefumatori si ai un pic de respect? Stai o ora fara tigara. Nu cred ca se termina lumea... De ce trebuie sa ma duc eu altundeva cand pe perete scrie clar "Nefumatori" si un tampit care se crede cool isi aprinde trabucu langa mine?
Aa..si ca sa vezi unde s-a ajuns, acum cateva luni a trebuit sa imi schimb usa la apartament pt ca un vecin destept fuma..si inca fumeaza in fata apartamentului meu. Cum cu vorba buna nu a mers si nici cu rugamintile administratorului, si evident datul in cap e inca ilegal, a trebuit sa dau vreo 1500 de lei pe cea mai izolata usa din magazin ca sa pot sa stau la mine in casa in aer curat. Presupun ca aici nu mai prea functioneaza faza cu nu imi place fumul, plec altundeva...

Mirabela N. spunea...

"Daca fumezi 10-20-30 tigari, poti face cancer la plamani, dar nu e garantat ca faci!"
Nu este garantat dar este o probabilitate mai mare.
Din pacate cunosc două persoane care toată viaţa au avut această mentalitate. Când au făcut cancer la plămâni s-au urât pe ele însele pentru acest mod de a gândi. Ambele s-au stins în câteva luni de la diagnoasticare.
În altă ordine de idei fiecare face ceea ce crede. Părerea mea este că totuşi fumatul pasiv este mult mai puţin dăunător decât cel activ.

Anonim spunea...

Buna Adela.Este off topic total, dar as vrea sa iti cer sfatul vis a vis de foloserea fdt.Am 33 ani, tenul gras,riduri fine.Folosesc fdt roche posay, si clinique.AM observat ca ridurile par mai accentuate atunci cand ma dau cu fdt.!In acelasi timp, nu pot renunta la el, am ceva imperfectiuni ale tenului (bubite etc)pe care, cel putin la nivel psihic,am senzatia ca fdt le acopera.Oare e posibil ca fdt sa accentueze liniile fine ale fetei(ochi,buze etc) sau sunt intr o grava eroare?Iti multumesc,Elena

adela sirghie spunea...

@Elena: inseamna ca pui prea mult fdt:)

The Fairy's Apprentice spunea...

Ma bucur ca mica noastra discutie intre fete a starnit asemenea comentarii. E total anapoda ca o alegere personala sa creeze asemenea animozitati. Nefumatorii ar trebui sa invete sa spuna NU mai des. Asa cum fumatorii isi impun preferinta, ar trebui sa facem si noi la fel!
Camelia

Rox spunea...

am o prietena care la 22 de ani fumeaza un pachet de tigari pe zi... pe langa faptul ca daca o tine asa nu prinde 40 de ani, tenul ei. desi tanar este deosebit de tern. desi masliniu, a dobandit deja aspectul acela brunet opac al multor fumatori.
pur si simplu doar vazand-o iti dai seama ca fumeaza.

mada spunea...

...
si eu urasc fumul de tigara inca de mica ....mi-aduc aminte cand mergeam cu parintii mei in masina, atunci cand tatal meu isi aprindea o tigara simteam imediat (si daca dormeam, ma trezeam din somn si ii spuneam tatalui meu:Fumezi, ai zis ca nu fumezi!!!)

... mi se pare neplacut si cand merg pe strada si se intampla sa imi vina in nas fumul expirat de un fumator... nu mai zic de atmosfera din unele cluburi si restaurante de unde iesi pur si simplu imputit :(

cat despre fumatoarele care arata bine ce sa zic... poate unele au gene foarte bune si fumatul isi va arata coltii mai tarziu, sau poate pur si simplu sub stratul de fond de ten si blush frumos colorat se afla un obraz galben, insa aparentele sunt salvate ...

..cat despre mirosul fumatorilor ... in fiecare zi la biroul, liftul este plin de persoane care au fost la fumat afara ... indiferent cu ce parfum fin s-au dat, cand deschid gura nu mai are importanta...

Anonim spunea...

Claudia sunt.
Pe pachetele de tigari sta mesajul ´´fumatul POATE..etc si etc..´´ Poate inseamna probabil. NU inseamna sigur. Si repet, vorbim si de cantitate, de frecventa!
Multe lucruri gasesti daca cauti pe google, eu nu le-as lua de bune pe toate:))

Ne pierdem in detalii, important e sa ne amintim urmatorul lucru: suntem responsabili de noi insine. Daca noi consideram ca fumul ne omoara, atunci luam masuri PENTRU NOI INSINE, NU asteptam ca altii, in speta cei care fumeaza, sa ia masuri pentru noi.Este foarte foarte simplu.
Nu ma intrebati pe mine CUM sa mergi la 24 de ani cu familia la cofetarie,daca sa te izolezi in casa si alte exagerari.
Asta este problema fiecaruia, e vorba de alegeri.
Nu-ti convine ca prietena ta fumeaza cand tu mananci? Ii spui. Nu ajungeti la o intelegere? Ai de ales: -faci ca ea sau faci ca tine.Ce atata filozofie?E urat insa cand alegi sa faci ca ea si apoi o barfesti la colturi.

Adela, imi cer scuze ca am declansat reactiile astea, iti spun si de la ce a pornit:
- faptul ca cel care fumeaza este facut in toate felurile, de la imputit la ingalbenit.Fara nicio legatura!
- Faptul ca cele mai multe comentarii pe care le-am citit aici sunt lipsite total de argumente logice. Tot ce citesti incepe cu ´´mie nu imi place, eu nu vreau, as vrea sa..etc´´. Ca la gradinita:)) Ideea e ca daca vrei ceva, e musai sa faci ceva pentru a obtine.Eu defapt in jurul acestei idei am insistat.

Am dat exemple cu chimicalele, cu virusii si bacteriile,cu marlanului care ne tuseste in nas, cu lipsa igienei si curateniei din multe localuri...nimeni n-are nimic de zis:)) O tot dam inainte cu fumatorii..

Sa aveti o zi frumoasa, doamnelor.
Claudia

adela sirghie spunea...

Dragele mele, am vazut ca am ajuns la discutii patimase in problema tutunului, sunt sigura ca este un subiect care a incitat multe persoane(fie fumatoare, fie nefumatoare). Uneori, blogul este ca mess-ul, nu poti cuprinde intreaga problematica. Eu sunt de parere ca ne-am fi inteles mult mai bine daca am fi stat de vorba la o cafea:)

Anonim spunea...

:)) Adela, esti inteligenta, draguta si diplomata. Calitati care sunt ca aurul.

O zi frunoasa,
Claudia

Liv spunea...

Claudia, daca nu fumezi de ce te tot inversunezi asa, si tii mortis sa ne arati ca totul este din vina noastra? Nu e atat de simplu, poti sa intelegi acest lucru, nu e totul in alb si negru asa cum tot sustii tu (desi spui ca te feresti de generalizari, cazi in acelasi pacat).
In Romania nu e ca in alte state civilizate, in care legile se respecta, oamenii se respecta, si in general cand vrei sa faci ceva ai mai multe optiuni de bun-simt. Aici nu se respecta nimic. Daca vrei sa iesi in oras, la restaurant, cafenea, bar, club (mai ales club!) si esti nefumator si sa zicem ca nu vrei sa simti nici urma de fum, cam cate optiuni ai? Si hai sa ne referim doar la Bucuresti, unde teoretic ai mai multe variante decat in alte orase mai mici. Daca mai ai si probleme de gen astm, e clar ca mai bine nu iesi din casa, sau mergi doar in parc.
Aici in minunata noastra patrie se fumeaza in lift, se fumeaza in scara blocului (eu stau intr-un bloc cu patru etaje si nu avem ferestre sau orice alt fel de aerisire la etaje, si totusi oamenii fumeaza pe scari, nu au rabdare sa coboare aceste patru etaje si sa-si aprinda tigara afara; asta mi se pare culmea nesimtirii, aerul ramane imbacsit ore intregi si daca treci prin el, te imbacsesti si tu), se fumeaza in locurile special dedicate nefumatorilor, se fumeaza la locul de joaca pentru copii, se fumeaza in masina cu copiii (pe mine m-a deranjat teribil chestia asta in copilarie, cam ce ar fi trebuit sa fac daca adultilor nu le pasa, sa ma dau jos din masina si sa alerg cateva sute de km pana la destinatie?). Ba chiar mi s-a intamplat sa intalnesc persoane care fumau in tramvai si pe peronul metroului (ba chiar la metrou am vazut si paznici fumand!). Spunea cineva ca un vecin fumeaza in fata usii si a fost nevoita sa-si ia o usa care izoleaza foarte bine. Ce faci in cazurile astea?
In general si eu sunt de parere ca in viata totul este o alegere, dar o sa repet ceea ce spuneai si tu, nu trebuie sa exageram sau sa generalizam foarte mult. Pur si simplu in Romania esti clar dezavantajat ca nefumator. E o realitate incontestabila si numai daca nu vrei nu o vezi. Legile nu se aplica/respecta/nu vine nimeni sa dea amenzi, patronii de localuri nu vor sa-si piarda clientii fumatori, oamenii nu se respecta unii pe altii si tot asa. Ca sa nu mai spun ca si dupa parerea mea, multi fumatori au o atitudine care lasa foarte mult de dorit, in relatia cu nefumatorii. Prietenul meu e fumator, dar nu fumeaza in casa niciodata (nici a noastra, nici a altora), iese afara chiar daca e ger sau canicula, nu-si aprinde niciodata tigara in timp ce altcineva mananca, si asta chiar daca se fumeaza in locul respectiv, nu fumeaza niciodata de fata cu copii etc. Oare toti fumatorii procedeaza asa? Ati incercat vreodata sa-i spuneti vreunui fumator ca nu e ok sa fumeze acolo unde e interzis, sau pur si simplu sa-l rugati sa stinga tigara in timp ce mancati, pentru ca sta foarte aproape si va deranjeaza? Eu am incercat, si nu va mai spun de ce reactii am avut parte. Si asta in conditiile in care am fost extrem de politicoasa si civilizata. La noi din pacate oamenii nu sunt educati sa fie civilizati si sa traiasca in buna intelegere in comunitate, se merge pe principiul bunui plac si al unei libertati prost intelese. In teorie, libertatea fiecaruia se termina acolo unde incepe libertatea altcuiva, dar se pare ca la noi fumatorii isi iau libertatea de a-i imbolnavi pe cei din jur premeditat, ba mai mult, tot ei se pretind oprimati in “drepturile” lor.
Comparatia cu cartofii prajiti sau altele de acest gen nu are deloc relevanta pentru discutia noastra, pentru ca daca eu mananc langa tine cartofi prajiti, tu poti sa nu mananci si deci nu esti afectat, pe cand cu fumul lucrurile stau complet diferit.

Liv spunea...

P.S.: Cat despre chimicale, noxe, virusi si bacterii, iarasi, comparatia este extrem de fortata, pentru ca fumatul este o alegere deliberata si asumata a persoanei respective. In afara de asta, nu e ok sa traim in poluare sau printre virusi (desi nu vad cum am putea sa-i impiedicam), dar asta face fumatul mai putin nociv? Argumentele astea sunt puerile.
A, si à propos de faptul ca unii fumatori arata bine, si nu miros a fum etc., pana la urma asta nu ma intereseaza, eu nu vreau sa fumeze langa mine si sa ma imputa pe mine. Oricum noi aici nu discutam exceptiile, ci tocmai situatia la modul general, iar la modul general fumatorii arata mai rau (spun asta pentru ca este un blog de beauty, ca sa nu fim complet off-topic), pentru ca sunt niste procese chimice si fiziologice care se intampla din cauza fumatului. Dar problema principala este ca ii afecteaza pe cei din jur.

adela sirghie spunea...

Noi discutam cazuri extreme la comentarii si dupa cum vedeti, se ajunge la duel. Si e pacat.
Important este ca nimeni de aici nu a sustinut ca fumatul e bun (dimpotriva!!!), ceea ce inseamna ca fata in fata am avea mai multe cai de comunicare. Principalul mesajul Claudiei este ca TU, ca nefumator ai datoria sa te pazesti, pentru ca ceilalti (fumatorii adica)nu o vor face niciodata. Metodele de evitare a zonelor cu fum intra in sarcina nefumatorului. Deocamdata. Acestea sunt fapte si de la ele pornim.

Natural spunea...

Si uite asa, am desfasurat Blog and roll 22 si m-am bucurat de articolele voastre.

Karla spunea...

Cum am cazut pe subiect din intamplare (am obiceiul sa citesc subiectele propuse de Daniel Botea in blogrollul sau saptamanal), sper sa nu supar pe nimeni daca-mi prezint si eu opinia...

E adevarat ce spune Claudia: zaharul si grasimile dauneaza la fel ca nicotina, cartofii prajiti la fel. Insa exista o diferenta.

Atunci cand consum cartofi prajiti, zahar sau grasimi, risc sa-mi fac rau MIE, nu si celorlalti. Nici diabetul meu probabil, nici obezitatea mea posibila nu-l afecteaza pe cel de lânga mine, fie ca e vorba de sanatatea sau confortul sau.

Insa atunci cand fumez, da.

Ca eu sunt sedentara, asta nu implica faptul ca prietena mea se contamineaza de sendentarismul meu, nici hainele ei nu-i miros din cauza asta, nici nu e nevoita sa-si spele parul si hainele dupa ce a luat masa cu mine.

Pentru virusi si bacterii exista institutii de stat care se ocupa, ale caror reglementari se aplica fara ca nimeni sa le conteste. Medicina preventiva, vaccinuri, homeopatie, nu conteaza...
Si eforturi pentru reducerea noxelor de esapament se fac, da-i cu euro4, euro 5, platesti taxe pentru ca poluezi etc etc.

Insa cand e vorba de aplicat reglementari pentru fumat, sarim in sus. Nu e corect.

La fel cum respectam legislatiile si masurile CARE VIZEAZA COLECTIVITATILE ( fie ca sunt anti-poluare, anti-gripale, etc), in baza aceluiasi principiu trebuie respectate si cele anti-fumat. punct final.